Mener EM-statistikken er ubrukelig

MALMØ (NRK): Norges målvakter bryr seg ikke om redningsprosenten de får oppført etter kamp. De mener den ikke stemmer.

Håndball EM herrer 2020

VIKTIG: Torbjørn Bergerud hadde en kjempekamp mot Portugal, men ble «bare» registrert med en redningsprosent på 32.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Den kan ikke brukes til noe. Den er alltid ubrukelig, sier keepertrener Steinar Ege om den offisielle statistikken for målvaktene i EM.

Etter tre gruppespillkamper i EM står Torbjørn Bergerud oppført med en redningsprosent på 31. Han skal ifølge den offisielle oversikten ha reddet 30 av 96 skudd. Men i realiteten har han reddet flere.

– Jeg synes det er litt rart, forteller Norges førstemålvakt.

Annerledes i EM

For i EM, i motsetning til seriehåndball, regnes ikke redninger som enten blir til straffekast, frikast, innkast eller går i retur til motstanderen. Kun redninger som gir forsvarende lag ballen tilbake blir ført opp.

– Hadde du ikke stått der så hadde det jo blitt mål, så med den logikken ville jeg sagt at det var redning. Men det er bare sånn det er, og vi henger oss ikke så veldig mye opp i den type statistikk, utdyper Bergerud.

Bergerud og Sæverås

STORT ANSVAR: Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås vokter Norges mål i EM. Hva statistikken sier, bryr de seg aldri om.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Kristian Sæverås står oppført med sju redninger på 20 skudd (35 prosent).

– Den bryr jeg meg ikke om. Jeg synes man bør få en redning hver gang med stopper ballen fra å gå imål. Man kan stå en god kamp uten at det synes på statistikken, så det går ikke an å bruke den, sier han.

 • Hør og følg Norge - Ungarn på NRK Sport fredag klokken 18.15

Teller selv

Steinar Ege

KEEPERSJEF: Steinar Ege.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Ege sitter på tribunen under Norges kamper. Der noterer han selv ned det han mener er viktig.

– Det er lett å telle antall scorede mål, men keepere forstår de seg ikke på her, poengterer han.

– Jeg hører heller på den vi fører selv, og har uansett ikke så mye fokus på redningsprosenter. Jeg vet jo når jeg har stått en god kamp, og når jeg ikke har det, forteller Bergerud, som reddet Norge til seier både mot Frankrike og Portugal.

– Først og fremst handler det om å være fornøyd med egen innsats. Men har man 20 redninger.... det er jo sånn man leser av keepere, men jeg holder ikke tellingen selv. Det bruker jeg ikke en kalori på, sier Sæverås med et smil.

For kommentatorene gir det også en utfordring.

– Den er jo ubrukelig, når Bergerud kan redde et gjennombrudd eller en kontring, men de får straffe og den teller ikke. Det faller på sin egen urimelighet. Dumt, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten, som mener det er viktig at det norske støtteapparatet fører sin egen statistikk.

– Det har alltid vært viktig i håndball, og det gir noen nyttige vinklinger.

 • Sjekk hele EM-programmet her.

Siste nytt

 • Innbytter berget Arsenal-poeng

  Arsenal stanget lenge hjemme mot nedrykkstruede Fulham, men hadde flyt i tilleggstiden og berget 1-1 i søndagens Premier League-kamp.

  Innbytter Eddie Nketiahs mål endte noen svært dramatiske sluttminutter i London-oppgjøret der Fulham-keeper Alphonse Areola hadde vært i det umulige hjørnet i 96 minutter.

  Areola reddet også skuddforsøket fra Dani Ceballos helt på tampen, men Nketiah satte returen i mål.

  Med ett poeng mot Fulham ser det svært vrient ut for Arsenal å blande seg inn i kampen om de seks øverste plassene på Premier League-tabellen.

  Det skiller ni poeng opp til West Ham på 4.-plass og seks til Liverpool på 6.-plassen. Sistnevnte har én kamp til gode på Arsenal.

  Premier League - Arsenal v Fulham
  Foto: Julian Finney / Reuters
 • Aalerud med 11.-plass i Amstel

  Den norske proffsyklisten Katrine Aalerud ble nummer 11 i Amstel Gold søndag. Hun var ni sekunder bak tetgruppa der Marianne Vos vant.

  Den nederlandske sykkeldronningen har vunnet det som er å vinne, men søndagens seier var hennes første i Amstel Gold, en av Ardennene-klassikerne.

  Vos var sterkes i spurten da en gruppe på ni kom samlet inn til mål. Like bak dem rullet Norges beste kvinnesyklist for tiden i mål.

  Aalerud, som er proff i Movistar-laget, kjørte inn til 11.-plass, bare ni sekunder bak tetgruppa med de største favorittene.

  Stine Borgli ble nummer 61, mens Mie Bjørndal Ottestad ble nummer 63.

  Katrine Aalerud
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Fjerde seier for Cavendish i Tyrkia

  Sykkelveteranen Mark Cavendish (35) slo blant andre Kristoffer Halvorsen i søndagens spurt og tok sin fjerde etappeseier i Tyrkia rundt.

  Den britiske Deceuninck-Quick Step-rytteren har fått et realt løft under etapperittet i Tyrkia. Han hadde ikke vunnet et løp på over tre år før han vant den 2. etappen der i starten av uken.

  Cavendish var sterkest også på avslutningsetappen søndag, og han vant foran belgieren Jasper Philipsen og norske Kristoffer Halvorsen fra Uno-X-laget.

  Sammenlagtseieren i rittet gikk til spanjolen José Manuel Díaz. Han vant med bare ett sekunds margin til australske Jay Vine. (NTB)

  Cavendish
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal