Hopp til innhold

Koronakaos i hoppleiren – åpner for kriseløsning

To av fem OL-uttatte landslagshoppere er smittet kun én uke før de må levere negative tester. Nå åpner landslagstreneren for at norske medaljehåp må stå over OL-renn.

Forfang, Villumstad og Tande har alle levert positive koronaprøver, kort tid før OL.

KORONASMITTET: Johann André Forfang, Fredrik Villumstad og Daniel André Tande

Foto: Geir Olsen/Czarek Sokolowski / NTB/AP Photo

– Jeg er litt forkjølet, det kjenner jeg, at jeg er tett i nesa, og snakker nasalt, sier Johann André Forfang til NRK.

Han er den andre OL-utatte hopperen som nå tester positivt for koronaviruset, etter at det tirsdag ble kjent at Daniel André Tande gjorde det samme. Forfang testet positivt på en hurtigtest torsdag morgen. Også PCR-testen hadde samme resultat.

– Om det ikke er det verste, så er det hvert fall et dårlig tidspunkt så tett opp mot OL. Men det er fortsatt ti dager til avreise, så får vi se om tidspunktet er uheldig eller hell i uhell, forteller 26-åringen.

Hopplandslaget har etter planen avreise til Kina 31. januar, men for å komme inn i Kina må personer som nylig har testet positivt, avgi to negative koronatester fem dager før avreise, altså 26. januar.

Selv om de trolig kan være smittefrie innen den tid, er sjansene for at PCR-testene da er negative lave, ifølge overlege ved FHI, Siri Laura Feruglio.

Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positivt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn 10 dager, sa hun til NRK tirsdag.

Ulike scenarioer

Dermed må landslagstrener Alexander Stöckl trolig belage seg på å finne andre muligheter.

Hoppuka 2021-2022

MULIGHETER: Alexander Stöckl ser på ulike muligheter for hvordan de løse smitteproblematikken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har flere løper på «longlisten» som står klar, og som vi om nødvendig kan bytte inn, sier han til NRK.

– Vi er også i dialog med Olympiatoppen for å forsøke å løse senere reise, men det er utfordrende fordi det går få fly. Vi får full støtte fra Olympiatoppen på dette, sier østerrikeren.

For hopperen starter OL med kvalifisering til normalbakkerennet 5. februar. 11. februar er det kvalifisering i storbakken, mens lagkonkurranse, der Norge må ha fire hopper på plass, er 14. februar.

– Kan det være en mulighet å vente med å sende noen til storbakkerennene?

– Ja, det er mulig, og spesielt for lagkonkurranse. Det kan hende vi heller fyller opp troppen undervise. Det er scenarioer vi tenker på, sier han.

Etter tirsdagens NM-konkurranse ble det spekulert i om kombinertløperen Jarl Magnus Riiber, som tok sølv i rennet, kunne steppe inn i en lagkonkurranse. Men onsdag bekreftet FIS til NRK at Riiber ikke er kvalifisert til spesialhopp i OL og derfor heller ikke kan delta i lagkonkurransen.

Ikke nærkontakt

Nyheten om at Forfang har avlagt positiv hurtigtest kom tirsdag, to dager etter at ble norsk mester i Holmenkollen og etter at Daniel André Tande og landslagskollega Fredrik Villumstad ble bekreftet smittet.

Var det lurt å stille i NM når dere visste at det var smitte i laget?

Ut ifra vurderingene vi tok med tanke på nærkontakt så var det riktig. Vi vurderte ikke han som nærkontakt, og det gjorde vi i samråd med helseteam. Det er umulig å si om det er fra samme kilde, sier Stöckl.

Johann André Forfang

SMITTET: Johann André Forfang har avgitt en positiv hurtigtest.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han understreker at strenge smittevernregler ble fulgt under NM, og at munnbind ble brukt hele tiden med unntak av under selve hoppet.

– Forfang testet negativt på PCR-test tirsdag. Alle på laget har tatt tester fortløpende, og alle har fram til i dag tidlig vært negative, sier han.

Forfang skal ikke være nærkontakt med noen andre på hopplandslaget.

Dobbeltrom

Hva har dere gjort for å hindre smitte?

Vi har holdt oss til alle smitteverntiltak så godt vi kan, men det virker som denne varianten er veldig smittsom. Vi vet ikke hvordan smitten har kommet, sier Stöckl.

Han forklarer at de følger strenge smitteverntiltak når de er ute og reiser, men at det er enkelte situasjoner der det ikke er mulig å unngå at folk er i nærheten av hverandre.

– Dessverre har vi kun rå til dobbeltrom, som fører til at Tande har delt rom med Villumstad.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal