Hopp til innhold

Daniel-André Tande er koronasmittet

Landslagstrener Alexander Stöckl bekrefter til NRK at Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad er koronasmittet. Nå kan det spøke for OL.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

SMITTET: Daniel-André Tande går glipp av NM som følge av koronasmitte.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier formen er bra, og at kroppen føles som normalt.

– Det er selvfølgelig kjedelig, men det er ikke noe jeg får gjort så mye med. Det hadde vært best å ikke bli smitta, men uansett hvor mye tiltak man gjør så er det risiko for å bli smittet, sier hopperen til NRK.

Tandes romkamerat i Zakopane i helgen, Fredrik Villumstad, har testet positivt på en hurtigtest og venter nå på svaret på en PCR-test. Marius Lindvik er definert som nærkontakt med Tande, men har foreløpig testet negativt på PCR-test.

Landslagssjef Alexander Stöckl håper og tror uansett at det er mulig å få med disse utøverne til OL i Beijing neste måned. OL-uttaket offentliggjøres klokken 16 i dag.

Stöckl forteller at det var først Villumstad som testet positivt, og at Tande testet deretter positivt både på hurtigtest og PCR-test.

– Vi har Lindvik som har vært nære Daniel de siste dagene, så for sikkerhets skyld deltar han ikke på NM i dag selv om han har testet negativt på PCR-test, sier Stöckl til NRK.

Lindvik skal ta en ny test i morgen.

– Var det en feilvurdering at utøverne har delt rom?

– Vi har ikke penger til singelrom for alle. Arrangøren har heller ikke lagt til rette for det, så det er ikke mulig for oss.

OL om 17 dager

Tande har denne sesongen jobbet med å komme seg tilbake etter den alvorlige ulykken som skjedde i Planica i mars 2021.

Nå får Tande og Villumstad et meget tøft hinder inn mot OL i Beijing, som starter om 17 dager.

Tande innrømmer at timingen ikke er den beste, men sier også at det aldri finnes en god timing.

– Om jeg rekker OL vet jeg ikke så mye om akkurat nå. Jeg pratet litt med noen, og noen mener det er god nok tid, mens andre mener det ikke er god tid. Man vet ikke det før man får reist eller ikke. Det er ikke noe jeg kan påvirke, så jeg tenker ikke for mye på det, sier Tande.

Stöckl sier at de skal ta en prat med flere hold for å finne ut av veien videre.

– Vi skal ta en prat med Olympiatoppen og vår laglege for å se hva slags muligheter vi har. I utgangspunktet håper vi at hele laget kan reise til OL, sier Stöckl og sier at de også kommer til å se på muligheten for senere avreise enn planlagt.

Det er ganske vanlig å teste positivt på PCR-tester en god stund etter man har vært smittebærende. Derfor kan det bli vanskelig for de norske hopperne å komme seg til Kina innen ilden tennes.

– Jeg har også hørt at IOC har lagt press på Kina for å korte ned perioden før OL der hopperne må ha testet negativt. Det er trolig flere som er i samme situasjon nå når smittetrykket er så stort, sier Stöckl til NRK.

Overlege i FHI, Siri Laura Feruglio, sier at det er vanlig å teste positivt i noen uker etter man har fått påvist viruset. Det er også mulig i noen måneder.

Det er imidlertid tvilsomt om man kan teste negativt allerede om en drøy ukes tid.

– Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positvt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn ti dager, sier Feruglio til NRK.

De går uansett glipp av NM denne uka. Det samme gjør nærkontakt Lindvik.

– Man ligger dårlig an

Halvor Lea, kommunikasjonssjef hos Olympiatoppen, har forklart restriksjonene for OL-utøvere. Intervjuet er gjort før Tande-nyheten, og Lea uttaler seg om utøvere generelt.

Han forklarer at utøvere som har hatt korona, må avlegge fire negative tester før avreise. To av dem skal gjennomføres åtte dager før avreise. Det må også avlegges én negativ test 96 timer før avreise og én negativ test 72 timer før avreise.

Hvis en utøver tester positivt i løpet av disse dager, ligger man tynt an.

– Da ligger man dårlig an. Det er mange som tester positivt selv om man er erklært frisk. Det er ingen unntak i Kina, og alle som skal fly må kunne vise til disse negative testene, sier Lea.

– Har Olympiatoppen noen særegne restriksjoner for norske OL-utøvere?

– Alle må følge regelboka bokstav for bokstav. Ellers har vi bare en anmodning om å være veldig forsiktig i sosiale sammenhenger.

Sportsnyheter

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Siste nytt

 • Fransk kanal: 68 arrestert i forbindelse med bråket utenfor Champions League-finalen

  Den franske TV-kanalen RMC Sport melder at 68 personer er arrestert etter bråket utenfor Champions League-finalen lørdag kveld. Dette gjelder både bråket utenfor selve arenaen, men også på de to supporterarrangementene andre steder i Paris, skriver VG.

  Det oppsto trengsel og kaos utenfor kamparenaen Stade de France før finalen mellom Liverpool og Real Madrid, som førte til at kampen ble utsatt med en drøy halvtime.

 • Hovland falt flere plasser i Texas

  Golfproffen Viktor Hovland falt mange plasser i PGA-turneringen i Texas etter en runde tre slag over par lørdag.

  Nordmannen er tre slag under par totalt, men er nede på 24.-plass på listene foreløpig. Alle er ikke ferdig med tredje runde ennå.

  Nordmannen fikk en elendig start med dobbelt bogey på første hull, før det ble birdie på neste. Bogey på hull fire og birdie på hull sju gjorde at han var ett slag over par etter de første ni.

  Det gikk ikke veldig mye bedre på de ni siste. Bogey på hull 14 og 17 og ellers par ble beholdningen. Hovland er dermed fire slag bak spillerne som er blant topp 10 foreløpig. (NTB)

 • Ruud hentet seg inn etter kollaps – videre i French Open

  Casper Ruud tok seg til 3. runde i French Open i 2019, 2020 og 2021, men har aldri tatt seg lenger. Men mot italienske Lorenzo Sonego var tredje runde-spøkelset over og Ruud tangerte sitt beste resultat i en Grand Slam-turnering ved å ta seg til 4. runde med 6-2, 6-7, 1-6, 6-4, 6-3.

  Og Ruud fikk en drømmestart og hadde få problemer med italieneren i første sett. Etter en jevn start viste nordmannen hvorfor han er blant verdens aller beste tennisspillere og vant settet 6–2.

  Men i andre sett fikk Ruud det tyngre og Sonego tok han hele veien til tie break. Der var italieneren sterkest og utlignet i sett.

  Det satt tydelig en støkk i Ruud for i tredje sett var Sonego i en egen klasse. Italieneren spilte ball i hatt med Snarøya-gutten og vant settet på overlegent vis 6–1.

  I fjerde og potensielt avgjørende sett skjerpet Ruud seg og kriget seg tilbake i kampen. Lettelsen var tydelig da Ruud sikret settet og et femte sett.

  Det hjalp på selvtilliten og i femte sett var Ruud igjen førende og Sonego klarte ikke sjokkere lenger. Snarøya-gutten var unormalt høylytt og jublet vilt ved hvert poeng da han sikret seieren 6-3.

  I neste runde møter han polske Hubert Hurkacz, som slo David Goffin (7–5, 6–2,6–1) lørdag.

  Nordmannens beste prestasjon i en Grand Slam-turnering til nå er 4. runde fra Australian Open i 2021.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste