Hopp til innhold
Kommentar

La de russiske barna komme til oss

Det er dagen og tiden for å snakke om respekt, toleranse og like rettigheter. Spørsmålet om å slippe russiske barn til i norske turneringer er også et spørsmål om hele idrettens verdighet.

uptR0lywqdw

DILEMMA: Berit Kjøll og NIF må snart ta stilling til om de vil ha russiske barn på Norway Cup eller ikke.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Toleranse og respekt på tvers av religion, hudfarge, kultur og oppvekstkår.

Det kunne vært paroler i anledning 8. mars.

I stedet er ordene hentet fra juryens begrunnelse da de delte ut Hedersprisen på Idrettsgallaen i 2012. Mottaker var verdens største fotballturnering for barn og unge, Norway Cup.

Nå har turneringen og deres generalsekretær Pål Trælvik markert 10-årsjubileet for en av norsk idretts største anerkjennelser med å stenge russiske og hviterussiske barn ute fra å få delta i idrettsfesten på Ekebergsletta i Oslo.

Norway Cup 2019

NORWAY CUP-SJEF: Pål Trælvik.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Og de gjorde det med støtte i et ekstraordinært styrevedtak fra Idrettsforbundet.

Ingenting var likevel nevnt om hvordan man skulle forholde seg til barn og ungdom i denne sammenhengen.

Men før noen rakk å lure, støttet idrettspresident Berit Kjøll Norway Cups vedtak om utestengelse i en e-post til NTB.

Reaksjonene lot nødvendigvis ikke vente på seg, fra Redd Barna, fra SOS-barnebyer og flere, inkludert foreldre.

Laster Twitter-innhold

Ord som «uakseptabelt» og «uverdig» ble brukt, ikke uten grunn.

Dette er jo i all nøkternhet langt fra å være verdig for norsk idrett.

Lederen for Norges institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad, gikk så langt som til å antyde at vedtaket var i strid med barnekonvensjonen.

Norway Cup ble æret med Idrettsgallaens hederspris.

Norway Cup ble æret med Idrettsgallaens hederspris.

Dialoger man ikke trenger

Det var derfor ikke veldig overraskende at Idrettsstyret møttes på nytt før helgen for å diskutere konsekvensene av sitt vedtak.

Det er et styre som også inkluderer to særs dyktige representanter som selv har opplevd å være flyktninger. Det v overraske stort hvis de mener dette vedtaket skal være representativt for norsk idrett.

Men der alle forventet at NIF skulle snu, kom det kun en «uttalelse», der den foreløpige konklusjonen var at «vedtaket står seg godt», uten noen antydning om det var et samlet styre som sto bak.

I stedet for å endre mening om hvordan norsk idrett behandler barn og unge, vil Norges idrettsforbund invitere til «dialog» i tre forskjellige retninger, overfor særforbund, organisasjoner og politiske myndigheter.

Ingen skal være i tvil om at verden trenger mer dialog akkurat nå.

Men ikke av denne typen.

Det man trenger i denne betente saken er et tydelig og humant signal fra Norges idrettsforbund på vegne av norsk idrett.

Og dét signalet må åpne for at Norway Cup og andre idrettsarrangement i Norge nødvendigvis kan invitere barn og unge fra både Russland og Hviterussland.

Norway Cup 2018

FOLKEFEST: Norway Cup.

Foto: Berit Roald / NTB

Så kan man ta dialogene på hvordan dette skal settes ut i livet deretter.

Men der idrettspresidenten så langt har vært veldig tydelig i sin kritikk av Russland og behovet for utestengelse fra internasjonal idrett for dem og Hviterussland, har hun og NIF her gått i helt feil retning.

Dette er ikke noen konstruktiv måte å støtte det ukrainske folk på, og det er lett forbløffende at Norges idrettsforbund ikke allerede har skjønt det.

Utestengelse på ubestemt tid

Beslutninger som disse bør faktisk være av de enklere for idretten i en ellers særdeles vanskelig tid.

Ugjerningene til en despot og hans regime kan gi følger for alt og alle som representerer eller også symboliserer dette regimet – men må ikke inkludere barna.

Dette klarer Norges idrettsforbund ikke å ta klart stilling til. Hvilket i beste fall er overraskende. Men nå må de altså snart gjøre det. Å skulle vente til neste møte i Idrettsstyret den 15. mars vil bare bidra til å skape ytterligere og unødvendig ubehag og splittelse, der det er samhold man trenger.

NIF, sammen med en nær sagt unison idrettsverden, har vært veldig tydelige i ønsket om å utestenge utøvere fra Russland og Hviterussland på ubestemt tid, i teorien for alltid.

Selv om det neppe blir slik.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

TOK GREP: Berit Kjøll var raskt ute og krevde at russiske og hviterussiske utøvere bør utestenges.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De siste ti dagene har vært en tidvis imponerende oppvisning i handlekraft og enhet.

Styrken og tempoet i reaksjonene har med få unntak vært overraskende stort, også fra Berit Kjøll.

Kollektiv avstraffelse som dette inkluderer fort utøvere som ikke har skyld i eller støtter krigshandlingene i Ukraina.

Men behovet for blanco utestengelse av alle som kan assosieres med Putins regime blir tydelig når man ser uttrykksformer som hos den russiske turneren Ivan Kuljak, etter hans støtte til krigen under verdenscupen i turn i Qatar, da han sto på podiet ved siden av den ukrainske vinner Illja Kovtun.

President Putin har lenge brukt idrettens kraft som en del av den imperiebyggingen resultatet av i Ukraina nå.

Putin, Infantino

PÅVIRKET IDRETTEN: Vladimir Putin, her med Fifa-president Gianni Infantino.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Den nær samlede fordømmelsen fra idrettens verden er derfor en markering som nødvendigvis blir lagt merke til for et regime som lenge har politisert idretten.

Nå slår den politiserte idretten tilbake med politikkens egne virkemidler. Det er en vakker ironi, midt i alt det grusomme.

Men intet av dette skal ramme barna. De er representanter for håpet og fremtiden, ikke for et despotisk regime.

Krigen i Ukraina har på kort tid skapt en helt ny virkelighet.

Ingen vet noe om veien tilbake. Bare at man håper og tror den en dag vil komme, også innen idretten.

Men dette er ikke doping, dette er krig. Og må følger for Russland i lang tid fremover.

Vi kan derfor ha sett Bolsjunov eller Stepanova i internasjonale konkurranser for siste gang. Derfor er barna viktigere enn noen gang.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn

UTESTENGT: Aleksandr Bolsjunov og de andre utøverne fra Russland og Hviterussland blir ikke å se i internasjonale skirenn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Barn av kvinnerevolusjonen

For fremtiden finnes et eller annet sted der ute. Også for ukrainske og russiske barn.

Kanskje også i kamp på en fotballbane uten at man bare skal tenke på en krig ingen av dem vil ha.

Denne tanken er det Norway Cup skal fremføre – og fortsette å være en feiring av fred for barn, som faktisk kan vite bedre, når de som styrer dem har sviktet så totalt.

Selvsagt skal hensynet til sikkerhet og til ukrainske barns situasjon være det primære- og sannsynligheten for at noen russiske eller hviterussiske barn kan delta på Ekebergsletta eller andre gressbaner i Norge i sommer er uansett nesten neglisjerbar.

Men diskusjonen rundt deres rett til å få være en del av det utvidede norske idrettsfellesskapet er definitivt ikke det.

Og da må Norges idrettsforbund ta sitt ansvar og gå foran.

Gjerne med inspirasjon fra nettopp 8. mars.

Grunnen til at akkurat dette er den internasjonale kvinnedagen er at på denne dato i 1917 gikk kvinnelige arbeidere på fabrikkene i den russiske byen Petrograd ut i gatene og demonstrerte for fred.

Streiken spredte seg og startet det som skulle bli den russiske revolusjon og etter hvert også den dagen som hvert år symboliserer ønsket om en fremtid med fred og likeverd blant mennesker.

Inkludert russiske barn i Norway Cup.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters
  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal