Hopp til innhold

Johansson skalv av nervøsitet på bommen - måtte ta «peptalk» før gullhoppet

PYEONGCHANG (NRK): For ett år siden satte de norske hopperne seg et felles mål: de skulle vinne Norges første OL-gull i laghopp. Derfor ble det rørende scener da det skjedde.

OLYMPICS-2018-SKIJ-M-TEAM/

Laster innhold, vennligst vent..

De norske hopperne forteller om en dag fylt av spenning, nerver - og til slutt enorm glede, lettelse og litt tårer. Det betydde nemlig så mye for hele laget å ta akkurat dette gullet.

I fjor samlet hele landslaget seg og ble enige om at de skulle bli historiske og vinne det første lag-gullet til Norge i et OL.

Etter det har det vært målrettet jobbing inn mot akkurat denne dagen.

Ikke rart landslagstrener Alexander Stöckl felte noen tårer da han så «ankermann» Robert Johansson sikre gullet en gang for alle, for deretter å bli overfalt og omfavnet av de tre andre.

Johansson med pep-talk til seg selv

Johansson sier han aldri hadde trodd at det var han som skulle sitte der og være Norges sistemann, men han har hatt et OL over all forventning og tatt medalje i alle tre konkurranser.

Oppe på bommen var han så nervøs at han måtte ta en liten prat med seg selv før han ble klar for å sette utfor og avgjøre det hele.

– Jeg skalv, og så sa jeg til meg selv at nå må du ta deg sammen. Jeg var nervøs, men jeg drev og overbeviste meg selv om at jeg var god nok.

Hva sier du til deg selv da?

– Jeg sier bare at det her kan du. Bare slapp av, forteller Johansson.

Norsk hoppjubel

Robert Johansson jublet for sin tredje strake medalje i OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nede på trenertribunen sto Stöckl og, ifølge seg selv, holdt på å forgå av spenning. Treneren turte aldri å tro på at seieren var i boks, selv om Norge ledet fra første hopp.

– Jeg turte ikke tro det før sistemann hadde kjørt ut på sletta, faktisk. For man vet jo aldri. Det var tøft, altså. Følelsene gikk opp og ned hele tiden. Det var et virvarr av følelser, sier han.

Daniel André Tande var med på å sikre seieren med to svært gode hopp, og forteller at det var en lidelse å måtte stå og vente på avgjørelsen.

Han tenkte hele tiden på at det var muligheter for et historisk gull.

– Jeg tenker på det som bare det. Jeg er så nervøs. Det er en av grunnene til at jeg ikke liker å være tidlig i lagkonkurranser, for da må jeg stå og grue meg etterpå, sa Tande til NRK da vi pratet med ham før de siste hoppene.

OLYMPICS-2018-SKIJ-M-TEAM/

Disse fire hopperne er nå historiske som de første til å vinne lag-gull i hopp for Norge.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Jobba ekstremt hardt

Stöckl sier han er stolt av hvor målrettet hopperne har jobbet for dette gullet.

– Vi har jobba ekstremt hardt for dette. Vi har prøvd å få flest mulig av utøverne på et veldig høyt nivå, og det har vært en ekstrem høy motivasjon for alle trenerne og de i støtteapparatet for å få det til, sier en rørt Stöckl.

– Hvorfor var det så viktig for dere?

– Norge har aldri vunnet dette gullet, og vi mente vi hadde forutsetningene til det. Det var viktig å sette det som et hårete mål for å sørge for at vi skulle jobbe beinhardt mot denne dagen her. Det er ekstremt gledelig at vi får det til, sier landslagstreneren.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen venter sitt første barn

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen (37) avslører på Instagram at hun er gravid. På flere bilder viser hun synlig fram babymagen.

    «Vi utvider flokken», skriver den tidligere langrennsstjernen i innlegget.

    Hun har lagt ved flere bilder der hun er ute på tur med kjæresten Ingeborg Djupnes. På det ene peker samboeren mot Jacobsens voksende mage.

    Under innlegget strømmer gratulasjonene inn. Den tidligere golfstjernen Suzann Pettersen er blant dem som har sendt sine lykkønskninger.

    Jacobsen slo gjennom for fullt med VM-gullet i sprint i Sapporo i 2007. Bare uker tidligere hadde hun tatt sin første pallplass i verdenscupen. Det skjedde i sprint i Otepää i Estland.

    Hennes siste verdenscuprenn ble på hjemmebane i Holmenkollen i mars 2020.

    I 2018 var hun med på det norske laget som tok OL-gull i stafett i Pyeongchang. To stafettgull har det også blitt i VM-sammenheng.

    Individuelt har hun to VM-sølv og fem VM-bronser på merittlisten. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger.

    Etter den aktive karrieren har Jacobsen vært langrennsekspert for NRK og sittet som leder av utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. (NTB)

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Red Bull bekrefter: Newey forlater laget

    Det skriver Formel 1-laget på sine nettsider.

    Adrian Newey er sjeftekniker på laget, og er av mange regnet som hjernen bak en av de mest dominante bilene i Formel 1-historien.

    Red Bull har knust resten av Formel 1-sirkuset de siste sesongene, og er på vei til å vinne både førermesterskapet og kontruktørmesterskapet denne sesongen også. Newey har vært i Red Bull i nesten 20 år.

    – Hans visjon og briljans har hjulpet oss til 13 titler på 20 sesonger, sier Red Bull-sjef Christian Horner.

    Flere medier, blant annet BBC og tyske AMuS meldte i forrige uke at Newey slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndteringen av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

Sendeplan

Kl. Program Kanal