Hopp til innhold

De norske gutta får refs: – Sjokkerende svakt

NRK-ekspert Ola Lunde er nådeløs med de norske skiskytterne. Norges bestemann, Tarjei Bø, sier at det føles som de ikke hadde trent i år.

– De har en jobb å gjøre med langrennsformen. Jeg skal ikke bruke ordet krise, men det er sjokkerende hva de leverer i løypa, sa NRKs ekspert Ola Lunde på sendingen fra fredagens sprint.

Det ble en tung norsk dag med Tarjei Bø som eneste nordmann topp 15. I solen i Hochfilzen fikk de norske aldri ordentlig fart på skiene, og Johannes Thingnes Bø hadde beste langrennstid av de norske gutta – nesten halvminuttet bak bestemann i sporet.

Det er ikke noe oppløftende lesing med norske øyne. Det er for å si det sånn, ikke normalt Hochfilzen-levert i løypa her, sa Lunde.

Ola Lunde

SJOKKERENDE: Ola Lunde var ikke imponert med langrennsprestasjonen til skiskytterherrene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han sier at han er overrasket over at de norske løperne ikke går fortere på ski, og at de er langt unna det nivået vi har sett de siste tre-fire årene.

Hva kan det skyldes?

Det kan være to ting. En, at skia ikke er bra nok. To er å stille spørsmål ved den fysiske treninga og formen. Hva har de gjort? Har de endra noe som gjør at de ikke går like fort på ski?, spør Lunde og konkluderer:

– Akkurat nå er jeg litt usikker på det norske nivået.

– Nå er jo hans jobb å dra til med ordentlige kommentarer. Det er jobben hans, så det er lov. Det var absolutt ikke bra nok, verken på skyting eller i løypa. Det er totalen som ikke er bra nok, svarer landslagssjef Egil Kristiansen når han konfronteres med Lundes kritikk.

– Hva må gjøres for å snu en slik dag?

– Det er ikke så ekstremt mye å gjøre. Det er renn i morgen og søndag. Om det er noen som har hokus pokus-løsning på det, så er jeg interessert i å høre den. Vi gjør det samme, så tipper jeg det er en annen gjeng på start i morgen.

– Brutalt tungt

Tarjei Bø var den eneste av de norske løperne som kjempet i toppen på fredagens sprint. Han endte på 5.-plass, 23 sekunder bak tyske Johannes Kühn som vant.

– Jeg bommet siste skuddet, så røk seieren. I dag hadde jeg egentlig en veldig god dag på skytebanen, men det var tøft i løypa. Det føles som du ikke har trent i år. Det var brutalt tungt, sier han til NRK.

Austria Biathlon World Cup

BRUTALT: Tarjei Bø fikk det tungt på fredagens sprint.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Ola Lunde er betenkt. Er det grunn til det?

Vi vinner litt for lite i forhold til det vi liker, men jeg tror ikke vi skal være så betenkt. Det at det var tungt, var nok mer en felles skjebne for både vårt lag og mange andre, bortsett fra tyskerne i dag.

– Jeg tror de hadde ekstremt gode ski. Jeg gikk jevnt med Émilien Jacquelin og Quentin Fillon Maillet og resten av de jeg ser på som de beste skiskytterne. Vi får prøve å overbevise oss selv og finne argumenter som passer vår felles skjebne, sa Bø.

Rådvill

Lillebroren hans, regjerende verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø, var rådvill etter et skuffende løp. Han bommet tre ganger på standplass og slet i løypa. Han var 1.14,1 minutter bak seieren på 29. plass.

– Jeg følte meg rett og slett skikkelig svak i løypa. Jeg klarte ikke å skyve med beina eller ta i med armene. Jeg feiget ut i svinger og motbakker. Alt var feil. Det var håpløst, sa han til NRK – uten at han kunne forklare hvorfor:

– Det vet jeg ikke. Det er bare det som er status. Jeg må bli sterkere og komme i bedre form. Jeg begynte å tenke på hva jeg kan gjøre, og da blir det helt feil fokus.

Storebror Tarjei er selvkritisk på lagets vegne, men hevder samtidig det er gode muligheter for nordmennene til å slå tilbake i løpet av helga.

– Jeg tror vi har litt å gå på formen. For min egen del er jeg godt fornøyd med dagen. Men skal jeg snakke for laget etter fem individuelle løp presterer vi litt dårligere enn vi bør, sier Bø.

– Hva gjør dere for å snu dette?

– Det som er fint med denne idretten er at det mange veier å slå tilbake. Det er som regel farten i sporet vi har litt å gå på, men du kan jo kompensere med å skyte bra. Det er nye sjanser for det resten av helgen, slår Bø fast.

Austria Biathlon World Cup

FLAKS: Vetle Sjåstad Christiansen mener det bare er flaks at han beholdt den gule ledertrøya fredag.

Foto: Matthias Schrader / AP

Taktisk bom

Vetle Sjåstad Christiansen ble nest beste nordmann i dag og klarte så vidt å forsvare den gule ledertrøya i kamp mot Sebastian Samuelsson.

Han mener, i etterpåklokskapens lys, at laget gjorde en taktisk feil da man valgte å starte i pulje to. Grunnen til det var at de forventet fastere forhold senere i løpet, men fasiten ble motsatt.

– Det var litt løsere enn vi så for oss. I etterpåklokskapens ånd burde vi ikke startet i pulje to, men jeg tror ikke det ble noe tregere. Vi håpte på en liten fordel og slik ble det ikke. Det var en del løsere enn vi hadde trodd. Det var kaldt i natt, men kom litt mye nysnø i går til at det satt seg skikkelig, forklarer sammenlagtlederen av verdenscupen.

– Det er bare jeskla flaks, avslutter Sjåstad Christiansen.

Siste nytt

  • Breigan nær norgesrekord

    Ida Breigan har vært i fyr og flamme så langt denne sesongen. Innendørs satte hun norgesrekord i lengde i februar, og hun flyr langt utendørs også.

    Under Texas Invitational fredag hoppet hun 6,65 meter. Det er bare tre centimeter bak norgesrekorden utendørs, som tilhører Margrete Renstrøm.

    Vindresultatene fra konkurransen er ennå ikke kjent. Breigan har tidligere hoppet 6,74 meter, langt forbi norgesrekorden, med da med for mye medvind.

    Breigans personlige rekord utendørs fra tidligere er 6,58 meter. Om vindforholdene i Texas blir godkjent, er den nå altså forbedret.

    Ida Andrea Breigan
    Foto: PRIVAT
  • Borge misset cuten i Los Angeles

    Det ble med to runder for golfproffen Celine Borge på LPGA-touren i Los Angeles. Hun var tre slag fra å klare cuten i turneringen.

    Borge hadde en tøff fredagsrunde og endte den på fem slag over par som følge av fem bogeyer. Hun startet svakt og lå fire over par etter åtte hull.

    Tønsberg-kvinnen hadde gått åpningsrunden på par, og dermed endte hun på +5 etter to runder. Cutgrensen gikk mellom to og tre slag over par.

    Australieren Grace Kim har spilt glitrende i California og leder turneringen med hele tolv slag under par. (NTB)

    Celine Borge
    Foto: Darryl Webb / AP
  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal