Ny sponsoravtale kan skape Northug-problemer: – Sier seg selv at vi er skuffet

Norges Skiforbund har vendt tommelen ned for en sponsoravtale med Coop. Nyheten falt ikke i god jord hos Northug-leiren.

Petter Northug

UTENFOR: Petter Northug har lenge hatt en privatavtale med nettopp Coop. Her fra trening i Italia i fjor høst.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det siste jeg hørte fra skiforbundet var at vi kunne gå i forhandlinger med Coop om å reforhandle den privatavtalen som Petter Northug har hatt de siste fem årene. Så det her er en overraskende vending for vår del, det er ingen tvil om det, sier Petter Northugs manager Are Sørum Langås til NRK.

Northug har i flere år hatt en privat sponsoravtale med nettopp Coop. Den har skapt utfordringer i forholdet til Norges Skiforbund, som har sittet på en avtale med konkurrenten Norgesgruppen.

Nylig meldte TV 2 at Norges Skiforbund var i forhandlinger med Coop om en sponsoravtale. Styret i handelskjeden skal for bare få dager siden ha behandlet og sagt ja til en ferdigforhandlet avtale med forbundet.

Fredag bekreftet imidlertid administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig i skiforbundet at det likevel ikke blir noen Coop-avtale. VG var først ut med å omtale saken.

Espen Bjervig.

Espen Bjervig.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har hatt forhandlinger med Coop gjennom vinteren. De har vært profesjonelle og ryddige, men det ble ikke noen avtale. Langrennskomiteen besluttet etter en helhetsvurdering at de ikke ønsket å sluttføre en avtale med Coop, sier Bjervig til avisen.

Coop: – Aldri opplevd maken

I stedet forlenges nå samarbeidet med Norgesgruppen. I en pressemelding opplyser skiforbundet at en ny treårsavtale er inngått og signert. Avtalen gjelder alle elitelandslagene i langrenn.

Vi er veldig overrasket. Vi ble kontaktet av Norges Skiforbund i november som spurte om vi ønsket å sponse dem. Så hadde vi en seriøs samtale og jobbet frem et avtaleverk sammen med dem, gode seriøse forhandlinger. Så kom sjokkbeskjeden, sier Geir Inge Stokke, konsernsjef i Coop, til NRK.

Han er i likhet med Northug-leiren skuffet over hvilken vending forhandlingene med skiforbundet har tatt, og sier de allerede hadde planlagt å legge ned en god del kroner i norsk langrenn på breddenivå.

– Vi har ikke fått noen begrunnelse i det hele tatt. Jeg har selv spurt gjentatte ganger om å få møte langrennskomiteen i skiforbundet, men bare fått avslag. Jeg har aldri opplevd maken, sier Stokke.

Det er neppe gode nyheter for Petter Northug og hans støttespillere. Langrennsstjernen skal være på vei inn på landslaget igjen foran den kommende VM-sesongen.

– Nå er det kjærlighet. Nå har vi hjerter og blunkesmilefjes i tekstmeldingene, da er det et tegn på at det er en liten flørt, og det kan ende i en noe bra, sa Northug til NRK under ski-NM.

Petter Northug

TILBAKE? Petter Northug har stilt opp i en rekke skirenn den siste tiden. Her fra Trondheim Skishow tidligere denne uken.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Skuffet Northug-manager

Dersom skiforbundet hadde inngått samarbeid med Coop, kunne trolig også Northug beholdt sin avtale med handelskjeden. Det synes nå i stedet umulig, dersom han skal tilbake på landslaget.

– Er dere skuffet?

– Ja det sier seg selv. Jeg har vært tydelig med Espen Bjervig om hvordan jeg opplevde denne prosessen her, så får vi ta videre dialog med skiforbundet og med Petter, sier Langås til NRK.

Manageren vil ikke kommentere hvordan Northug vil påvirkes av skiforbundets sponsorvalg.

Usikker fremtid

Velger Northug å vende tilbake til landslaget foran neste sesong, må han trolig vende sin mangeårige støttespiller ryggen. I Norges Skiforbund har man nemlig vært tydelige på at trønderen ikke kan regne med å få spesialbehandling denne gangen.

Tidligere har Northug fått en landslagsavtale som har åpnet for at han kunne profilere Coop i sommerhalvåret, for deretter å stille seg til disposisjon for skiforbundets samarbeidspartnere ved sesongstart.

Fredag gjentar markeds- og administrasjonssjef Espen Bjervig overfor VG at det blir uaktuelt å fortsette med den typen praksis på grunn av et vedtak i skistyret.

Northug og hans støttespillere har vært hemmelighetsfulle med hensyn til hvor veien går videre for langrennsstjernen. I forbindelse med NM i Alta nylig signaliserte samtidig hovedpersonen overfor NRK at dialogen med landslagsledelsen er positiv.

Northug skal samtidig ha vært i samtaler med Coop om en videreføring av samarbeidet.

Siste nytt

 • Palace snudde til seier

  Venstrebacken Tyrick Mitchell kranglet inn det avgjørende målet da Crystal Palace slo Aston Villa 3-2 i Premier League søndag.

  Seks minutter gjensto da Mitchell avgjorde kampen etter forarbeid av Eberechi Eze.

  Da hadde Palace slått tilbake etter å ha ligget under to ganger i kampen. Matchvinner Mitchell slo også den målgivende pasningen til formsterke Christian Bentekes utligning til 1-1.

  I forkant hadde John McGinn sendt Villa i ledelsen med en markkryper mot lengste hjørne. Scoringen kom etter bare 17 minutters spill.

  Anwar El Ghazi sendte Villa opp i ledelsen på ny etter 34 minutter, men i annen omgang handlet det meste om Roy Hodgsons Palace-mannskap.

  Wilfried Zaha utlignet til 2-2, før Mitchell avgjorde kampen mot slutten.

  Crystal Palace klatret til 13.-plass på tabellen, mens Villa ligger to plasser høyere opp.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP
 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal