Hopp til innhold

Johansson skalv av nervøsitet på bommen - måtte ta «peptalk» før gullhoppet

PYEONGCHANG (NRK): For ett år siden satte de norske hopperne seg et felles mål: de skulle vinne Norges første OL-gull i laghopp. Derfor ble det rørende scener da det skjedde.

OLYMPICS-2018-SKIJ-M-TEAM/

Laster innhold, vennligst vent..

De norske hopperne forteller om en dag fylt av spenning, nerver - og til slutt enorm glede, lettelse og litt tårer. Det betydde nemlig så mye for hele laget å ta akkurat dette gullet.

I fjor samlet hele landslaget seg og ble enige om at de skulle bli historiske og vinne det første lag-gullet til Norge i et OL.

Etter det har det vært målrettet jobbing inn mot akkurat denne dagen.

Ikke rart landslagstrener Alexander Stöckl felte noen tårer da han så «ankermann» Robert Johansson sikre gullet en gang for alle, for deretter å bli overfalt og omfavnet av de tre andre.

Johansson med pep-talk til seg selv

Johansson sier han aldri hadde trodd at det var han som skulle sitte der og være Norges sistemann, men han har hatt et OL over all forventning og tatt medalje i alle tre konkurranser.

Oppe på bommen var han så nervøs at han måtte ta en liten prat med seg selv før han ble klar for å sette utfor og avgjøre det hele.

– Jeg skalv, og så sa jeg til meg selv at nå må du ta deg sammen. Jeg var nervøs, men jeg drev og overbeviste meg selv om at jeg var god nok.

Hva sier du til deg selv da?

– Jeg sier bare at det her kan du. Bare slapp av, forteller Johansson.

Norsk hoppjubel

Robert Johansson jublet for sin tredje strake medalje i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nede på trenertribunen sto Stöckl og, ifølge seg selv, holdt på å forgå av spenning. Treneren turte aldri å tro på at seieren var i boks, selv om Norge ledet fra første hopp.

– Jeg turte ikke tro det før sistemann hadde kjørt ut på sletta, faktisk. For man vet jo aldri. Det var tøft, altså. Følelsene gikk opp og ned hele tiden. Det var et virvarr av følelser, sier han.

Daniel André Tande var med på å sikre seieren med to svært gode hopp, og forteller at det var en lidelse å måtte stå og vente på avgjørelsen.

Han tenkte hele tiden på at det var muligheter for et historisk gull.

– Jeg tenker på det som bare det. Jeg er så nervøs. Det er en av grunnene til at jeg ikke liker å være tidlig i lagkonkurranser, for da må jeg stå og grue meg etterpå, sa Tande til NRK da vi pratet med ham før de siste hoppene.

OLYMPICS-2018-SKIJ-M-TEAM/

Disse fire hopperne er nå historiske som de første til å vinne lag-gull i hopp for Norge.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Jobba ekstremt hardt

Stöckl sier han er stolt av hvor målrettet hopperne har jobbet for dette gullet.

– Vi har jobba ekstremt hardt for dette. Vi har prøvd å få flest mulig av utøverne på et veldig høyt nivå, og det har vært en ekstrem høy motivasjon for alle trenerne og de i støtteapparatet for å få det til, sier en rørt Stöckl.

– Hvorfor var det så viktig for dere?

– Norge har aldri vunnet dette gullet, og vi mente vi hadde forutsetningene til det. Det var viktig å sette det som et hårete mål for å sørge for at vi skulle jobbe beinhardt mot denne dagen her. Det er ekstremt gledelig at vi får det til, sier landslagstreneren.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal