Hopp til innhold
Analyse

Kan Solskjær løse Sánchez-gåten?

Ingen har funnet ut av hvorfor superstjernen Alexis Sánchez har spilt så dårlig siden han kom til Manchester United.

Ole Gunnar Solskjær

SOLSKJÆR-MAGI: Kan nordmannens entusiasme smitte over på Alexis Sanchez?

Foto: Martin Rickett / AP

José Mourinho er en fyr som har svar på det meste, men selv ikke «The Special One» visste hva som var galt med Alexis Sánchez.

– Det er et mysterium, sa Mourinho til sine kollegaer, ifølge avisen The Times.

I tre år bøttet Sánchez inn mål for Arsenal som en av Europas beste angripere. Men siden han kom til Manchester United i januar i fjor, har han virket sliten og frustrert. Mourinho fant aldri ut hvorfor.

Nå skal Ole Gunnar Solskjær prøve seg. Får han Sánchez til å fungere igjen, vil Solskjær ha en klassespiller som kan hjelpe ham stort.

Men først må han finne ut hva problemet til Sánchez har vært.

Alexis Sanchez

TØFF PERIODE: Superstjernen har ikke funnet seg helt til rette i Manchester United foreløpig.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Hvor er Alexis?

Og problemet er ikke åpenbart. Sjelden har en så god spiller blitt så dårlig så fort. Det er som om noen har erstattet Sánchez med en dobbeltgjenger.

Sánchez, som vil starte lørdagens kamp mot Reading i FA-cupen etter et skadeavbrekk på én måned, pleide å være ustoppelig. Han er Chiles toppscorer gjennom alle tider. Fra 2014 til starten av 2018 scoret han 60 mål på 122 ligakamper for Arsenal.

Det er tall de fleste spisser hadde vært fornøyde med. Sánchez er hovedsakelig ving.

Så da Sánchez nektet å bli i Arsenal, kastet United seg over ham og tilbød ham 3,5 millioner kroner i uken, pluss bonuser. Det var nok til å lokke ham til Old Trafford, men der står han nå med tre mål på 23 ligakamper. Han har kun lagt opp til seks ligamål.

Hvorfor har han blitt så ufarlig?

Kan bli som Rooney

Én teori er at Sánchez begynner å bli «gammel». At han er en fotrapp og eksplosiv spiller som nå, i en alder av 30 år, har mistet sitt fysiske fortrinn.

Dette hadde ikke vært unormalt. Sánchez var ikke like profilert som vanlig i halvåret før han forlot Arsenal, med syv mål på 19 ligakamper. Formen var langt ifra så ille som det han har vist i United, men den indikerte likevel en negativ trend.

FILE PHOTO: Champions League - Group Stage - Group H - Manchester United v Valencia

MÅ FINNE TILBAKE: Kan Solskjær få Sanchez til å finne formen igjen vil han få en virkelig klassespiller på banen.

Foto: Phil Noble / Reuters

Slike trender har rammet spillere som Sánchez før. Både Wayne Rooney og Cesc Fàbregas var stortalenter som nådde førstelaget midt i tenårene, men som begynte å slite i slutten av 20-årene.

Sánchez spilte 103 av 114 mulige ligakamper på sine tre første år i Arsenal. I samme periode hadde han knapt pause på landslaget. I 2014 spilte han VM, i 2015 og 2016 spilte han i det sør-amerikanske mesterskapet, og i 2017 spilte han prøve-VM.

– Han er en av de typene som har lyst til å spille hele tiden, sier Solskjær.

Men man blir sliten av slikt. Sánchez har til og med innrømmet det selv.

Comebacket

I mars i fjor etter en tung start på Old Trafford postet Sánchez en melding på Instagram hvor han skrev at han var kjørt. Man kunne se det på banen, men det var utypisk av ham å si det offentlig.

– Jeg vet du er sliten. Jeg vet du er utslitt både psykisk og emosjonelt. MEN DU ER NØDT TIL Å SMILE OG FORTSETTE, skrev Sánchez til seg selv.

I november pådro Sánchez seg en muskelskade Mourinho beskrev som «aggressiv». Sánchez gjorde comeback forrige helg mot Newcastle, og la opp til et mål, men de 23 minuttene han fikk var ikke nok til å fastslå om den gamle Sánchez er tilbake.

Derfor vil Solskjær gi ham en kamp fra start i dag. Hvis Sánchez virkelig har mistet sin eksplosivitet, er det begrenset hva Solskjær kan gjøre.

Men Solskjær vil håpe at formsvikten bare er midlertidig. At Sánchez kun trengte litt hvile.

Og at årsakene også handler om personlige problemer.

Ensom i Wilmslow

Sánchez har nemlig ikke bare hatt det tøft på banen. Han har sagt at klubbbyttet i fjor kom brått på.

Og i september slo Sánchez også opp med kjæresten, Mayte Rodríguez.

Ifølge The Times har Sánchez følt seg ensom i Manchester. Han bor i Wilmslow, en landsby utenfor Manchester, og har savnet storbylivet i London. Avisen har også rapportert at Sánchez var misfornøyd med lederstilen og taktikken til Mourinho.

Denne faktoren bør ikke undervurderes.

Sánchez har nesten alltid spilt under offensive trenere i sin karriere, blant dem Pep Guardiola (Barcelona), Arsène Wenger (Arsenal), og Marcelo Bielsa og Jorge Sampaoli (Chile). Mourinho er mer defensiv. Han ber sin vinger jobbe hardt hjemover.

Dette har påvirket Sánchez sin rolle. I løpet av sine siste seks måneder i Arsenal prøvde han 2,7 taklinger per 90. minutter. I United har han prøvd 3,4.

I samme periode har antallet baller Sánchez har snappet opp gått fra 0,4 til 1,3.

Analysesiden StatsBomb fant den samme trenden i oktober. De så på Sánchez sin defensive aktivitet, som press på ballfører og gjenvinninger av ballen: Alle hadde skutt i været i United. Og da er det kanskje ikke så rart at Sánchez har hatt mindre krefter til å score mål.

I stedet for å mangle energi, har Sánchez muligens bare brukt den på feil ting.

Alexis Sanchez

IKKE FORNØYD: Sanchez skal ikke ha vært tilfreds med lederstilen til Mourinho.

Foto: Oli Scarff / AFP

Stor gevinst

I så fall kan Sánchez få den samme forvandlingen som Paul Pogba. Den franske playmakeren var håpløs under Mourinho, men har glitret siden han fikk en mer offensiv rolle av Solskjær.

Flere andre angripere har fått et løft siden Mourinho ble sparket. Solskjær sier at Sánchez allerede har lagt ned noen strålende treningsøkter, og at chileneren vil trives med større bevegelse rundt seg.

– Hvis vi skaper flere sjanser og får ballen oftere inn i banens siste tredjedel, vil han bli bra for oss, sier Solskjær.

Den analysen gir mening for en offensiv og teknisk spiller som Sánchez. Skulle Solskjær få ham i gang, vil gevinsten bli stor.

De neste ukene vil vise om Sánchez virkelig er fortapt, eller om et trenerbytte er nok til at han finner seg selv.

Siste nytt

 • Svahn bryter med landslaget: – En trist beskjed

  Linn Svahn (22) går ut av det svenske langrennslandslaget. Det opplyser det svenske skiforbundet i en pressemelding mandag.

  – Beslutningen skyldes at jeg vil jobbe tettere med mitt eget team på hjemmebane og legge opp en plan som er optimal for min opptrening etter skaden, og samtidig utviklende og motiverende for mine framtidige mesterskapsmål, sier Svahn i pressemeldingen.

  – Det er en trist beskjed, sier landslagssjef Anders Bystrøm. Han skulle gjerne hatt henne på landslaget, men uttrykker samtidig forståelse for beslutningen.

  Svahn var verdens klart beste sprinter før hun ble skadet i forkant av VM i Oberstdorf i 2021. Hun vant ni verdenscuprenn på to sesonger. Svahn gikk glipp av hele OL-sesongen som akkurat er avsluttet på grunn av skulderskaden.

  QHOkepNoUs4
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
 • Rankinghopp for Ruud

  Casper Ruud går opp to hakk på verdensrankingen i tennis og er rangert som verdens 8. beste spiller kort tid før sesongens store mål.

  Ruud måtte gi tapt for verdensener Novak Djokovic i semifinalen i Masters-turneringen i Roma i helgen. Djokovic blir værende på toppen av mandagens ferske ranking. Bak ham følger Daniil Medvedev og Alexander Zverev.

  Ruud har 7.-plass som sin høyeste plassering på rankingen. Nordmannen har vært blant de ti beste spillerne i verden siden september i fjor. (NTB)

  ATP Masters 1000 - Italian Open
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste