Hopp til innhold

Melings «ukjente» side får Solbakken til å flire: – Han er ekstrem

LILLESTRØM/RIGA (NRK): Birger Meling (26) har på kort tid etablert seg både på landslaget og det franske topplaget Rennes. Noe av årsaken til suksessen legges på backens nitide arbeid med detaljer.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

NØYE: Birger Meling roses for sin dedikasjon når det gjelder detaljer.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

På den siste treningen før lørdagens Latvia-kamp kom 26-åringen ut på Daugava stadion i Riga lenge før lagkameratene.

Der lå han ved kanten av gressteppet og gjorde fysiske forberedelser før treningen skulle starte.

Neppe overraskende for de som har fulgt Meling tett.

I NRK-podkasten «Heia Fotball» ble siddisen et tema da tidligere lagkamerat og nå LSK-spiller Gjermund Åsen var på besøk. Åsen spilte med Meling i RBK og minnes en usedvanlig detaljorientert spiller.

– For en detaljfrik! Alt han gjør handler om små detaljer. Enten det er prepp (forberedelser) før trening, styrke etter trening, at han ser på video av den kanten han skal spille mot før kamp, alt sånne ting, fortalte Åsen i podkasten.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Netherlands

Birger Meling, her med Erling Braut Haaland, har for lengst spilt seg til fast plass på landslaget.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

LSK-spilleren bød samtidig på en historie om hvor dedikert venstrebacken er.

– Da han var med i landslagstroppen og ikke fikk spille, tok han med seg et ballnett bort på gresset på Lerkendal. Der sto han og hev innkast. Lars Lagerbäck likte lange innkast, så der sto han og hev, fortalte Åsen.

På fredagens pressekonferanse fikk Meling høre hva Åsen hadde fortalt. 26-åringen kommenterte først at «Gjermund skal få for en god historie», men bekreftet etter seansen at han dro utelukkende for å terpe på innkast.

– Det handler bare om å bli litt bedre hele veien. Om det er på treningsfeltet, eller analysere det du har gjort før. Det er det det handler om, sier venstrebacken til NRK.

Solbakken: – Ekstrem

Landslagssjef Ståle Solbakken har snart vært hovedtrener i 20 år siden han tok over HamKam i 2002.

Norge-sjefen gliser godt og sier at Meling er så opptatt av detaljer at han nærmest sliter ut Andrew Findlay, som er analysesjef på landslaget.

– Andrew kan jo ikke gå forbi med «computeren» før Meling tar tak i ham og skal ha ei venstre-høyre-finte fra samtlige spillere som har vært innom Nederland siden Rob Rensenbrink spilte i 78-finalen, sier Solbakken til NRK og ler.

– Er det bra å ha en slik spiller i stallen?

– Ja, selvsagt. Spillere er jo forskjellige, og Meling er jo ekstrem. Du får spørre Andrew hva han synes om Meling, sier Solbakken med et glimt i øyet.

NRK gjør som landslagssjefen sier og tar opp Meling med Findlay.

– Veldig, veldig detaljert. Han er intens når det kommer til informasjon. Han er en perfeksjonist som vil ha mer ut av karrieren, og han er intelligent. Det (analyse) kan hjelpe ham, og det er derfor vi er her, sier Findlay.

– Må skje fortere

Findlay har tidligere jobbet som analytiker i Manchester United under både David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho. Han var også innom Wolverhampton før Solbakken hentet ham til FC København – og så til Norge.

Analysesjefen påpeker at informasjonsbehovet er stort hos alle spillere, men jobben blir enda mer intensiv under en landslagsperiode med mange kamper og få treninger.

– På landslag må det skje fortere. Du har jo en kamp hver tredje dag, og spillerne vil ha mer informasjon på PC-en. Det blir nesten som coaching på en skjerm, sier Findlay.

31-åringen sier at det er en del av en kultur.

– Meling vil vite alle detaljer, for eksempel hvor han kan justere seg noen meter. Han er ikke den eneste. Hvis spillerne vil vite mer, er det bra for Ståle, sier Findlay.

Analysesjefen blir nok plaget litt i løpet av landslagssamlingen, ifølge en glisende Meling.

På spørsmål om hvor viktig forberedelser og analyse er for ham, svarer 26-åringen:

– Det er litt individuelt. Men jeg liker å skape et bilde av hva du kan forvente skal komme i løpet av kampen. Hva slags type mønster er det de foretrekker? Det er litt sånne småting, egentlig.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal