Hopp til innhold

Lucas (18) ble inspirert av NRK-serie: – Det var et sjokk

Lucas Berg Loraas drømte om å slå tiden til Oskar Westerlin i VM i ørkenløp. Da han kom i mål, måtte han gni seg i øynene.

Lucas Berg Loraas og Oskar Westerlin

LUCAS VILLE SLÅ OSKAR: Lucas Berg Loraas forteller at han hadde et mål om å slå tilden til Oskar Westerlin fra Helt Ramme sporter.

Foto: Privat / NRK

– Løpet er så forferdelig som det ser ut som på TV. Det er hardt og varmt. Samtidig så elsket jeg det.

Det sier Lucas Berg Loraas til NRK snaue to uker etter deltakelsen i «Spartan Race» – også kjent som VM i ørkenløp – i Abu Dhabi.

Lucas Berg Loraas

JUBLET: Lucas Berg Loraas overrasket seg selv i Abu Dhabi.

Foto: Privat

Videregående-eleven forteller at det var noen kompiser av ham som fikk ideen om å delta etter å ha sett NRK-serien Helt Ramme sporter med Nicolay Ramm og Oskar Westerlin.

TV-serien går ut på å prøve noen av verdens rareste og villeste idretter.

Ramm måtte stå over konkurransen som følge av en UTV-krasj, men influenser og TV-profil Westerlin fullførte ørkenløpet for ett år siden. Episoden ble vist nå i høst.

– Jeg trodde kompisen min tulla da han spurte om jeg ville være med. Men så viste det seg at det var seriøst, så tenkte jeg «hvorfor ikke?». Det er jo selvfølgelig inspirasjon fra Helt Ramme sporter, sier Loraas.

Saken ble først omtalt i Tønsbergs Blad.

– Krampene var det verste

Etter å ha landet i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater fredag, gjennomførte Loraas konkurransen lørdag morgen. Halvmaratonet foregår i ørkenen og utøverne må gjennom en rekke knallharde hindre.

Gjennomføringen ble en positiv overraskelse for 18-åringen.

– Mens jeg løp tenkte jeg at «i Norge er det kaldt og dårlig vær, men her koser jeg meg i varmen i baris». På den måten var det egentlig ikke så ille. Jeg koste meg, sier Loraas.

Lucas Berg Loraas

FØR START: Lucas Berg Loraas og kompisene landet få timer før konkurransestart. Her er det en spent gjeng avbildet før start.

Foto: Privat

Men han innrømmer at det var deler av løpet som satte en støkk i ham.

– Krampene var det verste. Det var så mye bakker opp og ned, i tillegg til hindre. Gjorde du det feil, måtte du ta burpees som straff. Da jeg bøyde beinene, kom krampene. Det var det verste. Jeg ble sjokkert – jeg har løpt halvmaraton før og der blir du sliten av lengden, men her var det krampene som stoppet meg. Beina stoppet helt på slutten der. Det har jeg aldri følt før, forteller han.

For ordens skyld: Nicolay Ramm er ansatt i NRK Sport, men var ikke involvert i det redaksjonelle arbeidet med denne saken.

Les også Ramm til sjukehus etter TV-innspeling: – Rein og skjær panikk

Oskar Westerlin og Nicolay Ramm

Smadret Westerlins tid

Loraas overrasket seg selv og kompisene da han ble nummer to i klassen for utøvere mellom 18 og 23 år med tiden 3 timer og 54 minutter. Han forteller også at han kom på 23. plass i den åpne klassen.

Men viktigst av alt: Loraas hadde et mål om å slå Oskar Westerlins tid, noe han klarte med utrolige 45 minutter.

– Hva tenkte du da du slo tiden til Westerlin?

– Det var et sjokk. Jeg bare løp og løp – jeg hadde ikke med meg egen klokke, så jeg spurte de jeg løp sammen med hvor lenge det var igjen. Da jeg kom i mål, og spurte hva tiden var, sa de 3.54. Da visste jeg at Oskar hadde litt over 4,5 timer. Da var det bare «wow», svarer 18-åringen og smiler.

Smiler gjør også programleder Nicolay Ramm når han hører om prestasjonen til Loraas.

Premierevisning Rutete Ninja.

PROGRAMLEDER: Nicolay Ramm.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det overrasker meg ikke at han slo Westerlin. Hans tid var jo erkeræva. Han karret seg gjennom de siste fem kilometerne i sneglefart. Han er veldig sterk og full av pågangsmot, men noen langdistanseløper er ikke Westerlin, sier Ramm og legger til:

– Det er selvfølgelig lett for meg å si som aldri har deltatt, men jeg er skråsikker på at jeg hadde slått Westerlin med i hvert fall 30 minutter.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Westerlin, men har foreløpig ikke fått svar.

Oskar Westerlin og Nicolay skal delta i VM i ørkenløp i Abu Dhabi – også kjent som «verdens hardeste halvmaraton». Én av dem kommer aldri til start.

Oskar Westerlin og Nicolay skal delta i VM i ørkenløp i Abu Dhabi – også kjent som «verdens hardeste halvmaraton». Én av dem kommer aldri til start.

Skal delta igjen

Ramm synes det er stort å høre at Loraas og kompisene ble inspirert etter å ha sett Helt Ramme sporter.

– Det er utrolig gøy å høre! Det er jo halve målet med serien – å få vist frem utrolige sporter verden rundt, sier Ramm.

Loraas erkjenner at han er bitt av ørkenløp-basillen og har et mål om å delta igjen.

– Jeg tok til meg mye læring på ting jeg kan gjøre bedre neste gang. Det hadde vært gøy å dra tilbake og slå den tiden. Jeg anbefaler også andre å gjøre det. Det er virkelig en test for både kropp og sjel, sier han.

null
Spiller nå
Klarte ikke stå etter hodesmell 00:28
Neste

Siste nytt

 • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

  Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

  Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

  – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

  Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

  – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

  Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

  Q6DAaGK1xwQ
  Foto: NTB
 • Zuccarello-scoring i Wild-tap

  Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

  Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

  Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

  Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

  pa39-a-fBGA
  Foto: AP
 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal