Hopp til innhold

Carlsen snakker for første gang siden søksmålet – får støtte fra VM-rivaler

Mens Magnus Carlsen har forberedt seg til VM i fischersjakk har han fått milliardsøksmålet fra Hans Niemann i fanget. – Latterlig, mener flere av hans konkurrenter.

Magnus Carlsen før VM i fischersjakk

SAKSØKT: Magnus Carlsen står midt i et kaos, med søksmål rettet mot seg fra Hans Niemann. Han vil imidlertid ikke la det påvirke mesterskapet.

Foto: JØRUND WESSEL CARLSEN / NRK

Carlsen kom til Island mandag ettermiddag og gjør nå de siste forberedelsene før VM starter med innledende runder tirsdag.

Lett i steget snakket han for første gang om søksmålet til NRK på VM-arenaen i Reykjavík.

– Jeg fokuserer på sjakken uansett, og dette blir ikke brukt som unnskyldning uansett hvordan det måtte gå, sier Carlsen til NRK.

Forrige uke kom juks-anklagede Hans Niemann med søksmålet som kom som troll i eske. Han saksøker Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Danny Rensch, Play Magnus Group og nettstedet Chess.com og krever over én milliard kroner.

Motstander tror ikke Niemann vinner

Tåpelig, mener islandske Hjörvar Gretarsson, advokat og hjemmehåpet under VM i fischersjakk.

– Det om pengene gir ikke mening. Det er litt forutinntatt mot USA, at de liker å kaste store pengesummer. Han ber nok om tapte penger, noe som gir mening. Men det blir aldri 100 millioner for ham, så det gir ikke mening, sier Gretarsson til NRK.

Også Hikaru Nakamura er saksøkt av sin landsmann. Og før NRK rekker å spørre om søksmålet bryter amerikaneren inn:

Hikaru Nakamura etter Norway Chess i Stavanger 2018.

TAUS: Hikaru Nakamura vil ikke kommentere søksmålet.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Hvis du vil ha svar på spørsmål om søksmålet er det «ingen kommentar». Jeg kan ikke kommentere en pågående sak, beklager, sier han.

Islandske Gretarsson mener dog at Nakamura og Carlsen foreløpig står til vinst i konflikten.

– Jeg tror heller ikke han vinner søksmålet, men det kommer til å bli interessant. Jeg håper de løser det snart, konkluderer advokaten som har en ukes fri for å spille VM i fischersjakk.

– Samme følelsen som Carlsen

Han er den svakest rangerte spilleren blant oktetten i VM-sluttspillet, og er faktisk nevnt i Hans Niemann-rapporten. Chess.com hevder Niemann jukset i et parti mot islendingen.

– Jeg hadde samme følelsen som Carlsen. Jeg tenkte han ikke var fokusert og åpnet kjapt. Da det ble komplisert, spilte han også raskt. Jeg tenkte først han var ekstremt talentfull. Men jeg tenkte på juks da jeg så på det i retrospekt. Men jeg trodde fortsatt at han ikke jukset, for jeg hadde ikke bevis. Og som advokat er det ikke rettferdig å beskylde ham for juks uten bevis, sier han.

Islending

MØTTE NIEMANN: Islands sjakkhåp Hjörvar Gretarsson.

Foto: NRK

Denne uken spilles VM på Island, og arrangøren har satt i gang ekstra tiltak for å forhindre juks. Det er sikkerhetssjekker og fem minutters forsinket TV-signal fra Island.

– Det er galskap. På dette nivået kjenner vi alle her. Det er mye risiko med å jukse. Fordi da er navnet ditt og karrieren over. Niemann har nettopp blitt 19, og ingen kjente ham før. Carlsen så noe galt og trakk seg. Jeg applauderer ham for å gjøre det, sier Wesley So, regjerende verdensmester.

– Det har skjedd mye den siste tiden. Hvordan har det vært å forberede seg til dette?

– Det har vært veldig gøy å forberede meg til dette, og å se på fischersjakk er gøy uansett, svarer Magnus Carlsen til NRK.

Siste nytt

 • Atsu funnet i livet – fraktet til sykehus

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er funnet i livet og fraktet til sykehus.

  Det skriver den britiske avisen The Guardian.

  Ghaneseren har pådratt seg en skade i høyrefoten og skal ha hatt problemer med å puste.

  Hatayspor, klubben Atsu spiller for, befinner seg i Hatay, et av områdene som er verst rammet av jordskjelvet.

  Fotballprofilen ble matchvinner da Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Vingen har tidligere spilt for Newcastle, Chelsea og Everton i Premier League

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters
 • Påtalemyndigheten motsetter seg Alves-løslatelse mot kausjon

  Påtalemyndigheten i Spania ber domstolen avvise ønsket til fotballstjernen Dani Alves om å bli løslatt mot kausjon og streng meldeplikt.

  Tidligere Barcelona-spiller Alves er anklaget for å ha forgrepet seg på en kvinne. Forsvarerne hans har anmodet om at det åpnes for at brasilianeren kan løslates mot kausjon mens etterforskningen pågår.

  Ifølge advokatene er Alves villig til å levere inn passet sitt samt gå med sporingsutstyr som gjør det mulig å vite hvor han til enhver tid befinner seg. Han skal også være forberedt på å melde seg for politiet regelmessig.

  Mandag opplyste imidlertid påtalemyndigheten at den anser rømningsfaren for stor dersom Alves settes fri fra fengsel.

  Den tidligere Barcelona-stjernen ble pågrepet og fengslet før helgen. En kvinne har anklaget ham for seksuelt overgrep i forbindelse med en episode på et utested i Barcelona i desember i fjor.

  Alves har avvist anklagene og erklært seg uskyldig.

  Fotballstjernen har spilt for klubber som Sevilla, Barcelona, Juventus, PSG og São Paulo. Han var en del av Brasils VM-tropp i Qatar i fjor.

  Dani Alves.
  Foto: Andre Penner / AP
 • Klubbtopp om savnet fotballspiller etter jordskjelvet: – Han er fortsatt i ruinene

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er savnet etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria, opplyser visepresidenten i klubben hans.

  Atsu skal ha oppholdt seg i et leilighetsbygg i byen Hatay da det voldsomme jordskjelvet rammet natt til mandag. Bygningen raste sammen.

  Fotballprofilen, som blant annet har spilt for Newcastle, ble matchvinner da det tyrkiske topplaget Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Det samme ble Hatayspors sportsdirektør Taner Savut.

  – Christian Atsu og Taner Savut er fortsatt i ruinene, sa klubbens visepresident Mustafa Ozat til den tyrkiske TV-stasjonen Play Spor.

  Han fortalte videre til BEIN Sports at flere spillere og ledere hadde blitt reddet, og at det ble jobbet for å hjelpe flere.

  Christian Atsu spilte for Newcastle og Everton i Premier League. Han har også tilhørt Chelsea.

  Flere norske spillere har også blitt rammet av jordskjelvet. Fredrik Gulbrandsen har uttalt til Dagbladet at han fryktet for å dø.

  Både Guldbrandsen og Jonas Svensson, som begge spiller i Tyrkia, drar tilbake til Norge på tirsdag, ifølge TV 2.

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste