Hopp til innhold

Kommentator-Carlsen langet ut mot «Nepo»: – Katastrofe

Magnus Carlsen var ikke nådig i kritikken av Jan Nepomnjasjtsjij under det femte partiet av kandidatturneringen. Sjakkekspert mener seier for russeren vil være synd for sjakken.

Magnus Carlsen og Nepo

SJAKKPROFILER: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen kan møtes i VM for andre år på rad.

Foto: NTB

Det var under kommenteringen av kandidatturneringen (VM-kvalifiseringen), der «Nepo» møtte Hikaru Nakamura, at Carlsen fyrte løs med flere krasse kommentarer rettet mot sin tidligere VM-motstander.

I forrige langsjakk-VM, som ble spilt i november og desember, var det flere som reagerte på raske og feilslåtte trekk fra russeren. Det hentet Carlsen opp igjen som kommentator.

– Han er tilbake til sitt sanne jeg med sine siste trekk. Han gjør dårlige trekk veldig raskt, sa nordmannen som medkommentator for Chess24.

Carlsen kom også med flere stikk til russerens åpningsspill.

– For en katastrofe for Jan. Det er veldig rart. Hikaru har nettopp spilt den samme sidelinjen (et åpningstrekk) han spilte for seks år siden. Jan bestemte seg for å gjøre noen naturlige og gode trekk, for så å bestemme seg for at dette er jævlig solid, så jeg kommer til å la dronningen min bli jaget rundt på brettet i stedet, kommenterte den regjerende verdensmesteren.

Ian Nepomniachtchi og Magnus Carlsen

KNUST AV CARLSEN: Magnus Carlsen vant til slutt 7,5 - 3,5 mot Jan Nepomnjasjtsjij i langsjakk-VM i Dubai.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Kalte «Nepo» udisiplinert

Senere reagerte Carlsen på nok et raskt trekk fra «Nepo». Han flyttet dronningen fra f6 til d6.

– Hvordan spiller man dronning til d6 på ett sekund? Det er så udisiplinert. Du må lukte blodet i vannet. Vær en jævla hai! utbrøt nordmannen.

Selv om de hvite brikkene til Nakamura hadde best stilling, klarte «Nepo» å redde seg inn igjen. Det endte til slutt med remis i partiet. «Nepo» leder for øvrig kandidatturneringen, og han er dermed i førersetet med tanke på å møte Carlsen i neste VM.

Hikaru Nakamura

MØTTE «NEPO»: VM-kandidat Hikaru Nakamura.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

NRKs sjakkekspert Atle Grønn har fått med seg Carlsens kommentering.

– Jeg synes det er interessant og ufarlig. Det er jo interessant å høre hva han sier, og jeg er ganske sikker på at «Nepo» er enig i karakteristikkene. Det var jo første gang at Nepomniatsjtsji viste gamle svakheter i kandidatturneringen. Magnus var ærlig og informativ, mener Grønn.

Det er imidlertid ikke sikkert at den norske 31-åringen stiller opp VM. Han har nemlig hintet om at han er mest fristet til å møte 19 år gamle Alireza Firouzja.

Men det spørs om Carlsen får ønsket sitt oppfylt. 19-åringen ligger nemlig dårligst an av kandidatene.

Les også Carlsen-nøling kan skape dramatisk scenario: Ekspert spår spesiell stemning i VM-kvalik

Magnus Carlsen

– Synd for sjakken om han vinner

«Nepo» har på sin side fått en god start. Men Grønn tror ikke russeren kan rote for mye før det går galt.

– Han kan ikke tulle for mye. I VM startet han bra, og det gjorde han også denne gangen. Han reddet seg inn i går, men det blir interessant å se om han holder i 14 runder, sier sjakkeksperten og fortsetter:

– Han har ikke råd til en kollaps. Det kan hende at det å overleve mot Nakamura var en vekker. Hadde han tapt, kunne det fort raknet.

Atle Grønn

KRITISK: Atle Grønn mener det vil være synd for sjakken om Jan Nepomnjasjtsjij blir Magnus Carlsens utfordrer i sjakk-VM igjen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Grønn forteller at det var Fabiano Caruana som var hans favoritt før turneringen startet. Amerikaneren møtte Carlsen i VM i 2018, der nordmannen gikk seirende ut etter omspill.

– Jeg hadde ikke veldig stor tro på Nepomniatsjtsji, så at han leder overrasker litt. Jeg håper det skjer noe i toppen, for det ville vært synd for sjakken om han vinner. Han tapte klart i VM, og han er ikke en interessant utfordrer. Han er den verst tenkelige vinneren, både sjakkfaglig og politisk, sier Grønn og sikter til sjakkstjernens russiske bakgrunn.

«Nepo» har tidligere tatt avstand fra krigen og fordømt invasjonen av Ukraina.

NB! Torsdag kveld vant Nepomnjasjtsjij mot Jan-Krzysztof Duda med hvite brikker. Han fører derfor fortsatt an i kandidatturneringen med sine 4,5 poeng. Turneringen avsluttes 7. juli.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal