NRK-sportskommentator om Carlsen-avtale: – Krigserklæring til lederne i norsk idrett

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Magnus Carlsen inngår et personlig sponsorsamarbeid med spillselskapet Unibet.

Magnus Carlsen

SPONSORSAMARBEID: Magnus Carlsen får spillselskap som sin hovedsponsor.

Foto: KOEN SUYK / AFP

Det kom frem på en pressekonferanse i Stockholm torsdag formiddag. Der ble det opplyst at den norske sjakkstjernen Magnus Carlsen blir selskapets «globale ambassadør» og ansikt utad for Unibet de neste to årene.

Han ønsker ikke kommetere den økonomiske verdien av avtalen.

– Vi holder det for oss selv, foreløpig, sier Carlsen til NRK.

Omstridt avtale

I fjor sommer stemte Norges sjakkforbund ned en sponsoravtale med spillselskapet Kindred, som eier Unibet, til en verdi av 50 millioner kroner over fem år.

Et par måneder senere inngikk Carlsens sjakklubb, Offerspill SK, en egen sponsoravtale med selskapet. Det skapte store overskrifter.

Da forklarte han at midlene skulle gå til unge spillere og rekruttering.

Torsdag har 29-åringen signert en ny personlig avtale med spillselskapet. Det overrasker ikke NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Magnus Carlsen sender en krigserklæring til lederne i norsk idrett. Han er jo formelt ikke en del av norsk idrett, men han er en del av det norske idrettsbegrepet. Han føler seg motarbeidet og nå vil han gjerne vise akkurat hvor lite han bryr seg om alle de beslutningene som blir tatt av norske idrettsledere eller norske politikere, som holder på dette spillmonopolet som han er så veldig imot, sier han.

Carlsen møtte mye motstand da Offerspill gikk inn for et samarbeid med spillselskapet.

Nordmannen forventer lignende reaksjoner nå.

– Jeg antar at mange av de som ikke var enige med meg da, ikke er enige med meg nå. Men det respekterer jeg, sier Carlsen til NRK og fortsetter:

– Når det gjelder kritikk, er ikke det noe jeg er spesielt redd for. Det er heller ikke noe som har stoppet meg før. Det vil heller ikke stoppe meg i fremtiden.

– Men hva med ansvarligheten ved det å inngå et samarbeid med et spillselskap?

– Det er heller ikke sånn at spillselskap betyr at ting blir verre for de som sliter med spillavhengighet. Jeg og Kindred mener at ting vil bli bedre for spillavhengige med en lisensmodell, som vi begge er for, sier nordmannen.

– Vil følge norsk lov

Carlsen sier han kommer til å forholde seg til det norske lovverket.

Peter Alling i Unibet-eieren Kindred Group presiserer i en pressemelding at sponsoravtalen «ikke vil krenke det norske forbudet mot spillreklame og logoeksponering av spillvaremerker».

– Selvfølgelig var det vurderinger å ta, med tanke på at jeg har andre partnere også. Men til syvende og sist er vi veldig glad for hvordan dette har endt. Jeg håper at folk vil dele vår glede over dette samarbeidet, kommenterte Carlsen, som understreker at han ikke vil bryte norsk lov og markedsføre Unibet i Norge.

– Dette er en internasjonal avtale, og vi vil følge norsk lov.

Siste nytt

 • Vurderer kortere langrennssesong

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) åpner for at hele sesongen neste vinter kan ryke, skriver VG. Hvis reiseforbudet gjelder blir det umulig å ha en normal sesong.

  FIS vurderer også færre renn og om man kan holde flere renn i samme land.

  Østberg, Johaug og Weng
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Rekordtidlig friidretts-VM i 2022

  Friidretts-VM i Eugene, Oregon skal arrangeres fra 15. til 24. juli i 2022. Aldri før har VM startet så tidlig på året.

  Mesterskapet i USA skulle egentlig vært holdt i august neste år, men det måtte utsettes som følge av at sommer-OL i Tokyo ble utsatt i et år.

  Den nye terminlisten gjør at det ikke blir kollisjoner mellom VM, EM og Samveldelekene, som alle skal holdes i juli/august 2022.

  – Dette blir en bonanza for friidrettsfans verden rundt, sier president i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud
 • Positiv B-prøve for EM-gullvinner

  Svenske Robert Fsihas B-prøve var også positiv. Svensken tok EM-gull i terrengløp i desember, men i februar ble han tatt i doping. Testen ble gjort i Addis Abeba, Etiopia, 13 dager før han tok gullet.

  Fshia ønsker ikke å kommentere saken, ifølge SVT.

  Terrengløp-EM
  Foto: Pedro Rocha / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal