Hopp til innhold

Likestillingsminister refser Riise-lønn: – Skuffende

Den ferske Norge-sjefen Hege Riise får ikke samme lønn som herrenes landslagssjef Ståle Solbakken av NFF. Det får likestillingsministeren til å riste på hodet.

Anette Trettebergstuen og Lise Klaveness

REAGERER: Anette Trettebergstuen retter kritikk mot Lise Klaveness og Norges fotballforbund, og mener Hege Riises landslagslønn er for lav.

Foto: NTB

– Dette er skuffende. Jeg hadde håpet at lik lønn for likt arbeid også hadde kommet til Norges fotballforbund i 2022, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til NRK.

Kultur- og likestillingsministeren reagerer sterkt da hun blir opplyst om at det er lønnsforskjeller mellom A-landslagstrenerne i det norske fotballforbundet (NFF).

Like etter nyansettelsen av Hege Riise som landslagssjef onsdag, kunne fotballpresident Lise Klaveness bekrefte til NRK at Riise ikke får samme lønn som herrenes landslagstrener, Ståle Solbakken.

– Er det en lavere lønn enn landslagssjefen for menn?

– Ja, det er det. Det er markedskreftene som styrer A-herrer-sjefens lønn, men jeg kommer ikke til å gå inn på tall der. Det som har vært viktig for oss er at landslagssjefstillingen avlønnes på nivå med presidenten, sa fotballpresidenten.

Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte

OPPGITT: Anette Trettebergstuen mener lønnsforskjellene mellom landslagstrenerne ikke burde vært der.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ønske om likt lønnsnivå

NRK har forelagt Klaveness kritikken fra Trettebergstuen. Hun svarer følgende:

– Jeg skulle ønske det var slik at markedet for topptrenerjobber på kvinnesiden av den profesjonelle fotballen lønnsmessig var på samme nivå som på herresiden. Slik er det dessverre ikke.

Klaveness sier videre at de prøver å tette dette lønnsgapet noe, og avslører samtidig at lønnen er på nivå med presidentstillingen.

– Vi har løftet lønnsnivået for landslagstrenerjobben for A-kvinner til det nivået som gjelder for NFFs øverste valgte leder, sier hun.

Lise Klaveness er dypt bekrymret

LØNN: Klaveness sier at de har tatt utgangspunkt i lønnen til tidligere trener, men nå har prøvd å legge seg på et nivå som tilsvarer presidentlønningen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Forhandlet ikke

Hege Riise, som tidligere i sommer ledet Norge til sølv i J19-EM, ble som mange ventet presentert som landslagssjef onsdag. 53-åringen røper at det ikke var noe lønnsforhandlinger da hun skrev under på kontrakten.

– Det lå et forslag der, som er litt i forhold til likelønn og hvordan fotballforbundet har lagt det. Så jeg er fornøyd med det, sier Riise til NRK.

– Landslagssjefen for herrer tjener mer enn sjefen for kvinner, har Klaveness bekreftet for oss. Hva tenker du om det?

Hege Riise ny landslagssjef

PRESENTERT: Riise får blant annet med seg Ingvild Stensland i trenerteamet.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Det har jeg jo ikke tenkt så veldig mye over. Jeg visste ikke det.

– Føler du at det er urettferdig?

– Jeg har ikke så veldig lyst til å kommentere så mye rundt lønn. Det er forbundet sin sak, svarer Riise.

– Selvfølgelig dumt

NFF var det første forbundet i verden med lik landslagslønn for kvinnelige og mannlige spillere. I 2017 ble det signert en historisk avtale som sikret likelønn for landslagene.

Tidligere landslagsspiller Ingrid Moe Wold reagerer på at man ikke har kommet like langt på trenersiden.

Det er selvfølgelig dumt. Vi var et av de første forbundene som sikret like lønn for spillere, så da synes jeg at det burde vært de samme betingelsene hos trenerne, sier Moe Wold til NRK.

Fotball kvinner, privatlandskamp: Sverige - Norge (1-0)

REAGERER: Ingrid Moe Wold er også skuffet over lønnsforskjellene på trenernivå.

Foto: Annika Byrde/NTB / NTB

Kvinnelandslagets rammer ble nesten doblet i den nye lønnsavtalen i 2017, og tiltaket ble hyllet både nasjonalt og internasjonalt. Likevel mener Moe Wold at man har en vei å gå – og henviser til forskjellen i trenerlønningene.

Det er en del ting som det fortsatt må tas tak i. Jeg tenker at NFF, som ledende forbund i Norge, burde gå foran, sier hun.

Sportsnyheter

Bislett Games 2024

Jakob Ingebrigtsen stupte over målstreken – Nordås avsluttet med én sko

Jakob Ingebrigtsen ofret alt på seieren på Bislett i duell mot Timothy Cheruiyot. Narve Gilje Nordås fullførte løpet med én sko og bar fot.

Karsten Warholm hektet og tapte mot rivalen: – Litt mixed feelings

Karsten Warholm så lenge ut til å få en pangstart på sesongen, men på siste hekk røk seieren og han ble slått av rivalen Alison dos Santos.

Bislett Games 2024

Grøvdal smadret den norske rekorden på 3000 meter: – Jeg var nok litt ute med en albue

Karoline Bjerkeli Grøvdal smadret den 45 år gamle norgesrekorden til Grete Waitz med et superløp på Bislett. Den kom etter en tøff kamp om posisjonene.

Siste nytt

 • Casper Ruud til 3. runde i Roland-Garros etter maratonkamp mot Alejandro Davidovich-Fokina

  Casper Ruud fikk det tidvis tøft mot Alejandro Davidovich-Fokina, men var best da det gjaldt og fikk spanjolen forbanna i det avgjørende settet.

  Ruud kunne til slutt juble for at han er én av 32 igjen i turneringen med sifrene 7-6 (7-5), 1-6, 6-3, 4-6, 6-3.

  Avgjørelsen kom da Ruud brøt Davidovich-Fokina i det fjerde gamet. Spanjolen svarte med å slenge racketen i bakken.

  Intensiteten på stadion økte for hvert game som gikk nærmere en avgjørelse. Ruud beholdt kontrollen og vant.

  – Han er så skarp. Jeg synes han skrur opp tempoet et lite hakk i forehandene utover i femte (sett), sa Discoverys kommentator Ola Bentzen.

  – Det krever mye selvtillit å banke på i sånne situasjoner med så mye press, la han til.

  Nå venter vinneren av Tomas Etcheverry fra Argentina (29 i verden) og franske Arthur Rinderknech (69) i 3. runde. Novak Djokovic er også videre og er potensiell motstander for Ruud i kvartfinalen.

  Nordmannen er på jakt etter å nå finalen i Roland-Garros for tredje år på rad.

  FPnAI7wfg6g
  Foto: AP
 • Rune videre etter drama i Paris – vant femsetter mot Cobolli

  Danske Holger Rune var suveren i to sett, men måtte slite for å ta hjem det femte og avgjørende sett mot italienske Flavio Cobolli i Roland-Garros-turneringen.

  2.-rundekampen endte 6-4, 6-3, 3-6, 3-6 og 7-6 (10-7) i danskens favør etter nesten fire timer.

  k5LioBx2AWU
  Foto: AP
 • Keeper Sean McDermott klar for Molde

  Sean McDermott (31) har skrevet under på en kontrakt ut sesongen. Keeperen har vært klubbløs siden årsskiftet.

  Molde står i en keeperkrise om dagen. Jacob Karlstrøm og Oliver Petersen er begge skadet, mens Albert Posiadala er usikker etter ansiktssmellen han pådro seg sist helg.

  Løsningen blir å hente tidligere Kristiansund-spiller McDermott.

  – Det føles bra. Både keepergruppa og spillergruppa er veldig fin. Det er en jordnær og profesjonell gjeng, så det har vært lett å skli inn her så langt, sier målvakten til Moldes nettsider.

  1DVFT6hefZg
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal