Hopp til innhold

Fikk e-post om regelendring to dager før VM: – Veldig rart

Både Narve Gilje Nordås og Karsten Warholm tok seg enkelt til finale i innendørs-VM. For Warholm ble dagen noe annerledes enn først hadde sett for seg.

Warholm

I FINALEN: Karsten Warholm løper for sitt første VM-gull innendørs lørdag.

Foto: NTB

Karsten Warholm seiler opp som den store favoritten på 400 meter i innendørs-VM.

Fredag tok han seg enkelt videre fra både forsøk og semifinale. Forsøket ble imidlertid mot hakket tøffere motstand enn han først hadde sett for seg.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, sier til NRK at de på onsdag fikk en e-post om regelendringer i seedingen for forsøket, hvor verdensrankingen til World Athletics ble lagt mer vekt på.

Warholm, som primært løper 400 meter hekk, har ikke løpt nok 400-metere til å være på verdensrankingen for 400 meter uten hekk.

– Da jeg så heatet mitt tenkte jeg at det var litt drøyt. Jeg fikk et på papiret veldig vanskelig heat, men jeg har ikke satt meg så inn i hvordan seedingen fungerer. Jeg tenkte at det bare får gå sin gang, sier han, og fortsetter:

– Men det er veldig rart å implementere noe slikt to dager før et stevne. Men ellers tenker jeg at det sikkert er noen av reglene som har vært der i mange år som trenger en oppussing, så det er vel greit.

NRK har kontaktet World Athletics for å høre hvorfor endringen ble gjort kort tid før innendørs-VM, men har foreløpig ikke fått svar.

Ble overrasket av konkurrent

I semifinalen klokket han inn på tiden 45,86, i et løp hvor han riktignok ble utfordret av jamaicanske Rusheen McDonald både tidlig i løpet og på oppløpet.

– Jeg fikk en liten overraskelse da han fra Jamaica kom opp på siden allerede på starten. Det hadde jeg absolutt ikke sett komme. Men det var gøy, så vi fikk en liten fight der, sier Warholm.

– Det er det som er utfordrende med innendørs. Du må egentlig vinne heatene for å ha en god bane. Det er bane fem og seks som teller. Slik som i dag er kanskje den viktigste dagen, for det er her du på en måte bestemmer skjebnen din i morgen, sier han videre.

Med 45,86 var Warholm den nest raskeste tiden i semifinalene. Belgiske Alexander Doom var den aller raskeste i semifinalene med tiden 45,69 – drøyt seks tideler bak Warholms personlige rekord.

Warholm

FULGTE TETT: Warholm var borte hos konkurrenten Rusheen McDonald like etter målgang.

Foto: NTB

Nordås om konkurrentene: – Statister

Også Narve Gilje Nordås viste lovende takter fredag kveld. Han tok seg enkelt til finale på 1500 meter, som løpes søndag kveld.

Nordmannen tok teten med to runder igjen og vant enkelt heatet sitt med tiden 3.42,09.

– Det var solid og det var helt etter læreboka for hvordan han med sine kvaliteter skal gjøre et forsøksheat. Det synes jeg var sterkt. Solid gjennomført og det vitner om at han føler seg bra, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

I intervjuet med NRK er Nordås klar på at det er medalje som er målet og han fikk «fantastiske svar».

Nordås Glasgow
Video: Foto: Lise Åserud/NTB

– Det var blytungt i starten. Innendørs er alltid ekstremt tørr luft, så jeg var tung som blylodd i starten. Jeg så at det ikke gikk fort heller. Jeg hadde bestemt meg for å ta teten med fire runder igjen hvis det gikk sent, men så gikk det akkurat fort nok til at de andre fikk syre, sier han og fortsetter:

– Jeg følte jeg hadde syre, men jeg hadde jo selvfølgelig ikke det. Så øker jeg med én runde igjen. Jeg tenkte, okey et lite knepp opp. Og så var det jo ingen der. Hva skjer, har jeg telt feil? Jeg er overrasket over at de er ett sekund bak i et slikt lureløp, sier han om konkurrentene.

Spanske Adel Mechaal var nærmest Nordås, 76 hundredeler bak nordmannen.

Til et samlet norsk pressekorps struttet Nordås av selvtillit etter løpet.

– Det er litt show når de andre er statister. At jeg skulle ha hovedrollen i så stor grad hadde jeg ikke trodd, sier han på spørsmål fra Nettavisen.

Les også Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Jæger fire hundredeler fra finale

Senere fredag kveld jaktet også Henriette Jæger en finaleplass på 400 meter, men det norske stortalentet måtte på oppløpet se at britiske Laviai Nielsen gikk forbi med fire hundredeler.

Jæger var den med best tid i semifinalene av løperne som ikke gikk videre til finalen, hvor det er seks løpere.

Det norske stortalentet ble nummer fire i sin semifinale med tiden 51,48, noe som er hennes nest raskeste løp på 400 meter innendørs i karrieren.

– Det er jo alltid surt når man er så nære, men å komme til finale hadde vært veldig bonus. Men det er selvfølgelig veldig surt når det er snakk om fire hundredeler, sier Jæger til NRK.

– Denne gangen hadde jeg ikke helt hundredelene på min side. Jeg er veldig fornøyd med løpet taktisk. Jeg lå i tredjeposisjon lenge og så kom hun britiske opp på siden av meg på slutten, sier hun videre.

Jakter første norske gull siden 1995

Spesielt med Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm har Norge hatt to verdensstjerner i friidrett de siste årene, men forrige – og det eneste – norske gullet i innendørs-VM tidligere kom tilbake i 1995.

Da vant Geir Moen 200 meter, en distanse som ble fjernet fra VM-programmet etter 2004 på grunn av den store fordelen løperne i de ytre banene har.

Utenom det har heller ikke vært den store norske medaljefangsten. Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i 2022, og testet positivt for koronaviruset dagen etter, mens Hanne Haugland og Georg Andersen tok bronse i henholdsvis høyde i 1997 og kulestøt i 1989.

Årets mesterskap går uten noen av Ingebrigtsen-brødrene på start, blant annet på grunn av en skade som har plaget Jakob Ingebrigtsen i en lengre periode etter fjorårssesongen.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal