Hopp til innhold

Koronakaos i hoppleiren – åpner for kriseløsning

To av fem OL-uttatte landslagshoppere er smittet kun én uke før de må levere negative tester. Nå åpner landslagstreneren for at norske medaljehåp må stå over OL-renn.

Forfang, Villumstad og Tande har alle levert positive koronaprøver, kort tid før OL.

KORONASMITTET: Johann André Forfang, Fredrik Villumstad og Daniel André Tande

Foto: Geir Olsen/Czarek Sokolowski / NTB/AP Photo

– Jeg er litt forkjølet, det kjenner jeg, at jeg er tett i nesa, og snakker nasalt, sier Johann André Forfang til NRK.

Han er den andre OL-utatte hopperen som nå tester positivt for koronaviruset, etter at det tirsdag ble kjent at Daniel André Tande gjorde det samme. Forfang testet positivt på en hurtigtest torsdag morgen. Også PCR-testen hadde samme resultat.

– Om det ikke er det verste, så er det hvert fall et dårlig tidspunkt så tett opp mot OL. Men det er fortsatt ti dager til avreise, så får vi se om tidspunktet er uheldig eller hell i uhell, forteller 26-åringen.

Hopplandslaget har etter planen avreise til Kina 31. januar, men for å komme inn i Kina må personer som nylig har testet positivt, avgi to negative koronatester fem dager før avreise, altså 26. januar.

Selv om de trolig kan være smittefrie innen den tid, er sjansene for at PCR-testene da er negative lave, ifølge overlege ved FHI, Siri Laura Feruglio.

Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positivt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn 10 dager, sa hun til NRK tirsdag.

Ulike scenarioer

Dermed må landslagstrener Alexander Stöckl trolig belage seg på å finne andre muligheter.

Hoppuka 2021-2022

MULIGHETER: Alexander Stöckl ser på ulike muligheter for hvordan de løse smitteproblematikken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har flere løper på «longlisten» som står klar, og som vi om nødvendig kan bytte inn, sier han til NRK.

– Vi er også i dialog med Olympiatoppen for å forsøke å løse senere reise, men det er utfordrende fordi det går få fly. Vi får full støtte fra Olympiatoppen på dette, sier østerrikeren.

For hopperen starter OL med kvalifisering til normalbakkerennet 5. februar. 11. februar er det kvalifisering i storbakken, mens lagkonkurranse, der Norge må ha fire hopper på plass, er 14. februar.

– Kan det være en mulighet å vente med å sende noen til storbakkerennene?

– Ja, det er mulig, og spesielt for lagkonkurranse. Det kan hende vi heller fyller opp troppen undervise. Det er scenarioer vi tenker på, sier han.

Etter tirsdagens NM-konkurranse ble det spekulert i om kombinertløperen Jarl Magnus Riiber, som tok sølv i rennet, kunne steppe inn i en lagkonkurranse. Men onsdag bekreftet FIS til NRK at Riiber ikke er kvalifisert til spesialhopp i OL og derfor heller ikke kan delta i lagkonkurransen.

Ikke nærkontakt

Nyheten om at Forfang har avlagt positiv hurtigtest kom tirsdag, to dager etter at ble norsk mester i Holmenkollen og etter at Daniel André Tande og landslagskollega Fredrik Villumstad ble bekreftet smittet.

Var det lurt å stille i NM når dere visste at det var smitte i laget?

Ut ifra vurderingene vi tok med tanke på nærkontakt så var det riktig. Vi vurderte ikke han som nærkontakt, og det gjorde vi i samråd med helseteam. Det er umulig å si om det er fra samme kilde, sier Stöckl.

Johann André Forfang

SMITTET: Johann André Forfang har avgitt en positiv hurtigtest.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han understreker at strenge smittevernregler ble fulgt under NM, og at munnbind ble brukt hele tiden med unntak av under selve hoppet.

– Forfang testet negativt på PCR-test tirsdag. Alle på laget har tatt tester fortløpende, og alle har fram til i dag tidlig vært negative, sier han.

Forfang skal ikke være nærkontakt med noen andre på hopplandslaget.

Dobbeltrom

Hva har dere gjort for å hindre smitte?

Vi har holdt oss til alle smitteverntiltak så godt vi kan, men det virker som denne varianten er veldig smittsom. Vi vet ikke hvordan smitten har kommet, sier Stöckl.

Han forklarer at de følger strenge smitteverntiltak når de er ute og reiser, men at det er enkelte situasjoner der det ikke er mulig å unngå at folk er i nærheten av hverandre.

– Dessverre har vi kun rå til dobbeltrom, som fører til at Tande har delt rom med Villumstad.

Siste nytt

 • Føler presset før LSK-møtet: – Jeg er ikke blind

  Serieleder LSK møter et hardt presset Vålerenga-lag på et utsolgt Åråsen onsdag kveld.

  VIF-fans ropte «Fagermo ut» etter Godset-tapet sist, men det bekymrer ikke VIFs sportssjef Joacim Jonsson før onsdagens rivaloppgjør.

  – Tenk om det ikke hadde vært en lyd, bare likegyldighet. Jeg tenkte på det der nylig, Kristiansund har ikke gjort annet enn å tape i år, men jeg har ikke hørt en lyd derfra. Herregud, det må være gørr kjedelig å være i en sånn klubb. Sånn er det alltid når man taper, fotball er følelser, mye blir sagt i affekt, og det er supporternes privilegium, sier han til NRK.

  – Hvordan vurderer du Fagermos posisjon?

  – Den er meget, meget sterk. Eller, jeg vurderer den ikke overhodet, den er klinkende klar. Han er vår hovedtrener og han kommer til å vinne titler med Vålerenga, sier Jonsson.

  Fagermo selv tar den økende misnøyen med ro.

  – Det er viktig at det er engasjement rundt Vålerenga, det er en fantastisk svær supporterskare. Det er lov å mene at treneren må byttes, sånn er det, og sånn skal det være i en klubb som Vålerenga, sier han til NRK.

  Jonsson er klar på at VIF har skuffet i år.

  – Jeg leser tabellen og er ikke blind. Vi har en vei å gå, for per nå er ikke Vålerenga et medaljelag, sier Jonsson.

  Han mener kampene mellom VIF og LSK uansett alltid lever sitt eget liv.

  – Ser man på tabellen har vel Lillestrøm aldri vært større favoritter, men i mitt hode er Vålerenga favoritter og det beste laget. Vi går helt fryktløse til kampen, sier Jonsson, som tipper at VIF vinner kampen 2-0.

  Kampstart er 20.00 i kveld.

  Joacim Jonsson
  Foto: NRK
 • Eikeri med knallåpning i French Open

  Ulrikke Eikeri (29) og double-partner Catherine Harrison er klar for 2. runde av French Open.

  Duoen senket sjetteseedede Alexa Guarachi og Andreja Klepac 6–2, 6–4.

  – Vi var veldig solide, spilte veldig variert og var uforutsigbare, sier Eikeri til NRK.

  Nå venter vinneren av oppgjøret mellom Doi/Tomljanovic og Heisen/Udvardy i neste runde.

  – Jeg tenker det er veldig åpent.

  – Vi kan slå hvem som helst. Det er veldig jevnt, og vi kan ikke ta mer enn en kamp om gangen, sier Eikeri på spørsmål om hvor langt de kan gå i French Open.

  Eikeri er rangert som nummer 43 i verden i double. Sist sesong vant hun sin første WTA-tittel. Denne sesongen har hun også spilt kamper i single helt opp på WTA 500-nivå.

  PS! Casper Ruud møter Emil Ruusuvuori i 2. runde av Grand Slam-turneringen torsdag.

  Ulrikke Eikeri
  Foto: Fredrik Tombra / NRK
 • Schumachers bønn: Monaco må forbli på Formel 1-kalenderen

  Haas-sjåfør Mick Schumacher forsvarer intenst Monacos Grand Prix som følge av spekulasjonene om framtiden til det ikoniske Formel 1-løpet.

  Årets løp på gatebanen i fyrstedømmet kjøres kommende søndag, men stadig er ingen kontrakt signert for framtiden. Det skyldes blant annet at Formel 1s amerikanske eiere sikter seg inn mot nye markeder.

  – Monaco har vært en del av Formel 1 så lenge, og det er en historisk bane. Det ville vært en skam å miste noe som har vært del av denne sporten i så mange år, sier tyske Schumacher.

  Faren hans, Michael Schumacher, vant fem løp på de svingete gatene i Monte Carlo.

  – Det har alltid vært et av de største løpene å vinne, mener sønnen.

  Til helgen arrangeres det 68. Monaco Grand Prix, det korteste og «tregeste» løpet på Formel 1-kalenderen.

  Mick Schumacher
  Foto: HANDOUT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste