Hopp til innhold

Karjakin-feber i Russland etter Carlsen-duellen

Selv om Sergej Karjakin tapte mot Magnus Carlsen i VM-kampen, er sjakkspilleren blitt en stor stjerne i Russland.

Sergej Karjakin

POPULÆR: Sergej Karjakin er veldig populær i Russland etter VM-kampene mot Magnus Carlsen.

Foto: Jason Kempin / Afp

– The show must go on, skriver Sergej Karjakin på sin Instagram-konto.

Show er det blitt på Karjakin etter den nervepirrende sjakkduellen mellom russeren og Carlsen, som endte med norsk seier etter omspill.

Atle Grønn

IDÉ: Atle Grønn tror ideen om deltagelse på alle arrangementene er hentet fra Magnus Carlsen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Russeren har blant annet tatt avspark i fotballkampen for favorittlaget Spartak Moskva og droppet pucken i en hockeykamp for samme lag.

Atle Grønn, som er internasjonal mester og professor i russisk, forklarer Karjakins nye tilværelse slik:

– Du sender en vanlig representant fra det russiske folket mot det som er et mystisk geni som Magnus er. Det er et fascinerende drama. Det er også fascinerende at han holder stand mot geniet, sier Grønn.

Mest sitert i russisk presse

VM-kampene har definitivt løftet stjernestatusen til Karjakin, som ga Carlsen god kamp med å ta ledelsen i det 8. partiet.

– Det har gått i ett. Russiske sportsaviser har tapetsert førstesidene med sjakk. I hele november var Carlsen og Karjakin de mest siterte personene i russisk presse ved siden av den nye landslagstreneren i fotball. Det sier litt, forteller Grønn.

Inspirasjonen til de mange mediestuntene kan være hentet fra konkurrent Carlsen.

For eksempel tok Magnus Carlsen avspark for Real Madrid på Santiago Bernabéu etter at han vant VM i sjakk for første gang.

– Det er nok en idé fra manageren. Hele sjakkverdenen synes det var kult at Magnus tok det avsparket. Nå er ikke Karjakin skikkelig sportsinteressert. Da han ble intervjuet på fotballkamp og ble bedt om å nevne favorittspillere kom han ikke på et eneste navn. Han er litt nerdete i egen verden. Magnus ville ikke hatt det problemet, forteller Grønn.

Kunne ikke et eneste navn

De er fra samme generasjon og kjenner hverandre. Mens Magnus Carlsen som person kan fremstå som litt arrogant og selvsikker, påpeker Grønn at russeren har en annen personlighet.

– Karjakin fremstår som mer beskjeden og korrekt. Det er bra, forteller sjakkeksperten.

Russlands tradisjoner innen sjakk kan på mange måter sammenlignes med de norske skøytetradisjonene. VM-innsatsen har vært med på å bringe sjakk på dagsorden i den gigantiske idrettsnasjonen og det kan ha vært befriende for det russiske folket.

– Poenget er at det har vært så mye negativt. Russland har stolte idrettstradisjoner og folk blir påvirket. Jeg tror folk fikk en nostalgisk følelse tilbake til sovjetisk sjakk, forklarer Grønn.

At Karjakin lader opp til VM i hurtig- og lynsjakk i romjulen med å delta på ulike arrangementer tror sjakkeksperten kan by på problemer. Til eksempel har Carlsen tatt ferie.

– I utgangspunktet er det ikke ideelt å ha for mye styr, forklarer Grønn.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal