Hopp til innhold

Fotografen: – Jeg prøver å ikke skremme folk

TV-sendingene fra VM i orientering tar deg med på en helt ny type løpetur.

Det er ikke være lett å følge etter utøverne under VM i orientering med kamera.

VIDEO: Slik så det ut da fotograf Carl Magnusson (27) falt under filming i VM i orientering i svenske Strömstad tirsdag. 27-åringen ble ikke skadet og kom seg raskt på beina.

– Det er ikke noe man er helt vant til, sier den norske orienteringsløperen Eskil Kinneberg.

 Eskil Kinneberg

VM-LØPER: Norske Eskil Kinneberg håper å bli tatt ut på stafettlaget som skal kjempe om VM-gull i Strömstad til lørdag. Her er han på sprinten forrige lørdag.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix

Tirsdag løp han inn til en 18. plass på mellomdistansen i VM med en fotograf i hælene. Mannen som løp etter, med et lite hånhodlt kamera, heter Carl Magnusson (27).

– Jeg er litt nervøs hver gang det kommer en løper. Det er jo litt spesielt, de kommer jo der alene og så plutselig følger jeg etter, sier han til NRK.

Carl Magnusson har en spesiell jobb under VM i orientering i Strömstad denne uken. Utstyrt med et lite kamera løper han etter utøverne ute i skogen - i flere hundre meter.

– Jeg prøver og ikke skremme dem, sier han med glimt i øyet.

Jobben han gjør gir tv-seerne helt unike bilder, bare se her:

Det er ikke bare oreinteringsløperne i VM dom imponerer.

VIDEO: Slik ser det ut når fotografen følger utøverne i VM i orientering.

– Bra han tar hensyn

– Det er jo bra at han prøver å ta hensyn og kanskje ikke ligger helt oppi ryggen og sånt, men jeg synes uansett det er bedre at han er der og filmer enn at han ikke er der. Det er jo likt for alle. Dessuten gjør det sendingen bedre, sier Kinneberg.

Nordmannen har ikke hørt om noen som er blitt skremt av den løpende fotografen, men sier det legger et ekstra press på utøverne.

– Man vil jo ikke stå der og ikke vite hvor man skal mens man blir filmet, sier han og legger til:

– Men det kan jo også virke positivt ved at man blir ekstra fokusert.

Falt

Som den øverste videoen viser går svensken av og til på snørra. Torsdag gikk det bra og han hevder han heller aldri har løpt seg vill.

Første gang man tok i bruk en slik produksjon i VM, var under mesterskapet i Skottland i fjor. Også da var det Magnusson som løp med kameraet. Da la 27-åringen ut disse bildene fra de skotske skoger:

Som du kan se av bildene setter han opp en antenne i skogen som kameraet sender signaler til. Dette gjør det mulig for han å bevege seg fritt. Under tirsdagens konkurranse i Sverige løp han omlag 300 meter med kamera hver gang han fulgte en løper.

Når NRK snakker med 27-åringen på telefon onsdag er han igjen ute i skogen for å finne en ny plassering til antennen før torsdagens langdistanse-konkurranse.

Ekstrajobb

– Jeg forsøker å trene hver dag, sier han.

Fotografen trener opptil ti timer i uka og har deltatt i EM i skiorientering, men aldri hevdet seg på elitenivå. Derfor jobber han nå hos det svenske Trafikverket med vei- og jernbane-prosjekter.

– Filmingen er en morsom ekstrajobb, sier han.

Olav Lundanes løp inn til sølv på mellomdistansen under VM i orientering.

VM-SØLV: Olav Lundanes løp inn til ledelse i VM i orientering, og endte på sølvplass.

Siste nytt

 • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

  Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

  Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

  Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

  De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

  På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

  For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

  Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

  I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

  Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

  Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

  Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Breistøl og Mørk bombarderte Vipers – «norske» Esbjerg tok knepen borteseier

  Norske landslagsspillere var helt sentrale i Esbjergs 38-37-seier borte mot tittelholder Vipers Kristiansand i mesterligaen i håndball.

  Med seieren klatret Esbjerg opp på 3.-plass i gruppe B. Danskene står med seks poeng på fire kamper, mens Vipers følger to poeng bak.

  Til tross for å ha scoret kampens første mål, fikk Vipers en svært tung start. Esbjerg jobbet seg raskt opp i en 6-1-ledelse.

  Luken på fem mål holdt de også hele veien til pause da lagene gikk i garderoben på 20-15 i favør gjestene.

  Etter hvilen kom Vipers ut i et helt annet tempo og kjempet seg tilbake på 29-29. Det holdt likevel ikke da Esbjerg satte inn en sluttspurt.

  Vipers' Anna Vjakhireva ble kampens toppscorer med sine elleve nettkjenninger, mens Nora Mørk og Kristine Breistøl scoret henholdsvis ni og åtte mål for Esbjerg.

  I tillegg til den norske landslagsduoen noterte også Henny Reistad seg med åtte nettkjenninger, mens Sanna Solberg-Isaksen scoret fire mål.

  Vipers skal opp mot tabelltopp Krim i neste CL-runde 21. oktober, mens Esbjerg tar imot Ferencvarosi dagen etter. (NTB)

  Håndball, Champions League: Vipers - Team Esbjerg
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Manchester United tapte igjen - verste ligastart på 34 år

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Etter syv kamper i Premier League denne sesongen står de dermed med fire tap og bare ni poeng. Det gjør at de er på 10. plass på tabellen i skrivende stund, ni poeng bak byrival Manchester City.

  Det er ifølge BBC den verste sesongstarten til United på 34 år.

  Høsten 1989 sto Manchester United med bare syv poeng etter de syv første ligakampene.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det mestret Crystal Palace og de kunne dermed juble for sesongens tredje ligaseier og revansje etter at de tapte 0-3 mot nettopp Manchester United tidligere i uka. (NTB/NRK)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste