Carlsen ut mot sjakkforbundet – antyder at han vil droppe VM om det blir lagt til Stavanger

I et innlegg på Facebook går verdensmester Magnus Carlsen hardt ut mot eget forbund, og antyder at han kan droppe VM på hjemmebane.

Magnus Carlsen

LANGER UT: Magnus Carlsen går hardt ut mot eget forbund på Facebook.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

«Først og fremst vil jeg beklage at jeg tidligere uttrykte meg upresist. Det jeg mente var at Kindred-avtalen ikke påvirker sjansen for et VM i Stavanger 2020 med meg, det går jo fint an å arrangere uten og», skriver Carlsen i Facebook-innlegget.

 • Les hele innlegget nederst i saken.

Lørdag ettermiddag postet Carlsen et innlegg i en sjakkgruppe på Facebook. Der tar verdensmesteren et oppgjør med sitt eget forbund, og deres innstilling til en potensiell avtale med spillselskapet Kindred.

«Konklusjonen min blir i alle fall at om denne avtalen er lovlig, vil jeg absolutt anbefale å stemme ja ...» skriver Carlsen i innlegget.

Espen Agdestein

MANAGER: Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– Han benytter sin anledning til å si hva han mener om den Kindred-avtalen, som har vært debattert i sjakken, forteller Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK og fortsetter:

– I Norge er det en holdning om at Norsk Tipping og enerettsmodellen er den beste. Men for sjakken er ikke det noe bra, for vi er ikke med idrettsforbundet, og har ikke fått noe glede av de midlene i særlig grad.

«Et svik mot kommende generasjoner»

I innlegget formulerer Carlsen sitt syn på avtalen slik:

« ... Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen, skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner».

Videre skriver han at han har rett til å velge om han skal stille opp i VM eller ikke.

Kindred tilbyr Norges Sjakkforbund (NSF) 50 millioner kroner over fem år for å jobbe for å endre norsk spillpolitikk. NSF skal ta stilling til tilbudet på sin kongress 7. juli.

– Er det mulighet for en boikott av VM?

– Det vil ikke jeg spekulere i, sier Agdestein.

Etter det NRK erfarer har Carlsen i lengre tid gitt styret i sjakkforbundet signaler om at han ikke ønsker VM-kamp i Stavanger.

– Jeg ønsker ikke å spekulere

Presidenten i Norges Sjakkforbund, Morten Madsen, vil i likhet med Agdestein, ikke spekulerer om det blir et VM uten Carlsen.

– Magnus har flere ganger ventet lenge med å bestemme seg for hvor han vil spille, så dette er fremdeles litt uklart slik jeg forstår uttalelsene fra hans manager. Jeg ønsker derfor i likhet med Espen Agdestein heller ikke å spekulere i dette, skriver Madsen i en mail til NRK og fortsetter:

FIDE SJAKK-VM

PRESIDENT: President i Norges Sjakkforbund, Morten Madsen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– NSF har i mange år jobbet for å få transparente budprosesser i FIDE. Når NSF nå selv gjennomførte en slik budprosess var det etter anbefalt metode fra idrettsforbundet og i tråd med det vi kjemper for i FIDE. Stavanger var det alternativet som kunne gi NSF best kandidatur, med tanke på FIDE’s ulike krav, sportslig nivå og ikke minst økonomisk sikkerhet for NSF.

Han understreker at forbundet må ha respekt for Carlsens valg rundt dette.

– Det ville vært veldig hardt

Styreleder for Norway Chess (årlig sjakkturnering i Stavanger journ.anm.), Kjell Madland, tenker følgende om Carlsens utspill:

– Vi opplever at Carlsen har vært veldig fornøyd med den jobben vi gjør hvert år med Norway Chess. Det er derfor veldig hardt at han gir uttrykk for at han kanskje ikke vil stille om vi får arrangere VM her i Stavanger, sier Kjell Madland, som er styreleder for Norway Chess.

Kjell Madland

TUNGT: Kjell Madland som er styreleder i Norway Chess og jobber for å få VM til Stavanger tar det tungt at Carlsen ikke vil stille.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han påpeker at det er sjakkforbundet Carlsen har et problem med, og ikke arrangøren.

– Vi har jobbet veldig hardt med å få til et flott konsept for VM her i Stavanger. Nå må vi jo bare håpe at om vi får lov å arrangere VM, så vil alle de som blir invitert ha lyst til å komme.

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, la ut Carlsens Facebook-innlegg på sin Twitterkonto, og omtaler del hele som forbausende.

– Jeg synes jo det er oppsiktsvekkende, og som jeg skrev, så er ikke jeg kjent med, historisk sett, at en norsk verdensmester noen gang har sagt at hvis VM blir på hjemmebane ett bestemt sted, så stiller jeg ikke. Så jeg synes det er en meget oppsiktsvekkende melding.

Carlsen facebook

INNLEGGET: Her er innlegget Carlsen postet.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Gabrielsen ferdig i Toulouse

  Midtstopper Ruben Gabrielsen er enig med den franske fotballklubben Toulouse om å terminere kontrakten.

  Det opplyser klubben på sin nettside. I en kort melding takker klubben Gabrielsen for innsatsen.

  Gabrielsen har vært på lån i FC København i høstsesongen. Midtstopperen kom til Toulouse for to år siden. Nå kan han forhandle fritt med andre klubber om neste steg i sin fotballkarriere.

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Målløst for Sørloth og Real Sociedad

  Real Sociedad og Getafe spilte 0-0 i spansk toppliga søndag. Alexander Sørloth spilte en drøy time for vertene.

  Sørloth startet kampen for Sociedad, men markerte seg ikke stort. han ble byttet ut etter en times spill. Dermed gikk han målløs av banen i sin 15. ligakamp for sesongen. Han har scoret ett mål for Sociedad i ligaen så langt. Det målet kom i 2-2-kampen mot Atlético Madrid i oktober.

  Nordmannen scoret imidlertid mot Atlético for noen dager siden og bidro til at laget avanserte fra åttedelsfinalen i cupen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Goggia skadet kneet i fall - håper å rekke OL

  Den italienske alpinstjernen Sofia Goggia pådro seg skader i kneet i det stygge fallet under søndagens super-G. Italieneren har forstuet det venstre kneet og skadet korsbåndet hun opererte i 2013, i tillegg til at hun også har pådratt seg et lite brudd i leggbeinet og en seneskade.

  I en pressemelding fra FIS står det at hun starter rehabiliteringen allerede mandag, og at hun tar sikte på å rekke utforrennet i OL i Beijing 15. februar. Goggia er en av de store gullfavorittene til lekene i Kina.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal