Hopp til innhold

Medietilsynet mener TV 2 brøt loven under langrennssending

Det kom reaksjoner da TV 2 sendte sprinten på Lillehammer med flere reklameavbrudd. Nå har Medietilsynet sendt et varsel til kanalen, som kan pådras sanksjoner.

Langrenn på TV 2

DELT SKJERM: Medietilsynet mener at TV 2 brøt loven da de sendte reklame underveis langrennssprinten. De har sendt varsel til kanalen.

Foto: Skjermdump / TV 2

Varselet fra Medietilsynet handler om en episode under langrennssprinten fra Lillehammer, sendt på TV 2 3. desember. Svenske Emma Ribom vant rennet på kvinnesiden og Johannes Høsflot Klæbo på herresiden.

Allerede underveis i sprinten var det flere som reagerte på det de mente var rar plassering av reklamepauser på TV 2. Blant annet i semifinalen var det reklame under selve heatet.

Nå har Medietilsynet tatt grep. Overfor NRK opplyser de at de har sendt varsel om sanksjoner til TV 2 som følge av deres bruk av reklamepauser.

Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

SENDER VARSEL: Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet bekrefter at de har sendt varsel til kanalen.

Foto: Thomas Ekstrom / Thomas Ekstrom

– For det første mener vi at sending av reklame på delt skjerm ikke er tillatt under sprintøvelser i langrenn på fjernsyn. For det andre mener vi at reklameavbruddene i flere tilfeller ble plassert slik at de gikk ut over seeropplevelsen. Deler av reklamen ble sendt samtidig med at langrenns-heatene ble avviklet, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Nistad Sekkelsten, til NRK.

TV 2 tar selvkritikk

TV 2 innrømmer at reklamen var uheldig plassert i sendingen.

Den kritikken vi fikk underveis og i etterkant av sprintrennet i langrenn 3. desember var berettiget. Jeg vil understreke at det ikke handlet om reklamen i seg selv, men plasseringen av den, sier pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl.

TV 2 bekrefter videre at de har mottatt varselet fra Medietilsynet. Kanalen har fått frist til 5. januar for å uttale seg til varselet, og forteller at de jobber med sitt svar nå. Etter at svaret er sendt vil Medietilsynet gjøre en endelig vurdering i saken.

Jan Petter Dahl

PRESSESJEF: Jan-Petter Dahl i TV 2.

Foto: TV 2

I Lovens forskrift om kringkasting § 3–7 heter at «reklame på delt skjerm er tillatt i direktesendinger fra begivenheter som foregår uten opphold».

– Vår foreløpige vurdering er at dette er i strid med regelverket, men her skal TV 2 få anledning til å uttale seg før vi konkluderer endelig, sier Sekkelsten.

Pressesjef Dahl understreker at de har lang erfaring med avvikling av reklamer under sportssendinger og at de har en praksis som er i tråd med reglene. Under sprinten sviktet det imidlertid i rutinene.

Den aktuelle lørdagen skjedde det dessverre en feil med tidspunktet for avvikling av reklamen og det beklager vi. Vi har hatt en grundig evaluering av dette i etterkant og kommer til å være ekstra nøye med at vi bruker delt skjerm på riktig måte fremover, forteller Dahl.

Kommentator beklaget på direkten

Reklamen på TV 2 startet like etter siste heat i kvartfinalene for herrer, og fortsatte ett minutt og 40 sekunder inn i kvinnenes første semifinale.

Les også: Østberg rørt av Johaug-hilsen etter pall-comeback

Flugstad Østberg og Johaug
Flugstad Østberg og Johaug

Kommentator i TV 2 Marius Skjelbæk reagerte selv på alle reklamepausene, og valgte å beklage underveis i sendingen.

– Beklager, men nå er det reklame, sa kommentatoren.

Han forklarte frustrasjonen overfor VG.

– Jeg visste at sprintene denne helgen kom til å bli preget av reklamepauser på lite gunstige tidspunkter. Når man merker sinne, frustrasjon og reaksjoner utover det vanlige, ville det vært arrogant og lite menneskelig å ikke anerkjenne situasjonen. Kontrakten med seerne er tross alt vårt viktigste oppdrag, sa Skjelbæk til avisen.

Les også: Bolsjunov-trener anklager Norge for narrespill – får klart svar fra Klæbo og Northug

Cross-Country Skiing, World Cup, Ruka, Training
Cross-Country Skiing, World Cup, Ruka, Training

Sportsnyheter

Andersen raste etter «snikfilming»: – Kan ikke holde på sånn

Espen Andersen kjemper om en VM-plass, men fikk det ikke til å stemme helt i bakken søndag. Etterpå raste han mot at han ble filmet på kloss hold med mobil.

Siste nytt

 • Djokovic vant Australian Open – tok sin tiende tittel i turneringen

  Novak Djokovic vant i strake sett mot Stefanos Tsitsipas i finalen av Australian Open. Dermed tok han sin tiende seier i turneringen.

  Djokovic vant etter nærmere tre timers spill med sifrene 6-3, 7-6 (7-4), 7-6 (7-5).

  I tillegg til seier i turneringen er 35-åringen nå tilbake som nummer én på ATP-rankingen.

  Den 35-år gamle serberen har nå vunnet 22 Grand Slam-titler i karrieren (10 Australian Open, 2 Roland Garros, 7 Wimbledon og 3 US Open). Det er like mange som Rafael Nadal, skriver NTB.

  Novak Djokovic
  Foto: PAUL CROCK / AFP
 • Oftebro på skuddhold i Seefeld

  Jens Lurås Oftebro går ut 38 sekunder bak teten og har god sjanse på en pallplass i kombinertrennet i Seefeld. Johannes Lamparter er klar favoritt.

  Lamparter vant lørdagens renn samme sted, og han leder også etter hoppdelen søndag. Østerrikeren går ut 16 sekunder foran tyskeren Vinzenz Geiger og 22 foran japanske Ryota Yamamoto.

  Oftebro starter 38 sekunder bak lederen. Nordmannen er i bra langrennsform og har ambisjon om å gå seg opp på seierspallen.

  Andreas Skoglund er nummer 13 etter hoppingen og går ut 1.32 bak Lamparter. Senere kommer Espen Andersen (+1.48), Simen Tiller (+1.51) og Espen Bjørnstad (+2.14). (NTB)

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Andreas Schaad / AP
 • Saltvik Pedersen i tet før finaleomgangen

  Jesper Saltvik Pedersen er tet etter den første omgangen av VM-slalåmen i spanske Espot. Han har hele 1.47 ned til nærmeste konkurrent, italienske René De Silvestro. Takeshi Suzuki følger på plassen bak.

  Dagens slalåmrenn er VMs siste øvelse. Nordmannen har tre gull og en bronse hittil i mesterskapet.

  VM snøsport for parautøvere, Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste