Hopp til innhold

Kommentator-Carlsen langet ut mot «Nepo»: – Katastrofe

Magnus Carlsen var ikke nådig i kritikken av Jan Nepomnjasjtsjij under det femte partiet av kandidatturneringen. Sjakkekspert mener seier for russeren vil være synd for sjakken.

Magnus Carlsen og Nepo

SJAKKPROFILER: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen kan møtes i VM for andre år på rad.

Foto: NTB

Det var under kommenteringen av kandidatturneringen (VM-kvalifiseringen), der «Nepo» møtte Hikaru Nakamura, at Carlsen fyrte løs med flere krasse kommentarer rettet mot sin tidligere VM-motstander.

I forrige langsjakk-VM, som ble spilt i november og desember, var det flere som reagerte på raske og feilslåtte trekk fra russeren. Det hentet Carlsen opp igjen som kommentator.

– Han er tilbake til sitt sanne jeg med sine siste trekk. Han gjør dårlige trekk veldig raskt, sa nordmannen som medkommentator for Chess24.

Carlsen kom også med flere stikk til russerens åpningsspill.

– For en katastrofe for Jan. Det er veldig rart. Hikaru har nettopp spilt den samme sidelinjen (et åpningstrekk) han spilte for seks år siden. Jan bestemte seg for å gjøre noen naturlige og gode trekk, for så å bestemme seg for at dette er jævlig solid, så jeg kommer til å la dronningen min bli jaget rundt på brettet i stedet, kommenterte den regjerende verdensmesteren.

Ian Nepomniachtchi og Magnus Carlsen

KNUST AV CARLSEN: Magnus Carlsen vant til slutt 7,5 - 3,5 mot Jan Nepomnjasjtsjij i langsjakk-VM i Dubai.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Kalte «Nepo» udisiplinert

Senere reagerte Carlsen på nok et raskt trekk fra «Nepo». Han flyttet dronningen fra f6 til d6.

– Hvordan spiller man dronning til d6 på ett sekund? Det er så udisiplinert. Du må lukte blodet i vannet. Vær en jævla hai! utbrøt nordmannen.

Selv om de hvite brikkene til Nakamura hadde best stilling, klarte «Nepo» å redde seg inn igjen. Det endte til slutt med remis i partiet. «Nepo» leder for øvrig kandidatturneringen, og han er dermed i førersetet med tanke på å møte Carlsen i neste VM.

Hikaru Nakamura

MØTTE «NEPO»: VM-kandidat Hikaru Nakamura.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

NRKs sjakkekspert Atle Grønn har fått med seg Carlsens kommentering.

– Jeg synes det er interessant og ufarlig. Det er jo interessant å høre hva han sier, og jeg er ganske sikker på at «Nepo» er enig i karakteristikkene. Det var jo første gang at Nepomniatsjtsji viste gamle svakheter i kandidatturneringen. Magnus var ærlig og informativ, mener Grønn.

Det er imidlertid ikke sikkert at den norske 31-åringen stiller opp VM. Han har nemlig hintet om at han er mest fristet til å møte 19 år gamle Alireza Firouzja.

Men det spørs om Carlsen får ønsket sitt oppfylt. 19-åringen ligger nemlig dårligst an av kandidatene.

Les også: Carlsen-nøling kan skape dramatisk scenario: Ekspert spår spesiell stemning i VM-kvalik

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

– Synd for sjakken om han vinner

«Nepo» har på sin side fått en god start. Men Grønn tror ikke russeren kan rote for mye før det går galt.

– Han kan ikke tulle for mye. I VM startet han bra, og det gjorde han også denne gangen. Han reddet seg inn i går, men det blir interessant å se om han holder i 14 runder, sier sjakkeksperten og fortsetter:

– Han har ikke råd til en kollaps. Det kan hende at det å overleve mot Nakamura var en vekker. Hadde han tapt, kunne det fort raknet.

Atle Grønn

KRITISK: Atle Grønn mener det vil være synd for sjakken om Jan Nepomnjasjtsjij blir Magnus Carlsens utfordrer i sjakk-VM igjen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Grønn forteller at det var Fabiano Caruana som var hans favoritt før turneringen startet. Amerikaneren møtte Carlsen i VM i 2018, der nordmannen gikk seirende ut etter omspill.

– Jeg hadde ikke veldig stor tro på Nepomniatsjtsji, så at han leder overrasker litt. Jeg håper det skjer noe i toppen, for det ville vært synd for sjakken om han vinner. Han tapte klart i VM, og han er ikke en interessant utfordrer. Han er den verst tenkelige vinneren, både sjakkfaglig og politisk, sier Grønn og sikter til sjakkstjernens russiske bakgrunn.

«Nepo» har tidligere tatt avstand fra krigen og fordømt invasjonen av Ukraina.

NB! Torsdag kveld vant Nepomnjasjtsjij mot Jan-Krzysztof Duda med hvite brikker. Han fører derfor fortsatt an i kandidatturneringen med sine 4,5 poeng. Turneringen avsluttes 7. juli.

Siste nytt

 • Bayern-legende ønsker Ronaldo: – Ville vært sexy

  Bayern München-legende Lothar Matthäus drømmer om at gamleklubben skal signere Cristiano Ronaldo denne sommeren.

  – Ronaldo til Bayern ville vært sexy, sier Matthäus Sky Sport.

  Sist uke skrev flere medier at Ronaldo ønsker seg vekk fra Manchester United etter en svak sesong der de ikke kvalifiserte seg for mesterligaen kommende sesong.

  – De burde i det minste se på muligheten og gi det et forsøk, fortsetter verdensmesteren fra 1990.

  Bayerns egen målkonge, Robert Lewandowski, har gjort det klart at han ønsker seg bort fra klubben, og Matthäus mener Ronaldo kan være en god erstatter for polakken. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Basketstjerne ber Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland

  Basketballstjernen Brittney Griner bønnfaller USAs president Joe Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland, der hun har vært fengslet siden februar.

  Griners agent Lindsay Kagawa Colas sier at brevet ble levert til Det hvite hus på mandag. Mesteparten av innholdet er privat, men Griners representanter har delt noen linjer fra brevet.

  – Mens jeg sitter her i et russisk fengsel, alene med tankene mine og uten beskyttelsen fra min kone, familie, venner, OL-trøye eller noen av mine bragder, er jeg livredd for at jeg kan komme til å bli her for alltid, skriver Griner i brevet.

  WNBA-stjernen ble pågrepet på flyplassen i Moskva 17. februar, etter at tollere fant cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes. Det skjedde noen dager før den russiske invasjonen i Ukraina.

  Griner er siktet for smugling av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som kan straffes med inntil ti års fengsel. Saken mot henne gjenopptas på torsdag.

  Russia Griner
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste