Hopp til innhold

Koronakaos i hoppleiren – åpner for kriseløsning

To av fem OL-uttatte landslagshoppere er smittet kun én uke før de må levere negative tester. Nå åpner landslagstreneren for at norske medaljehåp må stå over OL-renn.

Forfang, Villumstad og Tande har alle levert positive koronaprøver, kort tid før OL.

KORONASMITTET: Johann André Forfang, Fredrik Villumstad og Daniel André Tande

Foto: Geir Olsen/Czarek Sokolowski / NTB/AP Photo

– Jeg er litt forkjølet, det kjenner jeg, at jeg er tett i nesa, og snakker nasalt, sier Johann André Forfang til NRK.

Han er den andre OL-utatte hopperen som nå tester positivt for koronaviruset, etter at det tirsdag ble kjent at Daniel André Tande gjorde det samme. Forfang testet positivt på en hurtigtest torsdag morgen. Også PCR-testen hadde samme resultat.

– Om det ikke er det verste, så er det hvert fall et dårlig tidspunkt så tett opp mot OL. Men det er fortsatt ti dager til avreise, så får vi se om tidspunktet er uheldig eller hell i uhell, forteller 26-åringen.

Hopplandslaget har etter planen avreise til Kina 31. januar, men for å komme inn i Kina må personer som nylig har testet positivt, avgi to negative koronatester fem dager før avreise, altså 26. januar.

Selv om de trolig kan være smittefrie innen den tid, er sjansene for at PCR-testene da er negative lave, ifølge overlege ved FHI, Siri Laura Feruglio.

Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positivt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn 10 dager, sa hun til NRK tirsdag.

Ulike scenarioer

Dermed må landslagstrener Alexander Stöckl trolig belage seg på å finne andre muligheter.

Hoppuka 2021-2022

MULIGHETER: Alexander Stöckl ser på ulike muligheter for hvordan de løse smitteproblematikken.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har flere løper på «longlisten» som står klar, og som vi om nødvendig kan bytte inn, sier han til NRK.

– Vi er også i dialog med Olympiatoppen for å forsøke å løse senere reise, men det er utfordrende fordi det går få fly. Vi får full støtte fra Olympiatoppen på dette, sier østerrikeren.

For hopperen starter OL med kvalifisering til normalbakkerennet 5. februar. 11. februar er det kvalifisering i storbakken, mens lagkonkurranse, der Norge må ha fire hopper på plass, er 14. februar.

– Kan det være en mulighet å vente med å sende noen til storbakkerennene?

– Ja, det er mulig, og spesielt for lagkonkurranse. Det kan hende vi heller fyller opp troppen undervise. Det er scenarioer vi tenker på, sier han.

Etter tirsdagens NM-konkurranse ble det spekulert i om kombinertløperen Jarl Magnus Riiber, som tok sølv i rennet, kunne steppe inn i en lagkonkurranse. Men onsdag bekreftet FIS til NRK at Riiber ikke er kvalifisert til spesialhopp i OL og derfor heller ikke kan delta i lagkonkurransen.

Ikke nærkontakt

Nyheten om at Forfang har avlagt positiv hurtigtest kom tirsdag, to dager etter at ble norsk mester i Holmenkollen og etter at Daniel André Tande og landslagskollega Fredrik Villumstad ble bekreftet smittet.

Var det lurt å stille i NM når dere visste at det var smitte i laget?

Ut ifra vurderingene vi tok med tanke på nærkontakt så var det riktig. Vi vurderte ikke han som nærkontakt, og det gjorde vi i samråd med helseteam. Det er umulig å si om det er fra samme kilde, sier Stöckl.

Johann André Forfang

SMITTET: Johann André Forfang har avgitt en positiv hurtigtest.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han understreker at strenge smittevernregler ble fulgt under NM, og at munnbind ble brukt hele tiden med unntak av under selve hoppet.

– Forfang testet negativt på PCR-test tirsdag. Alle på laget har tatt tester fortløpende, og alle har fram til i dag tidlig vært negative, sier han.

Forfang skal ikke være nærkontakt med noen andre på hopplandslaget.

Dobbeltrom

Hva har dere gjort for å hindre smitte?

Vi har holdt oss til alle smitteverntiltak så godt vi kan, men det virker som denne varianten er veldig smittsom. Vi vet ikke hvordan smitten har kommet, sier Stöckl.

Han forklarer at de følger strenge smitteverntiltak når de er ute og reiser, men at det er enkelte situasjoner der det ikke er mulig å unngå at folk er i nærheten av hverandre.

– Dessverre har vi kun rå til dobbeltrom, som fører til at Tande har delt rom med Villumstad.

Siste nytt

 • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

  Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

  – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

  Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

  Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

  Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

  – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

  Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

  Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

  Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

  Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

  Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

  Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal