Hopp til innhold

Lucas (18) ble inspirert av NRK-serie: – Det var et sjokk

Lucas Berg Loraas drømte om å slå tiden til Oskar Westerlin i VM i ørkenløp. Da han kom i mål, måtte han gni seg i øynene.

Lucas Berg Loraas og Oskar Westerlin

LUCAS VILLE SLÅ OSKAR: Lucas Berg Loraas forteller at han hadde et mål om å slå tilden til Oskar Westerlin fra Helt Ramme sporter.

Foto: Privat / NRK

– Løpet er så forferdelig som det ser ut som på TV. Det er hardt og varmt. Samtidig så elsket jeg det.

Det sier Lucas Berg Loraas til NRK snaue to uker etter deltakelsen i «Spartan Race» – også kjent som VM i ørkenløp – i Abu Dhabi.

Lucas Berg Loraas

JUBLET: Lucas Berg Loraas overrasket seg selv i Abu Dhabi.

Foto: Privat

Videregående-eleven forteller at det var noen kompiser av ham som fikk ideen om å delta etter å ha sett NRK-serien Helt Ramme sporter med Nicolay Ramm og Oskar Westerlin.

TV-serien går ut på å prøve noen av verdens rareste og villeste idretter.

Ramm måtte stå over konkurransen som følge av en UTV-krasj, men influenser og TV-profil Westerlin fullførte ørkenløpet for ett år siden. Episoden ble vist nå i høst.

– Jeg trodde kompisen min tulla da han spurte om jeg ville være med. Men så viste det seg at det var seriøst, så tenkte jeg «hvorfor ikke?». Det er jo selvfølgelig inspirasjon fra Helt Ramme sporter, sier Loraas.

Saken ble først omtalt i Tønsbergs Blad.

– Krampene var det verste

Etter å ha landet i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater fredag, gjennomførte Loraas konkurransen lørdag morgen. Halvmaratonet foregår i ørkenen og utøverne må gjennom en rekke knallharde hindre.

Gjennomføringen ble en positiv overraskelse for 18-åringen.

– Mens jeg løp tenkte jeg at «i Norge er det kaldt og dårlig vær, men her koser jeg meg i varmen i baris». På den måten var det egentlig ikke så ille. Jeg koste meg, sier Loraas.

Lucas Berg Loraas

FØR START: Lucas Berg Loraas og kompisene landet få timer før konkurransestart. Her er det en spent gjeng avbildet før start.

Foto: Privat

Men han innrømmer at det var deler av løpet som satte en støkk i ham.

– Krampene var det verste. Det var så mye bakker opp og ned, i tillegg til hindre. Gjorde du det feil, måtte du ta burpees som straff. Da jeg bøyde beinene, kom krampene. Det var det verste. Jeg ble sjokkert – jeg har løpt halvmaraton før og der blir du sliten av lengden, men her var det krampene som stoppet meg. Beina stoppet helt på slutten der. Det har jeg aldri følt før, forteller han.

For ordens skyld: Nicolay Ramm er ansatt i NRK Sport, men var ikke involvert i det redaksjonelle arbeidet med denne saken.

Les også Ramm til sjukehus etter TV-innspeling: – Rein og skjær panikk

Oskar Westerlin og Nicolay Ramm

Smadret Westerlins tid

Loraas overrasket seg selv og kompisene da han ble nummer to i klassen for utøvere mellom 18 og 23 år med tiden 3 timer og 54 minutter. Han forteller også at han kom på 23. plass i den åpne klassen.

Men viktigst av alt: Loraas hadde et mål om å slå Oskar Westerlins tid, noe han klarte med utrolige 45 minutter.

– Hva tenkte du da du slo tiden til Westerlin?

– Det var et sjokk. Jeg bare løp og løp – jeg hadde ikke med meg egen klokke, så jeg spurte de jeg løp sammen med hvor lenge det var igjen. Da jeg kom i mål, og spurte hva tiden var, sa de 3.54. Da visste jeg at Oskar hadde litt over 4,5 timer. Da var det bare «wow», svarer 18-åringen og smiler.

Smiler gjør også programleder Nicolay Ramm når han hører om prestasjonen til Loraas.

Premierevisning Rutete Ninja.

PROGRAMLEDER: Nicolay Ramm.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det overrasker meg ikke at han slo Westerlin. Hans tid var jo erkeræva. Han karret seg gjennom de siste fem kilometerne i sneglefart. Han er veldig sterk og full av pågangsmot, men noen langdistanseløper er ikke Westerlin, sier Ramm og legger til:

– Det er selvfølgelig lett for meg å si som aldri har deltatt, men jeg er skråsikker på at jeg hadde slått Westerlin med i hvert fall 30 minutter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Westerlin, men har foreløpig ikke fått svar.

Oskar Westerlin og Nicolay skal delta i VM i ørkenløp i Abu Dhabi – også kjent som «verdens hardeste halvmaraton». Én av dem kommer aldri til start.

Oskar Westerlin og Nicolay skal delta i VM i ørkenløp i Abu Dhabi – også kjent som «verdens hardeste halvmaraton». Én av dem kommer aldri til start.

Skal delta igjen

Ramm synes det er stort å høre at Loraas og kompisene ble inspirert etter å ha sett Helt Ramme sporter.

– Det er utrolig gøy å høre! Det er jo halve målet med serien – å få vist frem utrolige sporter verden rundt, sier Ramm.

Loraas erkjenner at han er bitt av ørkenløp-basillen og har et mål om å delta igjen.

– Jeg tok til meg mye læring på ting jeg kan gjøre bedre neste gang. Det hadde vært gøy å dra tilbake og slå den tiden. Jeg anbefaler også andre å gjøre det. Det er virkelig en test for både kropp og sjel, sier han.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Breigan nær norgesrekord

    Ida Breigan har vært i fyr og flamme så langt denne sesongen. Innendørs satte hun norgesrekord i lengde i februar, og hun flyr langt utendørs også.

    Under Texas Invitational fredag hoppet hun 6,65 meter. Det er bare tre centimeter bak norgesrekorden utendørs, som tilhører Margrete Renstrøm.

    Vindresultatene fra konkurransen er ennå ikke kjent. Breigan har tidligere hoppet 6,74 meter, langt forbi norgesrekorden, med da med for mye medvind.

    Breigans personlige rekord utendørs fra tidligere er 6,58 meter. Om vindforholdene i Texas blir godkjent, er den nå altså forbedret.

    Ida Andrea Breigan
    Foto: PRIVAT
  • Borge misset cuten i Los Angeles

    Det ble med to runder for golfproffen Celine Borge på LPGA-touren i Los Angeles. Hun var tre slag fra å klare cuten i turneringen.

    Borge hadde en tøff fredagsrunde og endte den på fem slag over par som følge av fem bogeyer. Hun startet svakt og lå fire over par etter åtte hull.

    Tønsberg-kvinnen hadde gått åpningsrunden på par, og dermed endte hun på +5 etter to runder. Cutgrensen gikk mellom to og tre slag over par.

    Australieren Grace Kim har spilt glitrende i California og leder turneringen med hele tolv slag under par. (NTB)

    Celine Borge
    Foto: Darryl Webb / AP
  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal