Hopp til innhold

Solbakken ut mot Haaland-kritikk: – Den er på kanten

Ståle Solbakken advarer mot å legge for mye ansvar på Erling Braut Haaland i politiske spørsmål.

Fotball: Pressetreff med Norges herrelandslag i fotball

REAGERER: Ståle Solbakken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg må si at det ikke er sånn at han skal skånes for slike spørsmål, eller at jeg mener at han ikke skal kunne svare på det, men jeg mener jo at en del av det som er i den retningen der er ute av proporsjoner, sier Solbakken på torsdagens pressekonferanse.

Erling Braut Haaland måtte svare på flere spørsmål, blant annet fra NRK, vedrørende valget om å spille for Manchester City. Klubben eies av kongefamilien i De forente arabiske emirater. Familien anklages for grove brudd på menneskerettigheter – og er beskyldt for drive sportsvasking og at kjøpet av Haaland til Manchester City var en del av sportsvaskings-agendaen.

Spørsmålene som ble rettet mot jærbuen på en pressekonferanse onsdag, får landslagssjefen til å reagere dagen derpå.

Fotball: Pressekonferanse med Norges herrelandslag
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Blir litt «overkill»

Solbakken påpeker at det er berettiget å stille spørsmål om klubbvalget og emnet til Haaland, men legger til:

– Men det som ikke er berettiget er at det er en salgs «feeling» nå om at en Erling Haaland skal stå til ansvar for eller stilles til ansvar eller skal være førstedebattør eller være den som skal stå for hugg for et kjempestort politisk spørsmål som er så mye, mye større enn om det er noen unggutter eller erfarne, eller verdens beste trener som spiller for en klubb som er godkjent av et system. Eller er en del av et godkjent system, Premier League eller den internasjonale fotballen.

– For meg blir det litt «overkill», og det sier jeg med den største respekt for at dere skal få lov til å spørre om emnet, fordi det er et kjempestort næringsliv, det er myndigheter, det er et internasjonalt samfunn. Hvis du skal gå i sømmene for dette, så er det liksom ikke Erling som skal være utgangspunktet for å få satt de riktige linjene, fortsetter landslagssjefen.

Landslagssjef Ståle Solbakken mener deler av kritikken mot Erling Braut Haaland ikke er berettiget.

SLÅR TILBAKE: Landslagssjef Ståle Solbakken mener deler av kritikken mot Erling Braut Haaland ikke er berettiget.

Haaland ble blant annet spurt ut om sitt forhold til Manchester Citys eiere og beskyldningene klubben får for å drive med sportsvasking.

– Først og fremst – jeg har aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, så kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland på hva han tenker om eierne i klubben.

Dette spurte NRK Haaland om på gårsdagens pressekonferanse:

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Reagerer på artikkel

Det er blant annet VG-artikkelen med tittelen: «Hevder han ble torturert I UAE: Retter kraftig kritikk mot Haaland», Solbakken reagerer på.

Saken tar for seg Matthew Hedges (35) som skal ha blitt torturert i et fengsel i De forente arabiske emirater i flere måneder. Han er kritisk til klubbvalget til Haaland.

– Hvis du tar den VG-artikkelen så er den for meg veldig søkt, sier Solbakken om saken.

– Jeg syns den er på kanten. Du kan snu den på hodet. Er det virkelig Erling, er det virkelig han vedkommende skal være ekstremt skuffet over? Det syns jeg er å ta det veldig langt, fortsetter han.

NRK har vært i kontakt med VG-journalisten, Anders K. Christiansen, som står bak saken. Han svarer følgende på uttalelsene til Solbakken:

– Ståle Solbakken står som andre VG-lesere fritt til å mene hva han vil om både denne og andre saker. Diskusjonen om hvilket ansvar som skal legges på enkeltspillere for sportsvasking er interessant, og meningene er delte. Men når Erling Braut Haaland sår tvil om godt dokumenterte menneskerettighetsbrudd i UAE på en pressekonferanse, så er det relevant å høre fra en av dem – i dette tilfellet Matthew Hedges – som har følt dette på kroppen.

Solbakken
Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Stusser over forskjellig omtale

Stortingsrepresentant for Venstre, og leder for Familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland, reagerer på hvor forskjellig Solbakken omtaler Haaland og Mathias Normann, som nylig ble klar for russisk fotball og utestengt fra landslaget.

Han påpeker:

– Så er jeg enig med Solbakken i at det er begrenset hvor mye ansvar du skal ligge på enkelte idrettsutøvere. For det kan ikke være fotballspilleren med en proffdrøm sitt ansvar alene å gjøre alle disse ganske vanskelige vurderingene. Men grunnen til at Haaland nå får disse spørsmålene, er fordi makta i fotballen ikke har evnet å ta oppgjøret, skriver Almeland til NRK.

– Syns han svarte bra

To av landslagskollegaene til Haaland sier dette om spørsmålene Manchester City-spissen måtte svare på under deler av onsdagens pressekonferanse:

– Det er vanskelig som fotballspiller å vite alt om de tingene. Jeg syns han svarte bra. Han skal først og fremst konsentrere seg om det som skjer på banen. Det er ikke så lett for han heller. Det er vanskelig å sitte her og svare på en perfekt måte, sier landslagsstopper Leo Skiri Østigård til NRK.

Fotball: Trening med Norges herrelandslag

KOLLEGAER: Leo Skiri Østigård og Erling Braut Haaland I prat under landslagstrening.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Menneskerettigheter er ekstrem viktig. Det er mange temaer som er viktig. Jeg syns det er riktig at vi har fokus på det. Samtidig må vi forstå at det er vanskelig for spillere å mene noe om disse temaene. Det er store, kompliserte temaer som det er vanskelig å mene noe om for mange spillere. Man må være godt informert og være trygg på disse spillerne. Jeg forstår spillerne veldig godt, sier Morten Thorsby.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal