Hopp til innhold

Manchester City etterforskes for over 100 regelbrudd: – Dette er alvorlige anklager

Saken slår ned som en bombe i England. City mener på sin side at anklagene er grunnløse.

GhTBppiE1nE

KAN FÅ STRENG STRAFF: Erling Braut Haaland og resten av Manchester City kan potensielt bli suspendert fra å spille i Premier League.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Etterforskningen blir bekreftet av Premier League i en pressemelding mandag formiddag.

Der kommer det frem at klubben etterforskes for mulige regelbrudd fra 2009/10-sesongen og frem til og med denne sesongen.

Blant annet etterforskes klubben for å ikke ha oppgitt en fullstendig liste over godtgjørelser til både spillere og manager i flere sesonger og for å ha levert informasjon som gir et feilaktig bilde av klubbenes økonomiske situasjon.

– Dette er alvorlige anklager

En kommisjon vil nå bli nedsatt for å behandle saken. De kan blant annet gi en bot, fratrekk i poeng, suspendere klubben eller anbefale å kaste ut klubben av ligaen.

Hvis kommisjonen anbefaler å kaste Manchester City ut av Premier League, må minst tre fjerdedeler av de 20 medlemsklubbene støtte et slikt forslag på generalforsamlingen til Premier League.

Nyheten har slått ned som en bombe i Fotball-England mandag.

– Ekstraordinært, er dommen fra tidligere landslagsspiller Gary Lineker på Twitter.

– Dette er alvorlige anklager. Jeg ser frem til å høre hvordan City svarer på dette, skriver Viasport-profil Jan Åge Fjørtoft på Twitter etter at nyheten ble kjent.

City: – Overrasket over anklagene

Manchester City kom mandag ettermiddag med en uttalelse.

– Manchester City er overrasket over anklagene om brudd på Premier League-regelverket, spesielt med tanke på det omfattende materialet som EPL har fått tilgang til. Klubben ønsker en uavhengig gransking velkommen, delvis for at den omfattende mengden uomtvistelig bevis som støtter klubben som bli vurdert, skriver klubben og legger til:

– Vi ser frem til at denne saken blir lagt død en gang for alle.

Les også Ekspert etter Haaland-nedtur: – Han kan ha valgt feil klubb

Britain Soccer Premier League

– Kan gi en nådeløs dom

Rune Nordhaug, seksjonsleder for klubbstøtte i Norges Fotballforbund og ekspert på «financial fair play», forteller at at sanksjonsreglementet til Premier League gir ligaen muligheter til å straffe City med alt fra poengtrekk og bøter til utkastelse.

– Det vil forundre meg om de går til det skrittet å kaste ut en klubb fra ligaen, jeg tror heller de heller vil falle ned på en av de andre sanksjonsmulighetene, sier Nordhaug til NRK.

– Tror du det kan bli en ganske nådeløs dom mot City her?

– Det kan det. Vi vet ikke hva innstillingen fra komitéen blir ennå, men de har muligheten til å gi en ganske nådeløs dom, spekulerer eksperten.

Vant ankesak i CAS

Premier League mener også City har brutt reglene til Det europeiske fotballforbundet (Uefa), inkludert Financial Fair Play (FFP).

Manchester City ble i februar 2020 utestengt fra å spille i Uefa-konkurranser som Mesterligaen, men City anket dommen til (CAS) og fikk utestengelsen omgjort.

Flere av anklagene var da foreldet og saken endte med en bot på 10 millioner euro (rundt 110 millioner norske kroner). De samme foreldelsesfristene gjelder ikke i Premier League.

Nordhaug mener det er interessant at Premier League nå tar tak i det samme som Uefa så på.

– Det kan jo hende at Premier League har mer å slå i bordet med enn det Uefa hadde, men ut fra det jeg har lest så langt, dreier det seg om mye av det samme, sier Nordhaug.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt følger saken med stor interesse.

– Hvis dette viser seg å være en realitet, så er det så omfattende og over så lang tid at det viser at de ikke har tatt noen regler på alvor, sier Saltvedt.

– Dette gir i hvert fall inntil videre et snev av håp om at det finnes en rettferdighet i bunn av fotballens egne systemer, sier Saltvedt videre.

– Bevisst omgåelse av regler

Premier League skriver at sponsorinntektene og driftskostnadene til klubben er blant det de har undersøkt i saken.

– De har åpenbart definert sitt eget univers fullstendig og gjort akkurat som de har villet. Ut ifra anklagene er det en så bevisst omgåelse av så mange regler, mener Saltvedt.

Saltvedt mener saken er en «skillevei for anseelsen til Premier League».

– Hvis City kommer seg unna dette, så mister man alle illusjoner om at man kan hindre pengemaktens utfoldelse. En gang for alle vil Premier League fremstå som et pengemaktens anarki, hvor ingen kan kontrollere dem hvis de har lyst og penger nok, mener han, og mener den pågående saken mot Manchester City på sett og vis er en «siste sjanse» for å sende et signal.

Les også Norske Warren vil aldri glemme møtet med Messi: – Han bare smilte til meg

p4v0UW_lS98

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er spent på fortsettelsen.

– Er det ting som er brutt, så må de få den straffen de skal ha. Det er kjempeviktig som et eksempel i fotballen. Da vil helt sikkert være andre som skjelver i buksene, sier Torp.

Saltvedt er klar på at han ikke tror City vil bli suspendert eller at det vil anbefales å kaste klubben ut av Premier League.

– Jeg tror ikke det finnes det rettssystemet i verden som tør å kaste ut en av verdens beste og rikeste klubber fra ligasystemet, sier han.

– City har vært ute for dette før og klart å ri av den stormen. Veldig ofte så ser man at slike eksempler går seg til og at man klarer å vri seg unna. Jeg har vanskelig for å se at det blir verste konsekvens for City, det klarer jeg ikke å se at skal skje, sier Torp.

Sjeik Mansour

EIER: Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, her fra en Premier League-kamp i 2010. Han er fra Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Totalt er over 100 regelbrudd er listet opp i pressemeldingen til Premier League, hvor flere av dem da går igjen i de forskjellige sesongene.

Regelbruddene fra desember 2018 er knyttet til manglende bistand fra klubben til Premier League i deres undersøkelser av mulige regelbrudd.

Premier Leagues egne undersøkelser startet mer eller mindre samtidig som Uefa startet sin etterforskning i november 2018, i kjølvannet av en sak i Der Spiegel hvor blant annet interne e-poster fortalte om oppblåste verdier på sponsorkontrakter.

Manchester City har siden august 2008 hatt Sjeik Mansour som majoritetseier. Siden det har de vunnet en rekke titler, blant annet Premier League seks ganger (2011/12, 2013/14, 2017/18, 2018/19, 2020/21 og 2021/22), FA-cupen to ganger (2010/11 og 2018/19) og ligacupen seks ganger (2013/14, 2015/16, 2017/18, 2018/19, 2019/20 og 2020/21).

Klubben signerte i fjor sommer Erling Braut Haaland, som denne sesongen er toppscorer i Premier League med 25 mål.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal