Hopp til innhold

Dette er Carlsens hemmelige hjelpere

KRAGERØ/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen har ikke ønsket å si hvem som har vært hans medhjelpere under sjakk-VM. Nå kan NRK avsløre at sjakkstjernen Maxime Vachier-Lagrave har vært en av dem.

Magnus Carlsen fikk god hjelp av disse sekundantene under VM.

SE VIDEO: Her snakker Nils Grandelius om arbeidet som sekundant for Magnus Carlsen.

– Jeg vil takke sjakkteamet mitt. Peter spesielt – han har vært en god venn i mange år som er veldig viktig. Og resten av sjakktemaet for deres uvurderlige innsats, sier Magnus Carlsen.

NRK kunne få minutter etter at VM-tittelen ble sikret i New York avsløre at svenske Nils Grandelius og Laurent Fressinet har hjulpet Carlsen fra et hotellrom i Kragerø.

Magnus Carlsen med VM-pokalen

POKAL: Her er beviset på at Magnus Carlsen er verdensmester igjen.

Foto: Helge Tveten / NRK

Det er danske Peter Heine Nielsen som har ledet sekundantteamet til Magnus Carlsen. Etter det NRK erfarer har også sjakkstjernen Maxime Vachier-Lagrave (nummer fire i verden) vært en av Carlsens hemmelige hjelpere.

De har gjennom hele VM bistått nordmannen med analyser og forslag til åpningsvarianter. Natt til torsdag fikk de se Carlsen ta sin tredje VM-tittel etter et dramatisk omspill mot Sergej Karjakin.

– Hvordan klarte dere å slå Karjakin?

– Det er først og fremst Magnus som slo Karjakin. Men jeg føler vårt åpningsarbeid har vært ganske bra. Vi har gjort en bedre jobb en Karjakins sekundanter, for å si det sånn, svarer Nils Grandelius.

Teamet – som ble ledet av Nielsen fra New York – har jobbet døgnet rundt i flere uker for å gjøre Carlsen best mulig forberedt.

Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave

STJERNER: Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave avbildet sammen i Stavanger ved en tidligere anledning.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Vil ikke røpe resten av teamet

Det er alltid svært mye hemmelighold rundt VM-spillernes sekundanter. Carlsen har hatt flere hjelpere enn de som er nevnt i denne artikkelen, men de ønsker ikke å røpe resten av teamet.

– Det finnes et par til, men jeg vil ikke si hvem det er, sier Grandelius.

Sjakktoer Jon Ludvig Hammer har både i 2013 og 2014 vært en av Carlsens sekundanter, men takket i år nei til kompisen. Han har i stedet kommentert sjakk-VM for VG.

Det var tydelig at både Carlsen og hjelperne var svært lettet etter omspillet var over. Nils Grandelius var strålende fornøyd da han ble intervjuet av NRK.

– Jeg er veldig glad. Det har vært en lang og hard dag med mange opp- og nedturer. Men det gikk bra, sier Grandelius og legger til:

– Dette er veldig stort for oss. Det er deilig at alt arbeidet ikke er forgjeves.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

SE VIDEO: Her blir Magnus Carlsen verdensmester på ny.

Skal feire med champagne

Teamleder Peter Heine Nielsen skryter av sekundantenes arbeid under VM.

– Jeg har hatt mye kontakt med teamet i Kragerø. Når jeg har sovet om natten i New York, har de jobbet hardt på dagen i Norge. Vi har hatt mye kontakt på e-post og lignende. Jeg er veldig tilfreds, sier han til NRK.

Mens Carlsen feirer i verdensmetropolen New York, gleder Grandelius og Fressinet seg stort til å drikke noen edle dråper i kystperla Kragerø.

– Jeg har hørt at det finnes champagne i lobbyen. Vi skal vel dit om ikke så lenge, smiler Grandelius.

Magnus Carlsen blir intervjuet av Ole Rolfsrud etter VM-seieren.

SE VIDEO: Her beskriver Magnus Carlsen hvordan det var å endelig sikre VM-seieren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal