Lagkameratenes dopingjuks kunne ha ødelagt karrieren: – Ingen beklagelse kan gjøre det bra igjen

OBERSTDORF (NRK): Teresa Stadlober har ikke fått noen unnskyldning fra lagkameratene som brakte skam over østerriksk langrenn. Uten å vite om hun ville få råd til å delta i verdenscupen, bestemte hun seg likevel for å satse videre.

Østberg, Johaug, Stadlober

OPPREISNING: Dopingskandalen i Seefeld kunne vært slutten for østerriksk langrenn. Derfor betyr det så mye for Teresa Stadlober å få juble sammen med Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

For noen er andreplass et nederlag. For andre kan det være sånn at en tredjeplass er jevngodt med seier.

Teresa Stadlobers tredjeplass i prøve-VM i Oberstdorf lørdag havner definitivt i den siste kategorien. 26-åringen har hatt noen opplevelser i sin langrennskarriere som ingen misunner henne.

På OL-tremila i Pyeongchang i 2018 var hun på vei mot en sensasjonell, men likevel trygg, medalje på tremila. Så gikk hun feil – og endte på niendeplass.

I VM på hjemmebane i Seefeld i 2019 var håpet å få en revansj. I stedet havnet hun midt i en av langrennssportens verste skandaler, da to av hennes lagkamerater – Dominik Baldauf og Max Hauke – ble tatt på fersk gjerning for bloddoping.

Bilder av Hauke med kanylen i armen sendte sjokkbølger gjennom idrettsverden.

Max Hauke

SJOKKBILDET: Her blir Max Hauke tatt på fersk gjerning under VM i Seefeld.

– Hadde det tøft

Det kunne ha vært slutten for østerriksk langrenn. Beskjeden fra skiforbundet i Østerrike var at de neppe ville bruke mer penger på et langrennslandslag.

Så da Teresa Stadlober begynte å forberede seg til ny sesong på vårparten, visste hun fortsatt ikke om hun kunne konkurrere i verdenscupen denne sesongen.

– Jeg hadde det tøft i sommer, for beslutningen om vi skulle få støtte fra forbundet ble tatt i juni. Så til begynnelsen av juli visste jeg ikke om jeg kunne delta i verdenscupen, om jeg hadde penger, forteller hun.

Beslutningen gikk i langrennssportens favør. Stadlober fikk løfte om nok støtte til å kunne satse videre.

– Var du i tvil om du skulle satse videre?

– Ja, jeg var ikke sikker på om jeg hadde penger. Når du ikke har penger til serviceteam, flybilletter, hotell – hva kan du gjøre? Det er ikke så lett i Østerrike som i Norge. I Norge har de sponsorer og støtte som vi ikke har. I Østerrike er det alpint, skihopping og fotball som tar pengene. Og langrenn, med den historien vi har nå, er ikke idretten næringslivet vil støtte, erkjenner Stadlober.

– Vil ikke snakke med dem

Og det er ikke bare usikkerheten rundt penger som har gjort det vanskelig. Å havne midt oppi dopingskandalen har satt spor.

– Skandalen gjør at det også vært veldig tøft for hodet, sier hun til NRK.

– Har du snakket med dem som ble tatt og fått en forklaring?

– Nei, de har ikke prøvd å ringe meg for å unnskylde. Jeg så dem sist den 26. februar, etter dameløpet, på hotellet om kvelden. Siden det, har det ikke vært kontakt.

26. februar i fjor ble Stadlober nummer åtte på den klassiske 10-kilometeren, et resultat som ikke var så bra som hun hadde håpet. Det kom imidlertid fullstendig i skyggen av sjokknyheten som kom neste morgen.

– Er du skuffet over at de ikke har sagt noe?

– Jeg vil ikke snakke med dem mer. Ingen beklagelse vil gjøre dette bra igjen, fastslår hun.

Teresa Stadlober i Oberstdorf 2020

SMILET TILBAKE: Teresa Stadlober håper og tror VM i Oberstdorf om et år kan bli hennes mesterskap.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tror på suksess-VM i Oberstdorf

Derimot kan gode resultater gjøre livet lysere igjen. Som tredjeplassen på 15 km fellesstart med skibytte i Oberstdorf, hennes tredje pallplass i karrieren.

Stadlober spurtet mot Ingvild Flugstad Østberg og Ebba Andersson om andreplassen. Østberg var best, mens det måtte fotofinish til for å skille Stadlober og Andersson.

– Jeg trodde da jeg krysset linja at jeg var nummer tre, men så sto det bare fotofinish på Ebba og meg, og jeg var ikke sikker. Så ventet vi og alle håpet. Nå er jeg glad, sier Stadlober – som på toppen av alt slet med skade gjennom sommeren og måtte trene 15 prosent mindre enn planlagt.

Allerede før dagens løp var prøve-VM en opptur. For Stadlober er nemlig i samme kategori som Therese Johaug – blant dem som blir bedre jo lengre og tøffere motbakkene er.

– Dette gir meg mye motivasjon. Det kom allerede fredag, da jeg så løypa som virkelig passer meg. Jeg tror tremila i klassisk neste år blir et bra løp for meg, sier Stadlober – som dermed kan få en opptur etter nedturene i 2018 og 2019.

Johaug: – Betyr mye

Johaug, som vant lørdagens løp, er blant dem som er glad på Stadlobers vegne.

– Jeg synes det er skikkelig moro at hun får det til og lykkes, og det er viktig for sporten og det er viktig for Østerrike å få opp noen langrennsløpere. Det var trist og tragisk det som skjedde i VM i Seefeld, så det betyr nok mye for sporten der at hun kom på pallen der, sier Johaug til NRK.

– Er det vanskelig å stole på en utøver som går med det østerrikske flagget på lua?

– Jeg har full tillit til alle som stiller på start til det motsatte er bevist, fastslår Johaug.

Teresa Stadlober føler heller ikke at konkurrentene skuler på henne etter Seefeld-skandalen.

– Jeg har følelsen av at folk fortsatt støtter meg. Når jeg er på tredjeplass, er de andre jentene glade på mine vegne, så jeg har enn god følelse, smiler hun.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Jogget seg videre i OL – møter sin største rival i semifinalen

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Isene til OL-finale i diskos

  Ola Stunes Isene er blant OLs tolv finalister i diskos. Han gikk videre etter en 10.-plass i kvalifiseringen i Tokyo.

  Det var i det tredje og siste forsøket at Isene sikret avansementet. Der greide han 63,26 meter.

  Han hadde 61,59 og 61,84 i sine to første kast på OL-arenaen. Finalegrensen falt på 62,93.

  Tolv utøvere er klare for lørdagens finale. Det var bare Sverige-stjernen Daniel Ståhl som greide å ta seg over 66 meter i kvalifiseringen.

  26 år gamle Isene fra Lier har 67,78 som personlig rekord. Den satte han i 2019. (NTB)

  6BeGMkTVAcE
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Hovland avbrutt av værtrøbbel igjen

  Viktor Hovland og de andre som deltar i OL-turneringen i golf har igjen fått seg en ufrivillig pause midt i konkurransen på grunn av uvær.

  Fare for lyn gjorde at runde 2 ble stoppet og utsatt da Hovland var ferdig med 14 av 18 hull natt til fredag.

  Da hadde nordmannen storspilt og lå på minus 6 etter de første 14 hullene.

  Tre av birdiene kom etter hverandre på hull seks, sju og åtte. Han startet også dagen strålende med en birdie.

  Hovland måtte tåle et lite tilbakeslag rett før runden var halvspilt. På det niende hullet ble det en bogey etter en tur i bunkeren.

  Hovland lå på 12.-plass etter torsdagens åpningsrunde. Der spilte han lenge bunnsolid, men en svak avslutning la en ørliten demper på første dag i OL-debuten.

  Kristian Krogh Johannesen ligger foreløpig på par etter tre hull på dag 2 av OL-golfen.

  Viktor Hovland under 1. runde av golf-turneringen for menn i OL 29. juli 2021 som spilles på Kasumigaseki Country Club utenfor Tokyo.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tore Navrestad ute av OL

  Den norske syklisten Tore Navrestad røk ut av OL i semifinalen i BMX-sykling i Tokyo i natt.

  Han havnet på 6.-plass i semifinale 2, og dermed er OL-drømmen over.

  Sist han deltok i OL, i Rio de Janeiro, ble han nummer 19 og røyk ut i kvartfinalen.

  g0Hq6zzWr7
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal