Melings «ukjente» side får Solbakken til å flire: – Han er ekstrem

LILLESTRØM/RIGA (NRK): Birger Meling (26) har på kort tid etablert seg både på landslaget og det franske topplaget Rennes. Noe av årsaken til suksessen legges på backens nitide arbeid med detaljer.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

NØYE: Birger Meling roses for sin dedikasjon når det gjelder detaljer.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

På den siste treningen før lørdagens Latvia-kamp kom 26-åringen ut på Daugava stadion i Riga lenge før lagkameratene.

Der lå han ved kanten av gressteppet og gjorde fysiske forberedelser før treningen skulle starte.

Neppe overraskende for de som har fulgt Meling tett.

I NRK-podkasten «Heia Fotball» ble siddisen et tema da tidligere lagkamerat og nå LSK-spiller Gjermund Åsen var på besøk. Åsen spilte med Meling i RBK og minnes en usedvanlig detaljorientert spiller.

– For en detaljfrik! Alt han gjør handler om små detaljer. Enten det er prepp (forberedelser) før trening, styrke etter trening, at han ser på video av den kanten han skal spille mot før kamp, alt sånne ting, fortalte Åsen i podkasten.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

Birger Meling, her med Erling Braut Haaland, har for lengst spilt seg til fast plass på landslaget.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

LSK-spilleren bød samtidig på en historie om hvor dedikert venstrebacken er.

– Da han var med i landslagstroppen og ikke fikk spille, tok han med seg et ballnett bort på gresset på Lerkendal. Der sto han og hev innkast. Lars Lagerbäck likte lange innkast, så der sto han og hev, fortalte Åsen.

På fredagens pressekonferanse fikk Meling høre hva Åsen hadde fortalt. 26-åringen kommenterte først at «Gjermund skal få for en god historie», men bekreftet etter seansen at han dro utelukkende for å terpe på innkast.

– Det handler bare om å bli litt bedre hele veien. Om det er på treningsfeltet, eller analysere det du har gjort før. Det er det det handler om, sier venstrebacken til NRK.

Solbakken: – Ekstrem

Landslagssjef Ståle Solbakken har snart vært hovedtrener i 20 år siden han tok over HamKam i 2002.

Norge-sjefen gliser godt og sier at Meling er så opptatt av detaljer at han nærmest sliter ut Andrew Findlay, som er analysesjef på landslaget.

– Andrew kan jo ikke gå forbi med «computeren» før Meling tar tak i ham og skal ha ei venstre-høyre-finte fra samtlige spillere som har vært innom Nederland siden Rob Rensenbrink spilte i 78-finalen, sier Solbakken til NRK og ler.

– Er det bra å ha en slik spiller i stallen?

– Ja, selvsagt. Spillere er jo forskjellige, og Meling er jo ekstrem. Du får spørre Andrew hva han synes om Meling, sier Solbakken med et glimt i øyet.

NRK gjør som landslagssjefen sier og tar opp Meling med Findlay.

– Veldig, veldig detaljert. Han er intens når det kommer til informasjon. Han er en perfeksjonist som vil ha mer ut av karrieren, og han er intelligent. Det (analyse) kan hjelpe ham, og det er derfor vi er her, sier Findlay.

– Må skje fortere

Findlay har tidligere jobbet som analytiker i Manchester United under både David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho. Han var også innom Wolverhampton før Solbakken hentet ham til FC København – og så til Norge.

Analysesjefen påpeker at informasjonsbehovet er stort hos alle spillere, men jobben blir enda mer intensiv under en landslagsperiode med mange kamper og få treninger.

– På landslag må det skje fortere. Du har jo en kamp hver tredje dag, og spillerne vil ha mer informasjon på PC-en. Det blir nesten som coaching på en skjerm, sier Findlay.

31-åringen sier at det er en del av en kultur.

– Meling vil vite alle detaljer, for eksempel hvor han kan justere seg noen meter. Han er ikke den eneste. Hvis spillerne vil vite mer, er det bra for Ståle, sier Findlay.

Analysesjefen blir nok plaget litt i løpet av landslagssamlingen, ifølge en glisende Meling.

På spørsmål om hvor viktig forberedelser og analyse er for ham, svarer 26-åringen:

– Det er litt individuelt. Men jeg liker å skape et bilde av hva du kan forvente skal komme i løpet av kampen. Hva slags type mønster er det de foretrekker? Det er litt sånne småting, egentlig.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Ødegaard på godt og vond: Scoret og ble syndebukk

Martin Ødegaard ble syndebukk da Manchester United fikk straffe og til slutt slo Arsenal. Kampen var full av dramatikk.

Siste nytt

 • Carrick ferdig i United

  Klubben bekrefter at Michael Carrick er ferdig i Manchester United. Engelskmannen har vært vikar mens United har sett etter midlertidig manager ut sesongen.

  Etter tre kamper med to seire og én uavgjort er det altså stopp. Han blir ikke med Ralf Rangnick videre.

  – Jeg er, og kommer alltid til å være, en United-fan. Jeg ønsker Ralf, støtteapparatet, spillerne og supporterne alt godt i fremtiden, og jeg ser frem til å være på tribunen og støtte guttene som supporter, sier Carrick.

  Etter kampen viste TV-bildene at Bruno Fernandes ga han en god klem og satte tydelig pris på sin trener.

  Premier League - Manchester United v Arsenal
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Son sikret Spurs-seier

  For første gang på fire kamper noterte den vanligvis så effektive angrepsduoen Harry Kane og Son Heung-min seg for et målpoeng i 2-0-seieren mot Brentford.

  De fire foregående Premier League-kampene hadde Tottenham kun scoret to mål og uten at Kane eller Son var involvert.

  Det var imidlertid kun Son som kunne juble for scoring torsdag kveld. Han kontret inn 2-0 25 minutter før slutt. Det første målet var et selvmål av Sergi Canós.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • – Følger strengere regler

  I helgen arrangeres det verdenscuprenn i nordiske grener på norsk jord for første gang siden mars 2020. De nye koronatiltakene velter ikke det.

  – Arrangementet vil overholdes helt i overensstemmelse med de nye påbudene og anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver arrangøren i en pressemelding.

  – Vi gleder oss til å ønske publikum velkommen i helgen, og det vil gjøres i trygge omgivelser og i tråd med regler og anbefalinger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter, sier Per Olav Andersen, som er leder for den lokale arrangøren.

  Publikum oppfordres til å holde sosial distanse og bruke munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre.

  – Vi tilbyr busstransport til arenaene, og på bussene er det påbudt å bruke munnbind, sier Andersen.

  – Covid-protokollen til FIS har i øyeblikket strengere regler enn det som kommer fra norske helsemyndigheter, og den er fulgt fullt ut, sier Terje Lund, arrangementssjef i skiforbundet. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal