Hopp til innhold

IOC hevder utøverne vil ha Russland tilbake: – Nyttige idioter for Kreml

Onsdag delte Den internasjonale olympiske komité (IOC) en uttalelse der de hevder at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker at Russland og Belarus skal returnere til internasjonale konkurranser.

Bolsjunov

VELKOMMEN: Det er kort fortalt beskjeden fra IOC til Aleksandr Bolsjunov og resten av Russland og Belarus.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/Skjermdump

Forrige uke gjennomførte IOC konsultasjonssamtaler med IOC-medlemmene, de internasjonale forbundene, de nasjonale olympiske komiteene og utøverrepresentanter fra hele verden. Hovedtemaet var Russlands krigføring mot Ukraina.

En uttalelse delt fra komiteen i etterkant har NRK fått tilgang til. Det følgende står i dokumentet som NRK har lest:

«Når det gjelder individuelle utøvere med russisk eller belarusisk pass, uttrykte et stort overtall av deltakerne i hver konsultasjonssamtale blant annet følgende:

 • Ingen utøvere burde nektes adgang til konkurranse på bakgrunn av pass.
 • Derfor bør en vei tilbake for utøvere fra disse landene under strenge forutsetninger utforskes.
Jan Petter Saltvedt

POMPØST: Saltvedt mener det er pompøst og naivt at idretten skal være en slags fredsmekler.

Foto: Martin Leigland / NRK

– Hva er det egentlig idretten tror de er? Idretten på sitt beste skal selvfølgelig være en arena langt unna politiske og strategiske hensyn, men alle involverte vet at det er ikke realiteten, reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– I en krig som trappes opp og der russerne ikke viser noe initiativ til å dempe brutaliteten, skal idretten være en slags fredsmekler på en måte som er en blanding av pompøst og naivt, tordner Saltvedt.

To krav

Videre skriver IOC at de aktuelle utøverne vil konkurrere som «nøytrale atleter» og på ingen måte kan representere landet sitt eller noen andre organisasjoner i hjemlandet sitt.

Utenom det stiller IOC to krav for at russiske og belarusiske utøvere skal få vende tilbake til internasjonale konkurranser:

 • Kun de som ikke har utvist støtte til krigen i Ukraina og dermed brutt med IOC sitt fredsoppdrag skal få lov til å delta.
 • Utøverne må oppfylle WADAs antidopingregelverk og følge antidopingregimet. Alle utøvere som vender tilbake må gjennom individuelle kontroller.

«Hvis noen utøvere ikke respekterer disse kriteriene skal det aktuelle internasjonale forbundet eller arrangøren umiddelbart fjerne dem fra konkurransen og suspendere dem frem til IOC fatter videre tiltak og sanksjoner», skriver den olympiske komite.

Norges idrettsforbund sier til NRK at Norges standpunkt på russisk og belarusisk deltakelse ikke er endret.

I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt, sier idrettspresident Berit Kjøll til NRK.

Hun gjentok Norges standpunkt i møtet med IOC.

De fleste som tok ordet uttrykte at de ikke ønsker at en utøvers nasjonalitet skal avgjøre hvorvidt de skal få delta i internasjonal idrett, men gitt at det åpnes opp for deltakelse av russiske og belarusiske utøvere må dette skje på strenge nøytralitetsbetingelser, sier Kjøll.

Putin

SEIER: Saltvedt mener dette er en propagandaseier for Putin som elsker å hylle sine idrettshelter.

Foto: SERGEI GUNEYEV / AFP

– Seier for Putin

– Man kan bare forestille seg hva slags seier dette er for Putin i propagandaøyemed å kunne si at verden endelig kom til fornuft, klart russerne skal få lov til å være med å konkurrere, komme tilbake med medaljer og hylles på Luzhniki stadion, spekulerer Saltvedt.

– Det er utrolig trist og det er nødvendigvis en beslutning til de grader styrt av IOC som har rene kyniske markedshensyn som driverne i den sammenhengen her. De vil ha et OL i Paris som skal være større enn noen gang og generere mer penger enn noen gang. Det gjør det ikke uten at russerne er med, fortsetter kommentatoren.

Han spør:

– Hva har endret seg i positiv retning fra IOC kom til det motsatte vedtaket og frem til nå? Hvor mange ekstra har dødd rundt omkring i fattige land i verden på grunn av denne energi- og matkrisen denne krigen har medført?

– Dette er ikke bare en krig med to parter, det her er en krig om har fått globale konsekvenser og det må utøverne og IOC forholde seg til, mener Saltvedt.

– Nyttige idioter

Han er skuffet over at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker russerne og belaruserne velkommen tilbake.

– At utøverne lar seg hjernevaske til å akseptere Bachs fortelling her gjør dem jo til nyttige idioter for Kreml dessverre, kommenterer Saltvedt.

Han tenker på de ukrainske utøverne som han mener blir sviktet av sine egne kollegaer.

– De har vært veldig tydelige hele veien på at russiske og belarusiske utøvere ikke skal komme tilbake. Hva gjør man med et ukrainsk lag som ikke vil konkurrere mot et russisk lag i OL? De må utestenges da ut fra Thomas Bachs (IOC-president) logikk. Da må de straffes for å drive med politiske markeringer, for det gjør man ikke innenfor IOC, avslutter Saltvedt.

Leder for Norges Utøverkomite, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, har ikke hatt tid til å svare på NRKs henvendelse onsdag kveld.

Les også: Ukraina svartelistar Bolsjunov – vil straffe «putinistiske» utøvarar

Bolsjunov under OL i 2022 og listen som viser at han sanksjoneres av Ukraina
Bolsjunov under OL i 2022 og listen som viser at han sanksjoneres av Ukraina

Siste nytt

 • Arsenal videre i ligacupen etter Maanum-show

  Arsenal rutter ikke bare én, men to norske stjerner.

  23-årige Frida Maanum viste seg frem med to mål og én målgivende pasning i Arsenals 3-0-seier over Aston Villa torsdag. Resultatet ga de rødkledde semifinalebillett i den engelske ligacupen.

  Maanum har storspilt for "The Gunners" denne sesongen, og torsdag kveld var hun i sitt ess på Meadow Park.

  Etter snau halvtimen spilt sendte Maanum ballen mellom beina på en motspiller og til side for Villas målvakt. Like etter pause fulgte hun opp med en lekker avslutning opp i det lengste hjørnet.

  Ti minutter senere sentrer 23-åringen ballen til Caitlin Foord som setter Arsenals tredje mål.

  Manchester City, West Ham og Chelsea har også tatt seg videre i ligacupen.

  Semifinalene spilles 8. og 9. februar, mens finalen er lagt til Selhurst Park i London 5. mars, skriver NTB.

  maanum
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Ronaldo-bom i første titteljakt i Saudi-Arabia

  Al-Nassr og Cristiano Ronaldo (37) levde ikke opp til favorittstempelet i den saudiarabiske supercupen. Det ble bråstopp allerede i semifinalen.

  Ronaldo ble nylig hentet til Al-Nassr. Der håver portugiseren inn store summer, men sportslig endte første tittelmulighet i fiasko.

  Torsdag røk laget hans 1-3 for rivalen Al-Ittihad. Dermed ble det ingen avansement til søndagens supercupfinale i Riyadh.

  37-åringen er fem ganger blitt kåret til verdens beste fotballspiller. Han spilte hele semifinalen og kom til et par sjanser. Al-Ittihad gjorde en god defensiv jobb og stoppet Ronaldo fra å innta en hovedrolle.

  Sist helg ble det en målløs debut for Ronaldo i Saudi-Arabias toppserie.

  (©NTB)

  ronaldo
  Foto: AHMED YOSRI / Reuters
 • Vålerenga forverret Frisk-krisen – Oilers fortsatte superformen

  Vålerenga vant 3-1 og påførte Frisk Asker mer smerte i ishockeyens eliteserie.

  Stavanger Oilers topper tabellen etter nok en seier. Ringerike måtte se seg slått 4-0 av fjorårets serievinner.

  I bra form er også Sparta. Tabelltoeren fra Sarpsborg fikk med seg 4-1 borte mot Lillehammer torsdag.

  Straffeslag måtte til for å skille Stjernen og Storhamar i Fredrikstad. Der var gjestene best og vant kampen 3-2.

  I torsdagens bunnkamp vant Grüner 5-2 hjemme mot Manglerud Star.

  Eliteserien i ishockey 2023: Frisk Asker - Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste