Hopp til innhold

NRK-sportskommentator om Carlsen-avtale: – Krigserklæring til lederne i norsk idrett

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Magnus Carlsen inngår et personlig sponsorsamarbeid med spillselskapet Unibet.

Magnus Carlsen

SPONSORSAMARBEID: Magnus Carlsen får spillselskap som sin hovedsponsor.

Foto: KOEN SUYK / AFP

Det kom frem på en pressekonferanse i Stockholm torsdag formiddag. Der ble det opplyst at den norske sjakkstjernen Magnus Carlsen blir selskapets «globale ambassadør» og ansikt utad for Unibet de neste to årene.

Han ønsker ikke kommetere den økonomiske verdien av avtalen.

– Vi holder det for oss selv, foreløpig, sier Carlsen til NRK.

Omstridt avtale

I fjor sommer stemte Norges sjakkforbund ned en sponsoravtale med spillselskapet Kindred, som eier Unibet, til en verdi av 50 millioner kroner over fem år.

Et par måneder senere inngikk Carlsens sjakklubb, Offerspill SK, en egen sponsoravtale med selskapet. Det skapte store overskrifter.

Da forklarte han at midlene skulle gå til unge spillere og rekruttering.

Torsdag har 29-åringen signert en ny personlig avtale med spillselskapet. Det overrasker ikke NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Magnus Carlsen sender en krigserklæring til lederne i norsk idrett. Han er jo formelt ikke en del av norsk idrett, men han er en del av det norske idrettsbegrepet. Han føler seg motarbeidet og nå vil han gjerne vise akkurat hvor lite han bryr seg om alle de beslutningene som blir tatt av norske idrettsledere eller norske politikere, som holder på dette spillmonopolet som han er så veldig imot, sier han.

Carlsen møtte mye motstand da Offerspill gikk inn for et samarbeid med spillselskapet.

Nordmannen forventer lignende reaksjoner nå.

– Jeg antar at mange av de som ikke var enige med meg da, ikke er enige med meg nå. Men det respekterer jeg, sier Carlsen til NRK og fortsetter:

– Når det gjelder kritikk, er ikke det noe jeg er spesielt redd for. Det er heller ikke noe som har stoppet meg før. Det vil heller ikke stoppe meg i fremtiden.

– Men hva med ansvarligheten ved det å inngå et samarbeid med et spillselskap?

– Det er heller ikke sånn at spillselskap betyr at ting blir verre for de som sliter med spillavhengighet. Jeg og Kindred mener at ting vil bli bedre for spillavhengige med en lisensmodell, som vi begge er for, sier nordmannen.

– Vil følge norsk lov

Carlsen sier han kommer til å forholde seg til det norske lovverket.

Peter Alling i Unibet-eieren Kindred Group presiserer i en pressemelding at sponsoravtalen «ikke vil krenke det norske forbudet mot spillreklame og logoeksponering av spillvaremerker».

– Selvfølgelig var det vurderinger å ta, med tanke på at jeg har andre partnere også. Men til syvende og sist er vi veldig glad for hvordan dette har endt. Jeg håper at folk vil dele vår glede over dette samarbeidet, kommenterte Carlsen, som understreker at han ikke vil bryte norsk lov og markedsføre Unibet i Norge.

– Dette er en internasjonal avtale, og vi vil følge norsk lov.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste