Mener EM-statistikken er ubrukelig

MALMØ (NRK): Norges målvakter bryr seg ikke om redningsprosenten de får oppført etter kamp. De mener den ikke stemmer.

Håndball EM herrer 2020

VIKTIG: Torbjørn Bergerud hadde en kjempekamp mot Portugal, men ble «bare» registrert med en redningsprosent på 32.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Den kan ikke brukes til noe. Den er alltid ubrukelig, sier keepertrener Steinar Ege om den offisielle statistikken for målvaktene i EM.

Etter tre gruppespillkamper i EM står Torbjørn Bergerud oppført med en redningsprosent på 31. Han skal ifølge den offisielle oversikten ha reddet 30 av 96 skudd. Men i realiteten har han reddet flere.

– Jeg synes det er litt rart, forteller Norges førstemålvakt.

Annerledes i EM

For i EM, i motsetning til seriehåndball, regnes ikke redninger som enten blir til straffekast, frikast, innkast eller går i retur til motstanderen. Kun redninger som gir forsvarende lag ballen tilbake blir ført opp.

– Hadde du ikke stått der så hadde det jo blitt mål, så med den logikken ville jeg sagt at det var redning. Men det er bare sånn det er, og vi henger oss ikke så veldig mye opp i den type statistikk, utdyper Bergerud.

Bergerud og Sæverås

STORT ANSVAR: Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås vokter Norges mål i EM. Hva statistikken sier, bryr de seg aldri om.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Kristian Sæverås står oppført med sju redninger på 20 skudd (35 prosent).

– Den bryr jeg meg ikke om. Jeg synes man bør få en redning hver gang med stopper ballen fra å gå imål. Man kan stå en god kamp uten at det synes på statistikken, så det går ikke an å bruke den, sier han.

 • Hør og følg Norge - Ungarn på NRK Sport fredag klokken 18.15

Teller selv

Steinar Ege

KEEPERSJEF: Steinar Ege.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Ege sitter på tribunen under Norges kamper. Der noterer han selv ned det han mener er viktig.

– Det er lett å telle antall scorede mål, men keepere forstår de seg ikke på her, poengterer han.

– Jeg hører heller på den vi fører selv, og har uansett ikke så mye fokus på redningsprosenter. Jeg vet jo når jeg har stått en god kamp, og når jeg ikke har det, forteller Bergerud, som reddet Norge til seier både mot Frankrike og Portugal.

– Først og fremst handler det om å være fornøyd med egen innsats. Men har man 20 redninger.... det er jo sånn man leser av keepere, men jeg holder ikke tellingen selv. Det bruker jeg ikke en kalori på, sier Sæverås med et smil.

For kommentatorene gir det også en utfordring.

– Den er jo ubrukelig, når Bergerud kan redde et gjennombrudd eller en kontring, men de får straffe og den teller ikke. Det faller på sin egen urimelighet. Dumt, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten, som mener det er viktig at det norske støtteapparatet fører sin egen statistikk.

– Det har alltid vært viktig i håndball, og det gir noen nyttige vinklinger.

 • Sjekk hele EM-programmet her.

Siste nytt

 • PSG-stopper mister Dortmund-kamp

  Thiago Silva har en skade i låret og blir borte fra fotballbanen i tre ukers tid, skriver Paris Saint-Germain på sine nettsider. Han går dermed glipp av den franske storklubbens returoppgjør mot Erling Braut Haalands Borussia Dortmund i mesterligaen.

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Michael Probst / AP
 • Johansson med til Lahti

  Robert Johansson stod over forrige helgs renn i Romania, men er en av de seks hopperne landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut til helgens renn i Lahti. Halvor Egner Granerud, som fikk sjansen i Johanssons fravær, får ikke bli med til Finland.

  Robert Johansson under verdenscuprennet i Bad Mittendorf
  Foto: Kerstin Joensson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal