Hopp til innhold

Bolsjunov-trener anklager Norge for narrespill – får klart svar fra Klæbo og Northug

Aleksandr Bolsjunovs suksesstrener, Jurij Borodavko, stusser over hvordan den norske dominansen endret seg fra en helg til en annen. Russerens påstand om stallordre får de norske stjernene til å riste på hodet.

Cross-Country Skiing, World Cup, Ruka, Training

INSTRUERER: Jurij Borodavko og Aleksandr Bolsjunov før verdenscupåpningen i Ruka i 2019.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Det er veldig overraskende og ser ikke ut som det samme laget, sier Jurij Borodavko, etter å ha observert hvordan det norske herrelandslaget presterte i verdenscupen på henholdsvis Lillehammer og Beitostølen.

Verdenscup i Ruka

RUSSLAND-TRENER: Jurij Borodavko leder treningsgruppen med Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov og superparet Aleksandr Terentjev og Natalja Neprjajeva.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Fra å ha levert seier i tre renn og tatt åtte av ni pallplasser, ble det «kun» to av tre seirer på Beitostølen. På sprinten var det ikke en eneste nordmann å se på pallen. Det får suksesstreneren, som har ansvaret for stjernene Aleksandr Bolsjunov og Natalja Neprjajeva til å heve øyebrynene.

– Derfor sier jeg at det norske landslaget er et lag som har et klart hierarki. Her kan utøvere bli beordret til ikke å delta, eller å innta en spesiell rolle.

Les også Avgjørelsen forandrer sporten: – Tallene lyver dessverre ikke

Bolsjunov knekker staven på oppløpet under VM-femmila i Oberstdorf i 2021. Klæbo ble disket etterpå.

Northug: – Ikke noen gluping

Det er TV-kanalen Match! som stiller spørsmålet, som leder Borodavko inn på resonnementet om stallordre. De henviser til at Bolsjunov gratulerte Klæbo med krystallkulen for verdenscupen sammenlagt før sesongen, men at det nå er Pål Golberg som fører an i sammendraget.

– For bokstavelig talt en uke siden så de sterkest ut, så den neste helgen viser de en helt annen fart. Hva skjedde? Det ser ut for meg at det er et forsøk på å bevare interessen i resten av verden. En ordre om å roe ned litt ...

Verdenscup i langrenn på Beitostølen

SUVEREN LEDER: Pål Golberg leder verdenscupen med 756 poeng etter tre rennhelger. Johannes Høsflot Klæbo følger nærmest med 430 poeng.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg vet ikke hva IQ-en til han Borodavko er, men han er ikke noen gluping. Det hørtes veldig dumt ut, ler Even Northug til NRK.

Han ble nummer ni etter pallplasser på sprinten i Ruka og Lillehammer, men avviser at mottok stallordre fra trenerteamet:

– Nei, jeg har jo ikke det. Jeg har blitt litt for bortskjemt med resultatene. Jeg ble skikkelig skuffet da jeg ble nummer ni på Beitostølen. Niendeplass før hadde jeg kanskje vært fornøyd med, men det var ingen god dag, forklarer Northug, som sier at han ikke er sjokkert.

– De sier så mye rart i Russland at jeg blir rett og slett bare … fascinert.

Klæbo fnyser av påstanden

Før helgens renn i Davos er Golberg blitt syk, mens Klæbo er friskmeldt og klar til start. Internasjonal langrenns store stjerne fnyser av påstanden fra Russland:

– Vi har vel sikkert blitt roboter også, sånn at vi kan styres med fjernkontroll og bestemmes over når vi skal gå fort og sakte. Det kan jeg avkrefte ganske klart. Vi gjør vårt beste for å holde oss frisk og prøver å gå de skirennene vi kan gå, flirer Klæbo.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

LATTERMILD: Johannes Høsflot Klæbo i munter passiar med Even Northug etter sprintseieren på Lillehammer. På grunn av sykdom har førstnevnte kun gått ett av de siste fem individuelle rennene i verdenscupen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Han skal få mene og si så mye han vil. Jeg kjenner at det kunne ikke jeg brydd meg så mye om.

– Tror du han mener det?

– Jeg vet da søren. Det kan være han sier det bare for å skape noen overskrifter. Hvis det er det han mener, så skal han få mene det. Det må han stå inne for.

Han begrunner hvorfor han har gått færre renn en ønskelig i starten av sesongen. Han sto over to renn på Lillehammer og hele Beitostølen-helgen sist uke.

– Det var vel et valg jeg tok ganske tidlig. Jeg så at jeg ikke var i nærheten av å være frisk nok. Jeg syns det er kjipt at Pål er syk nå. Jeg syns ikke at det er noe artig i det hele tatt.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen drar litt på smilebåndet når han får høre hva sin russiske kollega har uttalt:

– Den problematikken er ukjent for meg, og det håper jeg virkelig det blir også. Vi skal være snill med hverandre og ikke komme i kollisjon et cetera, men selvfølgelig skal alle får gjøre det de kan, sier Monsen til NRK – og utdyper hva han bidrar med:

– Jeg gir litt om løpsopplegg og taktikk, men de som har hovedansvaret er det som er ute og går. Det er ikke noen stallordre om at de skal gå rolig.

PS! Verdenscupen i Davos består av fristilsrenn i sprint lørdag og 20 kilometer søndag. NRK Sport sender på radio, mens Viaplay har rettighetene til fjernsynssendingene.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

    1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal