Norge utklasset Russland: – Det er et monster. Alle gruer seg til å møte Norge.

MAGDEBURG/OSLO (NRK): Katrine Lunde sto som en levende vegg da Norge banket Russland i VM-kvartfinalen. Norge leverte en majestetisk kvartfinale mot Russland og vant 34–17.

VM i håndball for kvinner.

STANS!: Katrine Lunde med en av totalt 16 redninger mot Russland.

– Jeg er skikkelig fornøyd og skikkelig stolt, sier Stine Bredal Oftedal til NRK etter kampen.

Oppgjøret mellom Russland og Norge ble av NRKs ekspert omtalt som «den moralske finalen». I realiteten var kampen avgjort allerede da det var spilt ti minutter.

Da ledet Norge 5-1, men Russland var aldri i nærheten av å slå tilbake.

– Det er et monster. Alle gruer seg til å møte Norge. Det er et skremmeskudd til alle, sier NRKs ekspert Geir Oustorp.

– Jeg tror de andre gruer seg litt, sier Katrine Lunde til NRK.

– Dette er noe av det beste vi har gjort på lang tid, sier Thorir Hergeirsson.

Lunde sto som en vegg

Nora Mørk traff på skuddene. Forsvaret satt som et skudd, og Katrine Lunde var Norges beste spiller. Med god hjelp av de seks foran, stoppet Lunde over halvparten av de russiske skuddene.

Til pause var det 15-8, og Norge cruiset mot semifinale.

– En strålende omgang. Norge lykkes med alt, og Katrine Lunde har en redningsprosent på 53. Det er verdensklasse, sa NRK-ekspert Geir Oustorp på NRKs radiosending fra kampen.

Mens Oustorp lette etter superlativene fra ordboken, fortsatte Norge med storspillet.

– Russland blir spilt ut av hallen. Det ser ikke ut som de er i Magdeburg. Dette er Norge på gullkurs, sier Oustorp.

Selv Trefilov resignerte

Med drøye ti minutter igjen av kampen fikk Katrine Lunde sette seg, og Kari Aalvik Grimsbø kom inn. Da sto Lunde oppført med 16 redninger og 13 innslupne mål. Det betyr en redningsprosent på knallsterke 55.

– Det er lett å gjøre det når de foran står så godt i forsvar, sier Lunde.

Jevgenij Trefilov

HELT FERDIG: Jevgenij Trefilov.

Da tok Jevgenij Trefilov timeout, men den russiske treneren virket helt resignert på sidelinja. Grimsbø kom inn for Norge og fortsatte der Lunde slapp. Norges «andrekeeper» plukket fem av ni skudd, og endte med en redningsprosent på 56.

– Vi har to av verdens beste keepere, kommenterte Patrick Sten Rowlands.

Norge møter Nederland i semifinalen, som spilles fredag.

• KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
  • Johnsen og Botheim cupmestere med Malmö

Malmö viste seg sterkest i straffesparkkonkurransen mot Djurgården og kunne juble for cuptittelen. Lasse Berg Johnsen satte det avgjørende straffesparket.

Malmö sikret seg dermed sitt 16. cuptrofé, noe som er åtte mer enn AIK og IFK Göteborg. De lyseblå fra sør vant siste cupen i 2022, og de måtte vente i det lengste i onsdagens finalekamp.

Tobias Gulliksen og Haris Radetinac misbrukte begge sine forsøk i straffesparkkonkurransen. Malmö-keeper Johan Dahlin reddet. Lasse Berg Johnsen på scoret den avgjørende straffen.

Erik Botheim scorer 1-0
  • Mageplask for Brann: Slått ut av cupen

Minnene til Brann fra Levanger er ikke spesielt gode. I 2015 tapte de 1-4 i Levanger, i det som ble Rikard Norlings siste kamp som Brann-trener.

Onsdag ble det en ny nedtur for Brann i Levanger, Arne Gunnes sendte Levanger i ledelsen etter syv minutter og det ble også kampens eneste mål.

Brann hadde flere store sjanser i løpet av kampen, men scoringen kom aldri og dermed er Brann slått ut.

– Du må se på hva Brann selv kommer med. De topper laget sitt inn mot denne kampen. Vi gjør noen justeringer. Det er en kjempestor skalp for meg, sier spillende assistenttrener i Levanger, Jo Sondre Aas til NRK.

Branns midtstopper Fredrik Pallesen Knudsen var skuffet etter kampen.

– Vi håndterer rett og slett ikke kampbildet godt nok. Vi skaper for lite sjanser. Vi har for lite tempo i ballen. I tillegg slipper vi inn et mål ut av nesten ingenting. Da blir det vanskelig, sier Knudsen.

Knut Høibraaten, kjent fra Ballspark i Bergens Tidende, var klar i talen på Branns vegne etter kampslutt.

– Det er det verste resultatet de har hatt på to-tre år. Det er en slags skandale, vil jeg si, sier han til NRK.