Hopp til innhold
Kommentar

Pogba under Solskjær: Fra virus til virtuos

KOMMENTAR: Ole Gunnar Solskjærs største triumf som trener for Manchester United har vært forvandlingen av Paul Pogba.

Ole Gunnar Solskjær og Paul Pogba

BLOMSTRER IGJEN: Ole Gunnar Solskjær har fått frem det beste i Paul Pogba.

Foto: Jon Super / AP

– Du er som en person med et virus i et lukket rom, og du sprer det viruset til de andre.

Slik bedømte José Mourinho prestasjonen til Paul Pogba etter kampen mot Southampton tidligere i desember. Pogba hadde slitt, og et vaklende Manchester United hadde kun klart 2–2.

Hele sesongen hadde den profilerte playmakeren underprestert for United.

Men nå, fire uker senere, har Pogba blitt drivkraften i et ustoppelig United-lag, med fire mål og tre målgivende pasninger på tre kamper. Det virker nesten utrolig, men spilleren er akkurat den samme som før.

Det som har endret seg, er at mannen på trenerbenken heter Ole Gunnar Solskjær.

Laster Twitter-innhold

Genial og håpløs

For la det ikke være tvil om rollen Solskjær har hatt i denne forvandlingen. Pogba har plutselig begynt å dominere totalt siden nordmannen erstattet Mourinho for 11 dager siden.

Det vises at Pogba har fått en trener som forstår ham.

Syv mål har franskmannen enten scoret eller skapt på Solskjærs tre kamper, som United har vunnet med en målforskjell på 12-3. Det var denne spilleren Pogba var ment å være da United kjøpte ham fra Juventus for nærmere en milliard kroner i 2016.

Men verdens dyreste midtbanespiller glitret kun glimtvis på sine to år og seks måneder under Mourinho. Han kunne være magisk i ett øyeblikk, håpløs i det neste. Mange kritiserte Mourinho for å ikke få mer ut av storkjøpet.

Manchester United v FC Zorya Luhansk - UEFA Europa League Group Stage - Group A

IKKE PERLEVENNER: José Mourinho fikk aldri det beste ut av Paul Pogba.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Men likesom Mourinho aldri helt så ut til å skjønne United som klubb, så han heller aldri ut til å forstå sin egen stjernespiller.

Og det gjaldt både det taktiske og det personlige.

Vraket

Det personlige forholdet mellom Pogba og Mourinho var nemlig turbulent. Pressen skrev om uenigheter og krangler. I september ble Pogba fratatt ansvaret som lagets visekaptein.

Premier League - Southampton v Manchester United

SISTE UNDER MOURINHO: Ligakampen mot Southampton i begynnelsen av desember ble Pogbas siste fra start under Mourinho.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Bunnen ble nådd mot Southampton, da Mourinho kalte Pogba et «virus».

– Du spiller ikke. Du respekterer ikke spillerne og supporterne. Og du ødelegger mentaliteten til de gode, ærlige folkene rundt deg, skal Mourinho ha sagt ifølge The Telegraph.

Etter det oppgjøret startet Pogba ingen av de tre siste ligakampene til Mourinho i United. Kanskje var det forståelig: Pogba var tross alt dårlig mot Southampton.

Men så ble heller ikke franskmannen brukt i sin beste rolle.

Den beste rollen

For da Pogba dominerte i den italienske storklubben Juventus mellom 2013 og 2016, spilte han som oftest venstre indreløper, en midtbaneposisjon som lot ham bykse frem i angrep mens andre spillere opprettholdt den defensive balansen.

Det er dette Pogba gjør best: Å skyte, drible, styrte inn i boksen, og avslutte angrep.

1-0: Pogba sendte United opp i ledelse over Bournemouth før fem minutter var spilt.

Men Mourinho brukte Pogba mer som en ballfordeler dypt på midtbanen. Pogba hadde ofte ballen mye, men tok for mange ukloke pasningsvalg. Han hadde også en tendens til å ta for mange touch i dype posisjoner.

Defensivt ble Pogba kritisert for å mangle disiplin, både med hensyn til posisjonering og markering.

Pogba trivdes tydelig ikke i en dyp rolle. Han hadde lyst til å angripe mer, han mente United som lag burde gjøre det samme – og han ga uttrykk for det.

– Når vi spiller hjemme, bør vi angripe, angripe, angripe. Dét er Old Trafford, sa Pogba etter en skuffende poengdeling hjemme mot Wolverhampton i september.

Ideelle forhold

Det er disse to poengene Solskjær har forstått i United. Han har bedt laget om å angripe med fart og intensitet, som de pleide å gjøre i glansdagene under Sir Alex Ferguson. Og han har gitt Pogba en offensiv rolle med frie tøyler.

Altså har Solskjær skapt ideelle forhold for sin beste spiller, både individuelt og kollektivt.

Laster Twitter-innhold

Det var dette Solskjær sa han skulle gjøre da han ble trener: Å bygge laget rundt sin stjerne. Han hadde fordelen av å ha trent Pogba på Uniteds reservelag fra 2009 til 2010, før Pogba dro til Juventus grunnet mangel på sjanser på A-laget.

Umiddelbart takket Pogba sin nye United-trener for tilliten med to målgivende pasninger i 5–1-seieren mot Cardiff, før han dundret inn to mål i 3–1-triumfen mot Huddersfield.

– Det er denne Paul jeg kjenner, sa Solskjær etterpå.

Nye løp

Men Pogbas beste kamp for Solskjær så langt har vært dagens 4–1-seier mot Bournemouth, hvor han scoret to nye og skapte et mål for Romelu Lukaku. Pogba scoret sine to mål ved å storme som et godstog inn i feltet.

2-0: Pogba spurtet inn i feltet og kom først på et innlegg fra Ander Herrera.

Det var nettopp slike løp han tok så altfor sjelden under Mourinho.

Totalt har Pogba skutt 13 ganger på tre kamper under Solskjær, et meget høyt snitt. Ser man hvor Pogba har mottatt pasningene på banen, finner man en klar kontrast mellom fadesen mot Southampton og prestasjonen mot Bournemouth.

Pasningene gjenspeiler den offensive friheten Solskjær har gitt Pogba.

Laster Twitter-innhold

Har aldri virket bedre

Hvor lenge kan dette nå fortsette? Hvor mange flere kamper kan Pogba dra United til storseier, med fans som jubler og lagkamerater som smiler?

Det ser ikke ut til å stoppe med det første. United har møtt tre noe svake motstandere så langt under Solskjær, og dette vil fortsette mot Newcastle (borte) på onsdag og Reading (hjemme, i FA-cupen) på lørdag. Og nå glitrer ikke Pogba bare glimtvis.

Paul Pogba svever høyt

SVEVER: Paul Pogba flyr høyt for tiden.

Foto: Paul Ellis / AFP

Aldri før har han virket så komfortabel i rollen som Uniteds stjerne.

Aldri før har han sett ut til å kose seg så mye på Old Trafford.

Lettelsen over å ha blitt kvitt Mourinho er åpenbar. Kombinert med Solskjærs offensive stil kan Pogba nå nye høyder. Han har aldri scoret mer enn åtte ligamål i én sesong. Med fire mål på sine siste tre kamper har han allerede syv i 2018/19.

Hvor mange han ender på til slutt vet ingen, men det som virket sikkert enn så lenge, er at viruset er borte. Både Pogba og United er blitt friskmeldt – og vel så det.

TILRETTELEGGEREN POGBA: Franskmannen serverte innbytter Romelu Lukaku et fint gjennomspill 20 minutter før slutt.

Siste nytt

 • Langløpet Marcialonga kommer til Bodø

  Det verdenskjente langrennsløpet Marcialonga skal neste år ha premiere på nyvinningen Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø. Det skal bli en årlig begivenhet.

  Marcialonga Arctic Ski Race er ment som søsterløp til det allerede etablerte Marcialonga-løpet i Italia som arrangeres for 50. gang i januar 2024.

  – Vi har hatt mange flinke nordmenn i løypene våre opp gjennom tidene og vi vil gjerne ha flere. Norge er verdens beste skinasjon, og vi vil bidra til å rekruttere flere unge skiløpere. Det tror vi Marcialonga Arctic Ski Race Norway kan bidra til, sier Marcialonga-sjef Angelo Corradini i en uttalelse.

 • Neville fikk sparken i Inter Miami

  Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

  Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

  Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

  I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

  Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

  (NTB)

  9X9LB2EYHIg
  Foto: AFP
 • Denver Nuggets tok første stikk

  Den serbiske basketstjernen Nikola Jokic var i form da Denver Nuggets innledet NBA-finaleserien med seier mot Miami Heat 104-93. På hjemmebane i Denver vartet Jokic opp med sin niende trippel-tosifret i årets sluttspill, da han avsluttet kampen med 27 poeng, 14 assists og 10 returer.

  Det var med på å føre laget til seier. Det er første gang Nuggets er i finalen i NBA-sluttspillet.

  Bam Adebayo ble Heats mestscorende med 26 poeng, mens Miami-lagets stjernespiller Jimmy Butler kun scoret 13 poeng i nederlaget.

  – Vi vil gjøre noen justeringer for å gjøre ting veldig annerledes til neste kamp, men vi skal være klare, sier Butler ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Finalen spilles i best av sju kamper. Det neste oppgjøret avholdes også i Denver natt til mandag.

  (NTB)

  DVebsCHxN0s
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste