Hopp til innhold

Norge knust i verdenscupstarten – rister på hodet av «vilt dårlig skyting»

De norske kvinnene skjøt seg bort da skiskytterne startet verdenscupsesongen i Östersund. Men de var ikke alene om å bomme mye på normalprogrammet.

Biathlon, IBU World Cup, day 1, Women's 15km individual

SKUFFET: Ingrid Tandrevold var skuffet over egen innsats på standplass lørdag.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Det ble en tøff start for de norske i Östersund. Hele 18 bom ble det totalt, og ingen klarte seg uten tilleggsminutter.

– I dag er det fantastiske skyteforhold, enkel inngang. Over hundre gode skiskyttere på start og det er vilt mye bomming. Vi sto i skiftebua der alle sammen og rista på hodet, om vi var nordmenn, tyskere eller svenske, for i dag var det altfor mange bom på mange av oss, fastslår Ingrid Tandrevold til NRK etter en 20.-plass.

Regjerende verdensmester på normaldistansen, Markéta Davidová, viste seg tittelen verdig. Som den eneste, skjøt tsjekkeren fullt hus og gikk til slutt inn til en overlegen seier. 1.17 foran østerrikske Lisa Theresa Hauser, og 1.23 før tyske Denise Herrmann.

Biathlon, IBU World Cup, Östersund, Women's Mass Start

SEIERSKVINNE: Markéta Davidová var overlegen lørdag.

Foto: BILDBYRÅN

Emilie Kalkenberg var best av de norske, og med bare én bom, ble hun nummer sju.

– Det visste jeg ikke at jeg var. Det var veldig artig å få til et bra løp selv. Jeg har jobba veldig mye med skytinga, og at det sitter i første løpet er veldig artig. Så håper jeg farten i sporet blir enda litt bedre utover, sier Kalkenberg.

Dårlig start – igjen

Fjorårets verdenscupvinner, Tiril Eckhoff, endte med fem bom, og en skuffende 30.-plass.

– Det var knallhardt og en litt dårlig start, men jeg tror det var litt bedre enn i fjor så jeg får ta med meg det, sier Eckhoff.

Forrige sesong startet hun med en 67.-plass, men hevet seg som kjent kraftig. Hun prøver å sette ord på hvorfor det ble fem bom i år:

– Jeg er litt spent og nervøs. Jeg tror jeg er klar for å skyte, men så er jeg ikke bestemt nok. Jeg må hjem og terpe litt, slår hun fast.

Biathlon, IBU World Cup, day 1, Women's 15km individual

BOM: Tiril Eckhoff startet med en skuffende 30.-plass.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Også Norges skytetrener Patrick Oberegger påpeker at resultatene er et hakk opp fra sesongstarten i Kontiolahti for et år siden.

– Noen er sikkert veldig fornøyd, noen var okey, og noen er sikkert ikke på det nivået de har i dag. Men jeg har veldig stor tro på i morgen og de neste dagene. Noen få justeringer, så er vi klare, mener han.

– Jeg er ikke bekymra. Formen er okey, jeg vet hva jentene gjør på trening og har vist i hele oppkjøringa. Det er et moment i dag, men i morgen vil det bli en ny vurdering, fortsetter Oberegger.

– Katastrofe

Men de norske var ikke alene om å bomme. Sverige stilte med to favoritter i Öberg-søstrene, men totalt hadde de seks kvinnene på start hele 27 tilleggsminutter.

– Jeg tror både Sverige og Norge er sugne på revansj i morgen. Det er ikke bra, men det er bare første konkurranse, påpeker Hanna Öberg etter hele sju bom.

– Er det katastrofe?

– Ja, skytemessig i hvert fall, men jeg synes skigåinga var bra. Skytingen var katastrofe, svarer hun.

– Kommer for sent til alt

Heller ikke Marte Olsbu Røiseland fikk en drømmestart på sesongen. Hun er usikker på hvorfor det ikke stemte, men ville i hvert fall ikke skylde på det kalde været de norske kvinnene hadde forberedt seg på. Hun følte derimot ikke at hun fikk en optimal start på dagen.

– Jeg kommer litt for sent til alt i dag. Jeg var litt stressa faktisk, så jeg synes bare det er deilig å komme i gang med første løp og bli ferdig med det første stresset, forteller Røiseland etter det som ble en 10.-plass.

– Ofte er det vinden mellom øra som er vår verste vind, og den tror jeg flere følte på i dag, inkludert meg, legger hun til.

– Hvordan kjente du det?

– Det er uvant å gå rett og slett. Man har litt høye skuldre og klarer ikke være avslappa og gjennomføre som planlagt. Det er mest andre liggende jeg er skuffa over, men jeg håper det vil komme seg utover.

Tandrevold mener det uansett burde vært mulig å skyte bedre for de fleste på laget, og er småkritisk til egen innsats.

– Det var skikkelig dårlig, jeg er skuffa over det. Jeg føler jeg har satt meg i den situasjonen mange ganger nå og det har jeg trent såpass mye på og opplevd så mange ganger i konkurranse at det bør jeg takle. Spesielt i dag med så gode forhold og enkel inngang, sier hun tydelig misfornøyd.

Siste nytt

 • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

  Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

  Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

  Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

  Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

  Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

  En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

  Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

  Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

  Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

  Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

  Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

  Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

  Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

  Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

  Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  Nedregotten og Skaslien
  Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
 • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

  Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

  Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

  Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

  Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

  Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

  REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal