Hopp til innhold

Medietilsynet mener TV 2 brøt loven under langrennssending

Det kom reaksjoner da TV 2 sendte sprinten på Lillehammer med flere reklameavbrudd. Nå har Medietilsynet sendt et varsel til kanalen, som kan pådras sanksjoner.

Langrenn på TV 2

DELT SKJERM: Medietilsynet mener at TV 2 brøt loven da de sendte reklame underveis langrennssprinten. De har sendt varsel til kanalen.

Foto: Skjermdump / TV 2

Varselet fra Medietilsynet handler om en episode under langrennssprinten fra Lillehammer, sendt på TV 2 3. desember. Svenske Emma Ribom vant rennet på kvinnesiden og Johannes Høsflot Klæbo på herresiden.

Allerede underveis i sprinten var det flere som reagerte på det de mente var rar plassering av reklamepauser på TV 2. Blant annet i semifinalen var det reklame under selve heatet.

Nå har Medietilsynet tatt grep. Overfor NRK opplyser de at de har sendt varsel om sanksjoner til TV 2 som følge av deres bruk av reklamepauser.

Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

SENDER VARSEL: Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet bekrefter at de har sendt varsel til kanalen.

Foto: Thomas Ekstrom / Thomas Ekstrom

– For det første mener vi at sending av reklame på delt skjerm ikke er tillatt under sprintøvelser i langrenn på fjernsyn. For det andre mener vi at reklameavbruddene i flere tilfeller ble plassert slik at de gikk ut over seeropplevelsen. Deler av reklamen ble sendt samtidig med at langrenns-heatene ble avviklet, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Nistad Sekkelsten, til NRK.

TV 2 tar selvkritikk

TV 2 innrømmer at reklamen var uheldig plassert i sendingen.

Den kritikken vi fikk underveis og i etterkant av sprintrennet i langrenn 3. desember var berettiget. Jeg vil understreke at det ikke handlet om reklamen i seg selv, men plasseringen av den, sier pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl.

TV 2 bekrefter videre at de har mottatt varselet fra Medietilsynet. Kanalen har fått frist til 5. januar for å uttale seg til varselet, og forteller at de jobber med sitt svar nå. Etter at svaret er sendt vil Medietilsynet gjøre en endelig vurdering i saken.

Jan Petter Dahl

PRESSESJEF: Jan-Petter Dahl i TV 2.

Foto: TV 2

I Lovens forskrift om kringkasting § 3–7 heter at «reklame på delt skjerm er tillatt i direktesendinger fra begivenheter som foregår uten opphold».

– Vår foreløpige vurdering er at dette er i strid med regelverket, men her skal TV 2 få anledning til å uttale seg før vi konkluderer endelig, sier Sekkelsten.

Pressesjef Dahl understreker at de har lang erfaring med avvikling av reklamer under sportssendinger og at de har en praksis som er i tråd med reglene. Under sprinten sviktet det imidlertid i rutinene.

Den aktuelle lørdagen skjedde det dessverre en feil med tidspunktet for avvikling av reklamen og det beklager vi. Vi har hatt en grundig evaluering av dette i etterkant og kommer til å være ekstra nøye med at vi bruker delt skjerm på riktig måte fremover, forteller Dahl.

Kommentator beklaget på direkten

Reklamen på TV 2 startet like etter siste heat i kvartfinalene for herrer, og fortsatte ett minutt og 40 sekunder inn i kvinnenes første semifinale.

Les også Østberg rørt av Johaug-hilsen etter pall-comeback

Flugstad Østberg og Johaug

Kommentator i TV 2 Marius Skjelbæk reagerte selv på alle reklamepausene, og valgte å beklage underveis i sendingen.

– Beklager, men nå er det reklame, sa kommentatoren.

Han forklarte frustrasjonen overfor VG.

– Jeg visste at sprintene denne helgen kom til å bli preget av reklamepauser på lite gunstige tidspunkter. Når man merker sinne, frustrasjon og reaksjoner utover det vanlige, ville det vært arrogant og lite menneskelig å ikke anerkjenne situasjonen. Kontrakten med seerne er tross alt vårt viktigste oppdrag, sa Skjelbæk til avisen.

Les også Bolsjunov-trener anklager Norge for narrespill – får klart svar fra Klæbo og Northug

Cross-Country Skiing, World Cup, Ruka, Training

Siste nytt

 • Ny tung skadebeskjed for VM-håpet Graabak – har fått påvist flere brudd etter treningsulykke

  Kombinertstjernen Jørgen Graabak har fått nedslående nyheter etter et fall på rulleski. Inngangen til den viktige VM-sesongen blir helt annerledes enn trønderen hadde sett for seg.

  Det er tre uker siden uhellet var ute for Graabak. Kombinertprofilen, som har fire OL-gull på merittlista, gikk i bakken på sin aller første økt i oppkjøringen til neste sesongs VM på hjemmebane i Granåsen.

  Tirsdag fikk han svar på nye undersøkelser knyttet til skadene albuen og armen ble påført i ulykken.

  – Status er at albuen er brukket. Det er albuespissen som er av. I tillegg er det store beinet i underarmen brukket, sier Graabak til NTB.

  Adresseavisen omtalte saken først.

  Ved siden av de nevnte bruddene har kombinertprofilen kraftige blødninger i muskulaturen i området som har fått seg en smell. (NTB)

  Jørgen Graabak
  Foto: NTB
 • Turnstjerne raser mot netthets

  Den amerikanske turnprofilen Simone Biles har sett seg lei av all kritikken hun og ektemannen Jonathan Owens har fått i sosiale medier.

  Kommentarene kommer som følge at av NFL-spiller Owens uttalte i en podkast i desember at han ikke viste hvem Biles var før de møttes for første gang.

  – Jeg skal adressere dette raskt, spøken var aldri en spøk! Dere er veldig respektløse overfor forholdet mitt til mannen min, skrev Biles i en Instagram-story mandag og fortsatte:

  – Så jeg sier dette bare en gang. Med all respekt, dra til helvete. Hvis dere fortsetter å kommentere eller tvitre til meg, kommer jeg bare til å blokkere dere. Så enkelt er det.

  Biles avsluttet meldingen med å takke alle sine støttespillere.

  Innlegget kom etter at Biles vant et turnstevne søndag og la ut et bilde der hun kysset Owens og skrev «Hjertet mitt. Den beste supporteren, jeg kunne ikke bedt om en bedre ektemann».

  Til tross for flere støttende kommentarer, gjorde flere kommentarer narr av kontroversen og Owens. (NTB)

  Simone Biles
  Foto: AP
 • Edmonton Oilers tok den siste semifinaleplassen

  Edmonton Oilers avgjorde i sjuende kamp mot Vancouver Canucks og er klar for semifinale i årets NHL-sluttspill. Connor McDavid og co. vant 3-2 på borteis.

  Den helcanadiske kvartfinaleduellen startet med at lagene vant hver sine kamper, men Oilers tok til slutt seieren med to strake triumfer, den siste i Vancouver mandag kveld.

  I semifinalen venter Dallas Stars, som slo Colorado Avalanche i sin kvartfinale. Det første oppgjøret spilles i Dallas torsdag.

  I den andre semifinalen møtes New York Rangers og Florida Panthers. Rangers åpner på hjemmeis onsdag.

  Oilers
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal