Kristoff vant på Champs-Élysées: – Dette redder sesongen

Alexander Kristoff klinte til på aller siste etappe av årets Tour de France. Da blir alt annet glemt.

Tour de France

EKSTASE: NRK-kommentatorene jubler for Kristoffs bragd i Paris.

– Dette redder på en måte sesongen min. Den har vært grei, men ikke helt på topp. Jeg manglet en stor seier, sier Kristoff til NRK.

– Det er så kult, så stort!

Etter triumfen i byen med Triumfbuen er ikke 2018 lenger et år det bare har vært nære på gang etter gang.

– Jeg kjørte ikke glitrende i klassikerne, rimelig sterkt men resultatene uteble. Det har vært mye nesten, men endelig var jeg på toppen igjen, sier Kristoff.

kristoff

SPURTERNES SCENE: Alexander Kristoff viste at han fremdeles duger i spurten, der alle ønsker å gjøre det.

Foto: Laurent Cipriani / AP

– Den vakreste seieren du kan ta

Både her hjemme og i Paris gikk NRK-studio så vel som sportsdirektøren hans av hengslene.

Studio beskrev det som en drøm, noe de har ventet på gjennom hele touren, og tok av i det drømmen ble virkelighet:

Sportssjef Philippe Mauduit i UAE Emirates var ikke mindre ekstatisk.

–Det er den vakreste seieren du kan ta. Han lager historie med å være den første til å gjøre det i EM-trøya. Det er fantastisk, sier han til NRK.

– En perfekt måte å avslutte året med den trøyen på, sier Kristoff.

Mindre mas med første etappe

Like før mål kom Yves Lampaert med et rykk som så ut til å holde helt inn. Men hovedfeltet kom i en kjempefart. Med 400 meter igjen var belgierens forsprang spist opp og da smalt Kristoff til.

Han var perfekt plassert, og på oppløpet var det ingen som kunne tukte nordmannen. Bragden i Paris var hans første etappeseier i touren på fire år.

Laster Twitter-innhold

–Jeg har ventet fire år på å vinne i Tour de France. Det er egentlig den gjeveste etappen, spesielt for spurtene. Men hadde jeg kunnet velge hadde jeg vunnet første etappe for å slippe alt maset, og fått gul trøye, sier han med et stort smil.

At mange av de beste spurterne ikke var med opp den velkjente avenyen i Paris legger overhodet ingen demper på gleden for Kristoff, selv om han medgir at den gjorde ferden noe lettere.

Tour de France

JADA! Alexander Kristoff blir andre nordmann som vinner på Champs-Élysées.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

– Jeg bryr meg ikke om det, det har ikke noe å si for meg nå. Man må klare å komme gjennom fjellene for å kjempe på Champs-Élysées. Sånn sett har man ikke trent nok på å kjøre bakker. Men jeg tror nok at dersom (Fernando) Gavirira eller (Dylan) Groenewegen hadde vært der, så hadde ikke spurten min sett så rå ut.

Godt selskap

Seieren er den attende norske gjennom Tour de France-historien. Thor Hushovd har flest med ti, mens Kristoff nå tangerte Boasson Hagens tre. Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauritzen har én hver.

Edvald Boasson Hagen var blant de første som kom med gratulasjoner:

– Det er imponerende og veldig sterkt kjørt. Gøy at det ble norsk seier til slutt, sier Edvald Boasson Hagen til NRK.

Seieren var også en revansje for Kristoff etter de 20 foregående etappene, hvor ikke alt har gått etter planen. Nå er det glemt.

– Jeg har vært nære mange ganger, og jeg visste at jeg kjenner oppløpet godt. Jeg vet hva man skal gjøre, men å gjøre det i praksis..... Det er deilig å bevise, ovenfor alle som sier jeg er ferdig som spurter, at jeg kan spurte på spurternes største scene, sa han til TV 2 etter målgang.

Se hele seiersintervjuet med Alexander Kristoff her:

Siste nytt

 • Verdensrekordholder mister VM

  Verdensrekordholderen på 1500-meter, Genzebe Dibaba (28) fra Etiopia, trekker seg fra VM i Doha. I en pressemelding hun har lagt ut på Instagram, forteller Dibaba at hun har fått diagnosen plantar fascitt, en fotskade som er relativt vanlig i friidrett. Hun pådro seg skaden under Diamond League-finalen i Zürich. Den tidligere verdensmesteren har verdens nest beste tid på 1500 neter i år.

  ATHLETICS-DIAMOND/LAUSANNE
  Foto: DENIS BALIBOUSE
 • Sa nei til Manchester City

  Bodø/Glimt sin Håkon Evjen skal ha takka nei til å spele for Manchester City. I staden valte han den nederlandske klubben AZ Alkmaar, skriv VG. – Eg er veldig nøgd med valet, sjølv om det var freistande med ein av verdas største klubbar, seier han til avisa. 19-åringen skreiv denne veka ein kontrakt på fire og eit halv år med AZ Alkmaar. Bodø/Glimt skal ha fått rundt 25 millionar kroner for Evjen.

  Bodø/Glimts Håkon Evjen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Atletico reddet poeng på overtid

  Juventus fikk en god start på årets mesterligasesong da de tok ledelsen 2–0 mot Atlético Madrid på bortebane, men hjemmelaget kom knallsterkt tilbake. Juan Cuadrado og Blaise Matuidi sørget en 2-0-ledelse til laget fra Torino, mens Stefan Savic reduserte til 2-1 20 minutter før full tid. På overtid sørget Hector Herrera for at det ble ett poeng til begge lagene i sesongdebuten. I den andre kampen i gruppen sørget Lokomotiv Moskva for en fin start på turneringen, da de slo Bayer Leverkusen 2–1 i Tyskland.

  X01622
  Foto: SUSANA VERA

Sendeplan

Kl. Program Kanal