Hopp til innhold

Banket Johaug i sprengkulda – så smeltet Karlssons bukser i lederstolen

Det ble drama både underveis og etter målgang da svenske Frida Karlsson ga Therese Johaug en skikkelig tankevekker i sesongens første distanserenn.

STOLDRAMA: Det gikk fra iskaldt til bokstavelig talt brennhett da Frida Karlsson satte seg i lederstolen.

Karlsson vant den klassiske 10-kilometeren hele 13,7 sekunder foran storfavoritt Johaug.

Løpet gikk i kulde ned mot 20 minusgrader, som er grensa for hva som er tillatt. Etterpå rapporterte mange løpere om frosne fingre, frosne tær og synsproblemer.

Men plutselig skulle det bli veldig varmt for vinneren.

Da satte jeg meg i lederstolen, og da holdt buksene på å brenne opp, for det var noe varmegreier der, sier Frida Karlsson til NRK.

Frida Karlsson

VARMEST I KULDA: Frida Karlsson.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Ifølge Aftonbladet.se tok buksene fyr. Det modereres imidlertid litt av Ulrika Sterner, som er medieansvarlig for det svenske laget.

Hun bekrefter imidlertid at varmeapparatet i stolen førte til at Karlssons bukser begynte å smelte.

– Hun sier det er fordi hun var så het, sier Sterner humoristisk til NRK.

Hadde kontroll

Og svenskene hadde grunn til å være i humør, etter at Karlsson tok sesongens første stikk etter en knallsterk avslutning.

– Dette er en ny milepæl for Frida Karlsson. Vi har aldri sett henne gjøre et distanserenn som dette, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn imponert.

– Det føles veldig bra. Jeg følte jeg hadde en sterk kropp og hadde god kontroll hele løpet. Jeg tenkte at «i dag tar jeg det», for jeg hadde hele tiden et gir til. Jeg hadde kontroll for første gang. Det er en ny følelse, sier Karlsson til NRK etter seieren.

Se oppløpet her:

Therese Johaug

Johaug: – Dette trigger meg

Johaug selv tar nederlaget med fatning.

– Jeg skal ikke skylde på noen ting. Jeg var bare ikke bedre. Dette trigger meg, det skal jeg love deg, sier hun til NRK etter løpet.

Hun roser sin svenske rival etter å på oppsiktsvekkende vis ha blitt slått med nesten 14 sekunder.

– Frida er i form, det er det ingen tvil om. Det så vi i går også, da hun kom til finalen i sprint. Jeg gjorde mitt beste i dag og jeg mangla nok det siste giret. Toppfarten har jeg ikke helt inne nå, og skal man vinne skirenn, da må man ha det, sier Johaug.

Frida

Frida Karlsson gikk i forrykende tempo i Ruka lørdag.

Foto: HARALD STEINER / GEPA PICTURES

– Ingen stor laginnsats

Tyske Katharina Hennig imponerte også lørdag og tok tredjeplassen. 25-åringen var bare 1,5 sekunder bak Johaug i mål.

– Sensasjonelt. Endelig har Tyskland fått frem en ny storløper, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Foruten Johaug var det kun Heidi Weng som klarte å kapre en plass på topp ti av de norske kvinnene lørdag. Weng havnet på tiendeplass, 55,7 sekunder bak den svenske vinneren.

Av de øvrige norske havnet Lotta Udnes Weng på en 15.-plass, Ragnhild Haga på en 31. plass, Ingvild Flugstad Østberg på en 33. plass og Anne Svendsen på en 36.-plass.

– Ingen stor laginnsats, mener Torgeir Bjørn.

_Jb

Heidi Weng slet med kuldegradene i Ruka.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Aldri opplevd at det er så kaldt

Ragnhild Haga mener kulda ble et problem for de norske kvinnene. Det ble rapportert ned mot minus 20 i deler av løypa.

– Vi lo litt av det i skifteteltet. Therese er bra, og det er fint. Men dette viser at vi må takle alle forhold, og vi i var kanskje ikke så godt forberedt på kulda, sier Haga til NRK.

Også Heidi Weng slet med kula. Hun sier hun aldri har vært med på lignende.

– Det var veldig kaldt. Jeg hadde masse tøy, men jeg har aldri opplevd at det er kaldt. l hvert fall følelsen jeg hadde. Jeg har gått renn i kaldere være enn dette, men å gå uten briller i denne kulda her anbefales ikke, sier hun NRK.

– Buksene holdt på å brenne opp

Frida Karlsson fikk medisinsk hjelp etter målgang på grunn av kalde fingre. Overfor NRK sier Karlsson dette om kulden:

– Under løpet kjente jeg ikke mer enn at jeg var litt stiv i hendene. Men det var merkbart da jeg kom i mål, sier hun.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Ruka, Women's 10 km

Frida Karlsson slet med kalde fingre etter målgang.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Therese Johaug mener det verste med kulda var øynene.

– Jeg slet med blunkinga da jeg skulle kjøre nedover. Det gikk greit, altså, jeg skal ikke skylde på noe.

– Var det for kaldt til å gå renn?

– Nei, det var det ikke. Det gikk greit, men det var kaldt, det skal jeg love deg. Men det er bare å bli vant til det i Beijing, sier Johaug.

I comebacket ble det altså til slutt en foreløpig 33-plass for Østberg, 1.52 bak Karlsson.

Det var første gang siden verdenscupstafetten i Lahti for 20 måneder siden at 31-åringen fra Gjøvik stilte til start på et skirenn.

Etter en rekke helseutfordringer var hun igjen klar for å gå løs på en ny sesong.

OL-øvelse

Kvinnenes 10-kilometer klassisk intervallstart er også OL-øvelse, dermed lå det ekstra i potten for kvinnene som stilte på startstreken. Lørdagens renn i Ruka er det første av bare to uttaksrenn, det andre kommer i høyden i Lenzerheide i forbindelse med Tour de Ski.

Flugstad Østberg skal bare gå tre renn før jul, ettersom hun skal matches forsiktig. I tillegg til lørdagens renn skal hun gå 15-kilometer fristil i Lillehammer og Davos de neste to ukene. Det er hennes mulighet til å slå seg inn på OL-laget.

Flugstad

Ingvild Flugstad Østberg var tilbake i sporet lørdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Lørdagens resultat danner altså grunnlaget for jaktstarten som skal gås søndag.

Også herrene har vært i aksjon lørdag. De ble satt på plass av hjemmeyndlingen Iivo Niskanen i sesongens første distanserenn, og det kan du lese mer om her:

Siste nytt

 • Forsvarssjefen sendte Senegal til åttendedelsfinalen

  Senegal er videre til åttendedelsfinalen for første gang siden 2002 etter det skjebnesvangre møtet med Ecuador, som nå er ute av VM.

  Kampen ble sparket i gang i takt med de afrikanske rytmene fra tribunen, og senegaleserne var energiske fra start.

  Etter å ha styrt kampen i drøye 40 minutter tok Senegal fortjent ledelsen. Sarr satte fart inn i 16 meteren etter en slurvete touch fra Perciado. Piero Hincapié felte Sarr og Senegal fikk tildelt straffe. Nummer 18 satte straffen selv, iskaldt ned i høyre hjørne.

  Begge lag var avhengige av å ikke tape for å ha mulighet til å kvalifisere seg til åttendedelsfinalene.

  Ecuador kom inn i andre omgang med ny giv, men kom ikke til noen gode avslutninger.

  Ut av intet satt det for Ecuador, som scoret på sin første målsjanse. Hjørnesparket gikk først innom Félix Torres' hode før Moisés Caicedo stakk ut foten og lurte ballen inn i mål.

  Like etter Ecuadors jubelscener satt kjempen i Senegals midtforsvar, Kalidou Koulibaly, inn sitt første landslagsmål og sendte senegaleserne tilbake i ledelsen.

  Ecuador presset på, men fikk det ikke til. Senegal var best på tribunen og best på banen og vant 2–1 over søramerikanerne.

  Koulibaly
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Nederland vant gruppa - hadde full kontroll mot Qatar

  Nederland så komfortable ut i 2-0-seieren over VM-verten Qatar. Cody Gakpo fortsatte å herje og scoret i tredje kamp på rad da de oransjekledde vant sin gruppe.

  Nederlenderne kontrollerte tirsdagens oppgjør fra start til slutt og fikk en enkel reise mot puljeseieren. Allerede før avspark kunne ikke Qatar unnslippe å bli VM-historiens svakeste vertsnasjon, og mot Nederland greide ikke laget å rette på inntrykket.

  Gakpo gjorde ledermålet på et rent treff etter 26 minutter. Det kom etter fremoverrettet spill og gode kombinasjoner. Qatar hang ikke med på temposkiftet som lå bak angrepet.

  Scoringen var Gakpos tredje på like mange VM-kamper. Hans to første kom mot Senegal (2-0) og Ecuador (1-1). Innsatsen gjør ikke den 23-årige PSV Eindhoven-mannen mindre ettertraktet.

  Få minutter etter hvilen utnyttet Frenkie de Jong et sovende Qatar-forsvar og løp lett inn 2-0 på en retur. I forkant spilte Davy Klaassen en ball mot Memphis Depay, som på bakre stolpe avsluttet rett på keeper.

  Senere trodde innbytter Steven Berghuis at han hadde økt ledelsen til 3-0 etter å ha blitt spilt gjennom av Vincent Janssen, men målet ble annullert etter en VAR-sjekk. Videobildene viste at ballen hadde sneiet innom Gakpos arm i det oppbyggende angrepet.

  På overtid traff Berghuis tverrliggeren fra hjørnet av 16-meteren.

  Nederland spiller åttedelsfinale mot toerlaget i VMs gruppe B lørdag. Motstanderen der blir enten England, Iran, USA eller Wales. Sjansen er størst for at de blir en av de tre sistnevnte. (NTB)

  Nederland
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Neymar mister også Brasils siste puljekamp i VM

  Neymar er tidligst tilbake på banen når Brasil spiller åttedelsfinale i fotball-VM. Ankelskaden gjør at han går glipp av fredagens gruppekamp mot Kamerun.

  Det slo den brasilianske laglegen Rodrigo Lasmar fast på et pressemøte tirsdag. Beskjeden kom ikke overraskende. Det lå i kortene at Neymar kom til å miste resten av puljespillet i Qatar etter at han måtte ut med smerter i 2-0-seieren over Serbia sist torsdag.

  Bilder etterpå viste en markant hevelse i hans høyre ankel. Neymar ble sett gråtende på benken i sluttminuttene av Brasils åpningskamp. Senere la 30-åringen ut en melding på Instagram, og der omtalte han skaden som «et av de tøffeste øyeblikkene» i sin karriere.

  Lasmar kunne også fortelle at Neymar hadde feber mandag, men la kjapt til at «det var under kontroll» og ikke påvirker behandlingen av hans vonde ankel.

  Neymar ble også skadd i 2014-VM på hjemmebane. Med det mistet han semifinalen og bronsekampen.

  Brasil fulgte opp seieren mot Serbia med å slå Sveits 1-0. Casemiro ble der en sen matchvinner. (NTB)

  WCup Brazil Serbia Soccer
  Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste