Hopp til innhold

IOC hevder utøverne vil ha Russland tilbake: – Nyttige idioter for Kreml

Onsdag delte Den internasjonale olympiske komité (IOC) en uttalelse der de hevder at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker at Russland og Belarus skal returnere til internasjonale konkurranser.

Bolsjunov

VELKOMMEN: Det er kort fortalt beskjeden fra IOC til Aleksandr Bolsjunov og resten av Russland og Belarus.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/Skjermdump

Forrige uke gjennomførte IOC konsultasjonssamtaler med IOC-medlemmene, de internasjonale forbundene, de nasjonale olympiske komiteene og utøverrepresentanter fra hele verden. Hovedtemaet var Russlands krigføring mot Ukraina.

En uttalelse delt fra komiteen i etterkant har NRK fått tilgang til. Det følgende står i dokumentet som NRK har lest:

«Når det gjelder individuelle utøvere med russisk eller belarusisk pass, uttrykte et stort overtall av deltakerne i hver konsultasjonssamtale blant annet følgende:

 • Ingen utøvere burde nektes adgang til konkurranse på bakgrunn av pass.
 • Derfor bør en vei tilbake for utøvere fra disse landene under strenge forutsetninger utforskes.
Jan Petter Saltvedt

POMPØST: Saltvedt mener det er pompøst og naivt at idretten skal være en slags fredsmekler.

Foto: Martin Leigland / NRK

– Hva er det egentlig idretten tror de er? Idretten på sitt beste skal selvfølgelig være en arena langt unna politiske og strategiske hensyn, men alle involverte vet at det er ikke realiteten, reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– I en krig som trappes opp og der russerne ikke viser noe initiativ til å dempe brutaliteten, skal idretten være en slags fredsmekler på en måte som er en blanding av pompøst og naivt, tordner Saltvedt.

To krav

Videre skriver IOC at de aktuelle utøverne vil konkurrere som «nøytrale atleter» og på ingen måte kan representere landet sitt eller noen andre organisasjoner i hjemlandet sitt.

Utenom det stiller IOC to krav for at russiske og belarusiske utøvere skal få vende tilbake til internasjonale konkurranser:

 • Kun de som ikke har utvist støtte til krigen i Ukraina og dermed brutt med IOC sitt fredsoppdrag skal få lov til å delta.
 • Utøverne må oppfylle WADAs antidopingregelverk og følge antidopingregimet. Alle utøvere som vender tilbake må gjennom individuelle kontroller.

«Hvis noen utøvere ikke respekterer disse kriteriene skal det aktuelle internasjonale forbundet eller arrangøren umiddelbart fjerne dem fra konkurransen og suspendere dem frem til IOC fatter videre tiltak og sanksjoner», skriver den olympiske komite.

Norges idrettsforbund sier til NRK at Norges standpunkt på russisk og belarusisk deltakelse ikke er endret.

I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt, sier idrettspresident Berit Kjøll til NRK.

Hun gjentok Norges standpunkt i møtet med IOC.

De fleste som tok ordet uttrykte at de ikke ønsker at en utøvers nasjonalitet skal avgjøre hvorvidt de skal få delta i internasjonal idrett, men gitt at det åpnes opp for deltakelse av russiske og belarusiske utøvere må dette skje på strenge nøytralitetsbetingelser, sier Kjøll.

Putin

SEIER: Saltvedt mener dette er en propagandaseier for Putin som elsker å hylle sine idrettshelter.

Foto: SERGEI GUNEYEV / AFP

– Seier for Putin

– Man kan bare forestille seg hva slags seier dette er for Putin i propagandaøyemed å kunne si at verden endelig kom til fornuft, klart russerne skal få lov til å være med å konkurrere, komme tilbake med medaljer og hylles på Luzhniki stadion, spekulerer Saltvedt.

– Det er utrolig trist og det er nødvendigvis en beslutning til de grader styrt av IOC som har rene kyniske markedshensyn som driverne i den sammenhengen her. De vil ha et OL i Paris som skal være større enn noen gang og generere mer penger enn noen gang. Det gjør det ikke uten at russerne er med, fortsetter kommentatoren.

Han spør:

– Hva har endret seg i positiv retning fra IOC kom til det motsatte vedtaket og frem til nå? Hvor mange ekstra har dødd rundt omkring i fattige land i verden på grunn av denne energi- og matkrisen denne krigen har medført?

– Dette er ikke bare en krig med to parter, det her er en krig om har fått globale konsekvenser og det må utøverne og IOC forholde seg til, mener Saltvedt.

– Nyttige idioter

Han er skuffet over at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker russerne og belaruserne velkommen tilbake.

– At utøverne lar seg hjernevaske til å akseptere Bachs fortelling her gjør dem jo til nyttige idioter for Kreml dessverre, kommenterer Saltvedt.

Han tenker på de ukrainske utøverne som han mener blir sviktet av sine egne kollegaer.

– De har vært veldig tydelige hele veien på at russiske og belarusiske utøvere ikke skal komme tilbake. Hva gjør man med et ukrainsk lag som ikke vil konkurrere mot et russisk lag i OL? De må utestenges da ut fra Thomas Bachs (IOC-president) logikk. Da må de straffes for å drive med politiske markeringer, for det gjør man ikke innenfor IOC, avslutter Saltvedt.

Leder for Norges Utøverkomite, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, har ikke hatt tid til å svare på NRKs henvendelse onsdag kveld.

Les også Ukraina svartelistar Bolsjunov – vil straffe «putinistiske» utøvarar

Bolsjunov under OL i 2022 og listen som viser at han sanksjoneres av Ukraina

Siste nytt

 • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

  Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

  – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

  Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

  Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

  Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

  – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

  Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

  Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

  Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

  Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

  Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

  Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal