Hopp til innhold

Landslagssjefen må vrake EM-helter til OL

STOCKHOLM (NRK): Landslagssjef Christian Berge har bygd et lag som er i medaljekamp i mesterskap etter mesterskap. Før et eventuelt OL må han vrake bronsespillere fra EM.

2020 European Handball Championship - 3rd Place - Slovenia v Norway

FERSKE BRONSEVINNERE: Hvem skal ut?

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Å, kjære! Jeg har ikke tenkt tanken ennå, men man får dra med 14 (spillere) dit, ja. Det blir vanskelig, for vi er mange klassespillere.

Man kan nesten se hvordan det allerede knyter seg i magen på Christian Berge når han minnes på at han før OL i Tokyo må vrake noen av spillerne som var med på å vinne Norges første EM-bronse i håndball.

I EM og VM får han ha med 16 spillere i troppen. I OL setter reglene en stopp på 14.

Kan bli første siden 1972

Mens de norske kvinnene har OL-gull både fra Beijing og London, har ikke Norge vært med i OL for menn siden niendeplassen i 1972.

OL-ARENA: Norge har deltatt i OL-turneringen i håndball for menn bare en gang. Det er snart 50 år siden Norge spilte i denne hallen i München.

Foto: AP

EM-gull ville gitt automatisk OL-billett, men selv om den glapp, er sjansen likevel stor. Nå skal håndballguttene gjennom en kvalifisering på hjemmebane i Trondheim i april.

To av fire lag der er klare for OL. Motstanderne er Chile, Sør-Korea og Brasil.

I EM-troppen hadde landslagssjefen også nykommere som William Aar, Sander Øverjordet og Tom Kåre Nikolaisen på banen.

– Vi prøver å bygge et lag, og vi vil gjerne ta med oss yngre talenter på mesterskapene, slik at de får lære og oppleve hvordan det er. Det får vi ikke sjansen til i et OL.

Sterke navn hjemme

EM-troppen var også uten flere skadede spillere, blant dem Bjarte Myrhol. Strekspilleren er blant dem som skadefri er en åpenbar utfordrer til en plass i en OL-tropp.

– Bjarte har vært en bærebjelke i det laget her. Er han god nok, så er han jo med, sier Berge.

EM håndball herrer 2018.

INN I TROPPEN? Bjarte Myrhol og Kent Robin Tønnesen er to av spillerne som manglet i laget som tok EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er også spilleren som ble hentet inn som reserve for Myrhol til EM, Tom Kåre Nikolaisen, klar over.

– Jeg tør å drømme om OL, men det blir vanskelig. Det blir litt samme situasjon som før EM nå. Jeg vet at Bjarte har lyst – og så har du Magnus (Gullerud) og Petter (Øverby), og så kanskje meg. Heldigvis har jeg i motsetning til Bjarte mange år foran meg. Jeg har minst et par OL til jeg kan få oppleve.

Håndball EM herrer 2020

I FARESONEN: Tom Kåre Nikolaisen kunne juble for EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten misunner ikke Christian Berge oppgaven som ligger foran ham.

EM har blant annet vist at det ikke mangler gode strekspillere i Norge.

– Det er to strekspillere her som har spilt vanvittig bra. De har prestert på høyeste nivå både framover og bakover. Bjarte har ikke vært like sentral i forsvarsspillet til Norge de siste årene, men han er en verdensklassespiller. Kommer han tilbake i form, er han en soleklar kandidat til OL-plass.

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste