Sikret stafettsølv etter spesiell oppladning: – Vi fikk samlet oss

PYEONGCHANG (NRK): Motivasjonsvideoer og en spesiell middag la grunnlaget for kombinertguttas stafettsølv i OL. Men de innrømmer at enkelte ting kunne blitt gjort annerledes i mesterskapet.

NORDIC-COMBINED-OLY-2018-PYEONGCHANG-PODIUM

ENDELIG MEDALJE: Norges kombinertherrer har gjort det skarpt i verdenscupen, men i OL har de slitt med hoppingen. Stafettsølvet ble derfor en god opptur.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Det var godt å få med seg en medalje. Jeg skal innrømme det, sier landslagssjef Kristian Hammer etter å ha sett Norge gå inn til sølv på stafetten bak suverene Tyskland.

Kombinertlandslaget har hatt et småtungt OL, hvor de fleste norske har slitt med å få ting til å stemme i hoppbakken. Derfor ble stafettsølvet en etterlengtet opptur, som gjør at laget i alle fall får med seg én medalje fra OL.

Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid utgjorde det norske laget.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Rått kjøtt og bakterieangst

De to siste dagene har laget brukt på å, som de sier, få skuldrene litt lavere igjen etter at de to første konkurransene ikke gikk helt som håpet.

I går kveld ble derfor hele laget beordret ut av utøverlandsbyen for en felles team-middag i byen, noe de normalt ikke ville gjort kvelden før en så viktig konkurranse.

– Vi dro ut og spiste på en koreansk restaurant, og da fikk vi slappet litt av, samtidig som vi fikk kommet oss ut av leiren og gjort noe litt annet, sier Jarl Magnus Riiber, som selv har vært lyspunktet i OL med sine to fjerdeplasser.

middag

Jørgen Graabak og kombinertløperne stekte kjøttet selv på team-middagen.

Foto: Bjørn Kåre Ingebrigtsen

– På forhånd var alle litt sånn, nei, dette orker vi ikke. Men det ble et fint opplegg, og vi satt der med alle lagkameratene og hadde det egentlig bare morsomt, sier Riiber.

Han tilføyer lattermildt at middagen ikke akkurat dempet bakterieangsten i laget. Kjøttet måtte de nemlig steke selv, og salaten ble forsøkt servert med bare never.

– Vi grilla kjøttet litt ekstra godt. Det hadde vært kjedelig med et lag med norovirus før i dag, sier Espen Andersen spøkefullt.

Så på motivasjonsvideoer

Hammer sier det var nødvendig å samle laget for å komme på riktig spor igjen.

– Vi har vært mye sammen og prøvd å ha det litt gøy. Vi hadde en koselig kveld i går og det har vært en veldig fin stemning. Vi følte det var viktig å være sammen og koble av, og bare stole på de ferdighetene vi har. Det greide vi. De hopper nok ikke like bra på ski som før i vinter, men vi fikk ut mer av potensialet i dag, sier han.

Vel hjemme på hotellet så løperne på motivasjonsvideoer for å gire seg opp til stafetten.

– Vi senka skuldrene og fikk samlet oss. Vi så noen motivasjonsvideoer og gjorde det man skal gjøre som et lag, sier Riiber.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Jarl Magnus Riiber tar med seg to fjerdeplasser og et sølv hjem fra OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Om det påvirket vites ikke, men de norske leverte i alle fall totalt sett bedre i hoppbakken under stafetten og skaffet seg et godt utgangspunkt før langrennet.

Både Graabak og Riiber gjennomførte godkjente hopp på 133,5 meter. Andersen landet på 128,5 meter, mens Schmid gjorde sitt beste hopp i mesterskapet og landet på 132 meter.

Ankermann Graabak fikk en enkel oppgave i å sikre medaljen.

– Jeg hadde troa da jeg gikk ut på siste etappe. Det ble en kjempedag for alle mann. Vi leverte bra i bakken og i sporet, sier Graabak.

Skal ha evaluering

Avstanden opp til Tyskland var imidlertid hele 52,7 sekunder i mål. Tyskerne har tatt gullmedaljen i alle de tre kombinertkonkurransene i OL.

– Vi må bare innrømme at tyskerne var bedre enn oss i OL, og da er det veldig deilig å få med seg et sølv, sier Andersen, som gikk den andre etappen.

Johannes Rydzek

Johannes Rydzek gikk inn til nytt gull for det tyske laget.

Foto: Odd Andersen / AFP

Både han og Riiber innrømmer at den dårlige hoppingen i OL har gitt mye hodebry.

– Jeg har vært midt på treet, og det er vi flere om. Vi kommer til å evaluere bra etter OL, og det er et par småting vi ser allerede, sier Riiber, og utdyper:

– Jeg ville gjerne hatt litt mer selvtillit da jeg kom hit. Jeg kom med femti prosent god hopping og femti prosent dårlig hopping, og også en setup og litt på hoppski og dress som jeg ikke var hundre prosent fornøyd med, med tanke på å ta OL-gull. Jeg føler at Tyskland har hevet snittet når det kommer til mesterskap, mens vi har bare vært der vi var, og det ser ut til at det ikke var godt nok.

I tillegg har vindforholdene vært vanskelige i Pyeongchang, både på trening og i konkurranse.

– Vi er ikke helt «der» på de første treningshoppene, og da får kanskje tyskerne det mentale overtaket. Det er kanskje også småting utstyrsmessig vi kunne vært bedre på, men det er ikke snakk om store ting, sier Andersen.

Landslaget skal ha en evaluering etter OL der disse tingene vil bli tatt opp.

– Vi skal sette oss ned og evaluere og finne ut av dette. Det er ikke noen tvil om at tyskerne har hevet seg mer enn vi greide å gjøre. De har skrudd opp et hakk, mens vi kanskje har gått litt ned. Det blir veldig interessant og sikkert en god diskusjon i gruppa etter OL, sier landslagssjef Hammer.

Siste nytt

 • Skuffende tap for Vipers

  Vipers Kristiansand fikk en smell i mesterligaen søndag. Borte mot kroatiske HC Podravka ble det 24-25-tap.

  Vipers står nå med en seier og ett tap på to kamper. Metz topper gruppa med to strake seirer.

   Ole Gustav Gjekstad ett
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Russland løste EM-billett

  Russland slo Kypros 5-0 borte, og slår følge med Belgia til EM fra kvalifiseringsgruppe I.

  Denis Tsjerysjev (2), Magomed Ozdojev, Artjom Dzjuba og Aleksandr Golovin scoret Russlands mål.

  Russland
  Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters
 • Åtte strake for Belgia

  Chelsea-spissen Michy Batshuayi og PSGs Thomas Meunier scoret målene da Belgia slo Kasakhstan 2–0 borte i EM-kvalifiseringen søndag.

  Belgia står med åtte seirer på åtte kamper i kvaliken.

  Michy Batshuayi
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal