Hopp til innhold

Kampprogrammet kan bli gull verdt for Liverpool

KOMMENTAR: Liverpool vant nesten Premier League i 2014 ved hjelp av et skånsomt kampprogram. Kan samme faktor sende Jürgen Klopps mannskap inn i en ny tittelkamp?

Liverpool-jubel

LIVERPOOL-JUBEL: I kveld møter de rødkledde Manchester United på Anfield.

Foto: © Action Images / Reuters / Reuters

Liverpool-supportere med gode minner husker nok hvordan en lovende start i Premier League ser ut.

Man har gjerne en spennende trener i sitt andre år i klubben. Debutsesongen har vært frustrerende og ujevn: Laget kunne score fem mål borte mot Norwich, for så å slippe inn to hjemme mot West Bromwich Albion.

Jürgen Klopp

Klopp og Liverpool har hatt en god start på sesongen og ligger i øyeblikket på 4.-plass.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Faktisk var formen så ustabil det året at det ikke en gang ble spill i Europaligaen.

Men starten er bedre i sesong to. Før runde åtte ligger Liverpool på stø kurs mot topp fire, med 16 poeng, fem seire, en uavgjort og ett tap.

Det spesielle med denne beskrivelsen er at den passer to sesonger: 2013/14 og 2016/17.

Liverpool har nemlig begynt denne sesongen nesten likt som for tre år siden. Den gangen sjokkerte de alle ved å kjempe om sitt første ligagull på 24 år.

Da som nå er laget i storform. Og med et kampprogram som kan bli gull verdt.

Ekstra hvile

Man trenger nemlig ikke være topptrener eller fitness-guru for å skjønne verdien av å spille færre kamper enn rivalene.

Premier League har et ekstremt konkurranse-klima hvor hver eneste stein vendes i jakten på en fordel. Spesialister hyres inn, ny teknologi inspiseres, analytikere jobber døgnet rundt. Om man finner en mulighet til å gjør laget 0,5 prosent bedre, så tar man den.

Men klokken kan ingen stoppe. Og når enorme fysiske krav kombineres med kort restitusjonstid, er det begrenset hva spesialister kan gjøre.

Det er derfor man stadig hører trenere jamre over den korte forberedelsestiden etter spill i Europa. Spesielt José Mourinho, som møter Liverpool på Anfield i kveld.

I begynnelsen av november reiser for eksempel Manchester United til Tyrkia for å møte Fenerbahçe en torsdag kveld. De spiller deretter i Swansea mindre enn tre dager senere.

På de 69 timene skal spillerne dusje, møte pressen og fly tilbake til Manchester midt på natten. De kommer gjerne tilbake søvnige og utslitte, før de skal forberedes til ny kamp både taktisk, fysisk og mentalt.

Det er ikke rart trenerne klager. For strateger som ønsker å planlegge alt, er opplegget er mareritt.

Mourinho og Klopp

To av Premier Leagues trenerprofiler: José Mourinho og Jürgen Klopp.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

En joker i sluttspurten

Denne faktoren har imidlertid ikke betydd like mye før. Det var nemlig en periode hvor topp fire-lagene omtrent alltid var de samme – Arsenal, Liverpool, Chelsea, United – og kampprogrammet er ikke så urettferdig om alle rammes like hardt.

Men nå har det finansielle landskapet blitt så jevnt at flere lag kan utfordre gigantene. Fraværet av europeisk spill har blitt en potensiell faktor i toppstriden.

Ta Liverpool i 2013/14. De lå på femteplass etter halvspilt serie, men røk ut av cupene tidlig og hadde ingen kontinentale turneringer på kalenderen.

Det var mellom februar og april, da rivalene spilte i Europa, at fordelene med det lette kampprogrammet så ut til å gjøre seg gjeldende.

De hadde færre skader, mer restitusjon og toppet laget hver runde. De vant 11 ligakamper på rad.

Mens rivalene slet seg ut i Europa, hadde Brendan Rodgers en hel uke på treningsfeltet til å terpe taktikk.

Kun Liverpool hadde tid til å øve inn nye systemer som økte uforutsigbarheten: 4-2-3-1, 5-3-2, 4-4-2, 4-3-3, 4-3-2-1 og 4-4-2 med diamantformasjon på midtbanen.

Totalt spilte de 43 kamper den sesongen. Arsenal, Chelsea og Manchester City spilte 56 eller mer.

Samme lag hver uke

Dette var ikke et isolert tilfelle. To år senere ble ligaen vunnet av et lag som heller ikke spilte i Europa: Leicester City.

Det fantes åpenbart andre årsaker bak bragden en kampprogrammet: Claudio Ranieri organiserte laget på mesterlig vis, de hadde den beste lagånden, det beste systemet, den beste spilleren. De hadde marginene med seg når de trengte dem.

Men det betyr ikke at arbeidsmengden var irrelevant.

Som Liverpool, røk Leicester ut av cupene tidlig. Som Liverpool, spilte de 43 kamper. Som Liverpool, var de best mot slutten: De siste 19 ligakampene tok de syv poeng mer enn sin nærmeste tittelrival.

Som Liverpool, hadde de knapt en betydelig skade. De kunne bruke sitt beste lag hver uke, noe som dannet en intuitiv forståelse mellom spillerne. Så få rotasjoner trengte Ranieri å gjøre at hele ni spillere tok del i 35 ligakamper eller mer.

Når man tenker på hardkjøret lagene går gjennom, er det vanskelig å ignorere kampprogrammet som en betydelig faktor i disse to sesongene.

Liverpool-supportere

Høye forventninger hos Liverpool-supporterne etter en lovende sesongstart.

Foto: Lachlan Cunningham / Afp

Mål fra alle kanter

Det er denne bakgrunnen som gjør det spesielt interessant at Liverpool har startet sesongen så sterkt. De har gjort unna knallharde kamper – Arsenal, Tottenham og Chelsea borte, pluss Leicester hjemme – men er fortsatt med i toppen.

Når man kombinerer slik form med kampprogrammet, begynner man å lure på hvor langt de kan nå.

Det er enkelt å dra forhastede paralleller til 2013/14-sesongen. For tre år siden hadde de blant andre Luis Suárez, en spiller med enorm innflytelse på og utenfor banen.

Men Jürgen Klopp er til gjengjeld mindre avhengig av stjernespillere enn det Rodgers var. Tyskeren har skapt et dynamisk 4-5-1-system hvor angriperne vandrer fritt og hvor de farligste våpnene ikke er spissen, men kantene.

De har scoret 18 ligamål, som var delt mest før denne runden, men kun James Milner, som tar straffer, har mer enn tre.

Farene er mange og kan komme fra hvor som helst.

Forventningene stiger

I tillegg bør det nevnes at et av hovedargumentene mot Klopps trenerstil, er at han sliter ut spillerne. Dette var spesielt relevant i fjor, da Liverpools form ble forstyrret av et skademareritt halvveis i sesongen i det kampene fra Europacupen, ligacupen og FA-cupen hopet seg opp.

Dét gjør kampprogrammet ekstra viktig. Klopp kan kjøre sitt intensive regime i større grad enn trenere som Pep Guardiola og Mauricio Pochettino.

Man kan bare forestille seg hva Mourinho hadde gitt for en slik fordel.

Dermed kan man tilgi Liverpool-fansen om de skulle ha store forhåpninger. Klopp har selv prøvd å dempe forventningene – noe som er klokt – vet vitende at Mourinho er kløktig nok til å spolere festen på Anfield i kveld, som han gjorde med Chelsea i 2014.

Likevel: Starten har vært imponerende. Skulle Klopp slå Mourinho i kveld, kan han se langt etter å stoppe tittel-pratet med det første.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Landslagsspiller drakk øl på tribunen i VM - ble utestengt fra landslaget i ett år

    21-åringene Philip Granath og Ole Julian Bjørgvik-Holm var igjen ikke med i troppen da den norske VM-troppen i ishockey ble presentert mandag.

    De to lovende spillerne spilte begge i VM i fjor, og på slutten av pressekonferansen avslørte landslagssjef Tobias Johansson grunnen: En disiplinær overtredelse under VM i fjor.

    Landslagssjefen ønsker overfor NRK ikke å si noe om den konkrete hendelsen, men omtaler det hele slik:

    – En oppførsel som vi ikke synes er verdig et landslag.

    NRK har kontaktet både Granath og Bjørgvik-Holm angående utestengelsen. Til TV 2 avslører Granath hvorfor han er utestengt.

    – Forrige VM var jeg og et par andre på tribunen og tok et par øl. Så det er den disiplinære overtredelsen, sier Granath til TV 2.

    Han fortsetter:

    – Det skjedde under en kamp vi så. Jeg spilte de første kamp og fikk beskjed om at jeg ikke skulle spille mer, så tok jeg en pils. Utrolig dumt og jeg angrer på det i etterkant. Står for det jeg gjorde, men hadde ikke gjort det igjen, sier han til TV 2.

    Johansson sier til NRK at han angrer på at de ikke vært åpne om årsaken utad tidligere, men at de står for avgjørelsen om å utestenge de to spillerne denne sesongen - en utestengelse som er over etter VM.

    – Jeg ønsker at jeg hadde gjort det annerledes. Kommunikasjonen har ikke vært bra, innrømmer Johansson.

    Granath
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal