Hopp til innhold

Nedbrutt Ingebrigtsen-rival brøt med skade: – Sikker på at jeg ville tatt medalje

Jakob Ingebrigtsens store rival, polske Marcin Lewandowski, måtte bryte semifinalen på 1500 meter rundt 200 meter før mål. Etterpå kom han med opptil flere stikk til konkurrentene.

Lewandowski og Ingebrigtsen

RESPEKT: Finaleklare Jakob Ingebrigtsen stoppet og slo av en prat med utslåtte Marcin Lewandowski etter semifinalen på 1500 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB

Jakob Ingebrigtsen og den polske løpestjernen har hatt en rekke kamper opp igjennom årene, senest under innendørs-EM i mars da nordmannen først ble disket før han likevel fikk gull på 1500 meter, foran Lewandowski.

Stikkene har vært mange de siste årene, men i OL-finalen blir det ingen duell mellom de to. For Lewandowski måtte stå av godt ute på den siste runden i den første semifinalen på 1500-meter.

– Jeg følte meg så lett og god underveis i løpet, og jeg har respekt for rivalene mine, men jeg kunne lest en bok underveis i dette løpet, så det er det verste. Jeg visste jeg kom hit i mitt livs form og derfor er det dobbelt så trist for meg, sier polakken til NRK.

Marcin Lewandowski

SMERTER: Marcin Lewandowski måtte bryte semifinalen med store smerter.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Vi er folk vi også

Til polske medier forteller 34-åringen, som falt i forsøket, men gikk videre etter en protest, at han trodde det ville være mulig å gjennomføre løpet selv om han har slitt med en leggskade den siste tiden.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle løpe helt til beinet falt av, jeg tok en risiko og gjorde mitt beste. Under løpet fikk jeg «strøm» gjennom kroppen to ganger selv om jeg gikk på sterke smertestillende. Jeg følte meg sterk, men kunne ikke løpe, forklarer han til TVP.

Han halter rundt i pressesonen i Tokyo, men tar seg god tid etter det som var hans siste løp i et OL. Jakob Ingebrigtsen, som tok seg enkelt videre til finalen, stopper opp og slår av en prat med det som ofte har vært hans største rival, men denne kvelden er det ingen ordkrig.

TAYjBA1taNw

Se semifinalen med Jakob Ingebrigtsen.

– Vi er folk, vi også. Vi er stort sett samme gjengen utøvere som reiser rundt og konkurrerer med hverandre. Vi blir jo ikke nødvendigvis venner, men vi er venner på det området at vi reiser overalt. Det er ikke gøy å se at folk ikke får det til. Det har skjedd alle. Det er kjipt, men samtidig sånn som skjer, sier den norske 20-åringen.

– Er det en fordel at du slipper å få Lewandowski opp på siden av deg på oppløpet?

– Nei.

– Jakob er en helt

Lewandowski forteller til NRK at han har svært stor respekt for Jakob Ingebrigtsen.

– Han er en stor utøver, en slags helt. Han er europeisk, bare 20 år og en av de beste utøverne i verden, i historien, akkurat nå. Jeg har stor respekt for ham, og skal krysse fingrene for ham. Vi har hatt mange kamper tidligere, men vi er fortsatt venner, det er bare på løpebanen, roser han.

Lewandowski og Ingebrigtsen

MANGE DUELLER: Jakob Ingebrigtsen slo Marcin Lewandowski i innendørs-EM i mars. I etterkant ble det disk og drama, men resultatet ble til slutt stående.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Folk liker å se når Jakob og jeg slåss på banen. Det er veldig bra for meg, og jeg er glad for at jeg har respekt for rivalene mine og at de har respekt for meg, legger han til.

Selv om det var hans siste OL-sjanse, forsikrer Lewandowski at han vil kjempe om medaljer også neste sesong.

Sikker på medalje

Nå skal han se finalen fra tribuneplass, og han ser ikke bort ifra at Ingebrigtsen vil stikke av med gullet og slå Timothy Cheruiyot for første gang.

Marcin Lewandowski

NEDTUR: Marcin Lewandowski må se 1500-meterfinalen fra tribunen.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Ja, hvorfor ikke. Jeg vet ikke hvordan Cheruiyot følte seg i dag, men da jeg så ham bakfra, så var han ikke så «smooth» som tidligere. Det er også en grunn til at han ble nummer fire i det kenyanske, så han er ikke uslåelig lenger. Alle kan slå ham, men han har en stor utøver, og kan løpe 3.28 alene, påpeker Lewandowski.

Også han føler seg sikker på at det vil bli løpt raskt på Olympiastadion lørdag kveld.

– Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke får være der, for jeg er sikker på at jeg ville tatt medalje. Jeg er sikker på at jeg kunne løpt under 3.30 der. Det er så mange gode menn i den finalen og denne banen er så bra, veldig rask, så når de gjorde 3.31 i dag, så forventer jeg under 3.30 lørdag. Hvem, jeg aner ikke. Det blir spennende å se på, sier mannen som tok VM-bronse på distansen i Doha for to år siden.

Siste nytt

 • Landslagstrenar dømd til 109 års fengsel

  Brasils tidlegare landslagstrenar i turn, Fernando de Carvalho Lopes er dømd til fengsel i 109 år og åtte månader for valdtekt mot fire utøvarar. Ein av utøvarane var berre 13 år, skriv nettavisa Globo Esporte.

  Han nektar straffeskuld, og vil anke saka.

  Lopes var trenar for landslaget i 20 år, men blei fjerna like før OL i Rio i 2016, etter klage frå foreldra til 13-åringen..

  Det førte til etterforsking, og han blei i 2019 utestengd frå all turn-relatert aktivitet for livstid.

  Han kan få fleire rettssaker mot seg. For fire år sidan fortalde rundt 40 utøvarar at dei hadde vore utsett for psykisk, fysisk og seksuell trakassering av trenaren.

  Lopes er ikkje den første turntoppen som får lang fengselstraff. I 2018 blei landslagslege Larry Nasser dømd for overgrep mot 265 utøvarar, dei fleste mindreårige.

  Fernando de Carvalho Lopes
  Foto: Eraldo Peres / AP
 • Kryptisk Zlatan-melding

  Eit instagraminnlegg med Zlatan Ibrahimovic (41) og Silvio Berlusconi (86) har sett i gang rykte om kvar den svenske målmaskinens skal spele i framtida.

  – Historia kan ikkje viskast ut ... og framtida er ikkje skriven, skriv Ibrahimovic på Instagram.

  – Kva gjer Ibra med meg? Framhald følgjer, skriv den tidlegare italienske statsministeren.

  Det er ikkje kome noko stadfesting av kva dei har på gang saman, men svenske Aftonbladet spekulerer i om det kan ha noko med kvar måltjuven skal spele i framtida.

  Berlusconi er nemleg eigar av den nyopprykka Serie A-klubben Monza. Italienaren har tidlegare vore statsminister i Italia i tre periodar (april til desember 1994, 2001–2006 og 2008-2011). Han eigde også AC Milan mellom 1986 og 2017.

  Ibrahimovic er framleis Milan-spelar, og trenar seg for tida opp etter ein kneoperasjon i sommar.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Minnesota-tap utan Zuccarello

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild gjekk på det første tapet i sesongoppkøyringa heime mot St. Louis Blues i ein treningskamp i NHL. Gjestene vann 4–2.

  Det var Wilds tredje treningskamp for sesongen. Zuccarello var for andre kamp på rad ikkje på isen for Minnesota-laget.

  Wild vann begge sine to første treningskampar denne sesongen. Den første mot Dallas Stars enda 5–2 til Wild, der Zuccarello noterte seg med ei scoring.

  Nordmannen var ikkje i Wild-troppen i kampen mot Chicago Blackhawks, som enda 3–0 til Zuccarellos lagkameratar.

  Wild spelar sin neste treningskamp mot Blackhawks natt til fredag. Seinare i oppkøyringa møter dei Stars igjen, før dei sesongopnar i NHL mot Zuccarellos gamleklubb, New York Rangers, 13. oktober.

  Mats Zuccarello
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste