Hopp til innhold

Nå må de norske kjempe mot «doktor» Kowalczyk

Da klassiskspesialist Justyna Kowalczyk (31) skrev doktoravhandling, konsentrerte hun seg om skøyteteknikken.

Kowalczyk

NY BRAGD: Justyna Kowalczyk har studert hardt ved siden av suksessen i langrennssporet. Onsdag ble hun belønnet med en doktorgrad.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Kristiansen

IMPONERT: Landslagstrener Egil Kristiansen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det var morsomt at det var i skøyting, da. Men det er nok fortjent det, og veldig godt jobbet, sier den norske kvinnelandslagstreneren Egil Kristiansen.

Skidronningen har nemlig kombinert langrennslivet med lærebøkene, og onsdag ble hun belønnet med tittelen doktor, skriver polske medier.

31-åringen studerer ved Det jagellonske universitet, også kjent som Krakow universitet, ved Fakultet for kroppsøving og idrettsfag. Kowalczyk valgte et tema som best kan oversettes til «Struktur og mengde i treningen for langrennsløpere med bakgrunn i teknikk- og utstyrsutviklingen».

Ifølge RMF24 konsentrerte hun seg hovedsakelig om skøyteteknikk.

– Jeg ville trodd at hun skulle fokusert på klassisk. Men hun kan nok teorien. Det er jo forskjell på teori og praksis, sier Kristiansen.

– Lar du deg skremme?

– Hehe. Jeg tror nok ikke skøyteteknikken er blitt revolusjonerende bedre på grunn av en doktorgrad, men vi får se, smiler landslagstreneren.

Hindret av smerter

Kowalczyk står med et VM-gull på 30 km fristil fra 2009, men de siste sesongene har hun slitt stort med skøytingen. Polakken har forklart at hun får store smerter når hun går fristil, og 31-åringen ga opp skøytetrening før Sotsji-OL.

Oppturen ble OL-gull på 10 km klassisk.

Men selv om hun har trøblet med skøytingen, kan hun i hvert fall slå i bordet med en doktorgrad i hvordan det skal gjøres.

En nervøs skidronning forsvarte doktoravhandlingen i en halvtime med over 100 tilhørere.

– Tusen takk, professor, skriver Kowalczyk på sin Facebook-side onsdag kveld.

Lader opp hjemme

Kowalczyk er samtidig godt i gang med sesongforberedelsene. Nå er hun i Zakopane, hvor hun trener variert frem til slutten av september. Denne uken publiserte hun flere bilder fra toppen i Tatra-fjellene, som ruver 2655 meter over havet.

Polske medier lar seg imponere og har gitt henne navnet «dronningen av Tatra», skriver langrenn.com.

Fjellklatrer eller doktor – Kristiansen er uansett ikke i tvil om at Kowalczyk igjen vil være blant de sterkeste utfordrerne sett med norske øyne.

– Ja, hun blir én av dem, helt garantert. Hun kommer forberedt, det er det ikke noen tvil om, sier Kristiansen.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal