Marerittdag for Krüger – ble nummer 74: Ville bryte og snike seg ut av stadion

RUKA (NRK): Norges herrelag ble satt på plass av hjemmeyndlingen Iivo Niskanen i sesongens første distanserenn. De fleste var likevel i nærheten av pallplassering. Med ett unntak. Simen Hegstad Krüger var regelrett sjanseløs.

Verdenscup langrenn i Ruka, Krüger

HELBOM: Simen Hegstad Krüger, her etter rennet i Ruka .

Foto: Torstein Bøe / NTB

28-åringen var åpenbart den mest skuffet av de norske utøverne da de én etter én ankom pressesonen etter det første av to uttaksrenn på OL-øvelsen 15 kilometer klassisk.

– Det var ikke gøy. Jeg vet da søren. Jeg føler jeg går med en skikkelig brems på i dag, sier Krüger til NRK i den bitende kulden i Ruka i Nord-Finland.

– Selvtilliten får en knekk

oy0wKGMPrPM

SEIERSPALLEN UTEN NORDMENN: Aleksej Tsjervotkin, Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov gliser etter 15 kilometeren i klassisk stil lørdag.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

På en dag der Erik Valnes imponerte med en fjerdeplass, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg og Hans Christer Holund ble et sted mellom syv og 12 på resultatlisten, havnet Krüger helt nede på 74. plass.

Lyn-løperen var over tre minutter bak vinner Iivo Niskanen.

– Det ødelegger jo helga hans fullstendig. Jeg vet ikke hvorfor det går så sakte med ham, han trives ikke så godt i Ruka. Det har skjedd før at han har gått dårlig, men det er kanskje i grenseland dårlig, vurderer Emil Iversen når han blir spurt om lagkompisen.

På spørsmål om hva han tenkte om sekunderinger og følelse underveis, svarer Krüger slik:

– Jeg hadde egentlig mest lyst til å bare snike meg ut et eller annet sted og kutte løpet, men det sitter langt inne å bryte et løp. Jeg skal gå til mål og heller være listefyll i dag, sier han til NRK.

– Jeg tenker at det var ekstremt kjedelig å gå rundt, og selvtilliten får en knekk. Det er ikke moro å se at løpere du normalt skal kjempe med bare fyker fra deg og du har ikke nubbsjans. Jeg tror jeg gikk fortere på oppvarming i dag enn i rennet, og det sier sitt.

gTnDVIY71qo

INGENTING STEMTE: For Simen Hegstad Krüger, her underveis på 15 kilometeren i klassisk i Ruka lørdag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Sikkert 50 nordmenn som kunne slått meg

Han er ikke i tvil om at noe er galt. Men han mener det kan bli rettet på ganske fort. Krüger gjentar at han er veldig skuffet og lei seg, og sier at «dette ikke er noe man har lyst til når man reiser på verdenscup».

– Det er sikkert 50 nordmenn som kunne slått meg i dag og det er kjedelig, men sånn er det av og til. Av og til fungerer ikke ting. Da havner man langt bak, og så får man håpe at det fungerer bedre ved neste anledning.

– Mitt livs distanserenn

Verdenscup i Ruka, Erik Valnes

IMPONERTE: Erik Valnes.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Der Krüger var totalt i villrede, hadde resten av laget en forklaring på hvorfor Norge ifølge NRK-ekspert Torgeir Bjørn ble «feid av banen» og det ikke ble noen norske på seierspallen.

Erik Valnes var nærmest og ble nummer fire, bare 1,1 sekunder bak Aleksandr Bolsjunov som kapret tredjeplassen.

– Jeg har gått mitt livs distanserenn. Jeg kunne ikke ha gjort det så fryktelig mye bedre, sier Valnes selv etter løpet.

Forklaringene varierte

Emil Iversen følte seg helt grei, men manglet et lite gir. Johannes Høsflot Klæbo virket ikke stresset og påpekte at rennet lørdag bare var hans tredje hardøkt i klassisk denne sesongen. Pål Golberg tapte mye på å gå uten stavtrinse en liten del av løpet.

Hans Christer Holund erkjente at han hadde blitt for ivrig, stolt litt for lite på seg selv og lagt på et ekstra lag med smurning under skiene. Det skulle han ikke gjort. Dermed ble avstanden opp for lang for samtlige.

Vurderte sine egne OL-sjanser

Det store spørsmålet er hva lørdagens resultater har å si for OL-uttaket på denne distansen. Norge har fire plasser. Det kommer imidlertid en sjanse til på 15 kilometer klassisk intervallstart. Nemlig i Lenzerheide i Sveits i forbindelse med Tour de Ski.

– Jeg kunne vel ikke gjort det så fryktelig mye bedre. Jeg er veldig fornøyd, sier Valnes.

– Jeg føler meg ganske trygg på at jeg får gå den distansen, sier Emil Iversen.

DouD8yXjyz4

MIDDELS DAG: For Johannes Høsflot Klæbo, her underveis på lørdagens 15 kilometer i klassisk.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Nå er jeg tredje beste norske i dag på 15 klassisk, og så vidt jeg vet er det fire plasser, så det er innenfor, sier Klæbo.

– I dag er jeg vel da fjerde best og inne. Jeg tenker på meg selv og har kjent meg bedre tidligere i høst, og jeg håper jeg kan finne den følelsen igjen om fire uker i Lenzerheide og vise meg enda sterkere, sier Pål Golberg.

Ikke bekymret for Iversen og Klæbo

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum sier han heldigvis har noen helger før han skal ta ut OL-laget. Han fullroser Erik Valnes og mener noen av de andre som er aktuelle leverte «høvelig greit».

– Emil er en av dem som går et greit løp på en dårlig dag. Johannes er nok et stykke bak sitt aller beste, han er tross alt ei helg bak der han har vært tidligere, så han er jeg ikke redd for, vurderer Nossum.

– Skal ikke gi opp noe som helst

Krüger sier at det ikke er tvil lengre om at han må til Tour de Ski og levere noe helt annet enn han gjorde i dag.

– Gir du opp 15 klassisk i OL etter det her?

– Jeg skal ikke gi opp noe som helst, jeg vet at jeg kan og nå handler det om å få kroppen til å spille på lag, så får vi se hva jeg klarer å få til da.

Siste nytt

 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Ingen nye positive tester i dag

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter til NRK at det ikke har kommet noen nye positive tester i dag.

  Etter planen skal de norske langrennsløperne bli testet hver dag etter at flere utøvere har testet positivt de siste dagene.

  Fredag kveld ble det kjent at Johannes Høsflot Klæbo har fløyet hjem til Norge før resten av laget. I morgen skal de andre løperne følge etter, en dag tidligere enn først planlagt. Men Nossum informerer om at verken Simen Hegstad Krüger eller Harald Østberg Amundsen er med på det flyet.

  Krüger testet positivt torsdag, mens Østberg Amundsen har delt rom med Krüger frem til onsdag. Foreløpig har ikke han testet positivt.

  Italy Norway Olympians Virus
  Foto: Felice Calabro' / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal