NRK-sportskommentator om Carlsen-avtale: – Krigserklæring til lederne i norsk idrett

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Magnus Carlsen inngår et personlig sponsorsamarbeid med spillselskapet Unibet.

Magnus Carlsen

SPONSORSAMARBEID: Magnus Carlsen får spillselskap som sin hovedsponsor.

Foto: KOEN SUYK / AFP

Det kom frem på en pressekonferanse i Stockholm torsdag formiddag. Der ble det opplyst at den norske sjakkstjernen Magnus Carlsen blir selskapets «globale ambassadør» og ansikt utad for Unibet de neste to årene.

Han ønsker ikke kommetere den økonomiske verdien av avtalen.

– Vi holder det for oss selv, foreløpig, sier Carlsen til NRK.

Omstridt avtale

I fjor sommer stemte Norges sjakkforbund ned en sponsoravtale med spillselskapet Kindred, som eier Unibet, til en verdi av 50 millioner kroner over fem år.

Et par måneder senere inngikk Carlsens sjakklubb, Offerspill SK, en egen sponsoravtale med selskapet. Det skapte store overskrifter.

Da forklarte han at midlene skulle gå til unge spillere og rekruttering.

Torsdag har 29-åringen signert en ny personlig avtale med spillselskapet. Det overrasker ikke NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Magnus Carlsen sender en krigserklæring til lederne i norsk idrett. Han er jo formelt ikke en del av norsk idrett, men han er en del av det norske idrettsbegrepet. Han føler seg motarbeidet og nå vil han gjerne vise akkurat hvor lite han bryr seg om alle de beslutningene som blir tatt av norske idrettsledere eller norske politikere, som holder på dette spillmonopolet som han er så veldig imot, sier han.

Carlsen møtte mye motstand da Offerspill gikk inn for et samarbeid med spillselskapet.

Nordmannen forventer lignende reaksjoner nå.

– Jeg antar at mange av de som ikke var enige med meg da, ikke er enige med meg nå. Men det respekterer jeg, sier Carlsen til NRK og fortsetter:

– Når det gjelder kritikk, er ikke det noe jeg er spesielt redd for. Det er heller ikke noe som har stoppet meg før. Det vil heller ikke stoppe meg i fremtiden.

– Men hva med ansvarligheten ved det å inngå et samarbeid med et spillselskap?

– Det er heller ikke sånn at spillselskap betyr at ting blir verre for de som sliter med spillavhengighet. Jeg og Kindred mener at ting vil bli bedre for spillavhengige med en lisensmodell, som vi begge er for, sier nordmannen.

– Vil følge norsk lov

Carlsen sier han kommer til å forholde seg til det norske lovverket.

Peter Alling i Unibet-eieren Kindred Group presiserer i en pressemelding at sponsoravtalen «ikke vil krenke det norske forbudet mot spillreklame og logoeksponering av spillvaremerker».

– Selvfølgelig var det vurderinger å ta, med tanke på at jeg har andre partnere også. Men til syvende og sist er vi veldig glad for hvordan dette har endt. Jeg håper at folk vil dele vår glede over dette samarbeidet, kommenterte Carlsen, som understreker at han ikke vil bryte norsk lov og markedsføre Unibet i Norge.

– Dette er en internasjonal avtale, og vi vil følge norsk lov.

Siste nytt

 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Utsatte kamp etter skyting

  Mandagens NHL-kamp mellom Minnesota Wild og St. Louis Blues er utsatt som følge av at politiet i helgen skjøt en svart mann i en forstad til Minneapolis.

  Det opplyser Wild, klubben til den norske ishockeystjernen Mats Zuccarello, mandag kveld norsk tid.

  «Av respekt for den hjerteskjærende episoden som oppsto i Brooklyn Center i går, er kveldens Minnesota Wild-kamp utsatt», heter det i en uttalelse.

  Kampen har allerede fått ny dato. Den skal spilles 12. mai.

  Også baseballkampen mellom Minnesota Twins og Boston Red Sox ble mandag utsatt. Major League Baseball bekrefter beslutningen.

 • Annullering skapte VAR-forvirring

  West Bromwich slo Southampton 3-0 i Premier League mandag, men et annullert mål i første omgang stjal mye av oppmerksomheten.

  Situasjonen som havnet i søkelyset oppsto etter bare fire minutters spill. Da trodde Mbaye Diagne at han hadde gitt West Brom ledelsen etter forarbeid av Darnell Furlong.

  Assistentdommeren hadde imidlertid løftet flagget og markerte for offside. TV-bildene viste at den avgjørelsen var mer enn tvilsom.

  Den som ventet på at VAR-dommerne skulle godkjenne målet, ble imidlertid skuffet. Ifølge Sky Sports kunne ikke VAR «trekke noen definitiv linje» som sikkert kunne fastslå om Diagne var i offside. Årsaken var at en annen West Brom-spiller blokkerte kameravinkelen.

  Målet forble dermed annullert.

  West Bromwich Albion's Senegalese striker Mbaye Diagne (C) heads past Southampton's English goalkeeper Fraser Forster (L)
  Foto: Michael Steele / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal