Jakobs stikk etter Gjerts kommentar: – Virker som han ikke kan så mye om  løping

Jakob Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å ta seg til OL-finalen på 1500 meter, og i stedet var det – som vanlig – da han og faren kom til intervjusonen det virkelig tok fyr.

TAYjBA1taNw

SE INNSPURTEN HER: Jakob Ingebrigtsen tok ikke i alt, og løp i mål som nummer to i sitt semifinaleheat.

Først, det viktigste av alt: Jakob Ingebrigtsen er klar for finale på 1500 meter i OL, og det etter et semifinaleheat som gikk rekordraskt.

Abel Kipsang kom i mål til superraske 3.31.65, mens Ingebrigtsen klokket inn på plassen bak til 3.32.13.

Kipsangs tid er rett og slett olympisk rekord på distansen. Den forrige rekorden hadde Noah Ngey med 3.32.07 i 2000.

Brukte lite krefter

Ingebrigtsen har hatt som mål å bruke minst mulig krefter i de to innledende rundene før lørdagens finale på 1500 meter, men i semifinalen tok han ingen sjanser og la seg tidlig helt fremst i feltet.

Til NRK beroliger han med at han ikke brukte særlig med krefter, tross den raske løpstiden.

– Det er forskjell på folk hvor mye krefter man bruker. Jeg er heldig som har langsiden og bedre plass. Så jeg føler jeg springer med overskudd. Samtidig håper jeg det er et slikt løpsopplegg i finalen også. Jeg vet jeg kan springe fort, sier han.

wA7VoF25zN8

Jakob Ingebrigtsen mener det har skjedd en revolusjon med 1500 meter-øvelsen, og at det nå er kondisløperne, og ikke de sterkeste spurterne, som eier øvelsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stikk frem og tilbake

På bakrommet sto en som vanlig svært nervøs Gjert Ingebrigtsen og fulgte med.

– Det var veldig bra gjennomført av Jakob, en mye roligere far denne gangen, sa trenerfaren til en flokk norske journalister umiddelbart etter løpet.

Synlig full av adrenalin, i kjent stil, begynte trenerfaren deretter å åpne opp om samspillet mellom ham og sønnen så langt i OL.

– Men jeg er aldri trygg. Han er som et bomberom, han er så lukket, sier pappa Ingebrigtsen, som deretter fortalte at han knapt får lov til å komme med råd til sønnen under OL, og at samtalene de har hatt ikke har handlet om selve semifinalen.

Han kom også med følgende melding om sin rolle i Tokyo:

– Jeg lurer på om jeg skal reise hjem i morgen, jeg vet ikke om jeg gidder å være her. Jeg får ikke snakke med ham om taktikk eller noen ting ...

– Lar seg lure

Gjert var fornøyd. Han sa at han var adskillig mindre engstelig enn andre ganger. Følte du at det var 100 prosent kontroll?

– Ja, absolutt. Det høres ut som at han ikke kan så mye om løping, dessverre. Selv om man ligger i front så er ikke det en tryggere plass enn hvilken som helst annen plass man ligger. Man lar seg lure der, ofte kan det være motsatt, de som leder for tidlig havner bakerst. For meg handler det om å kjøre et trygt løp, spare krefter og sikre plass i finalen. Det er det som gjelder, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Olwy-4lKiW4

Både Jakob og Gjert tror på en svært rask OL-finale på lørdag.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Han virker heller ikke videre bekymret over at faren mener han selv kan dra hjem.

– For min del så vil jeg bare ha den finalen. Og at jeg kunne sluppet alt det andre greiene her. Det er finalen jeg vil ha. Jeg vil ha medalje. Det har jeg ventet på i over ti år. Jeg begynner å bli lei av å vente, sier Ingebrigtsen.

CRZOtZd8eWc

Gjert og Jakob Ingebrigtsen under den første pressekonferansen i Tokyo.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stikkene mellom far og sønn er som regel godt ment, og allerede på den første pressekonfransen i OL snakket sønnene - med mye latter - ut om hvordan det er å ha en trenerfar som er nærmest konstant bekymret.

Uttalelsene mellom far og sønn får også NRK-ekspert Vebjørn Rodal, selv tidligere OL-vinner på 800 meter, til å humre.

– Jeg tror han er kald og rolig. Han vil ikke ha for mye beskjeder. Jeg tror han vet best i verden, og han trenger ikke råd utenfra. Han er den som er oppi det, den som har gjort det flest ganger av alle sammen, som behersker dette til det fulle, sier Rodal.

Gullkandidat

Ingebrigtsen er regnet som en kandidat til gullet på 1500 meter, men i så fall må han slå Timothy Cheruiyot fra Kenya, som har vært helt suveren på distansen de siste sesongene. Det er ventet et rotterace mellom ham og Ingebrigtsen i finalen, og det er flere andre sterke løpere som på ingen måte kan tas lett på.

Cheruiyot var godt fornøyd med å kvalifisere seg til finalen. Han sier til NRK at han er enig i Gjert Ingebrigtsens spådom rundt en sterk vinnertid i finalen, ettersom alle i feltet virker å være i meget god form.

Om duellen med Jakob Ingebrigtsen lørdag, sier Cheriyot følgende:

– Han er god. Jeg må planlegge løpet mitt.

Jakob er den eneste av løpebrødrene som er igjen i OL. Filip har slitt med formen i år og klarte ikke ta seg videre fra det innledende heatet, mens Henrik er skadet og er ikke med i OL i det hele tatt.

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal