Landslagssjefen må vrake EM-helter til OL

STOCKHOLM (NRK): Landslagssjef Christian Berge har bygd et lag som er i medaljekamp i mesterskap etter mesterskap. Før et eventuelt OL må han vrake bronsespillere fra EM.

2020 European Handball Championship - 3rd Place - Slovenia v Norway

FERSKE BRONSEVINNERE: Hvem skal ut?

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Å, kjære! Jeg har ikke tenkt tanken ennå, men man får dra med 14 (spillere) dit, ja. Det blir vanskelig, for vi er mange klassespillere.

Man kan nesten se hvordan det allerede knyter seg i magen på Christian Berge når han minnes på at han før OL i Tokyo må vrake noen av spillerne som var med på å vinne Norges første EM-bronse i håndball.

I EM og VM får han ha med 16 spillere i troppen. I OL setter reglene en stopp på 14.

Kan bli første siden 1972

Mens de norske kvinnene har OL-gull både fra Beijing og London, har ikke Norge vært med i OL for menn siden niendeplassen i 1972.

OL-ARENA: Norge har deltatt i OL-turneringen i håndball for menn bare en gang. Det er snart 50 år siden Norge spilte i denne hallen i München.

Foto: AP

EM-gull ville gitt automatisk OL-billett, men selv om den glapp, er sjansen likevel stor. Nå skal håndballguttene gjennom en kvalifisering på hjemmebane i Trondheim i april.

To av fire lag der er klare for OL. Motstanderne er Chile, Sør-Korea og Brasil.

I EM-troppen hadde landslagssjefen også nykommere som William Aar, Sander Øverjordet og Tom Kåre Nikolaisen på banen.

– Vi prøver å bygge et lag, og vi vil gjerne ta med oss yngre talenter på mesterskapene, slik at de får lære og oppleve hvordan det er. Det får vi ikke sjansen til i et OL.

Sterke navn hjemme

EM-troppen var også uten flere skadede spillere, blant dem Bjarte Myrhol. Strekspilleren er blant dem som skadefri er en åpenbar utfordrer til en plass i en OL-tropp.

– Bjarte har vært en bærebjelke i det laget her. Er han god nok, så er han jo med, sier Berge.

EM håndball herrer 2018.

INN I TROPPEN? Bjarte Myrhol og Kent Robin Tønnesen er to av spillerne som manglet i laget som tok EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er også spilleren som ble hentet inn som reserve for Myrhol til EM, Tom Kåre Nikolaisen, klar over.

– Jeg tør å drømme om OL, men det blir vanskelig. Det blir litt samme situasjon som før EM nå. Jeg vet at Bjarte har lyst – og så har du Magnus (Gullerud) og Petter (Øverby), og så kanskje meg. Heldigvis har jeg i motsetning til Bjarte mange år foran meg. Jeg har minst et par OL til jeg kan få oppleve.

Håndball EM herrer 2020

I FARESONEN: Tom Kåre Nikolaisen kunne juble for EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten misunner ikke Christian Berge oppgaven som ligger foran ham.

EM har blant annet vist at det ikke mangler gode strekspillere i Norge.

– Det er to strekspillere her som har spilt vanvittig bra. De har prestert på høyeste nivå både framover og bakover. Bjarte har ikke vært like sentral i forsvarsspillet til Norge de siste årene, men han er en verdensklassespiller. Kommer han tilbake i form, er han en soleklar kandidat til OL-plass.

Siste nytt

 • Ruud videre etter thriller

  Casper Ruud viste mentale egenskaper av ypperste klasse da han kjempet seg tilbake i tredje sett mot Pablo Carreño Busta i tredje runde av storturneringen Monte Carlo Masters.

  Ruud vant første sett, men spanjolen utlignet på direkten. I det avgjørende settet så Ruud fortapt ut, men på stillingen 5–2 til Busta, snudde alt. Ruud vant fem sett på rad og sikret avansement.

  – Det er helt vilt. Han var helt nede, så kommer han tilbake. Det er fantastisk gjennomført, jeg har nesten ikke ord. Dette er stort, sa ekspert Øivind Sørvald i Eurosport-studio etter kampen.

  I kvartfinalen møter han italienske Fabio Fognini. Italieneren er lavere ranket enn både Busta og Diego Schwartzman som Ruud slo onsdag. Vinner Ruud morgendagens kvartfinale, venter mest sannsynlig en drømmekamp mot Rafal Nadal i semifinalen.

  ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters. Casper Ruud
  Foto: Eric Gaillard / Reuters
 • Pedersen med mål og målgivende

  Marcus Pedersen (30) noterte seg for en scoring og en assist da hans Ankaraspor spilte 2–2 mot Altay i tyrkisk 1. divisjon torsdag.

  Pedersen var nest sist da Ankaraspor tok ledelsen etter ni minutter. Altay utlignet etter 25 minutter, og etter pause var Pedersen på plass igjen. Denne gangen var han sist på ballen, men 2-1-ledelsen ble utlignet ti minutter før slutt.

  Ankaraspor sliter i bunnen av tabellen i Tyrkias nest øverste serie med åtte poeng bak trygg plass når fire kamper gjenstår.

  – Mulighetene for å bli i ligaen er til stede, og vi gjorde en god kamp i dag òg. Surt at vi slipper inn altfor mange mål på slutten av kampene, skriver Pedersen i en SMS til NTB.

  1. divisjon fotball 2020: Lillestrøm - Hamkam (2-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Kalla ser mot OL i Beijing

  Charlotte Kalla (33) fortsetter som skiløper og satser dermed videre fram mot OL i Beijing i 2022.

  Det bekreftet hun torsdag.

  – Den sterkeste følelsen er gleden til langrenn, og den har vært på plass i hele det siste året både under trening og konkurranser. Det har gjort beslutningen om å satse videre fram mot OL i 2022 enkel, sier Kalla i en pressemelding, ifølge Expressen.

  Charlotte Kalla
  Foto: Jussi Nukari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal