Hopp til innhold

Her innser han tabben som ga Magnus Carlsen seieren

Hikaru Nakamura ledet julesjakkens mestermøte før møtet med Magnus Carlsen. Så snudde det, og nordmannen tok seieren i gruppespillet.

Nakamura

TABBE: Hikaru Nakamura var ikke fornøyd etter å ha tabbet seg ut.

– Nakamura gjorde en kjempetabbe på dette nivået og Magnus Carlsen kastet seg over ham, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

Etter 54 trekk ga amerikaneren seg.

– Det var deilig å se ham gå seg bort. Det gjør at jeg sannsynligvis får førsteplassen, og det er gledelig, sier Carlsen til NRK.

Nakamura skjønte at han hadde gjort en brøler, ristet på hodet og var tydelig misfornøyd med seg selv.

– Fenomenalt spill av Magnus, sier Torstein Bae.

 • Se hele situasjonen i videovinduet øverst i saken.
Magnus Carlsen

PRESSET PÅ: Magnus Carlsen, her avbildet under partiet mot Hikaru Nakamura.

Foto: Skjermdump NRK

Dawid Howell og Jovanka Houska er eksperter på den internasjonale sendingen hos chess24. Duoen var mektig imponert over at Carlsen tok rotta på Nakamura – som fram til mandagens parti virket ustoppelig.

– Det føles som han skjerper seg når det drar seg til. I dag viste han kvaliteten sin, det er hvorfor han er på topp av tabellen, sa Howell på sendingen.

– Han startet rolig, så presset han mer og Nakamura falt sammen. Han har vært en av de sterkeste spillere, og Magnus slo ham enkelt, sier Jovanka Houska.

Partiet varte i 115 trekk

– Jeg følte meg veldig mye bedre i dag, sier Carlsen om eget spill.

Carlsens første parti ble virkelig dramatisk. Partiet mellom Aleksandr Grisjtsjuk og Carlsen varte i over en time og 115 trekk.

– Det er et av de lengste partiene vi har sett noen gang, kommenterte Torstein Bae.

Det ble en skikkelig kamp på brettet der Carlsen sto en bonde over mens russeren havnet i tidsnød.

– Endelig tok turneringen fyr, meldte ekspert Atle Grønn.

Intens kamp om plassene

Kampen om de åtte kvartfinaleplass ble intens. Carlsen sikret seg tidlig førsteplassen og skal møte Daniil Dubov i kvartfinalen som spilles tirsdag og onsdag.

Daniil Dubov

MOTSTANDER: Daniil Dubov er Carlsens motstander i kvartfinalen. Her fra da han vant VM i hurtigsjakk i 2018.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Maxime Vachier-Lagrave så helt fortapt ut tidligere på dagen, men vant mot Aleksandr Grisjtsjuk i siste parti og tok seg videre med et nødskrik.

– Det er ikke fortjent etter hvordan jeg spilte i dag. Jeg visste at det ikke var helt over, men forventet ikke å vinne. Jeg aner ikke hva Grisjtsjuk drev med, han ga meg så mange sjanser, sier Vachier-Lagrave til chess24.com.

Kvartfinalene starter tirsdag klokken 15.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste