Hopp til innhold
Kommentar

Kongen av koronaen

Dette er et utsagn som nok hever få øyenbryn: Få har vært smartere i 2020 enn verdens beste sjakkspiller. Han som har brukt pandemiåret til å skape et ekte sjakkimperium.

Henrik Carlsen gir VM-pokal til Magnus Carlsen

POKALER: Magnus Carlsen med de to pokalene han vant i desember 2019. Siden da har han bygget opp et sjakkimperium, skriver NRKs sportskommentator.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Magnus Carlsen heter den nevnte sjakkspilleren, i tilfelle noen skulle ta seg i å lure.

30. november fylte han 30 år. Det siste av dem har han brukt med stor kløkt og forståelse av mulighetene en litt umulig verdenssituasjon paradoksalt nok har bydd på.

Da verden stengte ned i mars, ga det nødvendigvis en rekke utslag.

Inkludert en veldig begrensning i mulighetene for å utøve det aller, aller meste av idrettsaktiviteter, i Norge som ellers.

Noen få sporter har likevel muligheter i krisetider. En av disse er sjakk.

I motsetning til i bryting, boksing, tennis og andre duellsporter, er den digitale versjonen av sjakk ganske nær en fullverdig utgave av originalutøvelsen.

Vi har lært oss å bli fascinert av følelsen av en slags lukket, intellektuell aggresjon over sjakkbordet når sjakkens giganter møtes, en fortettet situasjon hvor kun tanker er det man hører.

Men vi må samtidig erkjenne at savnet av dette likevel er ganske neglisjerbart når man holder seg til kvaliteten på selve spillet.

Det geniale åpningstrekket

Slikt gir store muligheter i en lukket verden – muligheter ingen så raskere eller bedre enn Magnus Carlsen. Og igjen- dette er neppe egnet til å overraske noen.

Ubeskjedent fikk den første turneringen navnet Magnus Carlsen Invitational og var i gang allerede 18. april, med 8 av de beste spillerne i verden – og 250.000 dollar i totale premier.

Turneringen var en av de første internasjonale sportsbegivenhetene etter starten av pandemiperioden startet og fikk stor oppmerksomhet verden rundt.

«I koronakrisen blir en ny verdenssport født», som den tyske storavisen Die Welt uttrykte det.

Magnus Carlsen med ny turnering

NY TURNERING: Slik så det ut da Magnus Carlsen presenterte den nye turneringen i mai.

Foto: Heiko Junge / NTB

Ingen trenger vel lure på hvem som slo amerikanske Hikaru Nakamura i finalen og vant førstepremien på 70.000 dollar. Eller vant tilbake, som det kanskje vel så presist kan uttrykkes.

For Magnus Carlsen og hans partnere i Play Magnus Group arrangerte ikke bare den første digitale storturneringen i verden. De eier siden 2019 også sjakkportalen chess24.com, som strømmer Carlsens turneringer.

Her i Norge ble TV-rettighetene til turneringen solgt til TV 2, som fikk stor oppmerksomhet rundt sendingene i en fjernsynstid preget av korona-nyheter, repriser – og kun dét.

Play Magnus startet i 2013 som en app ved samme navn, hvor man kunne spille mot en virtuell utgave av Carlsen tilpasset spillerens alder.

Da Play Magnus Group gikk på børs i oktober, skjøt verdien første dag opp til 1,3 milliarder kroner, før den stabiliserte seg rundt milliarden.

For Carlsen selv ga børsnoteringen en inntekt på 25 millioner kroner- og en verdi på aksjeposten han sitter igjen med som ble anslått til i underkant av 90 millioner kroner.

Men uansett den stadig økende verdien av Play Magnus Group, er det totaluniverset Carlsen og hans samarbeidspartnere har rukket å skape i 2020, som er det mest imponerende i sammenhengen.

2020 kommer sannsynligvis til å bli stående som det reelle år 0 i historien om digital sjakkinteresse.

En sponsor i spill

Men det mest presserende behov i dette universet på forsommeren var likevel ikke folks behov for sjakkturneringer som lockdown-underholdning på nett.

Det var spillselskapenes behov for spillobjekter.

Hvis vi allerede har glemt det, var situasjonen så akutt at hviterussisk fotball plutselig ble et verdensomspennende fenomen i noen uker, da det var en av de eneste ligaene som ikke ble stoppet – og kunne spilles på.

President Lukasjenko påsto at koronaviruset kunne stoppes ved en blanding av badstu og vodka.

Og lot all sportslig aktivitet fortsette, selv om den ble stengt ned i resten av verden.

Lukasjenko visste godt hvilken oppmerksomhet han plutselig fikk- og hvordan han skulle utnytte den. Hviterussisk ligafotball var for første – og sannsynligvis siste- gang et tema langt utenfor landets grenser. Fordi man ikke hadde annet å diskutere, i en verden mer avhengig av sport enn vi ofte vil innrømme.

Men slik kunne ikke det ikke fortsette.

Og her kom sjakkturneringene til Magnus Carlsen inn.

Carlsen er sponset av det mektige svenske spillselskapet Kindred, som tilbyr spill under navnet Unibet.

Sjakkturneringen til Carlsen ga dem plutselig nye, attraktive objekter å tilby spillere verden rundt- og det i en situasjon hvor store deler av verden befant seg innendørs foran en skjerm.

Det nye konseptet ble en suksess. For Magnus Carlsen, hans selskap og helt sikkert for spillselskapene. Som faktisk hadde klart å avvenne oss fra den gryende avhengigheten av hviterussisk fotball og gi verden nye spillobjekter.

En tour blir til

Flere turneringer fulgte i det som ble til Magnus Carlsen Chess Tour. Til sammen fem turneringer ble avholdt. Carlsen selv vant fire av dem.

Og det er sjakkutøver Magnus Carlsen først og fremst er.

Carlsen vant også den eneste store sjakkturneringen man klarte å arrangere fysisk etter nedstengingen i mars, nemlig Norway Chess i Stavanger.

Norway Chess 2020

VANT: Magnus Carlsen smiler bredt under Norway Chess, turneringen han vant i oktober.

Foto: Carina Johansen / NTB

Årets høydepunkt skulle likevel være forsvaret av VM-tittelen i ordinær sjakk, eller langsjakk om man vil. Allerede i juni ble dette utsatt på ubestemt tid.

I høst ble det også klart at VM i lyn- og hurtigsjakk, som vi har blitt vant til å følge i romjula, ikke kom til å bli spilt i år.

Men der vakuum oppstår, trer nye krefter inn.

Eller ikke spesielt nye heller. For selvsagt er det de som allerede har fått testet dette ut, nemlig Play Magnus, som lanserer en utvidet utgave av sommerens tour, nå under navnet Champions Chess Tour.

Ti turneringer fra november 2020 til september 2021 gjør dette til en slags verdenscup i sjakk, med Magnus Carlsen som kombinert arrangør og storfavoritt. Totale prispenger er 1,5 millioner dollar.

Det kan virke kynisk, og er det også, som stort sett all forretningsdrift dypest sett er det.

TV-rettighetene er i Norge solgt til TV 2 og NRK- mens Eurosport skal formidle sjakkbilder til 60 land og markeder rundt i verden. I tillegg til at alt strømmes på nevnte chess24.com.

Kyniker og idealist

Men Magnus Carlsen har aldri vist moralske kvaler når han har en plan, om det dreier seg om å kuppe sjakkforbundets kongress, inngå sponsorkontrakter med spillselskaper som er forbudt i Norge – eller for den reise til Dubai for å spille en VM-kamp som nå altså er utsatt.

Det Magnus Carlsen gjør i korona-året 2020 er å bruke sin egen posisjon til å gjøre sitt eget selskap større- men også til å gi ytterligere oppmerksomhet til sjakksporten.

Og det er vanskelig å si annet enn at Carlsens hjerte for sportens grunnfjell virker stort og varmt og ekte.

For forretningsmannen vi nå møter alle andre steder enn fysisk ved sjakkbordet på topplanet, er også meget aktiv på grunnplanet, hvor hans klubb Offerspill i stadig større grad er sentrum for talentutvikling i norsk sjakk på et nivå man aldri tidligere har sett.

En dronnings hjelp til en konge

30 år gammel er han ikke bare på vei til å bli verdens beste sjakkspiller gjennom tidene. Han er også i en prosess som gir ham sterkere og sterkere innflytelse over hvordan sporten utøves og hvordan den genererer interesse- og omsetning.

Og om hans egen innsats ikke er nok, får han og hans selskap for onlinespill også uventet drahjelp gjennom Queen’s Gambit.

Netflix-serien om det kvinnelige sjakkgeniet Beth Harmon skal ha skapt en enorm økning i interessen rundt sjakk på verdensbasis.

Og gitt ytterligere drahjelp til virkelighetens sjakkonge av sjakk. Han som i 2020 gjorde alt riktig – som startet turneringer, skaffet spillobjekter til sin sponsor, gikk på børs – og vant tilbake det meste av premiepenger selv.

Når man ikke kan spille VM, vil likevel Champions Chess Tour gi oss spenning gjennom romjula. Vist av NRK. Arrangert av Play Magnus. Som en veldig god og symbolsk oppsummering av 2020.

Nå mangler egentlig bare at Magnus Carlsen topper året med å bli nominert til en pris på Idrettsgallaen. Men ett sted går vel kanskje grensen, også for selveste kongen av koronaen.

Magnus Carlsen

DIGITALT: Magnus Carlsen under videointervju med NRK.

Foto: SKYPE / NRK

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal