Svendsen: – Jeg må bare beklage

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen gjenopplevde marerittet fra Sotsji da det ble strafferunde på siste skyting på OL-stafetten fredag.

Biathlon - Winter Olympics Day 14

– Jeg må bare beklage den siste skytingen, sier Svendsen til Eurosport.

– All ære til Sverige, de vinner fortjent, kommenterer han.

Under OL i Sotsji gikk også Svendsen ankeretappen. Da skjøt han bort det som de fleste regnet som en sikker medalje.

– Der og da var det den største nedturen i karrieren, har han sagt om det som skjedde i 2014.

Den gang endte det med en 4.-plass, fredag ble det OL-medalje og sølv bak sensasjonslaget Sverige. Tyskland tok bronse drøyt to minutter bak svenskene.

– Det går greit, selv om det er litt surt akkurat nå, forteller Norges ankermann til NRK etter den dramatiske stafetten.

Hvor mye av det er mentalt?

– Det baller på seg. Først får du vind, så begynner du å bomme litt og så setter det seg i hodet. Det er en ond sirkel du kommer inn i. Totalen er at det er veldig vanskelig. Jeg klarer ikke å få skudda innenfor slik som svensken gjør. Da er jeg ikke bedre.

Landslagstrener Egil Kristiansen innrømmer at han er skuffet etter at OL-gullet glapp.

– Det var litt berg og dal bane. Vi kom hit for å ta gullet, men vi skal prøve å være fornøyd med sølv, også, sier han til NRK.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.

SIKRET GULLET: Svenske Fredrik Lindström.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dramatisk siste etappe

Skiskytterstafetten i OL ble til slutt en kamp om medaljene mellom Norge, Sverige og Tyskland. Emil Hegle Svendsen, Fredrik Lindström og Simon Schempp.

Men mens Svendsen og Lindström skjøt side om side på liggende, fikk Schempp store problemer med sin skyting.

Dermed stod gullkampen mellom Norge og Sverige.

På stående gikk de to konkurrentene nok en gang inn til skyting side om side, men som i 2014 sviktet skytingen for Emil Hegle Svendsen.

Det endte med en strafferunde og dermed ble det norsk sølv, mens Lindström kunne gå inn til gull for jublende svensker.

– Når du skyter om gullet så vil du jo ha det. Men et sølv er bedre enn vi fikk i Sotsji, da ble det jo fjerdeplass. Så det blir nok en feiring allikevel, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.

GOD SKYTING: Johannes Thingnes Bø.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vanskelige vindforhold

Tarjei Bø fikk det også tøft på sin etappe i de vekslende forholdene på standplass.

Han måtte bruke tre ekstraskudd både på liggende og stående skyting, men brukte rutinen og greide å fullføre uten å måtte gå ekstrarunder.

– Alle kjenner på vindforholdene her. Det er den som takler vinden best, som vinner dette, fortalte Tarjei Bø til NRK.

– Vi så hvordan Emil hadde det, det så umulig ut å skyte. Jeg unner ham ikke den følelsen, det så ikke ut som det var mulig å treffe.

En offensiv Johannes Thingnes Bø gikk mot Martin Fourcade på sin tredje etappe. Stryningen åpnet imidlertid forrykende i sporet og kjempet seg raskt opp i teten etter fantastisk skyting på liggende.

På den stående skytingen blåste det opp, men Thingnes Bø mestret de vanskelige forholdene og greide seg med ett ekstraskudd før han sendte Svendsen ut på sin siste etappe i konkurranse med Sverige.

– Vanskelig å se på

Sveriges tyske trener Wolfgang Pichler forteller at han knapt orket på se på stafetten.

– Det var vanskelig for hjertet å se siste skyting, for man vet ikke om det blir treff. Men i dag var det kult. Det var også et høydepunkt å kjempe mot Norge. Det ble en tøff kamp på siste skyting der.

– Jeg er veldig fornøyd. Selvfølgelig drømmer alle trenere om stafettgull. I dag var det vår dag. Vi var forberedt på medalje, men å vinne hadde vi ikke planlagt, sier han.

WEB_SPORT

Kong Carl Gustaf jubler sammen med Fredrik Lindström, Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson og treneren Wolfgang Pichler.

Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Siste nytt

 • Agüero-dobbel ga City-seier

  Sergio Agüero fortsetter å bøtte inn mål for Manchester City. Han scoret to ganger i 3-1-seieren borte Bournemouth søndag.

  Sterling scoret også for City. Harry Wilson scoret for Bournemouth.

  Joshua King spilte fra start, men klarte ikke å markere seg.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Adam Davy / AP
 • Aktivist stormet sprangridning-EM

  I det hjemmefavoritt Marc Houtzager startet sin finaleomgang i sprangridning i EM søndag, løp en aktivist ut på banen. På ryggen hadde hun skrevet «Stop Horse Slavery».

  Houtzager fortsatte likevel konkurransen, og holdt hodet så kaldt at han ikke fikk flere feil. Han fikk riktignok tidsfeil, men denne ble senere strøket. Nederlenderen endte til slutt som nummer syv i konkurransen som sveitseren Martin Fuchs vant.

 • Vos vant Ladies Tour of Norway

  Marianne Vos (CCC-Liv) vant sin tredje strake etappeseier i Ladies Tour of Norway på sykkel. Dermed vant hun også rittet sammenlagt.

  I sammendraget ble Coryn Riviera nummer to, 29 sekunder bak Vos, mens canadiske Leah Kirchman ble nummer tre, ytterligere 12 sekunder bak.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal