Hopp til innhold

Sikret stafettsølv etter spesiell oppladning: – Vi fikk samlet oss

PYEONGCHANG (NRK): Motivasjonsvideoer og en spesiell middag la grunnlaget for kombinertguttas stafettsølv i OL. Men de innrømmer at enkelte ting kunne blitt gjort annerledes i mesterskapet.

NORDIC-COMBINED-OLY-2018-PYEONGCHANG-PODIUM

ENDELIG MEDALJE: Norges kombinertherrer har gjort det skarpt i verdenscupen, men i OL har de slitt med hoppingen. Stafettsølvet ble derfor en god opptur.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Det var godt å få med seg en medalje. Jeg skal innrømme det, sier landslagssjef Kristian Hammer etter å ha sett Norge gå inn til sølv på stafetten bak suverene Tyskland.

Kombinertlandslaget har hatt et småtungt OL, hvor de fleste norske har slitt med å få ting til å stemme i hoppbakken. Derfor ble stafettsølvet en etterlengtet opptur, som gjør at laget i alle fall får med seg én medalje fra OL.

Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid utgjorde det norske laget.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Rått kjøtt og bakterieangst

De to siste dagene har laget brukt på å, som de sier, få skuldrene litt lavere igjen etter at de to første konkurransene ikke gikk helt som håpet.

I går kveld ble derfor hele laget beordret ut av utøverlandsbyen for en felles team-middag i byen, noe de normalt ikke ville gjort kvelden før en så viktig konkurranse.

– Vi dro ut og spiste på en koreansk restaurant, og da fikk vi slappet litt av, samtidig som vi fikk kommet oss ut av leiren og gjort noe litt annet, sier Jarl Magnus Riiber, som selv har vært lyspunktet i OL med sine to fjerdeplasser.

middag

Jørgen Graabak og kombinertløperne stekte kjøttet selv på team-middagen.

Foto: Bjørn Kåre Ingebrigtsen

– På forhånd var alle litt sånn, nei, dette orker vi ikke. Men det ble et fint opplegg, og vi satt der med alle lagkameratene og hadde det egentlig bare morsomt, sier Riiber.

Han tilføyer lattermildt at middagen ikke akkurat dempet bakterieangsten i laget. Kjøttet måtte de nemlig steke selv, og salaten ble forsøkt servert med bare never.

– Vi grilla kjøttet litt ekstra godt. Det hadde vært kjedelig med et lag med norovirus før i dag, sier Espen Andersen spøkefullt.

Så på motivasjonsvideoer

Hammer sier det var nødvendig å samle laget for å komme på riktig spor igjen.

– Vi har vært mye sammen og prøvd å ha det litt gøy. Vi hadde en koselig kveld i går og det har vært en veldig fin stemning. Vi følte det var viktig å være sammen og koble av, og bare stole på de ferdighetene vi har. Det greide vi. De hopper nok ikke like bra på ski som før i vinter, men vi fikk ut mer av potensialet i dag, sier han.

Vel hjemme på hotellet så løperne på motivasjonsvideoer for å gire seg opp til stafetten.

– Vi senka skuldrene og fikk samlet oss. Vi så noen motivasjonsvideoer og gjorde det man skal gjøre som et lag, sier Riiber.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Jarl Magnus Riiber tar med seg to fjerdeplasser og et sølv hjem fra OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Om det påvirket vites ikke, men de norske leverte i alle fall totalt sett bedre i hoppbakken under stafetten og skaffet seg et godt utgangspunkt før langrennet.

Både Graabak og Riiber gjennomførte godkjente hopp på 133,5 meter. Andersen landet på 128,5 meter, mens Schmid gjorde sitt beste hopp i mesterskapet og landet på 132 meter.

Ankermann Graabak fikk en enkel oppgave i å sikre medaljen.

– Jeg hadde troa da jeg gikk ut på siste etappe. Det ble en kjempedag for alle mann. Vi leverte bra i bakken og i sporet, sier Graabak.

Skal ha evaluering

Avstanden opp til Tyskland var imidlertid hele 52,7 sekunder i mål. Tyskerne har tatt gullmedaljen i alle de tre kombinertkonkurransene i OL.

– Vi må bare innrømme at tyskerne var bedre enn oss i OL, og da er det veldig deilig å få med seg et sølv, sier Andersen, som gikk den andre etappen.

Johannes Rydzek

Johannes Rydzek gikk inn til nytt gull for det tyske laget.

Foto: Odd Andersen / AFP

Både han og Riiber innrømmer at den dårlige hoppingen i OL har gitt mye hodebry.

– Jeg har vært midt på treet, og det er vi flere om. Vi kommer til å evaluere bra etter OL, og det er et par småting vi ser allerede, sier Riiber, og utdyper:

– Jeg ville gjerne hatt litt mer selvtillit da jeg kom hit. Jeg kom med femti prosent god hopping og femti prosent dårlig hopping, og også en setup og litt på hoppski og dress som jeg ikke var hundre prosent fornøyd med, med tanke på å ta OL-gull. Jeg føler at Tyskland har hevet snittet når det kommer til mesterskap, mens vi har bare vært der vi var, og det ser ut til at det ikke var godt nok.

I tillegg har vindforholdene vært vanskelige i Pyeongchang, både på trening og i konkurranse.

– Vi er ikke helt «der» på de første treningshoppene, og da får kanskje tyskerne det mentale overtaket. Det er kanskje også småting utstyrsmessig vi kunne vært bedre på, men det er ikke snakk om store ting, sier Andersen.

Landslaget skal ha en evaluering etter OL der disse tingene vil bli tatt opp.

– Vi skal sette oss ned og evaluere og finne ut av dette. Det er ikke noen tvil om at tyskerne har hevet seg mer enn vi greide å gjøre. De har skrudd opp et hakk, mens vi kanskje har gått litt ned. Det blir veldig interessant og sikkert en god diskusjon i gruppa etter OL, sier landslagssjef Hammer.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Sky Sports: Juventus har akseptert United-bud på Rabiot

  Manchester United er enig med Juventus om en overgangssum for den franske midtbanespilleren Adrien Rabiot, melder Sky Sports.

  Dermed ligger det an til at Rabiot blir Premier League-spiller i løpet av kort tid. Han kom gratis til Juventus fra Paris Saint-Germain i 2019 og har ett år igjen av kontrakten med Serie A-klubben.

  Ifølge Sky Sports skal Juventus være tilfreds med å selge Rabiot på nåværende tidspunkt. Den angivelige enigheten om en overgangssum åpner opp for at United kan forhandle med franskmannen om en kontrakt.

  United har lenge hatt som mål å forsterke sin sentrale midtbane. Klubben mistet dessuten Paul Pogba til nettopp Juventus tidligere i sommer.

  Premier League-klubben har også vært koblet til Barcelonas Frenkie de Jong i lengre tid. (NTB)

  Adrien Rabiot
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • The Athletic: Barcelona truer med rettslige skritt mot De Jong-kontrakt

  Barcelona-styret skal ha bedt Frenkie de Jong om å annullere hans kontrakt fra 2020. De mener den inneholder ulovlige detaljer, skriver The Athletic.

  De Jong ble i 2019 klar for den spanske storklubben fra Ajax, men i 2020 forlenget han den kontrakten med ytterligere to år til 2026. Den kontrakten ble signert av det tidligere styret i klubben som var ledet av Josep Bartomeu, før de gikk av i oktober 2020.

  Det nåværende Barcelona-styret mener det gamle styret involverte ulovlige detaljer i den kontrakten, og har bedt nederlenderen om å annullere den for å gå tilbake til de opprinnelige betingelsene fra kontrakten i 2019, opplyser The Athletic. (NTB)

  Frenkie de Jong
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste