Hopp til innhold

Flagget i VM-garderoben skaper raseri – nå åpner Fifa disiplinærsak

Dette flagget i Serbias VM-garderobe har satt sinnene i kok i Kosovo. Landets fotballforbund krever at Fifa straffer serberne for det de beskriver som en «aggressiv handling».

Serbisk flagg

PROVOSERER: Kosovos fotballforbund og ledende politikere raser etter at dette flagget ble avbildet i Serbias garderobe.

Foto: Twitter

– Det er skammelige bilder fra Serbias garderobe, som viser en hateful, fremmedfiendtlig beskjed og et budskap om folkemord mot Kosovo, skriver Kosovos kulturminister Hajrulla Çeku på Twitter.

Han viser til et bilde tatt i Serbias garderobe før 2-0-tapet mot Brasil i VM. Çeku er en av flere som krever at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) tar grep mot det serbiske fotballforbundet.

Årsaken til at bildet vekker harme, er fordi flagget viser omrisset av Serbias landområder hvor Kosovo er innlemmet som en del av de. Over det rød, blå og hvite kartet, er ordene «Ingen Overgivelse» skrevet.

– Det er synd av at serberne fortsatt tenker sånn og drømmer om å returnere med makt Kosovo, sier Edvar Celina til NRK.

Han er faren til fotballspilleren Bersant Celina, som kom til Norge som flyktning fra Kosovo. I dag representerer han landslaget til foreldrenes hjemland.

Nå har Fifa åpnet sak mot Serbias fotballforbund.

– Fifas disiplinærkomité har åpnet sak mot Serbias fotballforbund etter et flagg som er avbildet i garderoben etter kampen mot Brasil den 24. november. Saken ble åpnet på grunnlag av artikkel 11 i Fifas disiplinærregler og artikkel 4 i reglene for VM 2022, skriver Fifa i en pressemelding.

Kaller flagget en «aggressiv handling»

Konflikten mellom de to landene strekker seg langt tilbake, og det var først i 2008 at Kosovo erklærte seg uavhengige av Serbia. Serbiske myndigheter har sagt at de aldri vil anerkjenne Kosovo som er selvstendig republikk.

Senest i august møttes landenes ledere til krisemøte med EU i Brussel etter at det hadde oppstått spenning på grensen i nord.

– Vi er uenige om nesten alt, sa Serbias president Aleksandar Vučić om samtalene.

Kosovos fotballpresident Agim Ademi og Fifa-president Gianni Infantino

BER OM SANKSJONER: Kosovos fotballpresident Agim Ademi ber Fifa-president Gianni Infantino om å ta grep. Her er de avbildet under en pressekonferanse i september.

Foto: ARMEND NIMANI / AFP

Kosovos fotballforbund og Kosovos olympiske komité har sendt inn klager til henholdsvis Fifa og IOC etter å ha blitt gjort oppmerksomme på flagget i Serbias garderobe.

– Det er uakseptabelt at denne handlingen blir forbigått i stillhet, og vi krevet at Fifa følger sine regler strengt og straffer det serbiske fotballforbundet for denne aggressive handlingen som strider med fotballens verdier, sier Kosovos fotballforbund i en uttalelse.

– En slik sjåvinistisk handling hører ikke hjemme på sportsarrangementer, konkluderer forbundet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Brazil v Serbia

I VM: Serbia er i gang i VM, hvor det ble tap mot Brasil i åpningskampen.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Håper stjernene gjentar feiring mot Serbia

Kosovo ble medlem av Fifa og Uefa i 2016. Landets tidligere utenriksminister Petrit Selimi lurer på om Fifa plutselig har sluttet å blande fotball og politikk igjen. Han minner om at Fifa tidligere nettopp har gjort det ved å nekte europeiske land å bruke OneLove-armbindet.

– Kosovo er et likeverdig medlem av Fifa, folkens. Dette er obskønt, skriver Selimi på Twitter.

Under VM i 2018 møtte Serbia og Sveits til kamp, sistnevnte med to spillere med kosovoalbanske røtter på laget.

Både Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri scoret mot serberne og feiret med å forme hendene som «den albanske ørnen», som er symbolet i landets Albanias flagg.

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Denne feiringen falt ikke i god jord hos serberne.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Feiringen ble tolket som en politisk gest mot Serbia. 2. desember møtes nasjonene igjen i gruppespillets siste kamp.

– Jeg håper at Xhaka eller Shaqiri scorer og feirer som før, sier pappa Celina.

Xhaka og Shaqiri ble bøtelagt av Fifa forrige gang de feiret på denne måten.

Siste nytt

 • Dortmund-stjerne åpner opp om ukjent kreftdiagnose

  Borussia Dortmund-spiller Emre Can snakker for første gang offentlig om at han ble operert for kreft i skjoldbruskkjertelen.

  Can uttaler seg om den alvorlige diagnosen som han fikk for fire år siden, i et intervju med kringkasteren DAZN.

  – Jeg hadde en svulst i skjoldbruskkjertelen og trengte akutt en operasjon. Skjoldbruskkjertelen måtte fjernes. Det endret mye i livet mitt, sier Dortmund-spilleren.

  – Da skjønner du at du kan ha så mye penger du vil, du kan ha alt, men helse er det viktigste, fortsetter han.

  Fotballstjernen understreker at svulsten aldri var livstruende. Samtidig går han på medisiner som må tas resten av livet for å kompensere for mangelen på skjoldbruskkjertelhormoner.

  Can går også til jevnlige kontroller.

  Nå oppfordrer Dortmund-spilleren andre til å lytte til kroppen sin, uansett hvor friske de måtte føle seg.

  En annen spiller i den tyske klubben, Sebastian Haller, har nylig vært gjennom kreftsykdom. Nederlenderen er tilbake på banen igjen.

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • FIS: Vil ta hensyn til IOCs Russland-melding

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet i en uttalelse onsdag for at russiske og belarusiske utøvere igjen skal gis adgang til internasjonal idrett. Det har skapt en svært opphetet debatt.

  IOC har varslet at man skal se på om russere og belarusere kan tas inn i varmen igjen under forutsetning av at de blant annet konkurrerer under nøytralt flagg. Det kan også få Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) til å endre standpunkt.

  Tidligere har FIS-president Johan Eliasch uttalt at forbundet har besluttet å følge IOC.

  I en melding til svenske Expressen torsdag skrev FIS:

  «FIS har notert seg meldingen og anbefalingene fra IOC, og disse vil bli tatt hensyn til neste gang temaet diskuteres i FIS-styret».

  Norges FIS-styremedlem Erik Røste er krystallklar på hvor han står i spørsmålet.

  «Krigen i Ukraina trappes opp. Det er ingen tegn på at det brutale og helt meningsløse angrepet mot Ukraina og det ukrainske folk er nær en slutt. Det som skjer, er et kraftig brudd på menneskeretten. Oppe i denne galskapen startes det en diskusjon om at utøvere fra Russland og Belarus skal tas inn i varmen igjen. Det er for meg helt uforståelig», skriver han på Facebook. (NTB/NRK)

  World Cup åpningen i Sölden
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste