NRK Meny
Normal

Ali til Klemetsen: – Pokker! Du ser bedre ut enn meg

Ole Klemetsen (44) gjorde alt for å kopiere boksestilen Muhammad Ali. Da han fikk møte legenden i 1993, gikk en drøm i oppfyllelse.

Ole Klemetsen møtte Muhammad Ali

STORT: Ole Klemetsen (t.v.) møtte Muhammad Ali i 1993, sammen med faren John og trener Emanuel Steward. Bildet er å finne i hans bok «Lukkeøye».

Foto: TORGEIR GIKLING, PRIVAT

Lørdag morgen kom den triste beskjeden om at bokselegenden Muhammad Ali (74) hadde gått bort som følge av en luftveissykdom. Over hele verden blir amerikaneren hyllet for både sine prestasjoner i ringen og sin personlighet.

Ali og Foreman

STORKAMP: Muhammad Ali (t.v.) slo ut George Foreman på knockout i matchen som kalles «Rumble in the Jungle», i 1974.

Foto: STR / Afp

En av de Ali, som opprinnelig het Cassius Clay, har betydd mye for, er den tidligere norske bokseren Ole Klemetsen.

– Jeg føler det nesten som en i familien har gått bort. Dette er triste, nesten surrealistiske nyheter, sier Klemetsen til NRK.

– Det var han som startet min karriere, legger han til, med klump i halsen.

Drømmemøtet

I 1993 fikk Stavanger-bokseren endelig møte sitt store idol. Han deltok på et stevne i Beijing, hvor Ali satt i salen. Matchen i Kina ble et høydepunkt for Klemetsen, som vant på knockout til enorm jubel fra publikum - deriblant Ali.

Ikke lenge etterpå så Klemetsen, da 22 år gammel, Ali på flyplassen i Chicago.

23 av Muhammad Alis beste sitater

– Jeg sto der og så ham komme nærmere og nærmere. Det var mange folk rundt ham, boksere og andre, alle mørkhudede som boksere som oftest var da. Så henvendte han seg til meg og spurte: Bokser du? Jeg svarte at det gjorde jeg, minnes Klemetsen, som da fikk oppleve den raske, morsomme replikken Ali var så kjent for.

– Ali svarte: «Pokker. Du ser jo enda bedre ut enn meg»!

Klemetsen flirer når han nok en gang forteller historien. Et minne han aldri vil glemme.

Ole Klemetsen

I RINGEN: Ole Klemetsen plukket opp mange triks fra Muhammad Ali. Her i kampen mot amerikaneren Derrick James i 2000, hvor nordmannen vant på poeng.

Foto: SOEREN STEFFEN / SCANPIX

Gir Ali skylda for dårlig guard

Klemetsen hadde et forhold til Ali lenge før drømmemøtet. Han forklarer at han fra allerede fra femårsalderen begynte å se filmer og opptak av Ali som bokset. Dette var en enorm inspirasjon for en liten pjokk med en stor drøm.

– Jeg gjorde hans bevegelser i lufta på rommet mitt, og ble enig med min far at jeg ville bokse slik som Ali gjorde. Og det gjorde jeg, i hele min karriere, forteller Klemetsen.

Han tok til seg de fleste egenskapene til Muhammad Ali. Og mener at det var derfor han også hadde en «svakhet» med sin lave guard og åpne stil.

– Er du lur når du bokser, holder du hendene oppe. Men det gjorde ikke Ali, og ikke jeg heller. Jeg har alltid hatt en dårlig guard, og det får han ha skylden for. Men det var mange plusser også, jeg var for eksempel mer bevegelig når guarder var nede. Jeg har brukt flere av triksene til Ali, sier Klemetsen.

PEOPLE-ALI/
Fra Dagsrevyen 17. januar 2012. Den amerikanske bokselegenden Muhammad Ali fyller 70 år. Og mange vil sikkert være enig med ham i at han ER den største.
Se Dagsrevyens reportasje fra 2014. 40 år etter "Rumble in the Jungle"

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag