Hopp til innhold

Medietilsynet mener TV 2 brøt loven under langrennssending

Det kom reaksjoner da TV 2 sendte sprinten på Lillehammer med flere reklameavbrudd. Nå har Medietilsynet sendt et varsel til kanalen, som kan pådras sanksjoner.

Langrenn på TV 2

DELT SKJERM: Medietilsynet mener at TV 2 brøt loven da de sendte reklame underveis langrennssprinten. De har sendt varsel til kanalen.

Foto: Skjermdump / TV 2

Varselet fra Medietilsynet handler om en episode under langrennssprinten fra Lillehammer, sendt på TV 2 3. desember. Svenske Emma Ribom vant rennet på kvinnesiden og Johannes Høsflot Klæbo på herresiden.

Allerede underveis i sprinten var det flere som reagerte på det de mente var rar plassering av reklamepauser på TV 2. Blant annet i semifinalen var det reklame under selve heatet.

Nå har Medietilsynet tatt grep. Overfor NRK opplyser de at de har sendt varsel om sanksjoner til TV 2 som følge av deres bruk av reklamepauser.

Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

SENDER VARSEL: Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet bekrefter at de har sendt varsel til kanalen.

Foto: Thomas Ekstrom / Thomas Ekstrom

– For det første mener vi at sending av reklame på delt skjerm ikke er tillatt under sprintøvelser i langrenn på fjernsyn. For det andre mener vi at reklameavbruddene i flere tilfeller ble plassert slik at de gikk ut over seeropplevelsen. Deler av reklamen ble sendt samtidig med at langrenns-heatene ble avviklet, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Nistad Sekkelsten, til NRK.

TV 2 tar selvkritikk

TV 2 innrømmer at reklamen var uheldig plassert i sendingen.

Den kritikken vi fikk underveis og i etterkant av sprintrennet i langrenn 3. desember var berettiget. Jeg vil understreke at det ikke handlet om reklamen i seg selv, men plasseringen av den, sier pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl.

TV 2 bekrefter videre at de har mottatt varselet fra Medietilsynet. Kanalen har fått frist til 5. januar for å uttale seg til varselet, og forteller at de jobber med sitt svar nå. Etter at svaret er sendt vil Medietilsynet gjøre en endelig vurdering i saken.

Jan Petter Dahl

PRESSESJEF: Jan-Petter Dahl i TV 2.

Foto: TV 2

I Lovens forskrift om kringkasting § 3–7 heter at «reklame på delt skjerm er tillatt i direktesendinger fra begivenheter som foregår uten opphold».

– Vår foreløpige vurdering er at dette er i strid med regelverket, men her skal TV 2 få anledning til å uttale seg før vi konkluderer endelig, sier Sekkelsten.

Pressesjef Dahl understreker at de har lang erfaring med avvikling av reklamer under sportssendinger og at de har en praksis som er i tråd med reglene. Under sprinten sviktet det imidlertid i rutinene.

Den aktuelle lørdagen skjedde det dessverre en feil med tidspunktet for avvikling av reklamen og det beklager vi. Vi har hatt en grundig evaluering av dette i etterkant og kommer til å være ekstra nøye med at vi bruker delt skjerm på riktig måte fremover, forteller Dahl.

Kommentator beklaget på direkten

Reklamen på TV 2 startet like etter siste heat i kvartfinalene for herrer, og fortsatte ett minutt og 40 sekunder inn i kvinnenes første semifinale.

Les også Østberg rørt av Johaug-hilsen etter pall-comeback

Flugstad Østberg og Johaug

Kommentator i TV 2 Marius Skjelbæk reagerte selv på alle reklamepausene, og valgte å beklage underveis i sendingen.

– Beklager, men nå er det reklame, sa kommentatoren.

Han forklarte frustrasjonen overfor VG.

– Jeg visste at sprintene denne helgen kom til å bli preget av reklamepauser på lite gunstige tidspunkter. Når man merker sinne, frustrasjon og reaksjoner utover det vanlige, ville det vært arrogant og lite menneskelig å ikke anerkjenne situasjonen. Kontrakten med seerne er tross alt vårt viktigste oppdrag, sa Skjelbæk til avisen.

Les også Bolsjunov-trener anklager Norge for narrespill – får klart svar fra Klæbo og Northug

Cross-Country Skiing, World Cup, Ruka, Training

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal