Hopp til innhold

Kristoffersen sikret endelig VM-gull: – Jeg har jobbet så hardt i alle år

ÅRE/OSLO (NRK): Etter en fantastisk finaleomgang i storslalåm tok Henrik Kristoffersen sin første VM-medalje.

VM alpint 2019 Åre Storslalåm menn

Henrik får sin første VM-medalje og det i gull.

– Dette var på tide. Det var fantastisk. Jeg har jobbet så hardt, både med faren min og med hele laget. Alle har jobbet sinnssykt hardt. Jeg har ikke vunnet et storslalåmrenn siden Meribel i 2015, så dette var ganske bra, forteller en glad Henrik Kristoffersen.

– Jeg har jobbet så hardt i alle år mot mye odds, så lykkes det endelig, sier han videre til norske journalister i Åre.

Kristoffersen måtte utdype hva han mente med «mot mye odds».

– Noen har mer å rutte med i alpinverden enn vi har, det sier seg selv.

Medaljen er en etterlengtet opptur for Kristoffersen, som til tross for flere pallplasseringer, har slitt med å finne tilbake til godfølelsen i verdenscupen denne sesongen.

Hva var nøkkelen i dag?

– Jeg bare kjørte. Det er ingen som kjører så mye på salt som nordmenn gjør, og selv om jeg ikke har trent på det på en stund, så har jeg det fra barndommen, sa han i intervjuet etter rennet.

Kristoffersen var kun 18 hundredeler bak ledende Alexis Pinturault etter første omgang av en VM-storslalåm som ble beskrevet som svært tøff og krevende. Den løse snøen skapte også ujevne forhold utover i omgangen.

– Jeg er med i kampen, i hvert fall. 18 hundredeler i en andreomgang der det er salt og spor, der kan alt skje, sa Kristoffersen, som var tydelig sliten etter å fullført sin førsteomgang.

Henrik Kristoffersen kjører fantastisk, og tar ledelsen med 92 hundredeler! Deilig! Kan det bli mer enn bronse? Hirscher og Pinturault er de to igjen på toppen.

Se den fantastiske finaleomgangen her.

Spennende avslutning

Men en svært konsentrert Kristoffersen leverte en superomgang og kjørte inn til foreløpig ledelse på hele 92 hundredeler i Åre.

– Det er helt vanvittig, for en kunstner på ski, mente NRKs ekspert Marius Arnesen.

Bak kom imidlertid Marcel Hirscher, som var åtte hundredeler foran nordmannen etter førsteomgang. Men den ellers så suverene østerrikeren greide ikke å slå tiden til Kristoffersen.

Verdenseneren har vært plaget av sykdom, og kjørte nok ikke opp mot sitt aller beste i denne konkurransen.

Dermed ventet publikum og en spent Kristoffersen på Pinturault som var sistemann ut.

Men franskmannen greide ikke å tukte tiden til nordmannen. Han ble slått med 20 hundredeler av Kristoffersen, noe som utløste full norsk jubel i målområdet.

– Jeg må takke alle nordmenn, alle som har kommet hit, hele stemmingen. Det er utrolig kult å høre det jubelbruset, det er det nærmeste man kommer hjemmebane, forteller 24-åringen fra Rælingen.

VM alpint 2019 Åre Storslalåm menn

ENDELIG: Henrik Kristoffersen kunne endelig juble for VM-gull.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aamodt: – Vanvittig kjøring

Dermed er Henrik Kristoffersens hundredelsmareritt i VM-sammenheng over. Nordmannen har blitt nummer fire i sine tre siste VM-renn og totalt har kun 18 hundredeler skilt ham fra å sikre seg til sammen tre VM-medaljer i disse mesterskapene.

Men i Åre lyktes han altså endelig. Hirscher tok VM-sølv, mens Pinturault måtte nøye seg med bronsen.

– Når du har vært fire tre ganger på rad, bare hundredeler bak hver gang, og du har ikke vunnet på år og ikke vunnet storslalåm siden 2015, da er det lov å juble litt, sier han til NRK.

Kjetil André Aamodt er spesielt imponert over kjøringen til Kristoffersen i andreomgang:

– Det er helt vanvittig kjøring av Henrik her i andreomgangen. Han imponerer spesielt der det går som fortest. Det er litt uventet, vi hadde regnet med at både Pinturault og Hirscher skulle kjøre fra litt i det raskere partiet, de har vunnet i super-G begge to. Men det er faktisk der Henrik tar rotta på gigantene Pinturault og Hirscher, og tar sitt første VM-gull. Det er helt rått, mener han.

Etter fredagens gull topper Norge nå medaljeoversikten i VM sammen med Sveits. To gull, ett sølv og en bronse er fasiten så langt. Og ennå er det to slalåmøvelser igjen. Søndag kan Kristoffersen sikre en ny VM-medalje.

KJETIL ANDRE AAMODT I ST. MORITZ

IMPONERT: - Det er helt rått, sier Kjetil André Aamodt.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gode norske prestasjoner

Også de andre norske deltagerne leverte sterk kjøring fredag.

Leif Kristian Nestvold-Haugen imponerte i andreomgang.

Han var nummer 10 etter førsteomgang og kjørte seg inn kun fire hundredeler bak Marco Schwarz, som ledet på det tidspunktet. Nestvold-Haugen endte til slutt på 7.-plass.

Rasmus Windingstad gjennomførte også en god konkurranse. Han var på 14.-plass etter førsteomgang og greide å kjøre seg en plassering opp på resultatlistene i finaleomgangen.

Aleksander Aamodt Kilde kjørte tidlig ut, og 8.-plassen i utfor blir stående som hans beste prestasjon i VM.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal