Hopp til innhold

Fikk e-post om regelendring to dager før VM: – Veldig rart

Både Narve Gilje Nordås og Karsten Warholm tok seg enkelt til finale i innendørs-VM. For Warholm ble dagen noe annerledes enn først hadde sett for seg.

Warholm

I FINALEN: Karsten Warholm løper for sitt første VM-gull innendørs lørdag.

Foto: NTB

Karsten Warholm seiler opp som den store favoritten på 400 meter i innendørs-VM.

Fredag tok han seg enkelt videre fra både forsøk og semifinale. Forsøket ble imidlertid mot hakket tøffere motstand enn han først hadde sett for seg.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, sier til NRK at de på onsdag fikk en e-post om regelendringer i seedingen for forsøket, hvor verdensrankingen til World Athletics ble lagt mer vekt på.

Warholm, som primært løper 400 meter hekk, har ikke løpt nok 400-metere til å være på verdensrankingen for 400 meter uten hekk.

– Da jeg så heatet mitt tenkte jeg at det var litt drøyt. Jeg fikk et på papiret veldig vanskelig heat, men jeg har ikke satt meg så inn i hvordan seedingen fungerer. Jeg tenkte at det bare får gå sin gang, sier han, og fortsetter:

– Men det er veldig rart å implementere noe slikt to dager før et stevne. Men ellers tenker jeg at det sikkert er noen av reglene som har vært der i mange år som trenger en oppussing, så det er vel greit.

NRK har kontaktet World Athletics for å høre hvorfor endringen ble gjort kort tid før innendørs-VM, men har foreløpig ikke fått svar.

Ble overrasket av konkurrent

I semifinalen klokket han inn på tiden 45,86, i et løp hvor han riktignok ble utfordret av jamaicanske Rusheen McDonald både tidlig i løpet og på oppløpet.

– Jeg fikk en liten overraskelse da han fra Jamaica kom opp på siden allerede på starten. Det hadde jeg absolutt ikke sett komme. Men det var gøy, så vi fikk en liten fight der, sier Warholm.

– Det er det som er utfordrende med innendørs. Du må egentlig vinne heatene for å ha en god bane. Det er bane fem og seks som teller. Slik som i dag er kanskje den viktigste dagen, for det er her du på en måte bestemmer skjebnen din i morgen, sier han videre.

Med 45,86 var Warholm den nest raskeste tiden i semifinalene. Belgiske Alexander Doom var den aller raskeste i semifinalene med tiden 45,69 – drøyt seks tideler bak Warholms personlige rekord.

Warholm

FULGTE TETT: Warholm var borte hos konkurrenten Rusheen McDonald like etter målgang.

Foto: NTB

Nordås om konkurrentene: – Statister

Også Narve Gilje Nordås viste lovende takter fredag kveld. Han tok seg enkelt til finale på 1500 meter, som løpes søndag kveld.

Nordmannen tok teten med to runder igjen og vant enkelt heatet sitt med tiden 3.42,09.

– Det var solid og det var helt etter læreboka for hvordan han med sine kvaliteter skal gjøre et forsøksheat. Det synes jeg var sterkt. Solid gjennomført og det vitner om at han føler seg bra, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

I intervjuet med NRK er Nordås klar på at det er medalje som er målet og han fikk «fantastiske svar».

Nordås Glasgow
Video: Foto: Lise Åserud/NTB

– Det var blytungt i starten. Innendørs er alltid ekstremt tørr luft, så jeg var tung som blylodd i starten. Jeg så at det ikke gikk fort heller. Jeg hadde bestemt meg for å ta teten med fire runder igjen hvis det gikk sent, men så gikk det akkurat fort nok til at de andre fikk syre, sier han og fortsetter:

– Jeg følte jeg hadde syre, men jeg hadde jo selvfølgelig ikke det. Så øker jeg med én runde igjen. Jeg tenkte, okey et lite knepp opp. Og så var det jo ingen der. Hva skjer, har jeg telt feil? Jeg er overrasket over at de er ett sekund bak i et slikt lureløp, sier han om konkurrentene.

Spanske Adel Mechaal var nærmest Nordås, 76 hundredeler bak nordmannen.

Til et samlet norsk pressekorps struttet Nordås av selvtillit etter løpet.

– Det er litt show når de andre er statister. At jeg skulle ha hovedrollen i så stor grad hadde jeg ikke trodd, sier han på spørsmål fra Nettavisen.

Les også Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Jæger fire hundredeler fra finale

Senere fredag kveld jaktet også Henriette Jæger en finaleplass på 400 meter, men det norske stortalentet måtte på oppløpet se at britiske Laviai Nielsen gikk forbi med fire hundredeler.

Jæger var den med best tid i semifinalene av løperne som ikke gikk videre til finalen, hvor det er seks løpere.

Det norske stortalentet ble nummer fire i sin semifinale med tiden 51,48, noe som er hennes nest raskeste løp på 400 meter innendørs i karrieren.

– Det er jo alltid surt når man er så nære, men å komme til finale hadde vært veldig bonus. Men det er selvfølgelig veldig surt når det er snakk om fire hundredeler, sier Jæger til NRK.

– Denne gangen hadde jeg ikke helt hundredelene på min side. Jeg er veldig fornøyd med løpet taktisk. Jeg lå i tredjeposisjon lenge og så kom hun britiske opp på siden av meg på slutten, sier hun videre.

Jakter første norske gull siden 1995

Spesielt med Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm har Norge hatt to verdensstjerner i friidrett de siste årene, men forrige – og det eneste – norske gullet i innendørs-VM tidligere kom tilbake i 1995.

Da vant Geir Moen 200 meter, en distanse som ble fjernet fra VM-programmet etter 2004 på grunn av den store fordelen løperne i de ytre banene har.

Utenom det har heller ikke vært den store norske medaljefangsten. Jakob Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i 2022, og testet positivt for koronaviruset dagen etter, mens Hanne Haugland og Georg Andersen tok bronse i henholdsvis høyde i 1997 og kulestøt i 1989.

Årets mesterskap går uten noen av Ingebrigtsen-brødrene på start, blant annet på grunn av en skade som har plaget Jakob Ingebrigtsen i en lengre periode etter fjorårssesongen.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Siste nytt

 • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

  Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

  Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

  Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

  Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

  Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

  Championship - Leeds United v Hull City
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Kokte over i derby - tre røde kort på overtid da Inter tok ligatittelen

  Inter kunne mandag juble for sin 20. Serie A-tittel. Veteranen Francesco Acerbi (35) ledet an i 2-1-seieren over byrival Milan på San Siro – i en kamp som tok fullstendig fyr på overtid.

  Inter hadde før mandagens duell vunnet fem strake Milano-derby siden september 2022. Milan måtte holde byrivalen til minst uavgjort om ikke Inter skulle sikre ligatittelen.

  Men de svart- og rødkledde greide aldri komme helt tilbake i kampen etter å ha havnet under 0-2. Dermed tok Inter sin sjette strake seier mellom lagene i alle turneringer.

  Med seieren klatrer Inter opp på 20 serietitler, noe som er én mer enn byrivalen. Milan tok sin 19. triumf i 2022. Juventus har vunnet klart flest med sine 36, men det er fire år siden sist Torino-laget vant Serie A.

  På overtid ble det bråk opptil flere ganger. Først da Theo Hernández (Milan) og Denzel Dumfries (Inter) barket sammen. De begge ble deretter utvist. I etterkant måtte også Davide Calabria (Milan) forlate banen da han slo Davide Frattesi i ansiktet i feltet.

  Det er første gang en Serie A-tittel blir sikret i Milano-derbyet. Inter-spillerne jublet vilt etter kampslutt, og tilskuere i begge leirene felte tårer. (NTB)

  Serie A - AC Milan v Inter Milan
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Haaland kom til kort – Djokovic vant prestisjepris

  Erling Braut Haaland var blant de nominerte, men Novak Djokovic stakk av med prisen som årets mannlige idrettsutøver for 2023 på Laureus-seremonien mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling. Årets seremoni var lagt til den spanske hovedstaden Madrid.

  I kampen om Laureus-prisen hadde Haaland konkurranse av Djokovic (tennis), Mondo Duplantis (friidrett), Noah Lyles (friidrett), Lionel Messi (fotball) og Max Verstappen (Formel 1).

  Messi vant prisen i fjor etter at han ledet Argentina til VM-tittelen.

  Fotballstjernen Aitana Bonmatí fikk prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Barcelona-spilleren var sentral for Spania da de gikk til topps i VM i Australia og New Zealand. (NTB)

  Laureus World Sports Awards
  Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal