Koronavettregler i idrettene: Sperrer golfhull og unngår «high fives»

Særforbundene legger nå frem sine egne koronaveiledere, som gjelder for både bredde- og toppidrett.

Kombo

NYE KORONAREGLER: Både særforbundene til sjakk og langrenn har kommet med sine veiledere til sine medlemmer. T.v.: Daglig leder Morten Lunde Andersen ved Moss og Rygge golfklubb. T.h. Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: NTB/Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var idrettspresident Berit Kjøll som ba særforbundene lage egne «koronavettregler» for sine idretter da idrettsforbundet og helsemyndighetene kom med sine anbefalinger for å unngå smittespredning.

Golfforbundet er blant forbundene som nå har utarbeidet egne regler. Ett av tiltakene som skal hindre smittespredning, er at hullene blir sperret slik at det ikke blir nødvendig å ta på verken hullkant eller -kopp for å fjerne ballen.

Golfproff Espen Kofstad trente fredag ved Moss og Rygge golfklubb, som har justert banen etter de nye reglene.

– Det er veldig viktig. Det er tross alt her vi konkurrerer. Det er utrolig deilig å kunne være ute, sier Kofstad til NRK.

Golfklubben har også fjernet alle raker ved sandbunkerne for å unngå smittespredning.

– Det mest spesielle er hullet på greenen. Normalt sett er koppen nede i gresset, men nå er den hevet. Treffer man koppen, regnes det som at den er i hullet, sier daglig leder Morten Lunde Andersen.

Kofstad

Golfspiller Espen Kofstad var ute og trente fredag formiddag.

Foto: Frode Søreide / NRK

Unngå «high fives»

Norges Skiforbund (NIF) har også laget en detaljert koronaveileder med råd for hva man kan gjøre før trening, under trening og etter trening.

Rådene følger stort sett helsemyndighetene og Norges Idrettsforbunds anbefalinger for hvordan man skal unngå smittespredning.

Forbundet understreker at utøvere bør unngå «high fives». Samtidig oppfordres det til å ta med seg sitt eget søppel hjem.

Må sykle alene

I Norges Håndballforbund understreker man at dagens informasjon utelukker all aktivitet som innebærer bruk av håndball, med eksempelvis pasninger og kast/mottak som involverer flere personer.

I veilederen henvises det også til helsedirektørens uttalelse om at det ikke skal være mer enn fem personer samlet, og at det skal være en fysisk avstand på minst to meter mellom spillerne.

Norges Cykleforbund anbefaler i sin koronaveileder at all trening ute ikke skjer i grupper, kun alene.

«Å sykle etter hverandre innebærer en stor fare for dråpesmitte, via svett, snørr og luft (om man nyser eller hoster) fra den som sykler foran til den som sykler bak», skriver forbundet.

Ski Tour 2020

Unngå berøringer og «high fives» som dette, er rådene til Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Må ha med private matter

Svømmehallene er spesielt nevnt i covid-19-forskriften som idrettsanlegg som skal holdes stengt.

Svømmerne har derfor ikke hatt anledning til å trene i vann i svømmehallene.
Spesielle koronavett-regler for Norges Svømmeforbund vil derfor bli publisert når vi eventuelt kan gjenoppta vanntrening, opplyser svømmeforbundet på sin hjemmeside.

Fredag formiddag kom retningslinjene fra Norges Skiskytterforbund. Her kommer det blant annet frem at skytemattene må tildekkes med en privat treningsmatte.

– Ansvaret for å følge reglene må ligge hos hver enkelt. Vi distribuerer våre retningslinjer og forventer at disse blir fulgt. Det skal alltid være med én ansvarlig som organiserer treningen og som sørger for at reglene blir fulgt. Det skal være én voksen person, og vedkommende kan da ha med seg inntil fire utøvere, sier generalsekretær Anne Rustberggard Varden til NRK.

I Norges Friidrettsforbund har man i all hovedsak valgt å følge reglene fra NIF, men har også lagt til egne regler. Et av de viktige punktene er dette med avstand:

«Organisert trening kan kun gjennomføres i grupper på maksimalt fem personer. Trener inngår i dette antallet. Det kan imidlertid være flere grupper på et anlegg så lenge avstandsbestemmelsene overholdes. I påvente av svar fra Helsemyndighetene om avstand mellom grupper oppfordrer NFIF til at man holder en avstand på 20-30 meter», skriver forbundet.

Status Norge

Sist oppdatert: 02.06.2020
8446
Smittet
32
Innlagt
236
Døde

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal