Hopp til innhold

Molde-profil reagerer på VAR-kaos: – Det er spesielt

Molde fikk verst tenkelig start på sesongen da de gikk på et overraskende tap mot Tromsø. Spesielt én situasjon var det store samtaleemnet etter kampslutt.

Eliteserien i fotball 2023: Tromsø - Molde

SJOKKÅPNING: Molde fikk ikke seriestarten de hadde håpet på, og tapte 0-1 mot Tromsø.

Tromsø tok en knallsterk seier mot fjorårets serievinner Molde, da de vant 1-0 på Romssa Arena. Til tross for noen vanvittige sjanser, klarte ikke Erling Moes menn å vinne sin første seriekamp for sesongen.

Men det kunne fort endt annerledes da Molde hadde en eventyrlig sjanse på tampen av kampen.

Muligheten fikk kommentatorer og eksperter til å sperre opp øynene.

Tromsø-keeper Haugaard reddet et skudd fra rundt fire meter, og ballen spratt langs streken før han plukket opp ballen. Gjengen i TV 2s studio var svært usikre på om ballen faktisk var inne eller ikke.

– Den er inne! Den er inne! utbrøt Marius Skjelbæk.

Eliteserien i fotball 2023: Tromsø - Molde

JUBEL: Tromsø var effektive og kanskje heldige da de slo Molde.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Brynhildsen reagerer

Molde-profil Ola Brynhildsen reagerer på at det fortsatt ikke har dukket opp tydelige TV-bilder av gigantsjansen.

– Da jeg så den, så var den klink inne. At TV-bildene ikke kan gå inn og se ... Det er dårlig vinkel når de ikke har kamera som funker. De presenterer VAR og så fungerer ikke skjermen. Utstyret er ikke i orden, men vi kan ikke skylde på det i dag, sier Brynhildsen til NRK.

Det er ikke kjent hvilke kameraer som eventuelt ikke fungerte, men i Eliteserien er det VAR som skal se om en ball er over linjen eller ikke. Norsk fotball bruker med andre ord ikke mållinjeteknologi, som de gjør i for eksempel Premier League.

Brynhildsen sier videre at han reagerte med en gang da situasjonen oppstod.

– Jeg løp rett mot dommeren. Men linjedommeren var ikke på jobb, og de har ikke TV-bildene som kan vise det. Da blir det sånn.

– Hva tenker du om at de avgjørelsene går imot?

– Det er typisk. Man har hausset opp VAR så lenge, og så funker det ikke første serierunde. Det er spesielt, men vi har muligheter nok til å få kampen i vår favør. Vi kan ikke bare skylde på det.

Eliteserien i fotball 2023: Tromsø - Molde

REAGERER: Molde-spiller Ola Brynhildsen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

NRK har forsøkt å komme i kontakt med dommersjef Terje Hauge og konkurransedirektør Nils Fisketjønn for en kommentar. Ingen av dem har foreløpig besvart våre henvendelser.

Knut Kristvang, som er VAR-prosjektleder i Norges Fotballforbund, sier de har vært spente på hvordan videodømmingen skulle fungere i første serierunde.

Flere arenaer hadde svarte VAR-skjermer, noe som dermed førte til at dommere ikke kunne gå bort og se på situasjoner på skjermen på sidelinjen.

I tillegg var det altså den omdiskuterte hendelsen i Tromsø.

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Det må dommerne i samråd med VAR-dommerne på arena uttale seg om, så det må jeg overlate til dem, sier Kristvang.

Les også HamKam sendte hjem spiller på grunn av Andrew Tate-uttalelser

Abbas Mohamad skal ha sett opp til Andrew Tate

Trenerne uenige

Brynhildsen får også støtte fra en annen mann som var tett på situasjonen. Tromsø-keeper Haugaard klarer ikke å bestemme seg for om ballen er inne eller ikke.

– Jeg har ikke peiling på om den er inne eller ute. Jeg er ikke sikker på den der. Jeg har sett den 1000 ganger, og jeg har ingen konklusjon. Den var på vår side, sier han til NRK.

Molde-trener Erling Moe er ikke i tvil når han ser på reprisen i intervju med NRK.

– Den er inne. Det ser jeg, sier han.

– Så din dom er at ballen er inne?

– Det ser sånn ut på bildene du viser meg. Men sånn er det, vi skulle avgjort det selv. Vi skaper og produserer nok, og Tromsø har en fantastisk keeper.

Motstanderens trener Gaute Helstrup var av en helt annen oppfatning.

– Den er ikke inne. Det ser jeg inne. Den er ikke i nærheten av å være over, mener Tromsø-sjefen.

– Det er du sikker på?

– Hundre prosent.

Eliteserien i fotball 2023: Tromsø - Molde

SIKKER I SIN SAK: Tromsø-trener Gaute Helstrup.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Målet skulle ikke stå, og det betyr at Molde får en grusom start på sesongen.

Nordlendingene kunne tatt ledelsen tidlig i andre omgang da Sakarias Opsahl fikk sjansen fra straffemerket. Molde-keeper Jacob Karlstrøm gikk imidlertid rett vei, og holdt buret rent enn så lenge.

Fem minutter senere skulle Tromsø få hull på byllen. Det var Vegard Erlien som banket til fra 16 meter, og sendte hjemmefansen til himmels. 1-0 ble altså sluttresultatet.

– Det blir et slags ran, men Tromsø skal være kjempefornøyde med hvordan de gjennomfører kampen, sa TV 2s ekspert Erik Thorstvedt.

Eliteserien i fotball 2023: Tromsø - Molde
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Glimt med sterk sesongstart

Det gikk hakket bedre for deres konkurrent fra Nord-Norge.

Bodø/Glimt blir av mange pekt som den andre store favoritten til å vinne Eliteserien i 2023, og gultrøyene innfridde nesten fra første spark.

Den sterkt skadeplagede angrepsspilleren Sondre Sørli fikk æren av å sette årets første scoring for Glimt, da han banket ballen i nettet fra 14-15 meters avstand.

Glimt fortsatte å storme mot Sarpsborgs mål, og før kvarteret var spilt doblet fjorårets sølvmedaljør. Joel Mvuka slapp ballen elegant til danske Albert Grønbæk, som sendte ballen i lengste hjørne med en pen avslutning.

Eliteserien i fotball 2023: Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt

SEIER: Bodø/Glimt startet sesongen på best mulig vis.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

For Sarpsborgs del skulle kampen etter hvert bli et mareritt. Blåtrøyene satte ballen i nettet, men etter en VAR-sjekk konstaterte dommeren at Peter Reinhardsen var i offside.

Senere skulle vondt bli til verre da Jeppe Andersen fikk direkte rødt kort etter en tøff takling på Isak Amundsen. Dermed måtte hjemmelaget fullføre kampen med ti mann.

Det gjorde det nesten umulig for østfoldingene å snu kampen, og Glimt tok med seg tre poeng til Nord-Norge.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal