Hopp til innhold

Hevder Haaland er god for over én milliard etter City-overgangen

Erling Braut Haalands suksess har skapt gigantformue, ifølge Kapital. De hevder at ingen nordmann i idretten har skapt en så stor formue på såpass kort tid.

Britain Soccer Champions League

BRAKSUKSESS: Erling Braut Haaland har tatt Manchester City og Premier League med storm.

Foto: Dave Thompson / AP

Kapital skriver at den norske superspissen har tjent inn rundt 130 millioner kroner så langt for sin nye klubb. I tillegg kan han tjene drøyt 220 millioner kroner per år de neste fem årene, og det gjelder kun kontraktfestede inntekter fra Manchester City.

For i tillegg til en gigantisk lønnspose fra City, har han også store muligheter på sponsormarkedet. De estimerer at hans årlige inntekt med sponsorer i tillegg ligger på 370 millioner i året.

– Manchester City er en klubb som ikke har noen begrensninger økonomisk. Det eneste er gjennom Financial Fair Play, som de klarte å gå rundt. En annen ting er at han hadde en utkjøpsklausul (rundt 750 millioner kroner), så de fikk ham for under markedspris og dermed har de mer å gå på i lønn, sier Harry Arne Solberg, som er professor i sportsøkonomi ved NTNU.

Harry Arne Solberg

EKSPERT: Harry Arne Solberg mener det er flere grunner til at Haaland få gigantisk inntekt.

Kapital skriver at medregnet lønn fra RB Salzburg og Dortmund har han opparbeidet seg en formue på rundt 130 millioner kroner. Det tar med blant annet sponsoravtalen med Nike, samt trekk for ting som skatt og forbruk.

Med en lønn på rundt 375.000 pund i uken, ifølge Fabrizio Romano, vil det tilsvare rundt 220 millioner kroner i året i fem år. Med det kommer også bonuser og sponsoravtaler.

Et grovt anslag fra Kapital som inneholder lønn fra klubber, sponoravtaler og bonser anslår at han er god for 1,1 milliarder og dermed er Norges første fotballmilliardær.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med pappa Alfie Haaland, men foreløpig uten hell.

Ingen norsk idrettsutøver har gjort det tidligere

Han sier videre at Haaland også har en fordel ved at konkurransen var betydelig, at han er angriper og dessuten scorer mange mål.

– Det er verdt å merke seg at han er fra lille Norge, og at han ikke får drahjelp som i store land som Kina. Men det ser ikke ut til at det har betydd så mye likevel. I tillegg er han ung og kommer til å holde på i mange år fremover, forklarer Solberg.

Kapital anslår at ingen norske har noensinne jobbet opp en så høy formue på så kort tid som Haaland.

– Det har noe med at han er fotballspiller og at det er nummer én idrett i verden. Om du søker opp de mest populære TV-sportene vil fotball være nummer én på alle lister. Det er klart at det er den viktigste biten, sier Solberg.

Fotball: Trening med Norges herrelandslag

KAN GLISE: Erling Braut Haaland skal være god for rundt 1,1 milliarder kroner.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kan ta over for Messi og Ronaldo

Han påpeker også at nordmannen i tillegg er superspiss i verdens mest attraktive liga, Premier League. Der strømmer pengene inn og de andre storligaene er langt unna deres økonomi.

– Dersom du rykker ned fra Premier League, tjener du mer i TV-rettigheter enn alle andre klubber i Europa bortsett fra Real Madrid og Barcelona, poengterer han.

Med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo som de soleklart største og beste fotballspillerne i en årrekke, er det snart duket for nye superstjerner. Begge de to har trolig få år igjen av karrieren, og da vil man kanskje anta at spillere som Kylian Mbappé og Haaland kan ta over som de to stjernene i fotballen.

– Det kan hende. Haaland og Mbappé er i samme bås. Selv om det blir alltid usikkert om en spiller som har gjort det bra i Dortmund kommer på samme nivå i Premier League, men det har han gjort, sier Solberg.

Les også NFF-sjefen kikker ofte på dette bildet – ser du hvorfor?

NFF

Anslår inntekt på 5 milliarder

Det er i forbindelse med Kapitals avsløring av Norges 400 rikeste mennesker at City-spissen får spalteplass. Han når for øvrig akkurat ikke opp på lista, der laveste formue er på 1,2 milliarder.

Ifølge finansprofessor ved Norges Handelshøyskole Thore Johnsen, som uttaler seg til magasinet, er et konservativt estimat at han vil tjene rundt 5 milliarder i løpet av karrieren.

Haaland har fått en drømmestart på karrieren i City. 22-åringen har scoret elleve mål på syv Premier League-kamper. I tillegg har det blitt tre mål på to kamper i Mesterligaen. Det vil altså si at det har blitt 14 nettkjenninger for jærbuen.

– Jeg hadde ikke forventet å score 14 mål så langt, det skal jeg være ærlig å si. Men et lag som scoret 100 mål forrige sesong, at jeg skal komme inn der og score mål, det var jeg helt sikker på, sa Haaland på en pressekonferanse nylig.

Haaland er for tiden på landslagssamling, der Norge møter Slovenia lørdag og Serbia tirsdag i Nasjonsligaen.

Les også Solbakken ut mot Haaland-kritikk: – Den er på kanten

Fotball: Pressetreff med Norges herrelandslag i fotball

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal