Hopp til innhold

Koronavettregler i idrettene: Sperrer golfhull og unngår «high fives»

Særforbundene legger nå frem sine egne koronaveiledere, som gjelder for både bredde- og toppidrett.

Kombo

NYE KORONAREGLER: Både særforbundene til sjakk og langrenn har kommet med sine veiledere til sine medlemmer. T.v.: Daglig leder Morten Lunde Andersen ved Moss og Rygge golfklubb. T.h. Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: NTB/Scanpix

Det var idrettspresident Berit Kjøll som ba særforbundene lage egne «koronavettregler» for sine idretter da idrettsforbundet og helsemyndighetene kom med sine anbefalinger for å unngå smittespredning.

Golfforbundet er blant forbundene som nå har utarbeidet egne regler. Ett av tiltakene som skal hindre smittespredning, er at hullene blir sperret slik at det ikke blir nødvendig å ta på verken hullkant eller -kopp for å fjerne ballen.

Golfproff Espen Kofstad trente fredag ved Moss og Rygge golfklubb, som har justert banen etter de nye reglene.

– Det er veldig viktig. Det er tross alt her vi konkurrerer. Det er utrolig deilig å kunne være ute, sier Kofstad til NRK.

Golfklubben har også fjernet alle raker ved sandbunkerne for å unngå smittespredning.

– Det mest spesielle er hullet på greenen. Normalt sett er koppen nede i gresset, men nå er den hevet. Treffer man koppen, regnes det som at den er i hullet, sier daglig leder Morten Lunde Andersen.

Kofstad

Golfspiller Espen Kofstad var ute og trente fredag formiddag.

Foto: Frode Søreide / NRK

Unngå «high fives»

Norges Skiforbund (NIF) har også laget en detaljert koronaveileder med råd for hva man kan gjøre før trening, under trening og etter trening.

Rådene følger stort sett helsemyndighetene og Norges Idrettsforbunds anbefalinger for hvordan man skal unngå smittespredning.

Forbundet understreker at utøvere bør unngå «high fives». Samtidig oppfordres det til å ta med seg sitt eget søppel hjem.

Må sykle alene

I Norges Håndballforbund understreker man at dagens informasjon utelukker all aktivitet som innebærer bruk av håndball, med eksempelvis pasninger og kast/mottak som involverer flere personer.

I veilederen henvises det også til helsedirektørens uttalelse om at det ikke skal være mer enn fem personer samlet, og at det skal være en fysisk avstand på minst to meter mellom spillerne.

Norges Cykleforbund anbefaler i sin koronaveileder at all trening ute ikke skjer i grupper, kun alene.

«Å sykle etter hverandre innebærer en stor fare for dråpesmitte, via svett, snørr og luft (om man nyser eller hoster) fra den som sykler foran til den som sykler bak», skriver forbundet.

Ski Tour 2020

Unngå berøringer og «high fives» som dette, er rådene til Norges Skiforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Må ha med private matter

Svømmehallene er spesielt nevnt i covid-19-forskriften som idrettsanlegg som skal holdes stengt.

Svømmerne har derfor ikke hatt anledning til å trene i vann i svømmehallene.
Spesielle koronavett-regler for Norges Svømmeforbund vil derfor bli publisert når vi eventuelt kan gjenoppta vanntrening, opplyser svømmeforbundet på sin hjemmeside.

Fredag formiddag kom retningslinjene fra Norges Skiskytterforbund. Her kommer det blant annet frem at skytemattene må tildekkes med en privat treningsmatte.

– Ansvaret for å følge reglene må ligge hos hver enkelt. Vi distribuerer våre retningslinjer og forventer at disse blir fulgt. Det skal alltid være med én ansvarlig som organiserer treningen og som sørger for at reglene blir fulgt. Det skal være én voksen person, og vedkommende kan da ha med seg inntil fire utøvere, sier generalsekretær Anne Rustberggard Varden til NRK.

I Norges Friidrettsforbund har man i all hovedsak valgt å følge reglene fra NIF, men har også lagt til egne regler. Et av de viktige punktene er dette med avstand:

«Organisert trening kan kun gjennomføres i grupper på maksimalt fem personer. Trener inngår i dette antallet. Det kan imidlertid være flere grupper på et anlegg så lenge avstandsbestemmelsene overholdes. I påvente av svar fra Helsemyndighetene om avstand mellom grupper oppfordrer NFIF til at man holder en avstand på 20-30 meter», skriver forbundet.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal