Hopp til innhold

Flagget i VM-garderoben skaper raseri – nå åpner Fifa disiplinærsak

Dette flagget i Serbias VM-garderobe har satt sinnene i kok i Kosovo. Landets fotballforbund krever at Fifa straffer serberne for det de beskriver som en «aggressiv handling».

Serbisk flagg

PROVOSERER: Kosovos fotballforbund og ledende politikere raser etter at dette flagget ble avbildet i Serbias garderobe.

Foto: Twitter

– Det er skammelige bilder fra Serbias garderobe, som viser en hateful, fremmedfiendtlig beskjed og et budskap om folkemord mot Kosovo, skriver Kosovos kulturminister Hajrulla Çeku på Twitter.

Han viser til et bilde tatt i Serbias garderobe før 2-0-tapet mot Brasil i VM. Çeku er en av flere som krever at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) tar grep mot det serbiske fotballforbundet.

Årsaken til at bildet vekker harme, er fordi flagget viser omrisset av Serbias landområder hvor Kosovo er innlemmet som en del av de. Over det rød, blå og hvite kartet, er ordene «Ingen Overgivelse» skrevet.

– Det er synd av at serberne fortsatt tenker sånn og drømmer om å returnere med makt Kosovo, sier Edvar Celina til NRK.

Han er faren til fotballspilleren Bersant Celina, som kom til Norge som flyktning fra Kosovo. I dag representerer han landslaget til foreldrenes hjemland.

Nå har Fifa åpnet sak mot Serbias fotballforbund.

– Fifas disiplinærkomité har åpnet sak mot Serbias fotballforbund etter et flagg som er avbildet i garderoben etter kampen mot Brasil den 24. november. Saken ble åpnet på grunnlag av artikkel 11 i Fifas disiplinærregler og artikkel 4 i reglene for VM 2022, skriver Fifa i en pressemelding.

Kaller flagget en «aggressiv handling»

Konflikten mellom de to landene strekker seg langt tilbake, og det var først i 2008 at Kosovo erklærte seg uavhengige av Serbia. Serbiske myndigheter har sagt at de aldri vil anerkjenne Kosovo som er selvstendig republikk.

Senest i august møttes landenes ledere til krisemøte med EU i Brussel etter at det hadde oppstått spenning på grensen i nord.

– Vi er uenige om nesten alt, sa Serbias president Aleksandar Vučić om samtalene.

Kosovos fotballpresident Agim Ademi og Fifa-president Gianni Infantino

BER OM SANKSJONER: Kosovos fotballpresident Agim Ademi ber Fifa-president Gianni Infantino om å ta grep. Her er de avbildet under en pressekonferanse i september.

Foto: ARMEND NIMANI / AFP

Kosovos fotballforbund og Kosovos olympiske komité har sendt inn klager til henholdsvis Fifa og IOC etter å ha blitt gjort oppmerksomme på flagget i Serbias garderobe.

– Det er uakseptabelt at denne handlingen blir forbigått i stillhet, og vi krevet at Fifa følger sine regler strengt og straffer det serbiske fotballforbundet for denne aggressive handlingen som strider med fotballens verdier, sier Kosovos fotballforbund i en uttalelse.

– En slik sjåvinistisk handling hører ikke hjemme på sportsarrangementer, konkluderer forbundet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia

I VM: Serbia er i gang i VM, hvor det ble tap mot Brasil i åpningskampen.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Håper stjernene gjentar feiring mot Serbia

Kosovo ble medlem av Fifa og Uefa i 2016. Landets tidligere utenriksminister Petrit Selimi lurer på om Fifa plutselig har sluttet å blande fotball og politikk igjen. Han minner om at Fifa tidligere nettopp har gjort det ved å nekte europeiske land å bruke OneLove-armbindet.

– Kosovo er et likeverdig medlem av Fifa, folkens. Dette er obskønt, skriver Selimi på Twitter.

Under VM i 2018 møtte Serbia og Sveits til kamp, sistnevnte med to spillere med kosovoalbanske røtter på laget.

Både Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri scoret mot serberne og feiret med å forme hendene som «den albanske ørnen», som er symbolet i landets Albanias flagg.

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Denne feiringen falt ikke i god jord hos serberne.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Feiringen ble tolket som en politisk gest mot Serbia. 2. desember møtes nasjonene igjen i gruppespillets siste kamp.

– Jeg håper at Xhaka eller Shaqiri scorer og feirer som før, sier pappa Celina.

Xhaka og Shaqiri ble bøtelagt av Fifa forrige gang de feiret på denne måten.

Sportsnyheter

Her gråter rennlederen etter skandalen – nå kritiseres avgjørelsen

Hele 90 prosent av løperne gikk feil på kvinnenes fellesstart med skibytte på Beitostølen. Arrangøren legger seg flat.

Siste nytt

 • Arsenal utklasset Newcastle - to poeng bak serielederen

  Arsenal tok sin femte strake seier i Premier League da de utklasset Newcastle lørdag kveld.

  London-klubben vant til slutt hele 4-1. Deres første mål var et selvmål av Botman, før Havertz, Saka og Kiwior scoret hvert sitt. Newcastle fikk en trøstescoring på tampen, men var aldri i nærheten av å tukte Arsenal.

  Arsenal beholder tredjeplassen på tabellen, men puster nå både City og Liverpool i nakken. Sistnevnte leder serien med 12 kamper igjen å spille. City er ett poeng bak Liverpool, mens Arsenal er ett poeng bak City igjen.

  Martin Ødegaard var ikke involvert i noen av målene. Han ble byttet ut et kvarter før slutt.

  Martin Ødegaard feirer et av kveldens mål sammen med Gabriel.
 • Kristoffersen tok sesongens første storslalåm-pallplass

  Ikke siden forrige sesong har Henrik Kristoffersen vært på pallen i et storslalåmrenn. Det endret han på i Palisades Tahoe i California lørdag kveld.

  Kristoffersen lå på annenplass etter den første omgangen og kjørte en kanonomgang i den andre omgangen. Med femte beste tid i den omgangen, sikret han til slutt en annenplass.

  – Er han tilbake til der vi husker han fra glansdagene? kommenterte Kjetil Andre Aamodt på Viaplays sending.

  Marco Odermatt vant rennet og tok dermed sin tiende verdenscupseier på rad i storslalåm.

  Amerikanske River Radamus sikret karrierens første verdenscup-pallplass på hjemmebane og ble nummer tre.

  Henrik Kristoffersen
 • Kane-dobbel sikret sen Bayern-seier

  To mål av Harry Kane ga Bayern München 2-1-seier over RB Leipzig i Bundesliga og avsluttet en vond periode med tre strake tap.

  Ubeseirede Leverkusen vant fredag 2-1 over Mainz og stormer mot seriegullet som vil bryte Bayerns rekke på 11 strake seriemesterskap.

  Tidligere i uka kom beskjeden om at Thomas Tuchel er ferdig som Bayern-trener ved sesongslutt, men lørdagens seier sørget for at Leverkusens ledelse er på bare åtte poeng når 11 serierunder gjenstår.

  – Det beste laget vant i dag, sa Bayern-kaptein Manuel Neuer til Sky før han på vegne av spillerne tok kollektivt ansvar for Tuchels avgang.

  – Vi har alle skyld. Det er som på skolen, det er ikke bare lærerens feil om karakterene blir dårlige. Vi må ta ansvar, sa han.

  Klubben hadde for første gang siden 2015 tapt tre kamper på rad, og Tuchel gjorde flere endringer i laget. Kane scoret 1-0-målet i det 56. minutt, men gjestene slo tilbake ved Benjamin Sesko.

  Kane avgjorde på overtid med sitt 27. seriemål for sesongen. (NTB)

  Harry Kane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal