NRK Meny
Normal

Nå må de norske kjempe mot «doktor» Kowalczyk

Da klassiskspesialist Justyna Kowalczyk (31) skrev doktoravhandling, konsentrerte hun seg om skøyteteknikken.

Kowalczyk

NY BRAGD: Justyna Kowalczyk har studert hardt ved siden av suksessen i langrennssporet. Onsdag ble hun belønnet med en doktorgrad.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Kristiansen

IMPONERT: Landslagstrener Egil Kristiansen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det var morsomt at det var i skøyting, da. Men det er nok fortjent det, og veldig godt jobbet, sier den norske kvinnelandslagstreneren Egil Kristiansen.

Skidronningen har nemlig kombinert langrennslivet med lærebøkene, og onsdag ble hun belønnet med tittelen doktor, skriver polske medier.

31-åringen studerer ved Det jagellonske universitet, også kjent som Krakow universitet, ved Fakultet for kroppsøving og idrettsfag. Kowalczyk valgte et tema som best kan oversettes til «Struktur og mengde i treningen for langrennsløpere med bakgrunn i teknikk- og utstyrsutviklingen».

Ifølge RMF24 konsentrerte hun seg hovedsakelig om skøyteteknikk.

– Jeg ville trodd at hun skulle fokusert på klassisk. Men hun kan nok teorien. Det er jo forskjell på teori og praksis, sier Kristiansen.

– Lar du deg skremme?

– Hehe. Jeg tror nok ikke skøyteteknikken er blitt revolusjonerende bedre på grunn av en doktorgrad, men vi får se, smiler landslagstreneren.

Hindret av smerter

Kowalczyk står med et VM-gull på 30 km fristil fra 2009, men de siste sesongene har hun slitt stort med skøytingen. Polakken har forklart at hun får store smerter når hun går fristil, og 31-åringen ga opp skøytetrening før Sotsji-OL.

Oppturen ble OL-gull på 10 km klassisk.

Men selv om hun har trøblet med skøytingen, kan hun i hvert fall slå i bordet med en doktorgrad i hvordan det skal gjøres.

En nervøs skidronning forsvarte doktoravhandlingen i en halvtime med over 100 tilhørere.

– Tusen takk, professor, skriver Kowalczyk på sin Facebook-side onsdag kveld.

Lader opp hjemme

Kowalczyk er samtidig godt i gang med sesongforberedelsene. Nå er hun i Zakopane, hvor hun trener variert frem til slutten av september. Denne uken publiserte hun flere bilder fra toppen i Tatra-fjellene, som ruver 2655 meter over havet.

Polske medier lar seg imponere og har gitt henne navnet «dronningen av Tatra», skriver langrenn.com.

Fjellklatrer eller doktor – Kristiansen er uansett ikke i tvil om at Kowalczyk igjen vil være blant de sterkeste utfordrerne sett med norske øyne.

– Ja, hun blir én av dem, helt garantert. Hun kommer forberedt, det er det ikke noen tvil om, sier Kristiansen.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag
Livet på Solstein