Hopp til innhold

Mener disse bildene viser den ekstreme Haaland-endringen: – Noe helt spesielt

Pengene renner inn for Norges Fotballforbund etter at Erling Braut Haaland slo gjennom for fullt. – En gave vi skal forvalte klokt, sier NFFs kommersielle direktør.

Football, UEFA Euro Qualifier, Norway - Cyprus
FrWBcVfRQOo

SE FORSKJELLEN: I 2018 (til venstre) og i 2023 (høyre) var Kypros på besøk i en tellende kamp på Ullevaal. Forskjellen er at kampen til høyre bød på Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard som to av spillerne.

NTB/Bildbyrån

– Det er en gave for norsk fotball at vi har rollemodeller og noen av verdens største superstjerner i verdens største idrett. Over tid gir det muligheter som vil komme hele norsk idrett til gode, sier Runar Pahr Andresen til NRK.

Han ble kommersiell direktør i Norges Fotballforbund i 2019, samme år Erling Braut Haaland fikk sin landslagsdebut for Norge.

Siden den gang har pilene pekt én vei.

Tall NRK har hentet inn fra NFFs offisielle årsrapporter fra 2017 til 2022 taler sitt tydelige språk.

Både billettinntektene og sponsorpengene har hatt en kraftig økning de siste årene. I 2017 tjente NFF 8,4 millioner på billettinntekter, mens det i 2022 ble 26,9 millioner i inntekt på samme post.

Det tilsvarer 220 prosent økning.

Når det gjelder sponsoravtaler og samarbeidsavtaler, tjente NFF 133 millioner kroner på dette i 2017, mens det i 2022 ble bokført 173 millioner kroner.

Det tilsvarer over 30 prosent økning.

– Noe helt spesielt

Pahr Andresen understreker at det ikke bare er Haaland som bidrar til dette, og påpeker at Norge for eksempel hadde tre Mesterligavinnere i 2023 i jærbuen, Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen.

– Men det er selvsagt noe helt spesielt med globale superstjerner som Haaland og Ødegaard. Det er klart at det er ekstra attraktivt å komme på kamp når noen av verdens beste fotballspillere spiller med flagget på brystet, sier han.

Trening med fotballandslaget

POPULÆR: Erling Braut Haaland har blitt allemannseie i fotballgale Norge. Her fra en trening i Lillestrøm.

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Pahr Andresen mener det er lett å se utviklingen også i praksis, og peker på Kypros-kampene i 2018 og 2023 som eksempler.

CR7 kan erstattes av E9

Begge tellende kamper med poeng i potten, men i 2018 kom det kun rundt 5000 tilskuere, mens det i år møtte opp over 23.000.

– CR7 (Cristiano Ronaldo) som globalt fenomen kan fort erstattes av vår E9 (Haaland) de neste årene. Det er selvsagt en gave til norsk fotball som vi skal forvalte klokt, sier NFFs kommersielle direktør.

Han er for lengst i gang med å høste fruktene av superstjernene norsk fotball har fått frem, men det tar fort litt tid før de økonomiske effektene virkelig gjør seg gjeldende.

NFF har nemlig en rekke sponsoravtaler som løper over flere år, og ble forhandlet frem før Haaland-æraen.

– Denne økte verdien gjenspeiles naturligvis når vi reforhandler våre avtaler og/eller inngår nye avtaler, understreker Pahr Andresen.

Les også Belgisk ekspert: – Folk er overraska over Vetlesen

Landslagstrening før privatlandskampen mot Jordan

– Står aktører i kø

Han opplyser at de senere årene har alle landslagspartnerne til NFF blitt med videre, samt at de har fått inn sterke og velrennomerte sponsorer både på kvinne- og herresiden.

Og flere nye og lukrative avtaler kan det bli:

– Det står aktører i kø for å få plass som sponsor av landslagene, forteller han.

Den økte kommersielle verdien trengs. Totalt gikk NFF nesten 40 millioner kroner i minus i fjor, opplyste forbundet selv i årsmeldingen fra 2022.

Les også Solskjær bekrefter kontakt om landslagsjobben: – De har spurt

Ole Gunnar Solskjær

Trond Blindheim underviser i i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Han peker på to ting:

– Det ene er sponsorinntekter og det andre er billettsalget, sier Blindheim til NRK.

Når interessen øker, blir det flere som ser kampene. Da er det også flere som ser reklamen både på stadion og på TV.

– Målsettingen med sponsingen kan ofte være å skape motivasjon og intern begeistring blant medarbeidere. Å bli assosiert med et vinnerlag er svært viktig, sier Blindheim til NRK.

Han peker dessuten på at forbundet kan reforhandle avtaler og kreve mer fra sine samarbeidspartnere.

– Kontraktene blir nok fornyet til en betraktelig høyere pris, nå som interessen er av det høytsvevende slaget, sier Blindheim.

Spillerne deler pengene

NFF-direktøren understreker at de er veldig bevisste når det gjelder å ha klare avtaler og ikke overbelaste de mest folkekjære spillerne.

Dette er regulert i avtaler som ivaretar spillernes rettigheter og plikter – og norske landslagsspillere er generelt motiverte til å bidra til å skape verdier som kommer også neste generasjon fotballspillere til gode, sier han.

NFF opplyser at det er inngått en markedsavtale med spillerne på A-landslaget for herrer, som regulerer rettigheter for bruk av landslagsspillere i markedssammenheng.

Alt NFF tjener fra oppdrag med landslagsspillere går inn i en spillerpool, og fordeles mellom spillerne etter antall landslagssamlinger de har deltatt på. I 2022 var denne summen 7,4 millioner kroner.

Les også Nusas ukjende x-faktor: – Gøy å berre setje seg ned med han

Football, International friendly, Norway - Jordan

Solbakken med Haaland-stikk

Landslagssjef Ståle Solbakken forteller at det er et fint samarbeid mellom NFFs sportslige og kommersielle avdeling, og at det er Are Hokstad (administrativ koordinator A-landslag menn) som har hovedansvaret for at PR-oppdragene ikke skal bli for belastende for de største stjernene.

– Erling skal få lov til å slappe av, trene, spise og drikke godt, og være klar til både økter og kamper. Men så vil sikkert markedsavdelingen ha han med på ting, og jeg har sett ham stille opp på både det ene og andre. Blant annet en ny versjon av «Alt for Norge», og jeg har sett mer entusiastisk koring, sier Solbakken med et smil til NRK.

– Legger du føringer for hvor mye Haaland skal brukes?

– Jeg ser jo på ham ... Som regel har det gått fint, men i tvilstilfeller blir jeg koblet inn. Men som regel styrer Are det med veldig fin balanse, sier Solbakken.

Tirsdag kan det norske folk igjen se frem til å se landets største fotballstjerner i aksjon på nasjonalarenaen når Georgia kommer på besøk.

Kampen ble utsolgt allerede på lørdag.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Berge kåret til sesongens spiller i Burnley

    Sander Berge ble hedret som sesongens spiller i Burnley under lørdag kveld. Berge ble kåret til sesongens spiller både i en kåring basert på stemmer fra Burnley-fans verden over og en kåring hvor spillerne selv hadde stemt.

    – Dette betyr mye for meg. Burnley er en fantastisk fotballklubb, sier Berge i pressemeldingen, hvor han også takker supporterne for støtten.

    Lørdag tapte Burnley 1-4 hjemme mot Newcastle. Med to kampr igjen å spille har de fem poeng opp til Nottingham Forest og trenger et lite mirakel for å unngå nedrykk.

    Berge kom til klubben før 2023/24-sesongen.

    Sander Berge
    Foto: Reuters
  • Nedberge Llano klarte EM-kravet

    Sleggekaster Beatrice Nedberge Llano kastet 71,21 meter i en konkurranse i USA.

    Dermed kom hun akkurat én centimeter over EM-kravet på 71,20. Det skriver friidrettsnettstedet Friidrett1.

    Det holdt også til seier i stevnet i Tucson, Arizona.

    OL-kravet i sleggekast er for øvrig 74 meter. Nedberge Llano ligger foreløpig an til å kvalifisere seg på ranking.

    26-åringen har en personlig rekord på 72,10 meter.

    Beatrice Nedberge Llano
    Foto: NTB
  • Olaussen og Stora Tuna tok historisk seier i Tiomila

    Stora Tuna OK vant kvinnestafetten i årets Tiomila - en historisk stafett ettersom det var første gang i orienteringsklassikerens historie at også kvinnene løp nattetapper.

    Nettopp de to nattetappene ga Borlänge-klubben trøbbel, men den norske landslagsløperen Marie Olaussen løp meget sterkt på den første etappen i dagslys og avanserte fra 47. til sjuendeplass og sørget for kontakt med teten igjen. Fjorårets verdenscupvinner Tove Alexandersson avgjorde stafetten på den sjette og siste etappen, og sikret seieren foran IFK Gøteborg og Halden.

    Stora Tuna ble dermed den fjerde klubben i historien som har vunnet både dame- og herrestafetten samme år.

    Marie Olaussen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal