Hopp til innhold

Maren Lundby kåret til årets navn på Idrettsgallaen – historisk pris til Haaland

Erling Braut Haaland vant to priser, mens Maren Lundby ble stemt frem av folket og vant «Årets navn»-prisen på Idrettsgallaen.

Idrettsgallaen 2024.
Foto: Ole Martin Wold / NTB

Skihopperen, som la hoppskiene på hylla i fjor, fikk stående applaus og trampeklapp da hun vant årets navn på Idrettsgallaen. «Maren, Maren, Maren» runget det også fra publikum i Trondheim Spektrum.

– Det her er jo helt fantastisk. Jeg er veldig overrasket, og jeg ser så utrolig opp til de utøverne som har vært nominert i den kategorien her, sier Lundby.

Den tidligere skihopperen ble stemt frem av folket i kamp med blant andre Viktor Hovland og Erling Braut Haaland.

– Det er helt enormt å se hva de har prestert. Jeg sitter og ser omtrent hver kamp Haaland spiller og på Hovland når han spiller. Hva skal man si? Det føles litt rart, men jeg er veldig takknemlig, sier Lundby til NRK.

Dette er andre gang Lundby stemmes frem til årets navn av folket. Hun vant den også i 2022. I fjor var det Erling Braut Haaland som vant. Men det er denne som betyr aller mest forteller hun.

– Med tanke på konkurransen og hva de har levert er det veldig stort å bli stemt foran dem. Jeg må innrømme det. Så det er kanskje denne som henger høyest.

Historisk pris til Haaland

Haaland har snart vunnet alt som vinnes kan. Også på Idrettsgallaen ble det flere priser. Lørdag kveld vant han både prisen for årets mannlige utøver – og utøvernes pris.

Og det er faktisk første gang en fotballspiller vinner årets mannlige utøver-prisen.

– Tusen takk til juryen som har stemt på meg for denne prisen. Det var et fantastisk år for meg og laget. Samtidig er det mange andre utøvere i Norge som hadde et fantastisk år, så jeg setter ufattelig stor pris på det, sa Haaland via en videohilsen.

Men det stokket seg også litt for superstjernen:

Haaland var nominert til prisen i fjor også, men ble da slått av Jakob Ingebrigtsen.

At Haaland vant i år kan vel ikke kalles noen overraskelse etter det fjoråret han hadde.

Cupmester, seriemester og mesterliga-vinner – i tillegg til toppscorer i både Mesterligaen og Premier League – der han for øvrig også slettet den gamle målrekorden.

Han vant den europeiske Gullstøvelen, ble kåret til årets idrettsutøver i verden av BBC og avsluttet året med å vinne klubb-VM med Manchester City (selv om han riktignok ikke spilte på grunn av skade).

En stund etter at han fikk årets mannlige utøver-prisen, innkasserte Haaland sin andre for kvelden da han stakk av med utøvernes pris – stemt frem av sine egne idrettskolleger.

– Dette her er kjekt og det er stort å vinne utøvernes pris. Det er så mange andre som kunne vunnet den, så jeg setter ufattelig stor pris på det, sier Haaland i en ny videohilsen.

Prestisjepris til Hovland: – Dritkult!

Golfstjernen Viktor Hovland fikk prisen for årets forbilde.

– Det er dritkult! Det er en stor ære, sa en svært overrasket Hovland da han ble overrasket med prisen under en podkast-innspilling.

Hovland hadde et eksepsjonelt år som golfspiller, og har i 2023 etablert seg helt i toppen blant verdenseliten. Med andreplass i PGA Championship, seier i Memorial Tournament og TOUR Championship, sikret han seg den prestisjetunge FedEx Cup-tittelen.

I tillegg hadde Hovland en nøkkelrolle i Europas seier i Ryder Cup.

Per nå er han rangert som nummer fire på PGAs verdensrangering, og ansett som en av de aller beste golfspillerne i verden.

Viktor Hovland

GOLF-ESS: Viktor Hovland, her i aksjon under Ryder Cup.

Foto: REMO CASILLI / Reuters

Nordås takket Gjert

Fra treningsoppholdet på Sierra Nevada hilset Nordås via video.

Norges nye friidrettsstjerne tok seg tid til å hylle Gjert Ingebrigtsen.

– Etter mine beregninger er vel dette den fjerde utøveren han trener frem til å få denne prisen. Jeg vil anta at dette er definisjonen på en relativt grei trener.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

MEDALJEGUTT: Narve Gilje Nordås viser frem VM-bronsen fra mesterskapet i Budapest i fjor sommer.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rogalendingen Nordås imponerte stort da han tok sin første internasjonale mesterskapsmedalje med bronse på 1500 meter under friidretts-VM i Budapest. På samme øvelse løp han inn til NM-gull.

Alnes «takket» Guardiola

– Det er mange å takke. Jeg burde kanskje takke Pep Guardiola for at han ikke er norsk, sa Leif Olav Alnes fra scenen – til latter fra salen.

Guardiola er Erling Braut Haalands trener i Manchester City, og av mange ansett som verdens beste fotballtrener.

For fjerde gang ble Alnes kåret til årets trener i norsk idrett. Sist han fikk den var for fire år siden.

Idrettsgallaen 2024.

MANGE PRISER: Leif Olav Alnes holder takketale etter å ha mottatt pris på lørdagens galla.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Den karismatiske treneren fra Møre & Romsdal tok sammen med eleven Karsten Warholm et tredje VM-gull under verdensmesterskapet i Budapest i fjor sommer.

Warholm og Alnes har blitt en folkekjær duo, ikke bare på grunn av suksessen på løpebanen, men også kameratskapet mellom dem, til tross for aldersforskjellen på 39 år.

Warholm har tidligere beskrevet Alnes som gal og genial.

– Jeg har mange ganger sagt at en god trener er en som klarer å ta bilde sammen med en god aktiv. Så jeg er glad kona tok med seg kamera, sier Alnes selv om prisen.

Se Alnes' tale her:

Nettopp Warholm var med på å dele ut prisen til sin egen trener. Det gjorde han sammen med parautøver Jesper Saltvik Pedersen.

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten min trener, sa Warholm fra scenen.

Cato Zahl Pedersen fikk hedersprisen

Cato Zahl Pedersen ble lørdag tildelt hedersprisen på Idrettsgallaen for sin innsats som parautøver og for norsk idrett.

Det var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og idrettspresident Zaineb Al-Samarai som delte ut prisen til 64-åringen.

– Han har gått over sydpolen og nesten nådd toppen av Mount Everest, alt dette har han på imponerende vis gjort uten armer, sa idrettspresidenten.

Prisen betydde mye for Pedersen.

– Tusen hjertelig takk til juryen. Jeg fikk prisen, men vi vet at det er så mange bak denne prisen. Som er avgjørende for at jeg har kunnet gjøre alt jeg har fått til, sa Pedersen.

Idrettsgallaen 2024.
Foto: Ole Martin Wold / NTB

Pedersen var i en rekke år Norges fremste parautøver. Han står med i alt 13 gull og ett sølv i Paralympics.

Siste nytt

  • Slik starter England

    Det var knyttet stor forventning til hvilke elleve utvalgte Gareth Southgate ville stille til EM-åpningen mot Serbia søndag kveld.

    Nå har England-sjefen landet på følgende lag:
    Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guehi, John Stones, Kieran Trippier – Declan Rice, Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham – Bukayo Saka, Harry Kane, Phil Foden.

    Mest oppsiktsvekkende er det at Alexander-Arnold, som spiller høyreback på klubbnivå for Liverpool, er midtbanespiller for landslaget.

    Kampstart mellom England og Serbia er klokken 21:00, og den følger du direkte på NRK Sport radio,

  • TV 2 gikk i svart: – Trolig forårsaket av et lynnedslag

    Midt i 1. omgang mellom Danmark og Slovenia gikk TV 2 i svart.

    Nesten 25 minutter var spilt da bildene ble borte. Etter 50 sekunder ble det sorte bildet erstattet med en plakat med påskriften «straks tilbake».

    – Vi har hatt et strømbrudd i Bergen. Trolig forårsaket av et lynnedslag. Det gjorde at strømmen gikk på Media City som gjorde at vi var nede. I øyeblikket vi fikk tilbake strømmen fikk vi kampen opp, og nå skal visst alt være i orden igjen. Det skal ha vært et lynnedslag som forårsaket det, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl til NRK.

    Etter drøyt to minutter uten TV-bilder kom kampbildene opp igjen. Danmark ledet 1-0 både før og etter at kanalen gikk i svart, og TV-seerne ble ikke snytt for noen høydepunkter.

    Slik så kampen ut for TV-seeren etter 25 minutter.
    Foto: SKJERMDUMP TV 2
  • Wærenskjold vant Belgia rundt

    Uno X-rytter Søren Wærenskjold hang med helt inn på søndagens siste etappe og tok sammenlagtseieren i Belgia rundt.

    Han endte fire sekunder foran Mathias Vacek i sammendraget.

    – Det har ikke vært lett, hverken i går eller i dag. Dette gir selvtillit, men jeg har gitt alt og kjempet for hvert sekund, sier Wærenskjold i et intervju med arrangøren.

    Nordmannen takket også laget, og sa dette ikke hadde gått uten dem.

    – Det er Uno X' største sammenlagtseier. En perfekt løst sisteetappe, meldte Eurosports kommentator Theis Magelssen da sammenlagtseieren var sikret.

    Nordmannen åpnet rittet med seier på onsdagens tempoetappe. Siden har han beholdt ledertrøya, og han viser form to og en halv uke før Tour de France.

    Tim Merlier vant etappen som hadde både start og mål i Brussel.

    Tour de France 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal