Hopp til innhold

Kontrolløren mener lagene har seg selv å takke: – Det handler om rettferdighet

Hoppkontrollør Aga Baczkowska sjokkerte en hel hoppverden da hun disket to nordmenn og tre andre utøvere i laghoppkonkurransen i OL. Nå snakker hun ut om parodirennet.

Silje Opseth

DISKET: Silje Opseth var en av fem hoppere som ble disket av kontrolløren Aga Baczkowska mandag ettermiddag.

Foto: Andrew Medichini / AP

– Alle tilfellene handlet om at dressene ikke korresponderte med FIS-reglene. Dressene var for store, sier Baczkowska til NRK.

Norges medaljehåp i blandet lagkonkurranse gikk i grus da både Anna Odine Strøm og Silje Opseth ble disket. Opseth var den femte og siste utøveren som ble diskvalifisert i hopprennet mandag ettermiddag.

Alle var kvinner.

Ada

KONTROLLØR: Aga Baczkowska hadde ansvar for utstyrssjekken.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Utstyrskontrolløren mener at utstyrssjekken ble gjort i henhold til FIS-reglene.

– Det er en rekke ting vi kan kontrollere. Vi kontrollerer ikke alle i hver konkurranse. Vi velger noen punkter som vi konsentrerer oss om på en enkelt dag, så kontrollerer kan variere fra dag til dag, sier hun.

– Fire medaljekandidater er ute, er reglene for vanskelige?

– Nei, reglene er klare og ikke nye. Det er opp til utøverne og lagene å følge reglene, og vår jobb for FIS er å sørge for at de blir fulgt, svarer polakken.

Vinter-OL i Beijing 2022, blandet lagkonkurranse i hopp

DISKET: Anna Odine Strøm var den første av de norske kvinnene som ble disket.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg er lei meg

Silje Opseth forteller til TV Norge at kontrollørene målte på en annen måte enn tidligere og at det virket som om de hadde bestemt seg for hva de skulle måle.

Opseth hoppet med den samme dressen som hun gjorde under den individuelle konkurransen i helgen.

– Jeg er bare sjokkert. Jeg skjønner ingenting av hva som har skjedd i dag, sier Opseth til NRK og legger til:

– Jeg tror jeg står her som et like stort spørsmålstegn som alle som har sett på i dag.

Kontrollansvarlig Aga Baczkowska hevder på sin side at de ikke har gjort noe annerledes under mandagens konkurranse.

– Først og fremst sjekker vi ikke alle i den individuelle konkurransen, fordi det ikke er mulig å sjekke 40 eller 30 jenter i en runde, så bare en prosentandel blir testet. Det er det første. Det andre er at du kan hoppe i en annen dress enn i den individuelle konkurransen. Så det faktum at du var ok og sjekket individuelt, er ingen garanti for at du kommer igjennom kontrollen en annen dag, sier Baczkowska.

Det er første gang kvinner deltar i en lagkonkurranse i OL, hva tenker du om dette utfallet?

– Jeg må si at det er en veldig ... Hva skal jeg si? Det er ikke en komfortabel situasjon, og jeg er veldig lei meg for alle disse utøverne som ble diskvalifisert. Men regler er regler for alle, og hvis du ikke følger dem, må du være forberedt på at dette kan få dette utfallet, svarer hun.

– Ikke glad for det som skjedde

Landslagssjef Clas Brede Bråthen kaller hele opplevelsen «surrealistisk».

– Jeg er lei meg på vegne av hoppsporten. Dette burde vi ryddet opp i før OL. Hoppsporten har opplevd en av sine mørkere dager i dag, konstaterer Bråthen overfor NRK.

Baczkowska sier hun har for forståelse for at nordmennene er skuffet etter konkurransen, der laget var blant de store medaljefavorittene.

– Og selvfølgelig er jeg ikke glad for det som skjedde. Men dette er jobben min og jeg må sørge for at alle har samme mulighet, for det handler om rettferdighet, sier hun.

OPPKLARER: Se tidligere skihopper Anders Jacobsen forklare hoppdressreglene.

Lundby fortviler

Hopprofil Maren Lundby skriver på Twitter at hun er glad for at hun valgte å bli hjemme og at hun slapp å være med på «noe sånt».

Hun mener det er enhver hoppers største frykt å bli disket.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

SKUFFET: Maren Lundby følger OL fra sofaen. Hun synes synd på lagvenninnene sine.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det ble en parodi. Jeg er skuffet. Det er en veldig rar måte å gjøre det i et OL. Det virket som om de skulle statuere et eksempel, men det var en veldig rar måte å gjøre det på. Jeg sitter igjen med mange spørsmål. Vi er ute etter å ha en god dialog med kontrollører, og det har vi også hatt, sier Lundby til NRK.

27-åringen påpeker at dressen kan oppføre seg annerledes hvis utøverne står på en annen måte under kontrollen, slik Opseth hevder.

– Jeg skjønner liksom ikke hvorfor de måtte gjøre det i dag, sier Lundby.

– Hva tenker du om at det er kun kvinner som ble disket?

– Det er tydelig at hun som måler jentene har bestemt seg for et eller annet i dag. Jeg tror at det er forskjell på den som målte jentene og gutta i dag. Det er jo tydelig, svarer Lundby.

Hoppekspert Johan Remen Evensen reagerer sterkt Opseths beskrivelser fra kontrollrommet – at de måtte stå på en annen måte enn tidligere under kontrollen.

– Det høres helt sjukt ut. Hvis du har et system som funker fra helg til helg og folk innretter seg etter det, så kommer du i en mixed-konkurranse og så er det en helt annen måte du skal gjøre ting på ... Det er klart at flere av dem blir satt ut og ikke får godkjent utstyret. Det virker helt sjukt å komme med det nå i OL, sier Evensen.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal