Hopp til innhold

Mot ny duell mellom Carlsen og Karjakin: – Han vil veldig gjerne ta fra meg tittelen

RIYADH (NRK): Russeren kan nok en gang snyte Magnus Carlsen for VM-tittelen i lynsjakk, men nordmannen vil ikke gi seg uten kamp.

Magnus Carlsen

RIVALER: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin skal kjempe om tittelen på lynsjakk-VMs siste dag.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det ser ikke spesielt lyst ut for Magnus Carlsen før siste dag av lynsjakk-VM. Han ligger to hele poeng bak turneringsleder Sergej Karjakin. Russeren er regjerende mester i den hurtigste disiplinen, og med andre ord en meget habil lynsjakk-spiller.

Men Carlsen er ikke videre bekymret.

– Det er ikke så dramatisk. Jeg ligger to poeng bak, så jeg må bare slå Karjakin, også må han spiller et par remiser mer enn meg, sa 27-åringen etter første dag av lynsjakk-VM.

– Jeg har ingen problemer med Magnus, og hvis vi må spille mot hverandre, gjør vi det. Det er mange andre sterke spillere her, så jeg må bare fokusere på å spille bra sjakk, sa Karjakin til NRK etter de elleve første partiene.

Rivaler fra barndommen

Sergej Karjakin

REGJERENDE MESTER: Sergej Karjakin ligger godt an til å forsvare tittelen sin før siste dag av lynsjakk-VM.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det er liten tvil om at Carlsen mer enn noe annet ønsker å ta tilbake tittelen fra russeren.

Under lynsjakk-VM i fjor endte de to på samme poengsum, men Karjakin fikk pokalen fordi han hadde møtt bedre motstand. Carlsen mente dessuten at en annen spiller hadde godtatt remis mot russeren i en vunnet stilling, for å gi ham poenget han trengte for å ta sammenlagtseieren.

Men historien om de to begynner lenge før det. Karjakin ble tidenes yngste stormester som 12-åringen, tett etterfulgt av Carlsen. De to vokste opp som rivaler, men da Carlsen ble verdensener og etter hvert verdensmester, hadde russeren stagnert.

De siste årene har han imidlertid etablert seg i verdenseliten, og sikret seg retten til å utfordre Carlsen i fjorårets VM-match. Det ble en langt tøffere kamp enn mange hadde forutsett, og Karjakin ble hyllet for sitt forsvarsspill. Men da kampen måtte avgjøres med hurtigsjakk, var Carlsen sterkest.

En måned senere var det altså Karjakin som kunne juble, da han ble verdensmester i lynsjakk.

– Jeg tror nok Magnus veldig gjerne vil ta fra meg tittelen, sier en ærlig Karjakin til NRK.

Frustrert Carlsen

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen fikk diskutert seg frem til seieren han rettmessig skulle ha etter første parti.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Første dag av lynsjakk-VM i Saudi-Arabia ble en eneste lang berg-og-dal-banetur for Carlsen.

Han ble idømt seier i første runde, etter en lang diskusjon med dommerne, som først hadde gitt seieren til motstanderen.

Men det kostet krefter, og i andre parti ble det tap.

Så fulgte en lang rekke seiere, men mot slutten av dagen kom litt for mange remiser, og i det viktige ellevte partiet, måtte Carlsen se seg slått.

– Det er veldig uheldig. Problemet er at jeg spiller så dårlig, sa en frustrert Carlsen, som desperat ønsker seg VM-tittelen i lynsjakk etter at hurtigsjakk-gullet glapp torsdag.

– Jeg kan ikke tenke så mye på å vinne turneringen når jeg spiller sånn som jeg gjør nå. Det må bli veldig mye bedre til i morgen.

Siste nytt

 • Hundekjører utestenges for doping

  Antidoping Norge utestenger en mannlig hundekjører i to år for brudd på dopingbestemmelsene. Det opplyser de i en pressemelding.

  Hundekjøreren ble testet under konkurranse i mars 2023 og inneholdt ifølge Antidoping Norge tetrahydrocannabinol. Stoffet tilhører dopinggruppe S8 - cannabinoder.

  FINNMARKSLØPET
  Foto: Jørn Losvar / NTB
 • Sevilla sparket treneren

  Når Sevilla skal spille mot Manchester United i europaligaens kvartfinale blir det uten treneren Jorge Sampaoli.

  Meldingen om sparkingen var mer eller mindre ventet og kom ikke som noen gedigen overraskelse. Argentineren Sampaoli har vært under press den siste tiden.

  Sevilla ligger plassert på 13.-plass i La Liga med sine 28 poeng på 26 kamper. De har seks lag bak seg, men har kun to poeng ned til laget som er plassert nest sist, Almeria.

  – Klubben har terminert kontrakten etter tapet for Getafe. Vi er nok en gang plassert rett over nedrykksstreken, heter det i en kommentar på klubbens hjemmeside.

  Kvartfinalekampene mot Manchester United spilles 13. og 20. april. (NTB)

   Jorge Sampaoli
  Foto: AP Photo / AP
 • Drillo om Haaland: – Det var jo jævlig trist

  Erling Braut Haalands forfall tok Egil «Drillo» Olsen på senga. – Det svekker uten tvil mulighetene, sier han.

  – Oi, det har jeg ikke fått med meg en gang, var Drillos første reaksjon da NTB ringte ham tirsdag formiddag.

  – Det var jo jævlig trist, da, rett og slett. Det svekker uten tvil mulighetene. Vi har jo ingen som er i nærheten av å fylle den plassen der, sier Drillo. (NTB)

  Drillo
  Foto: Fredrik Varfjell

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste