Hopp til innhold

Daniel-André Tande er koronasmittet

Landslagstrener Alexander Stöckl bekrefter til NRK at Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad er koronasmittet. Nå kan det spøke for OL.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

SMITTET: Daniel-André Tande går glipp av NM som følge av koronasmitte.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier formen er bra, og at kroppen føles som normalt.

– Det er selvfølgelig kjedelig, men det er ikke noe jeg får gjort så mye med. Det hadde vært best å ikke bli smitta, men uansett hvor mye tiltak man gjør så er det risiko for å bli smittet, sier hopperen til NRK.

Tandes romkamerat i Zakopane i helgen, Fredrik Villumstad, har testet positivt på en hurtigtest og venter nå på svaret på en PCR-test. Marius Lindvik er definert som nærkontakt med Tande, men har foreløpig testet negativt på PCR-test.

Landslagssjef Alexander Stöckl håper og tror uansett at det er mulig å få med disse utøverne til OL i Beijing neste måned. OL-uttaket offentliggjøres klokken 16 i dag.

Stöckl forteller at det var først Villumstad som testet positivt, og at Tande testet deretter positivt både på hurtigtest og PCR-test.

– Vi har Lindvik som har vært nære Daniel de siste dagene, så for sikkerhets skyld deltar han ikke på NM i dag selv om han har testet negativt på PCR-test, sier Stöckl til NRK.

Lindvik skal ta en ny test i morgen.

– Var det en feilvurdering at utøverne har delt rom?

– Vi har ikke penger til singelrom for alle. Arrangøren har heller ikke lagt til rette for det, så det er ikke mulig for oss.

OL om 17 dager

Tande har denne sesongen jobbet med å komme seg tilbake etter den alvorlige ulykken som skjedde i Planica i mars 2021.

Nå får Tande og Villumstad et meget tøft hinder inn mot OL i Beijing, som starter om 17 dager.

Tande innrømmer at timingen ikke er den beste, men sier også at det aldri finnes en god timing.

– Om jeg rekker OL vet jeg ikke så mye om akkurat nå. Jeg pratet litt med noen, og noen mener det er god nok tid, mens andre mener det ikke er god tid. Man vet ikke det før man får reist eller ikke. Det er ikke noe jeg kan påvirke, så jeg tenker ikke for mye på det, sier Tande.

Stöckl sier at de skal ta en prat med flere hold for å finne ut av veien videre.

– Vi skal ta en prat med Olympiatoppen og vår laglege for å se hva slags muligheter vi har. I utgangspunktet håper vi at hele laget kan reise til OL, sier Stöckl og sier at de også kommer til å se på muligheten for senere avreise enn planlagt.

Det er ganske vanlig å teste positivt på PCR-tester en god stund etter man har vært smittebærende. Derfor kan det bli vanskelig for de norske hopperne å komme seg til Kina innen ilden tennes.

– Jeg har også hørt at IOC har lagt press på Kina for å korte ned perioden før OL der hopperne må ha testet negativt. Det er trolig flere som er i samme situasjon nå når smittetrykket er så stort, sier Stöckl til NRK.

Overlege i FHI, Siri Laura Feruglio, sier at det er vanlig å teste positivt i noen uker etter man har fått påvist viruset. Det er også mulig i noen måneder.

Det er imidlertid tvilsomt om man kan teste negativt allerede om en drøy ukes tid.

– Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positvt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn ti dager, sier Feruglio til NRK.

De går uansett glipp av NM denne uka. Det samme gjør nærkontakt Lindvik.

– Man ligger dårlig an

Halvor Lea, kommunikasjonssjef hos Olympiatoppen, har forklart restriksjonene for OL-utøvere. Intervjuet er gjort før Tande-nyheten, og Lea uttaler seg om utøvere generelt.

Han forklarer at utøvere som har hatt korona, må avlegge fire negative tester før avreise. To av dem skal gjennomføres åtte dager før avreise. Det må også avlegges én negativ test 96 timer før avreise og én negativ test 72 timer før avreise.

Hvis en utøver tester positivt i løpet av disse dager, ligger man tynt an.

– Da ligger man dårlig an. Det er mange som tester positivt selv om man er erklært frisk. Det er ingen unntak i Kina, og alle som skal fly må kunne vise til disse negative testene, sier Lea.

– Har Olympiatoppen noen særegne restriksjoner for norske OL-utøvere?

– Alle må følge regelboka bokstav for bokstav. Ellers har vi bare en anmodning om å være veldig forsiktig i sosiale sammenhenger.

Siste nytt

 • Hovland starter med stjerneskuddet Åberg i Ryder Cup

  Golfstjernen Viktor Hovland skal gå i par med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg mot amerikanske Max Homa/Brian Harman i foursome i Ryder Cup.

  De slår ut 07.50 på Marco Simone-banen utenfor Roma som oppgjør nummer to av fire. Det hele starter med Jon Rahm/Tyrrell Hatton mot Scottie Scheffler/Sam Burns.

  Etter at foursome er unnagjort (der spillerne slår annenhver gang på samme ball) blir det fire kamper med fourball. Da har hver spiller sin egen ball.

  Også lørdag er det fire kamper foursome og fire kamper fourball før det hele avsluttes med tolv singlekamper søndag. Laget som først oppnår 14,5 poeng vinner.

  USA er tittelforsvarere etter utklassingsseieren i USA for to år siden. Amerikanerne har derimot ikke klart å vinne på europeisk mark siden 1993.

  (©NTB)

  European Tour - BMW PGA Championship
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kristoff frakjørt i Kroatia – dansk ledelse

  Etter to tredjeplasser på rad ble Alexander Kristoff frakjørt før spurten på 3. etappe i sykkelrittet Cro Race i Kroatia.

  Nicolo Parisini i Italia var best i spurten etter den 133,5 kilometer lange etappen fra Otocac til Opatija. Han seiret foran den danske DSM-rytteren Tobias Lund Andresen, som overtar ledertrøya.

  Italieneren Elia Viviani måtte slippe tidlig og mistet ledertrøya han sikret seg med seier på 1. etappe og forsvarte med 2.-plass onsdag.

  Rittet avsluttes søndag. Uno-X-laget kjører for å forsvare tredjeplassen blant lagene på ProTeam-nivå (nivå to). Det vil sikre deltakelse i alle fem monumenter og de øvrige endagsrittene på verdenstourkalenderen neste år.

  Torstein Træen var beste Uno-X-rytter torsdag med 23.-plass, fire sekunder bak tetgruppa på ni mann. I sammendraget er Jonas Gregaard nå lagets bestemann med 10.-plass.

  Kristoff kom i mål til 44.-plas spå etappen, 1.17 minutt etter vinneren.

  (©NTB)

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Malmö-stjerne utestengt for å ha hetset dopingkontrollør

  Pontus Jansson, stjernestopper i Malmö, er av Sveriges fotballforbund utestengt i to kamper for å ha forulempet en dopingkontrollør.

  32-åringen ble anmeldt for å ha ytret seg på forulempende og utilbørlig måte mot en dopingkontrollør, og for ikke å ha etterkommet kontrollørens anvisninger.

  – Vi konstaterer at Pontus Jansson gjennomførte dopingkontrollen i tråd med gjeldende regler, men hans oppførsel mot kontrolløren utgjør en straffbar forseelse, står det i disiplinærutvalgets avgjørelse, ifølge Fotboll Skåne.

  – Vi er ikke enige i beskrivelsen av hendelsen, og vi har levert en anke, sier Malmös sportssjef Daniel Andersson.

  Om straffen blir stående, må den tidligere Torino-, Leeds- og Brentford-spilleren stå over kamper mot Brommapojkarna og Kalmar.

  (©NTB)

   Pontus Jansson
  Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste