Hopp til innhold

Manchester City etterforskes for over 100 regelbrudd: – Dette er alvorlige anklager

Saken slår ned som en bombe i England. City mener på sin side at anklagene er grunnløse.

GhTBppiE1nE

KAN FÅ STRENG STRAFF: Erling Braut Haaland og resten av Manchester City kan potensielt bli suspendert fra å spille i Premier League.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Etterforskningen blir bekreftet av Premier League i en pressemelding mandag formiddag.

Der kommer det frem at klubben etterforskes for mulige regelbrudd fra 2009/10-sesongen og frem til og med denne sesongen.

Blant annet etterforskes klubben for å ikke ha oppgitt en fullstendig liste over godtgjørelser til både spillere og manager i flere sesonger og for å ha levert informasjon som gir et feilaktig bilde av klubbenes økonomiske situasjon.

– Dette er alvorlige anklager

En kommisjon vil nå bli nedsatt for å behandle saken. De kan blant annet gi en bot, fratrekk i poeng, suspendere klubben eller anbefale å kaste ut klubben av ligaen.

Hvis kommisjonen anbefaler å kaste Manchester City ut av Premier League, må minst tre fjerdedeler av de 20 medlemsklubbene støtte et slikt forslag på generalforsamlingen til Premier League.

Nyheten har slått ned som en bombe i Fotball-England mandag.

– Ekstraordinært, er dommen fra tidligere landslagsspiller Gary Lineker på Twitter.

– Dette er alvorlige anklager. Jeg ser frem til å høre hvordan City svarer på dette, skriver Viasport-profil Jan Åge Fjørtoft på Twitter etter at nyheten ble kjent.

City: – Overrasket over anklagene

Manchester City kom mandag ettermiddag med en uttalelse.

– Manchester City er overrasket over anklagene om brudd på Premier League-regelverket, spesielt med tanke på det omfattende materialet som EPL har fått tilgang til. Klubben ønsker en uavhengig gransking velkommen, delvis for at den omfattende mengden uomtvistelig bevis som støtter klubben som bli vurdert, skriver klubben og legger til:

– Vi ser frem til at denne saken blir lagt død en gang for alle.

Les også: Ekspert etter Haaland-nedtur: – Han kan ha valgt feil klubb

Britain Soccer Premier League
Britain Soccer Premier League

– Kan gi en nådeløs dom

Rune Nordhaug, seksjonsleder for klubbstøtte i Norges Fotballforbund og ekspert på «financial fair play», forteller at at sanksjonsreglementet til Premier League gir ligaen muligheter til å straffe City med alt fra poengtrekk og bøter til utkastelse.

– Det vil forundre meg om de går til det skrittet å kaste ut en klubb fra ligaen, jeg tror heller de heller vil falle ned på en av de andre sanksjonsmulighetene, sier Nordhaug til NRK.

– Tror du det kan bli en ganske nådeløs dom mot City her?

– Det kan det. Vi vet ikke hva innstillingen fra komitéen blir ennå, men de har muligheten til å gi en ganske nådeløs dom, spekulerer eksperten.

Vant ankesak i CAS

Premier League mener også City har brutt reglene til Det europeiske fotballforbundet (Uefa), inkludert Financial Fair Play (FFP).

Manchester City ble i februar 2020 utestengt fra å spille i Uefa-konkurranser som Mesterligaen, men City anket dommen til (CAS) og fikk utestengelsen omgjort.

Flere av anklagene var da foreldet og saken endte med en bot på 10 millioner euro (rundt 110 millioner norske kroner). De samme foreldelsesfristene gjelder ikke i Premier League.

Nordhaug mener det er interessant at Premier League nå tar tak i det samme som Uefa så på.

– Det kan jo hende at Premier League har mer å slå i bordet med enn det Uefa hadde, men ut fra det jeg har lest så langt, dreier det seg om mye av det samme, sier Nordhaug.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt følger saken med stor interesse.

– Hvis dette viser seg å være en realitet, så er det så omfattende og over så lang tid at det viser at de ikke har tatt noen regler på alvor, sier Saltvedt.

– Dette gir i hvert fall inntil videre et snev av håp om at det finnes en rettferdighet i bunn av fotballens egne systemer, sier Saltvedt videre.

– Bevisst omgåelse av regler

Premier League skriver at sponsorinntektene og driftskostnadene til klubben er blant det de har undersøkt i saken.

– De har åpenbart definert sitt eget univers fullstendig og gjort akkurat som de har villet. Ut ifra anklagene er det en så bevisst omgåelse av så mange regler, mener Saltvedt.

Saltvedt mener saken er en «skillevei for anseelsen til Premier League».

– Hvis City kommer seg unna dette, så mister man alle illusjoner om at man kan hindre pengemaktens utfoldelse. En gang for alle vil Premier League fremstå som et pengemaktens anarki, hvor ingen kan kontrollere dem hvis de har lyst og penger nok, mener han, og mener den pågående saken mot Manchester City på sett og vis er en «siste sjanse» for å sende et signal.

Les også: Norske Warren vil aldri glemme møtet med Messi: – Han bare smilte til meg

p4v0UW_lS98
p4v0UW_lS98

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er spent på fortsettelsen.

– Er det ting som er brutt, så må de få den straffen de skal ha. Det er kjempeviktig som et eksempel i fotballen. Da vil helt sikkert være andre som skjelver i buksene, sier Torp.

Saltvedt er klar på at han ikke tror City vil bli suspendert eller at det vil anbefales å kaste klubben ut av Premier League.

– Jeg tror ikke det finnes det rettssystemet i verden som tør å kaste ut en av verdens beste og rikeste klubber fra ligasystemet, sier han.

– City har vært ute for dette før og klart å ri av den stormen. Veldig ofte så ser man at slike eksempler går seg til og at man klarer å vri seg unna. Jeg har vanskelig for å se at det blir verste konsekvens for City, det klarer jeg ikke å se at skal skje, sier Torp.

Sjeik Mansour

EIER: Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, her fra en Premier League-kamp i 2010. Han er fra Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Totalt er over 100 regelbrudd er listet opp i pressemeldingen til Premier League, hvor flere av dem da går igjen i de forskjellige sesongene.

Regelbruddene fra desember 2018 er knyttet til manglende bistand fra klubben til Premier League i deres undersøkelser av mulige regelbrudd.

Premier Leagues egne undersøkelser startet mer eller mindre samtidig som Uefa startet sin etterforskning i november 2018, i kjølvannet av en sak i Der Spiegel hvor blant annet interne e-poster fortalte om oppblåste verdier på sponsorkontrakter.

Manchester City har siden august 2008 hatt Sjeik Mansour som majoritetseier. Siden det har de vunnet en rekke titler, blant annet Premier League seks ganger (2011/12, 2013/14, 2017/18, 2018/19, 2020/21 og 2021/22), FA-cupen to ganger (2010/11 og 2018/19) og ligacupen seks ganger (2013/14, 2015/16, 2017/18, 2018/19, 2019/20 og 2020/21).

Klubben signerte i fjor sommer Erling Braut Haaland, som denne sesongen er toppscorer i Premier League med 25 mål.

Sportsnyheter

Profilen svarte treneren etter brakseier – Drit i det

Vålerenga scoret fem mål og tok en oppskriftsmessig seier i serieåpningen mot Arna-Bjørnar. Likevel var ikke vertenes trener helt fornøyd etter storseieren. Det ville ikke kampens store spiller tenke på.

Siste nytt

 • Straffebom og marerittåpning for Norges U21-lag

  Det ble ingen festkveld i Spania for Leif Gunnar Smeruds U21-gutter da de tapte 0-3 mot Nederland i en treningskamp lørdag kveld.

  Norge fikk en marerittstart på kampen da Elayis Tavnsan headet et innlegg inn i Henrik Heggheim, og ballen trillet i mål bak Mads Hedenstad Christiansen etter bare tre minutter.

  Vondt ble til verre kun to minutter senere da Crysencio Summerville banket inn nederlendernes andre mål.

  Kaptein Erik Botheim fikk en gyllen mulighet til å redusere da Norge ble tildelt straffespark etter at Jesper Dalan ble sparket i ansiktet. Serie A-proffen var imidlertid rusten fra krittmerket og brente straffen.

  I forkant av straffesituasjonen var Johan Hove nære noe stort da han hamret et frispark i tverrliggeren.

  Men der Norge var upresise, var Nederlenderne dødelig effektive. For bare et par minutter etter straffebommen, nikket Ludovit Reis inn 3-0-målet for de oransje. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Slik stiller Norge mot Spania

  Ståle Solbakken har tatt ut følgende lag til bortekampen mot Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Sander Berge, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Martin Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Curlingkvinnene klare for VM-finale

  De norske curlingjentene er klare for VM-finale etter at de vant 8-5 over Canada i semifinalen, skriver NTB. I den andre semifinalen vant Sveits 8-4 over Sverige. Som regjerende verdensmestere er sveitserne storfavoritter i turneringen. Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Curling
  Foto: Jonas Ekstromer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste