Landslagssjefen må vrake EM-helter til OL

STOCKHOLM (NRK): Landslagssjef Christian Berge har bygd et lag som er i medaljekamp i mesterskap etter mesterskap. Før et eventuelt OL må han vrake bronsespillere fra EM.

2020 European Handball Championship - 3rd Place - Slovenia v Norway

FERSKE BRONSEVINNERE: Hvem skal ut?

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Å, kjære! Jeg har ikke tenkt tanken ennå, men man får dra med 14 (spillere) dit, ja. Det blir vanskelig, for vi er mange klassespillere.

Man kan nesten se hvordan det allerede knyter seg i magen på Christian Berge når han minnes på at han før OL i Tokyo må vrake noen av spillerne som var med på å vinne Norges første EM-bronse i håndball.

I EM og VM får han ha med 16 spillere i troppen. I OL setter reglene en stopp på 14.

Kan bli første siden 1972

Mens de norske kvinnene har OL-gull både fra Beijing og London, har ikke Norge vært med i OL for menn siden niendeplassen i 1972.

OL-ARENA: Norge har deltatt i OL-turneringen i håndball for menn bare en gang. Det er snart 50 år siden Norge spilte i denne hallen i München.

Foto: AP

EM-gull ville gitt automatisk OL-billett, men selv om den glapp, er sjansen likevel stor. Nå skal håndballguttene gjennom en kvalifisering på hjemmebane i Trondheim i april.

To av fire lag der er klare for OL. Motstanderne er Chile, Sør-Korea og Brasil.

I EM-troppen hadde landslagssjefen også nykommere som William Aar, Sander Øverjordet og Tom Kåre Nikolaisen på banen.

– Vi prøver å bygge et lag, og vi vil gjerne ta med oss yngre talenter på mesterskapene, slik at de får lære og oppleve hvordan det er. Det får vi ikke sjansen til i et OL.

Sterke navn hjemme

EM-troppen var også uten flere skadede spillere, blant dem Bjarte Myrhol. Strekspilleren er blant dem som skadefri er en åpenbar utfordrer til en plass i en OL-tropp.

– Bjarte har vært en bærebjelke i det laget her. Er han god nok, så er han jo med, sier Berge.

EM håndball herrer 2018.

INN I TROPPEN? Bjarte Myrhol og Kent Robin Tønnesen er to av spillerne som manglet i laget som tok EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er også spilleren som ble hentet inn som reserve for Myrhol til EM, Tom Kåre Nikolaisen, klar over.

– Jeg tør å drømme om OL, men det blir vanskelig. Det blir litt samme situasjon som før EM nå. Jeg vet at Bjarte har lyst – og så har du Magnus (Gullerud) og Petter (Øverby), og så kanskje meg. Heldigvis har jeg i motsetning til Bjarte mange år foran meg. Jeg har minst et par OL til jeg kan få oppleve.

Håndball EM herrer 2020

I FARESONEN: Tom Kåre Nikolaisen kunne juble for EM-bronse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten misunner ikke Christian Berge oppgaven som ligger foran ham.

EM har blant annet vist at det ikke mangler gode strekspillere i Norge.

– Det er to strekspillere her som har spilt vanvittig bra. De har prestert på høyeste nivå både framover og bakover. Bjarte har ikke vært like sentral i forsvarsspillet til Norge de siste årene, men han er en verdensklassespiller. Kommer han tilbake i form, er han en soleklar kandidat til OL-plass.

Siste nytt

 • Johaug med sterk prolog

  Therese Johaug har vunnet alle de fire første etappene av Ski Tour, men er ikke favoritt i dagens klassiske sprint. Men i prologen overrasket Johaug med en veldig godt løp og gikk inn til en tredjeplass. – Det var veldig bra det. Jeg klarer å gå fort i en sånn løype også, det er ikke verst, sier Johaug til NRK. Svenske Jonna Sundling gikk fortest i prologen med tiden 3:22.75. Johaug gikk i mål under sekundet bak. Tiril Udnes Weng var nest beste norske utøver med en sjuendeplass.

  Therese Johaug imponerte i prologen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Rapport: Bryant-pilot braut reglar

  Helikopterpiloten som styrta saman med basketball-stjerna Kobe Bryant og sju andre i Califiornia, hadde tidlegare fått refs for å ha brote luftfartsreglane. Det skriv amerikanske luftfartsstyresmakter (FAA) i ein rapport, skriv Los Angeles Times.

 • Lewandowski redda Bayern

  Bayern München sleit lenge mot botnlaget Paderborn og såg ut til å miste viktige poeng i tittelkampen i Bundesliga. Paderborn kjempa seg heroisk til 2-2 på bortebane med eit kvarter igjen å spele. Men da det var to minutt igjen på klokka dukka Robert Lewandowski opp og scora sitt 25 mål for sesongen. Dermed vann Bayern 3-2 og har fire poeng ned til Leipzig med ein kamp meir spelt.

  Robert Lewandowski
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader

Sendeplan

Kl. Program Kanal