Hopp til innhold

Solbakken ut mot Haaland-kritikk: – Den er på kanten

Ståle Solbakken advarer mot å legge for mye ansvar på Erling Braut Haaland i politiske spørsmål.

Fotball: Pressetreff med Norges herrelandslag i fotball

REAGERER: Ståle Solbakken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg må si at det ikke er sånn at han skal skånes for slike spørsmål, eller at jeg mener at han ikke skal kunne svare på det, men jeg mener jo at en del av det som er i den retningen der er ute av proporsjoner, sier Solbakken på torsdagens pressekonferanse.

Erling Braut Haaland måtte svare på flere spørsmål, blant annet fra NRK, vedrørende valget om å spille for Manchester City. Klubben eies av kongefamilien i De forente arabiske emirater. Familien anklages for grove brudd på menneskerettigheter – og er beskyldt for drive sportsvasking og at kjøpet av Haaland til Manchester City var en del av sportsvaskings-agendaen.

Spørsmålene som ble rettet mot jærbuen på en pressekonferanse onsdag, får landslagssjefen til å reagere dagen derpå.

Fotball: Pressekonferanse med Norges herrelandslag
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Blir litt «overkill»

Solbakken påpeker at det er berettiget å stille spørsmål om klubbvalget og emnet til Haaland, men legger til:

– Men det som ikke er berettiget er at det er en salgs «feeling» nå om at en Erling Haaland skal stå til ansvar for eller stilles til ansvar eller skal være førstedebattør eller være den som skal stå for hugg for et kjempestort politisk spørsmål som er så mye, mye større enn om det er noen unggutter eller erfarne, eller verdens beste trener som spiller for en klubb som er godkjent av et system. Eller er en del av et godkjent system, Premier League eller den internasjonale fotballen.

– For meg blir det litt «overkill», og det sier jeg med den største respekt for at dere skal få lov til å spørre om emnet, fordi det er et kjempestort næringsliv, det er myndigheter, det er et internasjonalt samfunn. Hvis du skal gå i sømmene for dette, så er det liksom ikke Erling som skal være utgangspunktet for å få satt de riktige linjene, fortsetter landslagssjefen.

Landslagssjef Ståle Solbakken mener deler av kritikken mot Erling Braut Haaland ikke er berettiget.

SLÅR TILBAKE: Landslagssjef Ståle Solbakken mener deler av kritikken mot Erling Braut Haaland ikke er berettiget.

Haaland ble blant annet spurt ut om sitt forhold til Manchester Citys eiere og beskyldningene klubben får for å drive med sportsvasking.

– Først og fremst – jeg har aldri møtt dem. Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, så kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland på hva han tenker om eierne i klubben.

Dette spurte NRK Haaland om på gårsdagens pressekonferanse:

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Erling Braut Haaland ble konfrontert med flere kritiske spørsmål om hans klubbvalg på landslagets pressekonferanse.

Reagerer på artikkel

Det er blant annet VG-artikkelen med tittelen: «Hevder han ble torturert I UAE: Retter kraftig kritikk mot Haaland», Solbakken reagerer på.

Saken tar for seg Matthew Hedges (35) som skal ha blitt torturert i et fengsel i De forente arabiske emirater i flere måneder. Han er kritisk til klubbvalget til Haaland.

– Hvis du tar den VG-artikkelen så er den for meg veldig søkt, sier Solbakken om saken.

– Jeg syns den er på kanten. Du kan snu den på hodet. Er det virkelig Erling, er det virkelig han vedkommende skal være ekstremt skuffet over? Det syns jeg er å ta det veldig langt, fortsetter han.

NRK har vært i kontakt med VG-journalisten, Anders K. Christiansen, som står bak saken. Han svarer følgende på uttalelsene til Solbakken:

– Ståle Solbakken står som andre VG-lesere fritt til å mene hva han vil om både denne og andre saker. Diskusjonen om hvilket ansvar som skal legges på enkeltspillere for sportsvasking er interessant, og meningene er delte. Men når Erling Braut Haaland sår tvil om godt dokumenterte menneskerettighetsbrudd i UAE på en pressekonferanse, så er det relevant å høre fra en av dem – i dette tilfellet Matthew Hedges – som har følt dette på kroppen.

Solbakken
Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Stusser over forskjellig omtale

Stortingsrepresentant for Venstre, og leder for Familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland, reagerer på hvor forskjellig Solbakken omtaler Haaland og Mathias Normann, som nylig ble klar for russisk fotball og utestengt fra landslaget.

Han påpeker:

– Så er jeg enig med Solbakken i at det er begrenset hvor mye ansvar du skal ligge på enkelte idrettsutøvere. For det kan ikke være fotballspilleren med en proffdrøm sitt ansvar alene å gjøre alle disse ganske vanskelige vurderingene. Men grunnen til at Haaland nå får disse spørsmålene, er fordi makta i fotballen ikke har evnet å ta oppgjøret, skriver Almeland til NRK.

– Syns han svarte bra

To av landslagskollegaene til Haaland sier dette om spørsmålene Manchester City-spissen måtte svare på under deler av onsdagens pressekonferanse:

– Det er vanskelig som fotballspiller å vite alt om de tingene. Jeg syns han svarte bra. Han skal først og fremst konsentrere seg om det som skjer på banen. Det er ikke så lett for han heller. Det er vanskelig å sitte her og svare på en perfekt måte, sier landslagsstopper Leo Skiri Østigård til NRK.

Fotball: Trening med Norges herrelandslag

KOLLEGAER: Leo Skiri Østigård og Erling Braut Haaland I prat under landslagstrening.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Menneskerettigheter er ekstrem viktig. Det er mange temaer som er viktig. Jeg syns det er riktig at vi har fokus på det. Samtidig må vi forstå at det er vanskelig for spillere å mene noe om disse temaene. Det er store, kompliserte temaer som det er vanskelig å mene noe om for mange spillere. Man må være godt informert og være trygg på disse spillerne. Jeg forstår spillerne veldig godt, sier Morten Thorsby.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste