Hopp til innhold

Landslagssjefen må vrake EM-helter til OL

STOCKHOLM (NRK): Landslagssjef Christian Berge har bygd et lag som er i medaljekamp i mesterskap etter mesterskap. Før et eventuelt OL må han vrake bronsespillere fra EM.

2020 European Handball Championship - 3rd Place - Slovenia v Norway

FERSKE BRONSEVINNERE: Hvem skal ut?

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Å, kjære! Jeg har ikke tenkt tanken ennå, men man får dra med 14 (spillere) dit, ja. Det blir vanskelig, for vi er mange klassespillere.

Man kan nesten se hvordan det allerede knyter seg i magen på Christian Berge når han minnes på at han før OL i Tokyo må vrake noen av spillerne som var med på å vinne Norges første EM-bronse i håndball.

I EM og VM får han ha med 16 spillere i troppen. I OL setter reglene en stopp på 14.

Kan bli første siden 1972

Mens de norske kvinnene har OL-gull både fra Beijing og London, har ikke Norge vært med i OL for menn siden niendeplassen i 1972.

OL-ARENA: Norge har deltatt i OL-turneringen i håndball for menn bare en gang. Det er snart 50 år siden Norge spilte i denne hallen i München.

Foto: AP

EM-gull ville gitt automatisk OL-billett, men selv om den glapp, er sjansen likevel stor. Nå skal håndballguttene gjennom en kvalifisering på hjemmebane i Trondheim i april.

To av fire lag der er klare for OL. Motstanderne er Chile, Sør-Korea og Brasil.

I EM-troppen hadde landslagssjefen også nykommere som William Aar, Sander Øverjordet og Tom Kåre Nikolaisen på banen.

– Vi prøver å bygge et lag, og vi vil gjerne ta med oss yngre talenter på mesterskapene, slik at de får lære og oppleve hvordan det er. Det får vi ikke sjansen til i et OL.

Sterke navn hjemme

EM-troppen var også uten flere skadede spillere, blant dem Bjarte Myrhol. Strekspilleren er blant dem som skadefri er en åpenbar utfordrer til en plass i en OL-tropp.

– Bjarte har vært en bærebjelke i det laget her. Er han god nok, så er han jo med, sier Berge.

EM håndball herrer 2018.

INN I TROPPEN? Bjarte Myrhol og Kent Robin Tønnesen er to av spillerne som manglet i laget som tok EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er også spilleren som ble hentet inn som reserve for Myrhol til EM, Tom Kåre Nikolaisen, klar over.

– Jeg tør å drømme om OL, men det blir vanskelig. Det blir litt samme situasjon som før EM nå. Jeg vet at Bjarte har lyst – og så har du Magnus (Gullerud) og Petter (Øverby), og så kanskje meg. Heldigvis har jeg i motsetning til Bjarte mange år foran meg. Jeg har minst et par OL til jeg kan få oppleve.

Håndball EM herrer 2020

I FARESONEN: Tom Kåre Nikolaisen kunne juble for EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten misunner ikke Christian Berge oppgaven som ligger foran ham.

EM har blant annet vist at det ikke mangler gode strekspillere i Norge.

– Det er to strekspillere her som har spilt vanvittig bra. De har prestert på høyeste nivå både framover og bakover. Bjarte har ikke vært like sentral i forsvarsspillet til Norge de siste årene, men han er en verdensklassespiller. Kommer han tilbake i form, er han en soleklar kandidat til OL-plass.

Siste nytt

 • Ute av medaljekampen

  Noregs herrelag tapte 2–0 i sett mot Kroatia i kvartfinalen i strandhandball-VM i greske Heraklon. Dermed kan de bli best nummer fem i meisterskapen.

  Det skjer berre dersom de slår Qatar seinare laurdag og deretter slår vinnaren av laurdagens kamp mellom Uruguay og Spania på søndag.

  Kampen mot Kroatia starta jamt, og laga gjekk til kvilen på stillinga 24–22 favør kroatane. I andre sett blei det tøft for Noreg, som tapte med settsifrene 28–20.

  Kroatia møter vertsnasjonen i semifinalen. I den andre semifinalen møtes storfavoritt Brasil og Danmark.

  De norske strandhåndballherrane deltar for første gang i strandhandball-VM. I 2019 blei det sølv i EM etter finaletap mot Danmark.

 • Slik starter Norge – Pettersen får tillit

  Landslagssjef Martin Sjögren har landet på følgende 11-er til det NRK2-sendte oppgjøret mot New Zealand klokken 17.00: Guro Pettersen, Anja Sønstevold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Julie Blakstad – Amalie Eikeland, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg. Det betyr at Pettersen får tillit i skadefraværet til Cecilie Fiskerstrand, som mister sommerens EM.

  Pettersen
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Henriksen pangåpnet i sleggekonkurransen i NM – slo mesterskapsrekorden

  Eivind Henriksen kastet slegga 80,17 meter i sitt første forsøk under friidretts-NM i Stjørdal. Det plasserer han på femteplass på årets verdensstatistikk.

  Kjempekastet knuste også hans egen mesterskapsrekord, som før årets NM var på 76,86. Den ble satt i Haugesund i 2019.

  Henriksen tok et sensasjonelt OL-sølv i Tokyo i fjor sommer, der han slo sin egen norske rekord tre ganger på veien mot medaljen. Den norske rekorden lyder på 81,58.

  Med kastet på over 80 meter i Stjørdal lørdag er Henriksen aktuell for å få kongepokalen under årets NM. Den deles ut til utøveren med det resultatet som står seg best internasjonalt.

  Henriksen har ikke tidligere sikret kongepokalen.

  Kun fire sleggekastere har nå kastet lenger enn den norske veteranen så langt denne sesongen. Verdensstatistikken toppes av den polske OL-gullvinneren Wojciech Nowicki, som matchet Henriksens karrierebeste med 81,58 i august. Nordmannen hadde 78,23 som årsbeste før NM.

  Sleggekonkurransen i Stjørdal pågår fortsatt. (NTB)

  Bislett Games 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste